Colombia Supremo Huila Speciality

kawa-świezo-palona-Kolumbia-Supremo-Huila2.png
  • nowość
Dostępność: kończy się
Przewidywany termin wysyłki do: 3 dni roboczych
Cena: 26,99 zł 26.99
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

O kawie

Kawa Colombia Supremo Huila EP Arabica 

Opis kawy

Kawa Kolumbia Huila Supremo EP Fair Trade, pochodzi z południowo-zachodniej Kolumbii, z okolic miasta San Augustin - małych rodzinnych gospodarstw położonych w intensywnie rozwijającym się kawowo regionie Kolumbii Huila. Region charakteryzuje się wyraźnie odmiennymi od siebie porami mokrą i suchą, co ma wpływ na cały proces tak zbiorów jak i późniejszego suszenia kawy. Połączenie dużej wysokości na której znajdują się uprawy kawy, dobrego nawodnienia i wulkanicznej gleby powoduje, że kawa jest najlepszym punktem wyjścia do przygody z kawami kolumbijskimi. Główne zbiory odbywają się w okresie od kwietnia do sierpnia a zbiory dodatkowe w okresie od grudnia do lutego ( tak zwane zbiory „małe”). Właściciele małych farm kawowych, zwykle usuwają wierzchnia część  kawowca metodą „na mokro”(washed) w swoich lokalnych stacjach przetwarzania, nazywanych młynami. Po usunięciu wierzchniej części owocu kawowca następuje proces suszenia na słońcu. Kawa jest wysypywana na specjalnych podwyższanych łóżkach wyłożonych siatką, tak, żeby był dostęp powietrza do ziarna od dołu.

Termin Supremo jest nazwą nadawana ziarnom kawy o określonej wielkości  (scr 18+). Ziarna kawy Supremo to kategoria największych ziaren w kawach kolumbijskich, po Maragogype Ziarna kawy Supremo, przechodzą ostrzejsza selekcję jakościową niż ziarn kawy Excelso, mogą pochodzić z jednej plantacji lub nawet tego samego drzewka. Zwykle większe ziarna postrzegane są jako ziarna wyższej jakości, jest ich też mniej niż ziaren małych stąd Kolumbii Supremo często uważana jest za kawę wyższej jakości.

Plantacje z których pochodzi kawa Supremo, zlokalizowane są na wysokościach ponad 1 800 m. n. p. m.. Obszar obsadzony jest odmianami Caturra i Typica.

Bogaty słodki aromat czekolady. Nuty smakowe toffi, brzoskwinie, morele. Średnia kwasowość limonki (jasna) z dobrym ciałem. Słodkie, owocowe wykończenie - dobrze zbalansowana kawa.

 

W skrócie o kawie 

  • Kawa Speciality
  • Kontynent: Ameryka Południowa
  • Kraj: Kolumbia
  • Region: Huila
  • Plantacja: Spółdzielnia
  • Położenie plantacji: 1,800  m n.p.m.
  • Odmiana botaniczna: Caturra, Typica, 
  • Obróbka ziarna: myta (washed)
  • Nuty smakowe: toffi, brzoskwinie, morele, masło
  • Rok zbiorów:2018/2019
  • SCAA Cup score: 83,5 pkt. (0-100)
 

Sposób przygotowania kawy:

Kolumbię Excelso z naszego sklepu z kawa można używać do ekspresów ciśnieniowych jak też zwyczajnych ekspresów przelewowych. Przed przygotowaniem kawę należy mielić.

Mocna kawa; wsypujemy  8 małych łyżeczek (ok.9 g.) mielonej kawy na kubek 180 ml.

Zwykła kawa to 6 małych  łyżeczek (ok. 7g.) mielonej kawy na kubek 180 ml. Zalewamy gorącą wodą. Kawę parzymy 4 minuty.

Kawę ziarnistą najlepiej mielić przed parzeniem. Kawę (ziarnistą,mieloną) należy przechowywać w szczelnym pojemniku. Kawa świeżo palona to kawa od 1 do 14 dni od daty palenia. Sprawdzaj datę palenia na opakowaniu.

Podobne kawy

Opinie o kawie (1)

2 marca 2019

Jak dotąd najlepsza jaką miałam okazję próbować ale biorąc pod uwagę bogactwo kaw w sklepie, wiele jeszcze przede mną. Kupuję arabiki ponieważ lubię kawy łagodne, ta w 100 procentach spełnia moje oczekiwania, pięknie pachnie, jest delikatna, wręcz aksamitna w smaku. Myślę, że będzie należała do moich ulubionych. Sklep rewelacyjny, super doradztwo, na pewno będę wracać.

 

Opinie konsumenckie Google

  • PALENIE

    JASNE

    Zachowuje dużo unikatowych smaków kawy, wynikających z miejsca pochodzenia. Kawa ma więcej kwasowości, nut cytrusowych, najwięcej kofeiny. Poziom wypalenia kawy najczęściej wybierany przy parzeniu metodami alternatywnymi. Zwykle jasny cynamonowy kolor. Brak olejków na zewnątrz ziarna kawy.

  • [ POLECAMY ]

    PALENIE ŚREDNIE

    Zachowuje część smaków miejsca pochodzenia kawy. Palenie średnie wyrównuje kwasowość kawy i body ( ciężkość smaku). Średnia zawartość kofeiny. Palenie najczęściej wybierane do parzenia kawy w ekspresach. Zwykle najlepszy wybór na pierwszy kontakt z kawą. Brak olejków na zewnątrz ziarna

  • PALENIE

    CIEMNE

    Kolor ziaren kawy przypomina kolor ciemnej czekolady. Zwykle dominuje smak kakao, goryczka i orzechy. Minimalna kwasowość. W niewielkim stopniu wyczuwalne są unikatowe smaki kawy nadawane przez miejsce pochodzenia ziarna. Najmniej kofeiny z wszystkich paleń. Ziarna mogą być pokryte naturalnymi olejkami - połyskliwe. 

Wybierz Twój zestaw Kawy

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl