+48 733 634 761(pn-pt; 9-16)  sklep kawa zamówienie kawa@swiezowypalana.pl kawa świeżo palona GRATIS OD 99 ZŁ  dostawa gratis w 24h od wypalenia

 promocje


 promocja kawy


wysyłka kawy


 kawa świeżo palona


najlepsze promocje 

 

  •  

    Palenie jasne

     

    • Kolor jasno - brązowy
    • Intensywne nuty cytrusowe
    • Aromat owocowy
    • Najwięcej nut smakowych miejsca pochodzenia

     

     

     

     


     

  •  

    Palenie średnie

     

    • Kolor brązowy
    • Idealny balans pomiędzy smakiem i kwasowością
    • Słodkość

     

     


     

  •  

    Palenie ciemne

    polecamy z usługą Extra Fresh

     

    • Kolor ciemno - brązowy
    • Olejki na zewnątrz ziarna, połyskliwe
    • Ciemna czekolada, dymny posmak

     


     

Spróbuj kawy świeżo palonej
Kawa Świeżo Palona Próbka 75 g.
Kawa Świeżo Palona Próbka 75 g.
10,30 zł
szt.
Newsletter
Jeśli kochasz kawę, pokochasz też nas! Brazylijska, Kolumbijska, czy z Etiopii. Orzechowa, czy kwiatowa? Mocna czy słabsza? Mamy je wszystkie! Zapisz się.

Kawa Świeżo Palona Colombia Supremo Huila Speciality

Dostępność: dużo
Przewidywany termin wysyłki: do 3 dni roboczych
Cena: 28,99 zł 28.99
ilość szt.
Zyskujesz 28 pkt [?]
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 5
Palarnia kawy: SwiezoWypalana.pl
Kod produktu: 9138

O kawie

Kolumbia Supremo Huila - kawa świeżo palona, sklep z kawą palarni kawy SwiezoWypalana.pl


kawa Kolumbia Excelso HuilaArabica
sklep kawaAmeryka Płd.
bogactwokaw kolumbijskich Kolumbia
manufaktura kawy Huila
manufaktura kawy San Augustin
kawa świeżo palona Washed
sklep kawa Caturra, Typica
najlepsza kawa 2018 - 2019
toffi, brzoskwinie, morele, masło
sklep kawa 1 800 m n.p.m.
rzemieślnicza manufaktura kawy kawa świeżo palona
kawa speciality 83,5 pkt

Poznajcie Państwo: kawa z Kolumbii - Kawa Najwyższa, region Huila

Kawa Kolumbia Huila Supremo EP Fair Trade, pochodzi z południowo-zachodniej Kolumbii, z okolic miasta San Augustin - małych rodzinnych gospodarstw położonych w intensywnie rozwijającym się kawowo regionie Kolumbii Huila. Region charakteryzuje się wyraźnie odmiennymi od siebie porami mokrą i suchą, co ma wpływ na cały proces tak zbiorów jak i późniejszego suszenia kawy. Połączenie dużej wysokości na której znajdują się uprawy kawy, dobrego nawodnienia i wulkanicznej gleby, powoduje, że kawa jest najlepszym punktem wyjścia do przygody z kawami kolumbijskimi. Główne zbiory odbywają się w okresie od kwietnia do sierpnia a zbiory dodatkowe w okresie od grudnia do lutego ( tak zwane zbiory „małe”). Właściciele małych plantacji kawy, zwykle usuwają wierzchnia część  kawowca metodą „na mokro”(washed) w swoich lokalnych stacjach przetwarzania, nazywanych młynami. Po usunięciu wierzchniej części owocu kawowca następuje proces suszenia na słońcu. Kawa jest wysypywana na specjalnych podwyższanych łóżkach wyłożonych siatką, tak, żeby był dostęp powietrza do ziarna od dołu.

Termin Supremo jest nazwą nadawaną ziarnom kawy o określonej wielkości  (scr 18+). Ziarna kawy Supremo to kategoria największych ziaren w kawach kolumbijskich, po Maragogype. Ziarna kawy Supremo, przechodzą ostrzejsza selekcję jakościową niż ziarn kawy Kolumbia Excelso, mogą pochodzić z jednej plantacji lub nawet tego samego drzewka. Zwykle większe ziarna postrzegane są jako ziarna wyższej jakości, jest ich też mniej niż ziaren małych stąd Kolumbii Supremo często uważana jest za kawę wyższej jakości. Samo słowo Supremo w Łacinie oznacza Najwyższa.

Plantacje z których pochodzi kawa Supremo, zlokalizowane są na wysokościach ponad 1 800 m. n. p. m.. Obszar obsadzony jest odmianami Caturra i Typica.

Bogaty słodki aromat czekolady. Nuty smakowe toffi, brzoskwinie, morele. Średnia kwasowość limonki (jasna) z dobrym ciałem. Słodkie, owocowe wykończenie - dobrze zbalansowana kawa.


Sposób przygotowania kawy:

Kolumbię Supremo Huila z naszego sklepu z kawą można używać do ekspresów ciśnieniowych jak też zwyczajnych ekspresów przelewowych. Przed przygotowaniem kawę należy mielić.

Mocna kawa; wsypujemy  8 małych łyżeczek (ok.9 g.) mielonej kawy na kubek 180 ml.

Zwykła kawa to 6 małych  łyżeczek (ok. 7g.) mielonej kawy na kubek 180 ml. Zalewamy gorącą wodą. Kawę parzymy 4 minuty.

Kawę ziarnistą najlepiej mielić przed parzeniem. Kawę (ziarnistą,mieloną) należy przechowywać w szczelnym pojemniku. Kawa świeżo palona to kawa od 1 do 14 dni od daty palenia. Sprawdzaj datę palenia na opakowaniu.

Opis kawy

Kawa palona Do 24 h przed wysyłką
Gatunek kawy 100% arabica
Kategoria kawy kawa speciality
Pochodzenie single origins
Poziom kofeiny średni
Kwasowość średnia
Punktacja kawy 81-85
Wiodąca nuta smakowa toffi
Metoda obróbki washed
Wiodąca odmiana Caturra
Położenie plantacji od 1 500 do 2 000 m n.p.m.
Kontynent Ameryka Południowa
Kraj Kolumbia
Abonament na kawę Nie
Dostawa ostatnia dostawa

Podobne kawy

Opinie o kawie (2)

2 marca 2019

Jak dotąd najlepsza jaką miałam okazję próbować ale biorąc pod uwagę bogactwo kaw w sklepie, wiele jeszcze przede mną. Kupuję arabiki ponieważ lubię kawy łagodne, ta w 100 procentach spełnia moje oczekiwania, pięknie pachnie, jest delikatna, wręcz aksamitna w smaku. Myślę, że będzie należała do moich ulubionych. Sklep rewelacyjny, super doradztwo, na pewno będę wracać.

24 marca 2019

Kolumbia mnie zaskakuje ogromną różnorodnością kaw, co po części związane jest z dość dużym spektrum odmian botanicznych jakie tam się uprawia.Ta kawa jest przyzwoita, o lekko kwaskowatym i czekoladowym posmaku. Zamówiona w paleniu jasnym pod dripa, doza 21g/300ml, czas ekstrakcji 2.45-3 min.

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl