Kawa Colombia Supremo Sierra Nevada, Organic

Kawa-świeżo-palona-Kolumbia-Supremo-Sierra-Nevada.png
  • promocja
  • nowość
Dostępność: dużo
Przewidywany termin wysyłki do: 3 dni roboczych
Cena: 27,49 zł 29,99 zł 27.49
Cena za 1 kilogram od: 113,96 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

O kawie

Kawa Kolumbia Supremo Sierra Nevada, Organic 

Świeżo palona kawa

Kawa Kolumbia Supremo Sierra Nevada Organic to nowa wysokogórska arabica dostępna tylko w naszym sklepie z kawą. W naszej palarni kawy, samodzielnie wypalamy wszystkie kawy, które znajdują się w ofercie SwiezoWypalana.pl. Ponieważ kawę wypalamy dopiero po zamówieniu i wysyłamy do 24 godzin od wypalenia, kupujecie Państwo u nas prawdziwą kawę świeżo paloną. Kawa palona na zamówienie to prawdziwa moc aromatu i smaku kawy.

Skąd jest kawa Colombia Supremo Sierra Nevada?

Mamy przyjemność zaoferować kawę z górskich plantacji kawy regionu Sierra Nevada de Santa Marta, departament Magdalena. Region to niewielkie skupisko rolników rozrzuconych po 19 wioskach w nadmorskim pasie gór Sierra Nevada, odizolowanych przez pasmo górskie od reszty lądu. Najwyższym szczytem pasma jest Cristobal Colon wznoszącym się do 5775 m n.p.m. Samo pasmo rozciąga się wzdłuż wybrzeża Oceanu Spokojnego. Sierra Nevada jest w pewnym sensie niezależnym pasmem górskim, innym gór. Podczas kiedy wszystkie góry dookoła są pochodzenia wulkanicznego, Sierra Nevada to wapień. Strome zbocza górskie wymuszają ręczne zbiory kawy. Poza doskonałej jakości kolumbijską kawą Supremo Sierra Nevada, region słynie z położonego najbliżej oceanu ośnieżonego szczytu. Jeżeli jeszcze dodamy, że do karaibskiego wybrzeża mamy niespełna 50 kilometrów, to obraz idealnych warunków do uprawy wysokogórskiej arabiki, jest kompletny.

Z jakich plantacji pochodzi kawa?

Kawa wyrosła na plantacjach spółdzielni producenckiej CooAgroNevada , znanej też jako The Cooperative of Sierra Nevada and Santa Marta Coffee Growers and Farmers. Cała spółdzielnia liczy sobie zaledwie 78 plantatorów wraz z rodzinami. Zadaniem spółdzielni jest wspieranie poszczególnych rolników, zarówno wiedzą na temat upraw kawy,  jak i zapewnienie zabezpieczeń socjalnych dla spółdzielców. Spółdzielnia dba o infrastrukturę techniczną do przetwarzania zebranych wisienek kawy w wysokiej jakości zielone ziarna kawy. Dzięki dbałości o środowisko i nie stosowaniu środków chemicznych w trakcie upraw, kawa którą oferujemy ma status kawy organicznej.

Jak przygotowano kawę?

W regionie z którego pochodzi kawa uprawia się odmiany:  Castillo, Caturra i Colombia, które następnie, przetwarza się metodą „fully washed. Po usunięciu wierzchniej części wiśni i wymyciu, ziarno kawy suszone jest na słońcu. Surowy górski klimat z dużą ilością opadów i bliskością oceanu, tworzy idealne warunki do uprawy wysoko jakościowej arabiki. Plantacje spółdzielni zlokalizowane są na wysokościach od 750 do 1 600 metrów n.p.m.

Jak smakuje kawa?

Świeżo palona kawa Colombia Supremo Sierra Nevada charakteryzuje się subtelną słodyczą o zabarwieniu dymnym. Kawa idealna do espresso. Wyczuwalne nuty czekolady, orzechów i karmelu. Średnia kwasowość cytrusów, kremowe body.

 

 

W skrócie o kawie 

  • Kontynent: Ameryka Południowa
  • Kraj: Kolumbia
  • Region: Sierra Nevada de Santa Marta, departament Magdalena
  • Położenie plantacji: 750-1 600 m n.p.m.
  • Odmiana botaniczna:  Castillo, Caturra i Colombia
  • Obróbka ziarna: fully washed
  • Nuty smakowe: czekolada, orzechy, karmel, cytrusy
  • Rok zbiorów:2017/18
  • Kwasowość: wyrównana, średnia
 

Sposób przygotowania kawy:

Kawa ziarnista idealnie nadaje się do ekspresów ciśnieniowych. Przed przygotowaniem kawę należy zmielić. Mocna kawa; wsypujemy  8 małych łyżeczek (ok.9 g.) mielonej kawy na kubek 180 ml. Zwykła kawa to 6 małych  łyżeczek (ok. 7g.) mielonej kawy na kubek 180 ml. Zalewamy gorącą wodą. Kawę parzymy 4 minuty. Kawę ziarnistą najlepiej mielić tuż przed parzeniem. Kawę (ziarnistą,mieloną) należy przechowywać w szczelnym pojemniku. Kawa świeżo palona to kawa od 1 do 14 dni od daty palenia. Sprawdzaj datę palenia na opakowaniu.

 Kawa Kolumbia Supremo Sierra Nevada SwiezoWypalana.pl

 

Podobne kawy

Opinie o kawie (0)

  • PALENIE

    JASNE

    Zachowuje dużo unikatowych smaków kawy, wynikających z miejsca pochodzenia. Kawa ma więcej kwasowości, nut cytrusowych, najwięcej kofeiny. Poziom wypalenia kawy najczęściej wybierany przy parzeniu metodami alternatywnymi. Zwykle jasny cynamonowy kolor. Brak olejków na zewnątrz ziarna kawy.

  • PALENIE

    ŚREDNIE

    Zachowuje część smaków miejsca pochodzenia kawy. Palenie średnie wyrównuje kwasowość kawy i body ( ciężkość smaku). Średnia zawartość kofeiny. Palenie najczęściej wybierane do parzenia kawy w ekspresach. Zwykle najlepszy wybór na pierwszy kontakt z kawą. Brak olejków na zewnątrz ziarna

  • PALENIE

    CIEMNE

    Kolor ziaren kawy przypomina kolor ciemnej czekolady. Zwykle dominuje smak kakao, goryczka i orzechy. Minimalna kwasowość. W niewielkim stopniu wyczuwalne są unikatowe smaki kawy nadawane przez miejsce pochodzenia ziarna. Najmniej kofeiny z wszystkich paleń. Ziarna mogą być pokryte naturalnymi olejkami - połyskliwe. 

Wybierz Twój zestaw Kawy

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl