Congo Kivu Gr.4

kawa-świezo-palona-Kongo-Kivu.png
  • nowość
Dostępność: dużo
Przewidywany termin wysyłki do: 3 dni roboczych
Cena: 19,99 zł 19.99
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

O kawie

Kawa Congo Kivu Gr.4, washed, arabica

Historia kongijskiej kawy to historia marzeń zniszczonych przez politykę. Kraj, który eksportował w latach 80 XX wieku ponad 120 tysięcy ton doskonałej kawy rocznie, wpadł pod koniec wieku w spiralę następujących po sobie konfliktów. W wyniku kolejnych wojen  eksport kawy spadł do 8 800  ton. Dopiero w XXI weku w wyniku inicjatyw takich jak Eastern Congo Initiative udaje się powoli odbudowywać pozycję kongijskiej kawy na światowych rynkach. Kongo jest drugim co do wielkości krajem Afryki i największym z krajów Afryki subsaharyjskiej. Płaskowyż wokół jeziora Kivu, jednego z wielkich jezior Afryki, zapewnia wyjątkowo dobre warunki do uprawy kawy. Wysokie położenie na poziomem morza, zapewnia tysiącom małych rolniczych gospodarstw doskonałe warunki do uprawy szczególnie arabiki.

 

W skrócie o kawie 

  • Rodzaj: Arabica 100%
  • Kontynent: Afryka
  • Kraj: DR Kongo
  • Region: Kivu
  • Plantacja: spółdzielnia
  • Położenie plantacji: 1 500 m n.p.m.
  • Odmiana botaniczna:  La Reunion
  • Obróbka ziarna: washed
  • Nuty smakowe: cytrusy, korzenne, owoce, kakao
  • Rok zbiorów: 2017/2018
  • Kwasowość: łagodna

Rolnicy, uprawiający kawę zrzeszeni są w spółdzielniach, które poza dbałością o proces skupowania i przetwarzania kawy, dbają także o edukację rolników i stałą poprawę jakości kawy. W regionie uprawia się jemeńska odmianę Burbona, nazywaną tutaj La Réunion, uprawy położone są na wysokości około 1 500 m. n.p.m. Po zbiorach z kawy usuwana jest wierzchnia część skórki wiśni kawy poprzez mycie, po wymyciu ziarna zielonej kawy suszone są na słońcu.

Świeżo paloną kawa Kongo Kivu, dostępną w naszym sklepie z kawą wypalamy po zamówieniu i wysyłamy nie później niż w 24 godziny od wypalenia. W swojej charakterystyce zbliżona jest do kawy kenijskiej. Jeżeli Państwo uważacie że kawa kenijska jest zbyt mocna (ostra, wyrazista) to kawa Congo Kivu będzie świetną alternatywą. Kawa Congo Kivu jest łagodna, ma przyjemny lekko cytrusowo korzenny smak z nutami owoców i kakao.

Podobne kawy

Opinie o kawie (0)

 

dzień kobiet

Opinie konsumenckie Google

  • PALENIE

    JASNE

    Zachowuje dużo unikatowych smaków kawy, wynikających z miejsca pochodzenia. Kawa ma więcej kwasowości, nut cytrusowych, najwięcej kofeiny. Poziom wypalenia kawy najczęściej wybierany przy parzeniu metodami alternatywnymi. Zwykle jasny cynamonowy kolor. Brak olejków na zewnątrz ziarna kawy.

  • [ POLECAMY ]

    PALENIE ŚREDNIE

    Zachowuje część smaków miejsca pochodzenia kawy. Palenie średnie wyrównuje kwasowość kawy i body ( ciężkość smaku). Średnia zawartość kofeiny. Palenie najczęściej wybierane do parzenia kawy w ekspresach. Zwykle najlepszy wybór na pierwszy kontakt z kawą. Brak olejków na zewnątrz ziarna

  • PALENIE

    CIEMNE

    Kolor ziaren kawy przypomina kolor ciemnej czekolady. Zwykle dominuje smak kakao, goryczka i orzechy. Minimalna kwasowość. W niewielkim stopniu wyczuwalne są unikatowe smaki kawy nadawane przez miejsce pochodzenia ziarna. Najmniej kofeiny z wszystkich paleń. Ziarna mogą być pokryte naturalnymi olejkami - połyskliwe. 

Wybierz Twój zestaw Kawy

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl