Kawa Colombia Excelso Huila Speciality

Dostępność: sporo
Przewidywany termin wysyłki do: 3 dni roboczych
Cena: 23,99 zł 23.99
Cena za 1 kilogram od: 81,57 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

O kawie

Kawa Colombia Excelso Huila Fair Trade EP Arabica 

Opis kawy

Kawa Kolumbia Huila Excelso EP Fair Trade, pochodzi z południowo-zachodniej Kolumbii, z okolic miasta San Augustin - małych rodzinnych gospodarstw położonych w intensywnie rozwijającym się kawowo regionie Kolumbii Huila. Region charakteryzuje się wyraźnie odmiennymi od siebie porami mokrą i suchą, co ma wpływ na cały proces tak zbiorów jak i późniejszego suszenia kawy. Połączenie dużej wysokości na której znajdują się uprawy kawy, dobrego nawodnienia i wulkanicznej gleby powoduje, że kawa jest najlepszym punktem wyjścia do przygody z kawami kolumbijskimi. Główne zbiory odbywają się w okresie od kwietnia do sierpnia a zbiory dodatkowe w okresie od grudnia do lutego ( tak zwane zbiory „małe”). Właściciele małych farm kawowych, zwykle usuwają wierzchnia część  kawowca metodą „na mokro”(washed) w swoich lokalnych stacjach przetwarzania, nazywanych młynami. Po usunięciu wierzchniej części owocu kawowca następuje proces suszenia na słońcu. Kawa jest wysypywana na specjalnych podwyższanych łóżkach wyłożonych siatką, tak, żeby był dostęp powietrza do ziarna od dołu.

Termin Excelso jest nazwą nadawana ziarnom kawy o określonej wielkości  (scr 15/16). Ziarna kawy Excelso są nieznacznie mniejsze niż ziarna kawy Supremo (scr 17/18) Zarówno ziarna kawy Excelso jaki Supremo mogą pochodzić z jednej plantacji lub nawet tego samego drzewka. Zwykle większe ziarna postrzegane są jako ziarna wyższej jakości, jest ich też mniej niż ziaren małych stąd Kolumbii Supremo często uważana jest za kawę wyższej jakości.

Fair Trade, gwarantuje, że lokalni pracownicy, właściciele plantacji z której pochodzi oferowana kawa, otrzymali za swój towar uczciwa cenę, która została ustalona z uwzględnieniem lokalnych uwarunkowań, tak, żeby pokrywała koszty zrównoważonej ekologicznie i społecznie produkcji.

Plantacje z których pochodzi kawa Excelso, zlokalizowane są na wysokościach ponad 1 800 m. n. p. m.. Obszar obsadzony jest odmianami Caturra i Typica.

Bogaty słodki aromat czekolady. Nuty smakowe toffi, brzoskwinie, morele. Średnia kwasowość limonki (jasna) z dobrym ciałem. Słodkie, owocowe wykończenie - dobrze zbalansowana kawa.

 

W skrócie o kawie 

  • Kontynent: Ameryka Południowa
  • Kraj: Kolumbia
  • Region: Huila
  • Plantacja: Spółdzielnia
  • Położenie plantacji: 1,800  m n.p.m.
  • Odmiana botaniczna: Caturra, Typica, 
  • Obróbka ziarna: myta (washed)
  • Nuty smakowe: toffi, brzoskwinie, morele, limonka
  • Rok zbiorów:2017/2018
  • SCAA Cup score: 82 pkt. (0-100)
 

Sposób przygotowania kawy:

Kolumbię Excelso z naszego sklepu z kawa można używać do ekspresów ciśnieniowych jak też zwyczajnych ekspresów przelewowych. Przed przygotowaniem kawę należy mielić.

Mocna kawa; wsypujemy  8 małych łyżeczek (ok.9 g.) mielonej kawy na kubek 180 ml.

Zwykła kawa to 6 małych  łyżeczek (ok. 7g.) mielonej kawy na kubek 180 ml. Zalewamy gorącą wodą. Kawę parzymy 4 minuty.

Kawę ziarnistą najlepiej mielić przed parzeniem. Kawę (ziarnistą,mieloną) należy przechowywać w szczelnym pojemniku. Kawa świeżo palona to kawa od 1 do 14 dni od daty palenia. Sprawdzaj datę palenia na opakowaniu.

 

 

Podobne kawy

Opinie o kawie (0)

  • PALENIE

    JASNE

    Zachowuje dużo unikatowych smaków kawy, wynikających z miejsca pochodzenia. Kawa ma więcej kwasowości, nut cytrusowych, najwięcej kofeiny. Poziom wypalenia kawy najczęściej wybierany przy parzeniu metodami alternatywnymi. Zwykle jasny cynamonowy kolor. Brak olejków na zewnątrz ziarna kawy.

  • PALENIE

    ŚREDNIE

    Zachowuje część smaków miejsca pochodzenia kawy. Palenie średnie wyrównuje kwasowość kawy i body ( ciężkość smaku). Średnia zawartość kofeiny. Palenie najczęściej wybierane do parzenia kawy w ekspresach. Zwykle najlepszy wybór na pierwszy kontakt z kawą. Brak olejków na zewnątrz ziarna

  • PALENIE

    CIEMNE

    Kolor ziaren kawy przypomina kolor ciemnej czekolady. Zwykle dominuje smak kakao, goryczka i orzechy. Minimalna kwasowość. W niewielkim stopniu wyczuwalne są unikatowe smaki kawy nadawane przez miejsce pochodzenia ziarna. Najmniej kofeiny z wszystkich paleń. Ziarna mogą być pokryte naturalnymi olejkami - połyskliwe. 

Wybierz Twój zestaw Kawy

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl