Kawa Świeżo Palona Colombia Huila Supremo Speciality


O kawie
Kolumbia Supremo Huila - kawa świeżo palona, sklep z kawą palarni kawy SwiezoWypalana.pl












Poznajcie Państwo: kawa z Kolumbii - Kawa Najwyższa, region Huila
Kawa Kolumbia Huila Supremo EP Fair Trade, pochodzi z południowo-zachodniej Kolumbii, z okolic miasta San Augustin - małych rodzinnych gospodarstw położonych w intensywnie rozwijającym się kawowo regionie Kolumbii Huila. Region charakteryzuje się wyraźnie odmiennymi od siebie porami mokrą i suchą, co ma wpływ na cały proces tak zbiorów jak i późniejszego suszenia kawy. Połączenie dużej wysokości na której znajdują się uprawy kawy, dobrego nawodnienia i wulkanicznej gleby, powoduje, że kawa jest najlepszym punktem wyjścia do przygody z kawami kolumbijskimi. Główne zbiory odbywają się w okresie od kwietnia do sierpnia a zbiory dodatkowe w okresie od grudnia do lutego ( tak zwane zbiory „małe”). Właściciele małych plantacji kawy, zwykle usuwają wierzchnia część kawowca metodą „na mokro”(washed) w swoich lokalnych stacjach przetwarzania, nazywanych młynami. Po usunięciu wierzchniej części owocu kawowca następuje proces suszenia na słońcu. Kawa jest wysypywana na specjalnych podwyższanych łóżkach wyłożonych siatką, tak, żeby był dostęp powietrza do ziarna od dołu.
Termin Supremo jest nazwą nadawaną ziarnom kawy o określonej wielkości (scr 18+). Ziarna kawy Supremo to kategoria największych ziaren w kawach kolumbijskich, po Maragogype. Ziarna kawy Supremo, przechodzą ostrzejsza selekcję jakościową niż ziarn kawy Kolumbia Excelso, mogą pochodzić z jednej plantacji lub nawet tego samego drzewka. Zwykle większe ziarna postrzegane są jako ziarna wyższej jakości, jest ich też mniej niż ziaren małych stąd Kolumbii Supremo często uważana jest za kawę wyższej jakości. Samo słowo Supremo w Łacinie oznacza Najwyższa.
Plantacje z których pochodzi kawa Supremo, zlokalizowane są na wysokościach ponad 1 800 m. n. p. m.. Obszar obsadzony jest odmianami Caturra i Typica.
Bogaty słodki aromat czekolady. Nuty smakowe toffi, brzoskwinie, morele. Średnia kwasowość limonki (jasna) z dobrym ciałem. Słodkie, owocowe wykończenie - dobrze zbalansowana kawa.
Sposób przygotowania kawy:
Kolumbię Supremo Huila z naszego sklepu z kawą można używać do ekspresów ciśnieniowych jak też zwyczajnych ekspresów przelewowych. Przed przygotowaniem kawę należy mielić.
Mocna kawa; wsypujemy 8 małych łyżeczek (ok.9 g.) mielonej kawy na kubek 180 ml.
Zwykła kawa to 6 małych łyżeczek (ok. 7g.) mielonej kawy na kubek 180 ml. Zalewamy gorącą wodą. Kawę parzymy 4 minuty.
Kawę ziarnistą najlepiej mielić przed parzeniem. Kawę (ziarnistą,mieloną) należy przechowywać w szczelnym pojemniku. Kawa świeżo palona to kawa od 1 do 14 dni od daty palenia. Sprawdzaj datę palenia na opakowaniu.
Opis kawy
Kawa palona | Do 24 h przed wysyłką |
Gatunek kawy | 100% arabica |
Kategoria kawy | kawa speciality |
Pochodzenie | single origins |
Poziom kofeiny | średni |
Kwasowość | średnia |
Punktacja kawy | 81-85 |
Wiodąca nuta smakowa | toffi |
Metoda obróbki | washed |
Wiodąca odmiana | Caturra |
Położenie plantacji | od 1 500 do 2 000 m n.p.m. |
Kontynent | Ameryka Południowa |
Kraj | Kolumbia |
Abonament na kawę | Nie |
Dostawa | ostatnia dostawa |
Opinie o kawie (6)

Katarzyna G.
Jak dotąd najlepsza jaką miałam okazję próbować ale biorąc pod uwagę bogactwo kaw w sklepie, wiele jeszcze przede mną. Kupuję arabiki ponieważ lubię kawy łagodne, ta w 100 procentach spełnia moje oczekiwania, pięknie pachnie, jest delikatna, wręcz aksamitna w smaku. Myślę, że będzie należała do moich ulubionych. Sklep rewelacyjny, super doradztwo, na pewno będę wracać.
Tomek
Kolumbia mnie zaskakuje ogromną różnorodnością kaw, co po części związane jest z dość dużym spektrum odmian botanicznych jakie tam się uprawia.Ta kawa jest przyzwoita, o lekko kwaskowatym i czekoladowym posmaku. Zamówiona w paleniu jasnym pod dripa, doza 21g/300ml, czas ekstrakcji 2.45-3 min.
Piotr K
Jest doskonała o 6:37 rano. Dokładnie taka jak lubię rano.
BAMMstudio
Smaczna alternatywa dla bardziej kwaskowych kaw.
Andre
Jak dla mnie w sam raz. Polecam.
Dariusz Mrówka
Bardzo DOBRA kawa - palona jasno, parzona w dripie. Gęsta i ma ciekawy smak.