Kawa Colombia Supremo

Dostępność: dużo
Przewidywany termin wysyłki do: 3 dni roboczych
Cena: 20,99 zł 20.99
Cena za 1 kilogram od: 85,76 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

O kawie

Chcesz zatrzymać nawet na rok cenę promocyjną? Kup teraz kawę w abonamencie

Kawa Kolumbia Supremo Arabica

Opis kawy

Kochana na całym świecie, jakość kolumbijskiej kawy w najlepszej swojej odsłonie. Idealna równowaga słodyczy, kwasowości i mocnego orzechowego aromatu. Wszystkie opisane cechy w jednej filiżance, ale bez nachalności czy przytłoczenia bukietem. Kolumbia Supremo ta kawa zbierana ręcznie z organicznych upraw kawy w cieniu. Dwie najwyższe klasy kaw kolumbijskich to Excelso i Supremo. Supremo jest zdecydowanie numerem 1.

Nikt właściwie nie wie, kiedy kawa zjawiła się w Kolumbii, niektórzy uważają, że pierwsze sadzonki przywieźli Jezuiccy zakonnicy XVII wieku. Pierwszy oficjalny transport kolumbijskiej kawy wypłynął do USA w 1835 roku. Od 1860 roku cła eksportowe stały się głównym dostawca pieniędzy dla budżetu rządu kolumbijskiego.

Kolumbia jest drugim największym producentem kawy na świecie i zarazem największym światowym producentem jakościowej arabiki, rodzaju kawy powszechnie cenionym wyżej niż robusta. Krajami, do których kierowana jest większość produkcji Kolumbijskiej kawy to Stany Zjednoczone, Niemcy, Japonia i Włochy. Kawa daje pracę blisko 580 tysiącom pracowników, plantatorów. Rolnicy uprawiający kawę są zrzeszeni w Federacji Kawy Kolumbijskiej (FNC) – organizacji dbającej, o jakość i renomę kaw kolumbijskich już ponad 60 lat. FNC jest jednym z promotorów sprawiedliwego handlu ( fair-trade ). 

Kawa kolumbijska Supremo. Cechą charakterystyczną kategorii są duże ziarna, ręczna selekcja dojrzałych ziaren eliminuje uszkodzone okazy.  Nic nie przebije aromatu, świeżo wypalanej kawy, która została właśnie zaparzona. To jest wyśmienita kawa na początek dobrego dnia, pracy lub weekendu. Każdy nawet najbardziej wyrafinowany miłośnik kawy nie wzgardzi smakiem Supremo, przegryzając ciasteczko lub po zjedzeniu obiadu. Najważniejsze regiony upraw to Medellin, Huila, Santander, Popayan, i Nariño. Kolumbijskie obszary upraw są zróżnicowane i rozciągają się od północy do południa wzdłuż Kordylierów. 

Oznaczenie Supremo, jest gwarantem, najwyższej jakości kawy kolumbijskiej, pod jednym wszak warunkiem, że kupujesz kawą z prawdziwej palarni i świeżą. Marki własne sieci sklepów bardzo często obniżają ceny sprzedając starą kawę. Jak wiadomo im starsza kawa tym jej cena jest niższa i tak się dzieje również w tym przypadku. Każda nasza kawa w swoimi opisie ma zaznaczona datę zbiorów. Świeża smakuje lepiej.

Kawy z tego obszaru świata należy niezwykle uważnie testować przed każdym większym zakupem. Nasz sklep z kawą oferuje Państwu sprawdzoną kawę z transparentnych źródeł. Mamy pewność że jest to najwyższej jakości kawa Kolumbia Supremo, ręcznie zbierana. Wszystkim klientom, rozpoczynającym przygodę z świeżo paloną kawą, sugerujemy palenie średnie. Należy pamiętać, że kawę ziarnistą mielimy tuż przed zaparzeniem, wtedy kawa zachowuje maksimum swoich walorów, co jest szczególnie ważne przy kawach kolumbijskich. Czy to jest najlepsza kawa świata? proszę spróbować i podzielić się z nami swoja opinią.

Kawa charakteryzuje się wyraźną jedwabista nutą karmelu z orzechowymi nutami. 

 

 

W skrócie o kawie 

  • Kontynent: Ameryka Południowa
  • Kraj: Kolumbia
  • Region: Różne
  • Położenie plantacji: 1200-2000 m n.p.m.
  • Odmiana botaniczna: Caturra, Typica, Bourbon
  • Obróbka ziarna: Myta
  • Nuty smakowe: orzechy, karmel, jedwabista
  • Rok zbiorów:2017/18
  • Kwasowość: niska, legendarna łagodność
 

Sposób przygotowania kawy:

Kawa ziarnista idealnie nadaje się do ekspresów ciśnieniowych. Przed przygotowaniem kawę należy zmielić. Mocna kawa; wsypujemy  8 małych łyżeczek (ok.9 g.) mielonej kawy na kubek 180 ml. Zwykła kawa to 6 małych  łyżeczek (ok. 7g.) mielonej kawy na kubek 180 ml. Zalewamy gorącą wodą. Kawę parzymy 4 minuty. Kawę ziarnistą najlepiej mielić tuż przed parzeniem. Kawę (ziarnistą,mieloną) należy przechowywać w szczelnym pojemniku. Kawa świeżo palona to kawa od 1 do 14 dni od daty palenia. Sprawdzaj datę palenia na opakowaniu.

 

Podobne kawy

Opinie o kawie (4)

3 lipca 2015

Znalazłem w Waszym sklepie z kawą w pewnym sensie bliźniacze kawy Kolumbia Excelso i coś tam oraz Kolumbia Supermo. Z opisu wynika, że jedna jest bardziej Top arabika a druga jakby mniej ( wnioskuje po cenach) choć w mojej prywatnej ocenie, trzeba się naprawdę mocno postarać, żeby znaleźć kawę ziarnistą z Ameryki Płd., która byłaby kiepska. Moje pytanie czym właściwie się obie kawy różnią się od siebie.

3 lipca 2015

Yetii ( BTW skąd Yetii lubi kawę ?czy może na zasadzie cywet ?) Ponieważ jestem stałym klientem tego sklepu kawowego pozwolę sonie odpowiedzieć na Twoje pytanie. Poza smakiem jakim różni się ziarna obu kaw to charakterystyczną fizyczna różnicą jest wielkość ziarna. Kawa z klasy Supremo ma po prostu większe ziarna niż kawa Excelso. Kiedyś kupowałem kawę w innym sklepie sprzedającym kawę świeżo paloną, i po tym właśnie poznałem, że ściemniali klientów pisząc przy zwykłej kawie kolumbijskiej, że jest Supremo, dodam, że cena była zaskakująco z kawy Supremo.

20 września 2015

Bogata w bukiecie i dobrze wyważona kawa. Kolumbia Supremo w tym sklepie to łagodny smak, słodkość i dobra kwasowość. Wszystko połączone z przyjemnym aromatem kolumbijskiej kawy. Gdzieś przeczytałem, takie podsumowanie dla kawy Supremo, wystarczająco jasny smak na śniadanie i bogaty, żeby podać na kolację. Nic dodać nić ująć. Niedroga dobra kawa.

9 listopada 2015

Bardzo dobra kawa ziarnista. Pasuje ta kawa do ekspresu ciśnieniowego. Moi znajomi są zachwyceni i już ją sami zaczęli kupować. Zdecydowanie ciekawszy smak od Kolumbii exelso, który wcześniej piłem. Polecam ten sklep z kawą. Konkretna i szybka obsługa.

  • PALENIE

    JASNE

    Zachowuje dużo unikatowych smaków kawy, wynikających z miejsca pochodzenia. Kawa ma więcej kwasowości, nut cytrusowych, najwięcej kofeiny. Poziom wypalenia kawy najczęściej wybierany przy parzeniu metodami alternatywnymi. Zwykle jasny cynamonowy kolor. Brak olejków na zewnątrz ziarna kawy.

  • PALENIE

    ŚREDNIE

    Zachowuje część smaków miejsca pochodzenia kawy. Palenie średnie wyrównuje kwasowość kawy i body ( ciężkość smaku). Średnia zawartość kofeiny. Palenie najczęściej wybierane do parzenia kawy w ekspresach. Zwykle najlepszy wybór na pierwszy kontakt z kawą. Brak olejków na zewnątrz ziarna

  • PALENIE

    CIEMNE

    Kolor ziaren kawy przypomina kolor ciemnej czekolady. Zwykle dominuje smak kakao, goryczka i orzechy. Minimalna kwasowość. W niewielkim stopniu wyczuwalne są unikatowe smaki kawy nadawane przez miejsce pochodzenia ziarna. Najmniej kofeiny z wszystkich paleń. Ziarna mogą być pokryte naturalnymi olejkami - połyskliwe. 

Wybierz Twój zestaw Kawy

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl