Kawa Świeżo Palona Costa Rica Navarro Valverde Tarrazú Speciality

O kawie
Costa Rica Navarro Valverde Tarrazú Colibri Speciality - kawa świeżo palona, sklep z kawą palarni kawy SwiezoWypalana.pl












Poznajcie Państwo: kawa Kostaryka Tarrazú z plantacji Navarro Valverde
Kawa Costa Rica Navarro Valverde Tarrazú Speciality to kolejna kawa z najbardziej znanego kostarykańskiego regionu, w którym uprawia się kawę. Kawa Kostaryka od samego
początku była w ofercie naszego sklepu ze świeżo paloną kawą. Importujemy zielone kawy z całego świata i własnoręcznie wypalamy na zamówienie. Świeżo paloną kawę wysyłamy do 24 godzin od palenia. Zapraszamy do spróbowania kawy świeżo palonej z SwiezoWypalana.pl
Skąd jest kawa Costa Rica Navarro Valverde Tarrazú Speciality
Tarrazú to region Kostaryki, z którego pochodzi najlepsza kawa Kostaryki. Region Tarrazu znajduje się na południe od stolicy San José i produkuje jedną trzecią całej kostarykańskiej kawy. Jest to obszar górski z bogatą glebą wulkaniczną. Dużemu doświadczeniu rolników z tego regionu pomaga unikatowy wysokogórski klimat. Kawy z regionu Tarrazú, posiadają oznaczenie SHB ( Strictly Hard Bean ), to informacja, że kawa pochodzi z wysokogórskich plantacji, gdzie rośnie kawa z ziarnami o dużej gęstości. Twardość ziarna to jedna z cech kawowca, który rośnie na wysokościach powyżej 1 000 m n.p.m. W wysoko położonych górskich plantacjach Kostaryki kawę zbiera się ręcznie, co umożliwia dobrą selekcję kawy już na etapie zrywania z krzaka. Tarrazú jako region to jeden ze światowych liderów upraw kawy speciality, zachowujący przy tym umiarkowany poziom cen.
Z jakiej plantacji pochodzi kawa?
Uczciwość jako filozofia życia, pracy i metoda poprawy warunków życia swoich i najbliższych.To opis priorytetów jakimi kieruje się Eduardo Navarro Jiménez, twórca plantacji kawy, którą założył w latach czterdziestych zeszłego wieku. Do chwili obecnej gospodarstwo prowadzą wnuki Eduardo, trzecie pokolenie rodziny Navarro Valverde. Plantacja leży w Kostaryce; regionie Tarrazú, Liano de Los Angeles, Cartago, Corralillo, w położonej na wysokości 1 750 m n.p.m. strefie Los Santos. Kawa rośnie tam w praktycznie zupełnym cieniu, bo aż 95% krzaków kawy jest przez większość dnia zacienionych. Świadome połączenie upraw kawy z dżunglą to przejaw nowoczesnego podejścia do rolnictwa, uprawy nie dewastują okolicznej przyrody. To co dobre jest dla okolicznych drzew, dobre jest też dla całej żyjącej fauny.
W nazwie kawy znajdziecie Państwo również najpopularniejszego ptaka regionu, Kolibra. W lasach otaczających plantację żyje blisko 50 gatunków Kolibrów, są one jednym ze znaków rozpoznawczych, symboli wzgórz Tarrazú.
Jak przygotowywano kawę?
Kawa Costa Rica Navarro Valverde Tarrazú Speciality była przetwarzana metodą „washed”, gdzie warstwę wierzchnią jagody kawy usuwa się poprzez mycie, a następnie wielogodzinne suszenie na słońcu. Mycie jako technika przetwarzania pozwala kawie zachować wyraźne, eleganckie, spójne i jasne nuty smakowe.
Jak smakuje kawa?
Umiarkowanie słodka kawa urzeka swoją miękkością i równowagą. Delikatnie wybijające się nuty wanili, moreli i pomarańczowej kwasowości, graniczące z wyrazistością typową dla kaw wysokogórskich z Ameryki Środkowej. W finiszu można poczuć subtelne nuty suszonych owoców i biszkoptu.
Opis kawy
Kawa palona | Do 24 h przed wysyłką |
Gatunek kawy | 100% arabica |
Kategoria kawy | kawa speciality |
Pochodzenie | single estate |
Poziom kofeiny | średni |
Kwasowość | niska |
Punktacja kawy | 81-85 |
Wiodąca nuta smakowa | pomarańcze |
Metoda obróbki | fully washed |
Wiodąca odmiana | Caturra |
Położenie plantacji | od 1 500 do 2 000 m n.p.m. |
Kontynent | Ameryka Środkowa |
Kraj | Kostaryka |
Abonament na kawę | Nie |
Opinie o kawie (6)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie prowadzimy moderacji opini. Opinie pochodza tylko od zalogowanych i zarejestrowanych klientów, którzy zakupili opiniowany produkt.
Tomek
Lubie kawy z Kostaryki. Oparte głównie na odmianie botanicznej Caturra, zawsze stanowią wyrazistą odmianę chociażby dla innych kaw środkowoamerykańskich kaw Kuby, Gwatemali czy Panamy. Tarazzu Colibri to bardzo dobra kawa, o wyraźnej owocowo-cytrusowej kwaskowatości i mocnym posmaku kakao. Zamówiona jasno palona błyskawicznie zniknęła w moim dripie. Pyszność.
Dariusz Mrówka
No ... ta kawa, to ma charakter, wyrazistość i wielowątkowość w smaku. Zaskoczyła mnie swoim charakterem. Jak ktoś szuka silnej wyrazistości w Ameryce, to polecam Tarrazu - Kostaryka.
Bartek
Jednym slowem: WOW! Od pierwszego kubka trafia na moje top3. Pierwsze az tak pozytywne zaskoczenie. Brac w ciemno!
kam
jestem mega zaskoczona! Owocowy, rześki smak i aromat, zaraz po otworzeniu opakowania! Mega ŚWIEZA! jakby jeszcze wilgotna.. NIesamowie! Narazie moja nr 1 na równi z Malabar Indie! ;) Polecam wszystkim!
Piotr
Wspaniała! Zazwyczaj piję białe kawy, ale w tym przypadku dodanie do niej mleka to zbrodnia - czarna jest tak pyszna, że chciałoby się w niej wykąpać. Zamówiłem średnie wypalenie i przyrządzam ją w "automacie", gdzie regulując ilość wody można decydować, czy chce się iść bardziej w owocowe nuty (25ml) czy waniliowe (35ml). Jak najbardziej polecam!
Leszek
Godna polecenia kawa