Kawa Colombia Superiore Maragogype El Boton

Dostępność: kończy się
Cena: 34,99 zł 34.99
Cena za 1 kilogram od: 111,97 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Pin It

O kawie

 KUP SWOJĄ KAWĘ W JESZCZE LEPSZEJ CENIE!

TWÓJ ZESTAW KAW ŚWIATA 6 x 250 G.

Kawa Kolumbia Superiore Maragogype Finca El Boton

Opis kawy

Kawa Maragogype to odmiana arabiki wyróżniająca się olbrzymimi ziarnami, bywa też określana jako kawa słonia, właśnie z powodu wielkości ziaren. Jest to wyjątkowo trudno dostępne ziarno z racji niewielkiej ilości plantacji kawowych specjalizujących się w produkcji takiej właśnie odmiany kawy. Kawa Superiore Maragogype to ziarno kawy Maragogype poddane dodatkowej selekcji mającej na celu usunięcie ziaren posiadających defekty/uszkodzenia. Odmiana arabiki Maragogype w porównaniu z innymi arabikami, owocuje niewielką ilością wisienek kawy, co powoduje, że kawa ma jeszcze bardziej intensywne smaki niż zwykłe arabiki

Szczep arabiki odkryto w Brazylii w 1876 roku niedaleko miasta Maragogipe w stanie Bahia, i tak nazwa pobliskiego miasta stała się baza do nazwy ziarna. Łatwo tez można spotkać się z opinią że Maragogype to w istocie krzyżówka genetyczna  kawy arabika i robusta.

Kawa Kolumbia Superiore Maragogype El Boton, którą mamy Państwu przyjemność zaoferować, pochodzi z niewielkiego rodzinnego gospodarstwa (znanego również jako Villa El Bottan), zlokalizowanego w regionie Antioquia. Plantacja specjalizuje się w uprawie wysoko jakościowych arabik, mytych po zbiorach i suszonych. Gospodarstwo El Boton zostało założone w 1931 roku. W związku z położeniem plantacji w lesistych górach na wysokości ponad 1350 metrów nad poziomem morza, kawa rośnie w cieniu drzew i zbierana jest ręcznie, co umożliwia farmerom dokładna selekcję wisienek kawy już na etapie zbiorów. Kawa rośnie na glebie wulkanicznej, bogatej w minerały, co w połączniu z doskonałymi górskimi warunkami daje niesamowity harmonijny bukiet smaku w filiżance. Kawa po zebraniu z krzaka jest wysypywana do specjalnych basenów w których jest myta, po kąpieli, kawa jest poddawana przez 15 godzin suszeniu. Kawa Superiore Maragogype z plantacji El Boton to kawa od rolników stawiających za cel produkcję najwyższej jakości kawy. Zbiory kawy Superiore Maragogype to zaledwie  120 kg z akra, dla porównania zbiory popularnej w Kolumbii odmiany Caturra, dawałby plantacji wydajność 650 kg z akra. Dbałość plantatorów dotyczy też całego otoczenia plantacji, co roku są sadzone nowe drzewa, tak, żeby krzaki kawowca wzrastały w pełnym naturalnym otoczeniu fauny i flory. Zbiory kawy odbywają się w okresie od września do stycznia.

Superiore Maragogype El Boton to kawa o wyśmienitym aromacie, wypalona na średnio zaoferuje wyjątkowo lekką kwasowość,  nuty smakowe  jabłek, gruszek, jagód i jeżyn a wszystko przy czekoladowo karmelowym wykończeniu.

 

W skrócie o kawie 

  • Kontynent: Ameryka Południowa
  • Kraj: Kolumbia
  • Region: Antioquia
  • Plantacja: Finca El Boton
  • Położenie plantacji: 1 350  m n.p.m.
  • Odmiana botaniczna: Maragogype
  • Obróbka ziarna: Myta
  • Nuty smakowe: lekka kwasowość, jabłka, gruszki, jagody, jeżyn karmel
  • Rok zbiorów:2017
  • Ziarno: sc 19+

Sposób przygotowania kawy:

Kolumbię Superiore Maragogype El Boton z naszego sklepu z kawą można używać do ekspresów ciśnieniowych jak też zwyczajnych ekspresów przelewowych. Przed przygotowaniem kawę należy mielić.

Mocna kawa; wsypujemy  8 małych łyżeczek (ok.9 g.) mielonej kawy na kubek 180 ml.

Zwykła kawa to 6 małych  łyżeczek (ok. 7g.) mielonej kawy na kubek 180 ml. Zalewamy gorącą wodą. Kawę parzymy 4 minuty.

Kawę ziarnistą najlepiej mielić przed parzeniem. Kawę (ziarnistą,mieloną) należy przechowywać w szczelnym pojemniku. Kawa świeżo palona to kawa od 1 do 14 dni od daty palenia. Sprawdzaj datę palenia na opakowaniu.

 

 

Podobne kawy

Opinie o kawie (1)

24 października 2017

Niesamowita pod wieloma względami kawa, najbardziej rzuca się w oczy wielkość ziarna ale to tylko "okładka"- treść jest jeszcze ciekawsza. dziki leśny smak wczesnej jesieni, poczułem w niej trochę nuty grzybowej takich grzybków w maśle, co w połączeniu z jeżynami i karmelem tworzy zupełnie nowy smak kawa - tak tutaj cały czas mowa o kawie. Przygotowywałem kawę w chemexsie - niesamowita - polecam.

  • PALENIE

    JASNE

    Zachowuje dużo unikatowych smaków kawy, wynikających z miejsca pochodzenia. Kawa ma więcej kwasowości, nut cytrusowych, najwięcej kofeiny. Poziom wypalenia kawy najczęściej wybierany przy parzeniu metodami alternatywnymi. Zwykle jasny cynamonowy kolor. Brak olejków na zewnątrz ziarna kawy.

  • PALENIE

    ŚREDNIE

    Zachowuje część smaków miejsca pochodzenia kawy. Palenie średnie wyrównuje kwasowość kawy i body ( ciężkość smaku). Średnia zawartość kofeiny. Palenie najczęściej wybierane do parzenia kawy w ekspresach. Zwykle najlepszy wybór na pierwszy kontakt z kawą. Brak olejków na zewnątrz ziarna

  • PALENIE

    CIEMNE

    Kolor ziaren kawy przypomina kolor ciemnej czekolady. Zwykle dominuje smak kakao, goryczka i orzechy. Minimalna kwasowość. W niewielkim stopniu wyczuwalne są unikatowe smaki kawy nadawane przez miejsce pochodzenia ziarna. Najmniej kofeiny z wszystkich paleń. Ziarna mogą być pokryte naturalnymi olejkami - połyskliwe. 

Promocje
Kawa Brazil Red Diamond, Cerrado Mineiro, Arabica
Kawa Brazil Red Diamond, Cerrado Mineiro, Arabica
29,99 zł 23,99 zł
szt.
Kawa Brazil Fazenda Paredão
Kawa Brazil Fazenda Paredão
37,89 zł 30,31 zł
szt.
Kawa Brazil Fazenda Mato do Salgado
Kawa Brazil Fazenda Mato do Salgado
34,78 zł 27,82 zł
szt.
Kawa Brazil Rainha Miaki Yellow Bourbon
Kawa Brazil Rainha Miaki Yellow Bourbon
21,99 zł 20,99 zł
szt.
Kawa Peru SHB Chanchamayo Organic Arabica
Kawa Peru SHB Chanchamayo Organic Arabica
20,99 zł 15,74 zł
szt.
Dom Kawy Café de la mañana
Dom Kawy Café de la mañana
27,29 zł 20,47 zł
szt.
 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl