Kawa Świeżo Palona Colombia Huila Excelso Speciality
O kawie
Kolumbia Excelso Huila - kawa świeżo palona, sklep z kawą palarni kawy SwiezoWypalana.pl











Poznajcie Państwo: kawa z Kolumbii rejon Huila - Kawa Wysoka
Kawa Kolumbia Excelso Huila EP Fair Trade, pochodzi z południowo-zachodniej Kolumbii, z okolic miasta San Augustin - małych rodzinnych gospodarstw położonych w intensywnie rozwijającym się kawowo regionie Kolumbii Huila. Region charakteryzuje się wyraźnie odmiennymi od siebie porami mokrą i suchą, co ma wpływ na cały proces tak zbiorów jak i późniejszego suszenia kawy. Połączenie dużej wysokości na której znajdują się uprawy kawy, dobrego nawodnienia i wulkanicznej gleby powoduje, że kawa jest najlepszym punktem wyjścia do przygody z kawami kolumbijskimi. Główne zbiory odbywają się w okresie od kwietnia do sierpnia a zbiory dodatkowe w okresie od grudnia do lutego ( tak zwane zbiory „małe”). Właściciele małych plantacji kawowych, zwykle usuwają wierzchnią część kawowca metodą „na mokro”(washed) w swoich lokalnych stacjach przetwarzania, nazywanych młynami. Po usunięciu wierzchniej części owocu kawowca następuje proces suszenia na słońcu. Kawa jest wysypywana na specjalnych podwyższanych łóżkach wyłożonych siatką, tak, żeby był dostęp powietrza do ziarna od dołu.
Termin Excelso jest nazwą nadawana ziarnom kawy o określonej wielkości (scr 15/16). Ziarna kawy Excelso są nieznacznie mniejsze niż ziarna kawy Supremo (scr 17/18) Zarówno ziarna kawy Excelso jaki Supremo mogą pochodzić z jednej plantacji lub nawet tego samego drzewka. Zwykle większe ziarna postrzegane są jako ziarna wyższej jakości, jest ich też mniej niż ziaren małych stąd Kolumbia Supremo często uważana jest za kawę wyższej jakości.
Fair Trade, gwarantuje, że lokalni pracownicy, właściciele plantacji z której pochodzi oferowana kawa, otrzymali za swój towar uczciwa cenę, która została ustalona z uwzględnieniem lokalnych uwarunkowań, tak, żeby pokrywała koszty zrównoważonej ekologicznie i społecznie produkcji.
Plantacje z których pochodzi kawa Excelso, zlokalizowane są na wysokościach ponad 1 800 m. n. p. m.. Obszar obsadzony jest odmianami Caturra i Typica.
Bogaty słodki aromat czekolady. Nuty smakowe toffi, brzoskwinie, morele. Średnia kwasowość limonki (jasna) z dobrym ciałem. Słodkie, owocowe wykończenie - dobrze zbalansowana kawa.
Sposób przygotowania kawy:
Kolumbię Excelso z naszego sklepu z kawa można używać do ekspresów ciśnieniowych jak też zwyczajnych ekspresów przelewowych. Przed przygotowaniem kawę należy mielić.
Mocna kawa; wsypujemy 8 małych łyżeczek (ok.9 g.) mielonej kawy na kubek 180 ml.
Zwykła kawa to 6 małych łyżeczek (ok. 7g.) mielonej kawy na kubek 180 ml. Zalewamy gorącą wodą. Kawę parzymy 4 minuty.
Kawę ziarnistą najlepiej mielić przed parzeniem. Kawę (ziarnistą,mieloną) należy przechowywać w szczelnym pojemniku. Kawa świeżo palona to kawa od 1 do 14 dni od daty palenia. Sprawdzaj datę palenia na opakowaniu.
Opis kawy
Kawa palona | Do 24 h przed wysyłką |
Gatunek kawy | 100% arabica |
Kategoria kawy | kawa speciality |
Pochodzenie | single origins |
Poziom kofeiny | średni |
Kwasowość | średnia |
Punktacja kawy | 81-85 |
Wiodąca nuta smakowa | toffi |
Metoda obróbki | washed |
Wiodąca odmiana | Caturra |
Położenie plantacji | od 1 500 do 2 000 m n.p.m. |
Kontynent | Ameryka Południowa |
Kraj | Kolumbia |
Abonament na kawę | Nie |
Dostawa | ostatnia dostawa |
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o kawie (1)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie prowadzimy moderacji opini. Opinie pochodza tylko od zalogowanych i zarejestrowanych klientów, którzy zakupili opiniowany produkt.
Dariusz Mrówka
DOBRA kawa: jasno palona, parzona w dripie - łagodna, wyważona smakowo.