Masz pytania +48 733 634 761(pn-pt; 9-16)  sklep kawa zamówienie kawa@swiezowypalana.pl kawa świeżo palona GRATIS OD 99 ZŁ  dostawa gratis w 24h od wypalenia

Świeżo Palona Costa Rica Colibri Tarrazú Speciality

Dostępność: dużo
Przewidywany termin wysyłki do: 3 dni roboczych
Cena: 31,99 zł 31.99
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 5
Palarnia kawy: SwiezoWypalana.pl
Kod produktu: 9131

O kawie

Kawa z Kostaryki Colibri SHB Tarrazú, Speciality

Kawa Costa Rica Colibri SHB Tarrazú

Kawa Costa Rica Colibri SHB Tarrazú to kolejna kawa z najbardziej znanego kostarykańskiego regionu, w którym uprawia się kawę. Kawa Kostaryka od samego początku była w ofercie naszego sklepu ze świeżo paloną kawą. Importujemy zielone kawy z całego świata i własnoręcznie wypalamy na zamówienie. Świeżo paloną kawę wysyłamy do 24 godzin od palenia. Zapraszamy do spróbowania kawy świeżo palonej z SwiezoWypalana.pl

Skąd jest kawa Costa Rica Colibri SHB Tarrazú

Tarrazú to region Kostaryki, z którego pochodzi najlepsza kawa Kostaryki. Region Tarrazu znajduje się na południe od stolicy San José i produkuje jedną trzecią całej kostarykańskiej kawy. Jest to obszar górski z bogatą glebą wulkaniczną. Dużemu doświadczeniu rolników z tego regionu pomaga unikatowy wysokogórski klimat. Kawy z regionu Tarrazú, posiadają oznaczenie SHB ( Strictly Hard Bean ), to informacja, że kawa pochodzi z wysokogórskich plantacji, gdzie rośnie kawa z ziarnami o dużej gęstości. Twardość ziarna to jedna z cech kawowca, który rośnie na wysokościach powyżej 1 000 m n. p .m. W wysoko położonych górskich plantacjach Kostaryki kawę zbiera się ręcznie, co umożliwia dobrą selekcję wisienek kawy już na etapie zrywania z krzaka. Tarrazú jako region to jeden ze światowych liderów upraw kawy speciality, zachowujący przy tym umiarkowany poziom cen.

Z jakich plantacji pochodzi kawa?

Kawa Kostaryka Tarrazu Colibri SHB pochodzi z rodzinnej plantacji Navarro Valverde leżącej w regionie Llano los Angeles/Tarrazú na wysokości 1 750 m n.p.m. Nazwa kawy pochodzi od ptaka Kolibra. W lasach otaczających plantację żyje blisko 50 gatunków Kolibrów, są one jednym ze znaków rozpoznawczych, symboli wzgórz Tarrazú.

Jak przygotowywano kawę?

Kawa Costa Rica Tarrazu Colibri SHB  była przetwarzana metodą „washed”, gdzie warstwę wierzchnią wiśni kawy usuwa się poprzez mycie, a następnie wielogodzinne suszenie na słońcu. Mycie jako technika przetwarzania pozwala kawie zachować wyraźne, eleganckie, spójne i jasne nuty smakowe.

Jak smakuje kawa?

Umiarkowanie słodka kawa urzeka swoją miękkością i równowagą. Delikatnie wybijające się nuty pomarańczowej kwasowości, graniczące z wyrazistością typową dla kaw wysokogórskich z Ameryki Środkowej. W finiszu można poczuć subtelne nuty suszonych owoców i biszkoptu.

 

W skrócie o kawie 

  • Kawa Speciality
  • Rodzaj: Arabica 100%
  • Kontynent: Ameryka Środkowa
  • Kraj: Kostaryka
  • Region: Llano los Angeles/Tarrazú
  • Plantacja: Family Navarro Valverde
  • Położenie plantacji: 1 750 m n.p.m.
  • Odmiana botaniczna: Caturra
  • Obróbka ziarna: Fully Washed
  • Nuty smakowe: miękka, zrównoważona, pomarańcze, suszone owoce, biszkopty
  • Rok zbiorów: 2017/2018
  • Kwasowość: przyjemna pomarańczowa
  • SCA Cup score: 83,25 pkt. (0-100)
   kawa Kostaryka Tarrazu mapa

 

Podobne kawy

Opinie o kawie (1)

29 grudnia 2018

Lubie kawy z Kostaryki. Oparte głównie na odmianie botanicznej Caturra, zawsze stanowią wyrazistą odmianę chociażby dla innych kaw środkowoamerykańskich kaw Kuby, Gwatemali czy Panamy. Tarazzu Colibri to bardzo dobra kawa, o wyraźnej owocowo-cytrusowej kwaskowatości i mocnym posmaku kakao. Zamówiona jasno palona błyskawicznie zniknęła w moim dripie. Pyszność.

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl