Kawa Świeżo Palona Costa Rica Volcán Poás, Alajuela, Speciality

O kawie
Costa Rica Volcán Poás, Alajuela, - kawa świeżo palona, sklep z kawą palarni kawy SwiezoWypalana.pl












Poznajcie Państwo: kawa Kostaryka - Volcán Poás, Alajuela z plantacji na zboczach wulkanu.
Można powiedzieć, że kawa jest w DNA każdego kraju Ameryki Łacińskiej. Kostaryka to pierwszy kraj z Ameryki Środkowej, w którym wyrosła kawa i cały czas potwierdza, że kawa nie mogła trafić lepiej.
Pierwsze uprawy kawy w Kostaryce rozpoczęły się w 1779 roku w Mesecie Środkowej, jednak dopiero w XIX wieku rząd centralny dostrzegł potencjał w uprawach kawy. Idealny górzysty, wulkaniczny krajobraz, oblewany z obu stron oceanami z olbrzymią różnorodnością mikroklimatów – dość powiedzieć, że w tym małym kraju jest aż 8 regionów upraw kawy. Tak szeroka skala upraw kawy w Kostaryce zapewnia duży wybór kawy z tego kraju i gwarantuje, że trafia do nas tylko najlepsza kaw. Kawa w Kostaryce, uprawiana jest w maleńkich kilkuhektarowych gospodarstwach.
Kawa którą mamy przyjemność Państwu zaoferować pochodzi z plantacji na zboczach wulkanu Poas, region Alajuela. Kawa ręcznie zebrana na plantacji, trafia do stacji przetwarzania Santo Domingo, która działa już ponad 60 lat. Ziemia wulkaniczna w tych okolicach, jest jedną z najbogatszych w minerały gleb, co przekłada się na doskonałą jakość uprawianej tam kawy. Pola kawy położone są na wysokościach od 1 000 do 1 600 m n.p.m. Uprawy na tej wysokości są pod wpływem orzeźwiającego mikroklimatu napływającego zarówno od Oceanu Atlantyckie jak i Pacyfiku. Połączenie dwóch klimatów Karaibów i Pacyfiku, dodaje kawie jasnej świeżości wyczuwalnej w smaku. Uprawom pomaga również wyraźne rozróżnienie pomiędzy porą mokrą i suchą, które pozwala dostosować zbiory, tak żeby kawa wysychała w najlepszym nasłonecznieniu.
Z kawy, w stacji przetwarzania Beneficio Santo Domingo usuwana jest wierzchnia część jagody metodą na mokro metodą ( washed ). Kawa to odmiana kawy arabica Caturra a zbiory odbywają się od listopada do lutego. Kawa pochodzi z ostatnich zbiorów z przełomu 2018/2019.
Przygotowaliśmy dla Państwa 3 podstawowe profile palenia kawy. Kawa Palona na jasno, kawa palona na średnio i kawa palona na ciemno. Jeżeli korzystacie Państwo z ekspresu ciśnieniowego do przygotowania kawy, sugerujemy zacząć przygodę z kawą Costa Rica Volcán Poás, Alajuela od palenia średniego. Dla miłośników dripów i alternatyw, proponujemy palenie jasne.
Kawa wita nas kremowym delikatnym body, wyczuwalne nuty kakao, miodu z lekką orzeźwiającą kwasowością cytrusów.
Opis kawy
Kawa palona | Do 24 h przed wysyłką |
Gatunek kawy | 100% arabica |
Kategoria kawy | kawa speciality |
Pochodzenie | single origins |
Poziom kofeiny | wysoki |
Kwasowość | wysoka |
Punktacja kawy | 81-85 |
Wiodąca nuta smakowa | kakao |
Metoda obróbki | washed |
Wiodąca odmiana | Caturra |
Położenie plantacji | od 1 000 do 1 500 m n.p.m. |
Kontynent | Ameryka Środkowa |
Kraj | Kostaryka |
Abonament na kawę | Nie |
Ile razy wysłać kawę? | dowolny |
Dostawa | ostatnia dostawa |
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o kawie (2)

Dariusz Mrówka
DOBRA kawa. Czuć KAKAO. Jasno palona, parzona w dripie - dobrze komponuje się na języku. Kostaryka Alajuela będzie w arsenale moich ulubionych kaw.
Ancymon
Kawa stworzona do Aeropresu - palenie ciemne. Bogaty smak ale zarazem dobrze wyważony. Dodaje do swoich ulubionych kaw. Polecam.