Promocja NOWYCH KAW  kończy się za  

Kawa Colombia Supremo Lucero Arabica

Dostępność: brak towaru
Cena: 25,90 zł 25.90
Darmowa dostawa dla zamówień od 50 zł
Cena za 1 kilogram od: 101,01 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

O kawie

Kawa Kolumbia Supremo Lucero Arabica

Opis kawy

Kawa Kolumbia Supremo Lucero

Kolumbijska kawa cieszy się reputacją jednej z najlepszych kaw na świecie. Kawę w Kolumbii uprawia się od początku XIX wieku i również od tego czasu datowany jest pierwszy eksport kawy. Kawa z Kolumbii słynie z pełnego okrągłego smaku, gęstej konsystencji, wyrazistej kwasowości i bogactwie różnorodnych smaków. Pomiędzy mikroregionami upraw występują duże różnice w smaku kawy.

Na północy Kolumbii, gdzie kawa rośnie w wyższych temperaturach ziarna charakteryzują się  głębszym ziemistym posmakiem, nutami czekoladowymi i średnią kwasowością (Magdalena, Santander, Norte De Santander).

Kawa z południa Kolumbii, regionów (Cauca, Nariño, Huila i Tolima del Sur, jest ceniona za gładki smak, cytrynowo słodka nutę i większą kwasowość.

Kawa regionu środkowego (Caldas, Quindío, Risaralda, Valle del Norte, Antioquia, Cundinamarca i Tolima del Norte), z którego pochodzi oferowana przez nas kawa charakteryzuje się zrównoważonymi nutami owocowymi i niewielką domieszką posmaku ziół.

Dzięki rozległym obszarom Kolumbii w których jest świetny klimat do uprawy kawy. Kolumbia jest drugim na świecie producentem kawy. Plantatorzy mogą zbierać kawę praktycznie przez cały rok, dzięki czemu zawsze mamy dostęp do świeżych zbiorów kolumbijskiej kawy.

Kolumbijska kawa Supremo to jedna z 3 klas kolumbijskiej kawy (Excelso, Supremo, Maragogype). Klasyfikacja kawy w Kolumbii oparta jest o wielkość ziaren, utożsamianych często z jakością kawy.

Kawa którą mamy przyjemność przedstawić to kawa wyjątkowa, nawet jak na Kolumbią słynąca z kawowych doskonałości. Lucero to nazwa spółdzielni produkcyjnej w Kolumbii, która zrzesza około 200 drobnych plantatorów. Średnia wielkość kawowych poletek spółdzielców to nieco ponad 2,5 hektara. Plantacje, znajdują się w regionie La Celia w departamencie Risaralda. Wysokość na jakiej położone są pola to 1 350 m. n.p.m. a średnia temperatura roczna to 23 stopnie Celsjusza. Na plantacjach dominuje arabica odmiany Castillo. Warto wspomnieć, że odmiana Castillo została właściwie stworzona do upraw w Kolumbii-stworzona przez Jamiego Castillo, stąd właśnie nazwa. Kawa po zbiorach jest przetwarzana w stacji Trilladora Santa Teresita, która mieści się w samym centrum kolumbijskiego Eje Cafetero, czyli kolumbijskiego trójkąta kawowego do którego zaliczane są miasta Manizales , Pereira i Armenia. Kolumbijski trójkąt kawowy został uznany również przez UNESCO jako jedne z elementów światowego dziedzictwa.

W kawie można wyczuć nuty smakowe wysuszonych fig, cytrynowa słodkość i lekką nutę ziołową.

 

 

W skrócie o kawie 

  • Kontynent: Ameryka Południowa
  • Kraj: Kolumbia
  • Region: Antioquia, La Celia departament Risaralda.
  • Położenie plantacji: 1 350 m n.p.m.
  • Odmiana botaniczna: Castillo
  • Obróbka ziarna: Myta
  • Nuty smakowe: suszone figi, cytrynowa słodkość, zioła
  • Rok zbiorów:2017
  • Kwasowość: niska, legendarna łagodność
  • Ziarno: sc. 17/18
 

Sposób przygotowania kawy:

Kawa ziarnista idealnie nadaje się do ekspresów ciśnieniowych. Przed przygotowaniem kawę należy zmielić. Mocna kawa; wsypujemy  8 małych łyżeczek (ok.9 g.) mielonej kawy na kubek 180 ml. Zwykła kawa to 6 małych  łyżeczek (ok. 7g.) mielonej kawy na kubek 180 ml. Zalewamy gorącą wodą. Kawę parzymy 4 minuty. Kawę ziarnistą najlepiej mielić tuż przed parzeniem. Kawę (ziarnistą,mieloną) należy przechowywać w szczelnym pojemniku. Kawa świeżo palona to kawa od 1 do 14 dni od daty palenia. Sprawdzaj datę palenia na opakowaniu.

 

Opinie o kawie (1)

11 listopada 2017

Kawa dosyć ciemna jak na średnie palenie i mocno wysuszona. Wymaga delikatnego zwilżenia przed mieleniem aby uniknąć zbrylania. Crema ciemna i gęsta jak na świeżo paloną kawę przystało. W smaku mocno neutralna, brak nadmiernej kwasowości jak i słodyczy.

  • PALENIE

    JASNE

    Zachowuje dużo unikatowych smaków kawy, wynikających z miejsca pochodzenia. Kawa ma więcej kwasowości, nut cytrusowych, najwięcej kofeiny. Poziom wypalenia kawy najczęściej wybierany przy parzeniu metodami alternatywnymi. Zwykle jasny cynamonowy kolor. Brak olejków na zewnątrz ziarna kawy.

  • PALENIE

    ŚREDNIE

    Zachowuje część smaków miejsca pochodzenia kawy. Palenie średnie wyrównuje kwasowość kawy i body ( ciężkość smaku). Średnia zawartość kofeiny. Palenie najczęściej wybierane do parzenia kawy w ekspresach. Zwykle najlepszy wybór na pierwszy kontakt z kawą. Brak olejków na zewnątrz ziarna

  • PALENIE

    CIEMNE

    Kolor ziaren kawy przypomina kolor ciemnej czekolady. Zwykle dominuje smak kakao, goryczka i orzechy. Minimalna kwasowość. W niewielkim stopniu wyczuwalne są unikatowe smaki kawy nadawane przez miejsce pochodzenia ziarna. Najmniej kofeiny z wszystkich paleń. Ziarna mogą być pokryte naturalnymi olejkami - połyskliwe. 

Promocje
Dom Kawy Master Blend
Dom Kawy Master Blend
37,99 zł 30,39 zł
szt.
Kawa El Salvador Red Bourbon, El Borbollon Speciality
Kawa El Salvador Red Bourbon, El Borbollon Speciality
33,99 zł 28,89 zł
szt.
Kawa Costa Rica Tarrazú, Speciality
Kawa Costa Rica Tarrazú, Speciality
22,50 zł 18,90 zł
szt.
Kawa Brazil Cemorrado Lime
Kawa Brazil Cemorrado Lime
21,90 zł 18,62 zł
szt.
 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl