Kawa Colombia Maragogype El Boton

Dostępność: kończy się
Przewidywany termin wysyłki do: 3 dni roboczych
Cena: 34,99 zł 34.99
Cena za 1 kilogram od: 111,97 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

O kawie

 KUP SWOJĄ KAWĘ W JESZCZE LEPSZEJ CENIE!

TWÓJ ZESTAW KAW ŚWIATA 6 x 250 G.

Kawa Kolumbia Superiore Maragogype Finca El Boton

Opis kawy

Kawa Maragogype to odmiana arabiki wyróżniająca się olbrzymimi ziarnami, bywa też określana jako kawa słonia, właśnie z powodu wielkości ziaren. Jest to wyjątkowo trudno dostępne ziarno z racji niewielkiej ilości plantacji kawowych specjalizujących się w produkcji takiej właśnie odmiany kawy. Kawa Superiore Maragogype to ziarno kawy Maragogype poddane dodatkowej selekcji mającej na celu usunięcie ziaren posiadających defekty/uszkodzenia. Odmiana arabiki Maragogype w porównaniu z innymi arabikami, owocuje niewielką ilością wisienek kawy, co powoduje, że kawa ma jeszcze bardziej intensywne smaki niż zwykłe arabiki

Szczep arabiki odkryto w Brazylii w 1876 roku niedaleko miasta Maragogipe w stanie Bahia, i tak nazwa pobliskiego miasta stała się baza do nazwy ziarna. Łatwo tez można spotkać się z opinią że Maragogype to w istocie krzyżówka genetyczna  kawy arabika i robusta.

Kawa Kolumbia Superiore Maragogype El Boton, którą mamy Państwu przyjemność zaoferować, pochodzi z niewielkiego rodzinnego gospodarstwa (znanego również jako Villa El Bottan), zlokalizowanego w regionie Antioquia. Plantacja specjalizuje się w uprawie wysoko jakościowych arabik, mytych po zbiorach i suszonych. Gospodarstwo El Boton zostało założone w 1931 roku. W związku z położeniem plantacji w lesistych górach na wysokości ponad 1350 metrów nad poziomem morza, kawa rośnie w cieniu drzew i zbierana jest ręcznie, co umożliwia farmerom dokładna selekcję wisienek kawy już na etapie zbiorów. Kawa rośnie na glebie wulkanicznej, bogatej w minerały, co w połączniu z doskonałymi górskimi warunkami daje niesamowity harmonijny bukiet smaku w filiżance. Kawa po zebraniu z krzaka jest wysypywana do specjalnych basenów w których jest myta, po kąpieli, kawa jest poddawana przez 15 godzin suszeniu. Kawa Superiore Maragogype z plantacji El Boton to kawa od rolników stawiających za cel produkcję najwyższej jakości kawy. Zbiory kawy Superiore Maragogype to zaledwie  120 kg z akra, dla porównania zbiory popularnej w Kolumbii odmiany Caturra, dawałby plantacji wydajność 650 kg z akra. Dbałość plantatorów dotyczy też całego otoczenia plantacji, co roku są sadzone nowe drzewa, tak, żeby krzaki kawowca wzrastały w pełnym naturalnym otoczeniu fauny i flory. Zbiory kawy odbywają się w okresie od września do stycznia.

Superiore Maragogype El Boton to kawa o wyśmienitym aromacie, wypalona na średnio zaoferuje wyjątkowo lekką kwasowość,  nuty smakowe  jabłek, gruszek, jagód i jeżyn a wszystko przy czekoladowo karmelowym wykończeniu.

 

W skrócie o kawie 

  • Kontynent: Ameryka Południowa
  • Kraj: Kolumbia
  • Region: Antioquia
  • Plantacja: Finca El Boton
  • Położenie plantacji: 1 350  m n.p.m.
  • Odmiana botaniczna: Maragogype
  • Obróbka ziarna: Myta
  • Nuty smakowe: lekka kwasowość, jabłka, gruszki, jagody, jeżyn karmel
  • Rok zbiorów:2017
  • Ziarno: sc 19+

Sposób przygotowania kawy:

Kolumbię Superiore Maragogype El Boton z naszego sklepu z kawą można używać do ekspresów ciśnieniowych jak też zwyczajnych ekspresów przelewowych. Przed przygotowaniem kawę należy mielić.

Mocna kawa; wsypujemy  8 małych łyżeczek (ok.9 g.) mielonej kawy na kubek 180 ml.

Zwykła kawa to 6 małych  łyżeczek (ok. 7g.) mielonej kawy na kubek 180 ml. Zalewamy gorącą wodą. Kawę parzymy 4 minuty.

Kawę ziarnistą najlepiej mielić przed parzeniem. Kawę (ziarnistą,mieloną) należy przechowywać w szczelnym pojemniku. Kawa świeżo palona to kawa od 1 do 14 dni od daty palenia. Sprawdzaj datę palenia na opakowaniu.

 

 

Podobne kawy

Opinie o kawie (1)

24 października 2017

Niesamowita pod wieloma względami kawa, najbardziej rzuca się w oczy wielkość ziarna ale to tylko "okładka"- treść jest jeszcze ciekawsza. dziki leśny smak wczesnej jesieni, poczułem w niej trochę nuty grzybowej takich grzybków w maśle, co w połączeniu z jeżynami i karmelem tworzy zupełnie nowy smak kawa - tak tutaj cały czas mowa o kawie. Przygotowywałem kawę w chemexsie - niesamowita - polecam.

  • PALENIE

    JASNE

    Zachowuje dużo unikatowych smaków kawy, wynikających z miejsca pochodzenia. Kawa ma więcej kwasowości, nut cytrusowych, najwięcej kofeiny. Poziom wypalenia kawy najczęściej wybierany przy parzeniu metodami alternatywnymi. Zwykle jasny cynamonowy kolor. Brak olejków na zewnątrz ziarna kawy.

  • PALENIE

    ŚREDNIE

    Zachowuje część smaków miejsca pochodzenia kawy. Palenie średnie wyrównuje kwasowość kawy i body ( ciężkość smaku). Średnia zawartość kofeiny. Palenie najczęściej wybierane do parzenia kawy w ekspresach. Zwykle najlepszy wybór na pierwszy kontakt z kawą. Brak olejków na zewnątrz ziarna

  • PALENIE

    CIEMNE

    Kolor ziaren kawy przypomina kolor ciemnej czekolady. Zwykle dominuje smak kakao, goryczka i orzechy. Minimalna kwasowość. W niewielkim stopniu wyczuwalne są unikatowe smaki kawy nadawane przez miejsce pochodzenia ziarna. Najmniej kofeiny z wszystkich paleń. Ziarna mogą być pokryte naturalnymi olejkami - połyskliwe. 

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl