Kawa Świeżo Palona Congo Virunga Kasundi

O kawie
Congo Virunga Kasundi - kawa świeżo palona, sklep z kawą palarni kawy SwiezoWypalana.pl











Poznajcie Państwo; kawa z Kongo - Virunga Kasundi
Kawa w Kongo to doskonały przykład, pozytywnych skutków koncentracji wysiłków na uprawie kawy speciality. W samym tyglu afrykańskich konfliktów, pojawił się niesamowity projekt uprawy kawy speciality. Projekt bazujący na wykorzystaniu potencjału kongijskich obszarów granicznych Parku Narodowego Virunga dla zgodnych z naturą, upraw wysoko jakościowej kawy arabica.
Park Narodowy Virunga to najstarszy park narodowy w Afryce, założony jeszcze przez króla Belgów i początkowo nazwany na jego cześć Parkiem Alberta, powstał w 1925 roku. Po uzyskaniu niepodległości przez Kongo w 1979 roku park trafił na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Virunga to jedno z najbardziej zróżnicowanych biologicznie miejsc na ziemi. To dom dla największej ilości gatunków ssaków, ptaków i gadów niż jakiekolwiek inne chronione miejsce na ziemi. Park obfituje w zapierające dech w piersiach widoki. Park to również sławny rezerwat goryli, które są jednym z symboli Virunga. Na terenie parku znajduje się czynny wulkan (Nyiragonga), góra Rwenzori ( 5 109 m n.p.m.). Pracę strażników parku, świetnie pokazuje film; wielokrotnie nagradzany w tym z nominacją do Oskara, pod tytułem "Virunga" dostępny w Netflix.
Projekt który łączy siły Parku Narodowego Virunga i Farm Africa, liczy sobie nieco ponad 10 lat, okres był wystarczający, żeby kawy Congo Virunga Kasundi błyskawicznie zdobyły renomę na całym świecie. Zbocza góry Rwenzori, wyżyny na północny zachód od jeziora Edwarda to pola uprawne jednych z najlepszych na świecie kaw arabica. Kawa rośnie w umiarkowanym klimacie; pełnym obfitych opadów i dużego nasłonecznienia. Wulkaniczna gleba góry Rwenzori, pełna odżywczych minerałów, zapewnia krzakom kawowca pełną gamę odżywczych składników, niezbędnych do wegetacji. Uprawy sięgające ponad 2 000 m. n.p.m. gwarantują, że spotkacie się Państwo ze smakiem doskonałej afrykańskiej kawy. Kawa Congo Virunga Kasundi, pochodzi z drobnych poletek 359 indywidualnych rolników, łączne uprawy zajmują 168,86 hektara i są położone pomiędzy 6 szczytami wulkanicznymi. Pola obsiane są 100% kawą arabica odmiany Bourbon i znajdują się na wysokościach od 2 017 do 2 039 metrów n.p.m. Kawa posiada certyfikat UTZ kawy organicznej. Po zebraniu z krzaków, kawy były poddane procesowi usuwania wierzchniej części jagody metodą fully washed, a następnie kawę suszono na słońcu.
W kawie wyczuwalne są nuty słodkiego miodu, czarne porzeczek, przypraw korzennych. Kawa szczególnie sprawdza się w espresso.
Plantację można znaleźć w Google Maps
Opis kawy
Kawa palona | Do 24 h przed wysyłką |
Gatunek kawy | 100% arabica |
Kategoria kawy | dowolna |
Pochodzenie | single origins |
Poziom kofeiny | średni |
Kwasowość | średnia |
Punktacja kawy | brak ocen |
Wiodąca nuta smakowa | miód |
Metoda obróbki | fully washed |
Wiodąca odmiana | Bourbon |
Położenie plantacji | od 1 500 do 2 000 m n.p.m. |
Kontynent | Afryka |
Kraj | Kongo |
Abonament na kawę | Nie |
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o kawie (2)

Piotr
Świetna kawa, doskonale wypalona, różnicę między nią a "marketową" czuć od razu po otwarciu opakowania, zapach jest niesamowity. Polecam każdemu kto zaczyna przygodę z prawdziwą kawą.
Grzegorz Ruda
Smaczna kawa. Ciemna ale nie gorzka. Polecam