wybór rodzaju palenia kawy przyspieszamy


 

+48 733 634 761(pn-pt; 9-16)  sklep kawa zamówienie kawa@swiezowypalana.pl kawa świeżo palona GRATIS od 99 zł  dostawa gratis w 24h od wypalenia

Kawa Świeżo Palona Costa Rica Navarro Valverde Tarrazú Speciality

Dostępność: sporo
Przewidywany termin wysyłki: do 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 19,99 zł 19.99
ilość szt.
Zyskujesz 19 pkt [?]
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

O kawie

Costa Rica Navarro Valverde Tarrazú Colibri Speciality - kawa świeżo palona, sklep z kawą palarni kawy SwiezoWypalana.pl


kawa świeżo palona HondurasArabica
kawa Ameryka ŚrodkowaAmeryka Śrd.
Kawa Salwador Kostaryka
świeżo palona kawa Tarrazú
plantacja kawy Navarro Valverde
kawa świeżo palona Washed
świeżo palona kawa Caturra
świeża kawa 2020
sklep kawa pomarańcze, suszone owoce, biszkopty
palarnia kawy 1 750 m n.p.m.
bogactwo kaw Salwador kawa świeżo palona
kawa speciality 86,5 pkt

Poznajcie Państwo: kawa Kostaryka Tarrazú z plantacji Navarro Valverde

Kawa Costa Rica Navarro Valverde Tarrazú Speciality to kolejna kawa z najbardziej znanego kostarykańskiego regionu, w którym uprawia się kawę. Kawa Kostaryka od samego

początku była w ofercie naszego sklepu ze świeżo paloną kawą. Importujemy zielone kawy z całego świata i własnoręcznie wypalamy na zamówienie. Świeżo paloną kawę wysyłamy do 24 godzin od palenia. Zapraszamy do spróbowania kawy świeżo palonej z SwiezoWypalana.pl

Skąd jest kawa Costa Rica Navarro Valverde Tarrazú Speciality

Tarrazú to region Kostaryki, z którego pochodzi najlepsza kawa Kostaryki. Region Tarrazu znajduje się na południe od stolicy San José i produkuje jedną trzecią całej kostarykańskiej kawy. Jest to obszar górski z bogatą glebą wulkaniczną. Dużemu doświadczeniu rolników z tego regionu pomaga unikatowy wysokogórski klimat. Kawy z regionu Tarrazú, posiadają oznaczenie SHB ( Strictly Hard Bean ), to informacja, że kawa pochodzi z wysokogórskich plantacji, gdzie rośnie kawa z ziarnami o dużej gęstości. Twardość ziarna to jedna z cech kawowca, który rośnie na wysokościach powyżej 1 000 m n.p.m. W wysoko położonych górskich plantacjach Kostaryki kawę zbiera się ręcznie, co umożliwia dobrą selekcję kawy już na etapie zrywania z krzaka. Tarrazú jako region to jeden ze światowych liderów upraw kawy speciality, zachowujący przy tym umiarkowany poziom cen.

Z jakiej plantacji pochodzi kawa?

Uczciwość jako filozofia życia, pracy i metoda poprawy warunków życia swoich i najbliższych.To opis priorytetów jakimi kieruje się Eduardo Navarro Jiménez, twórca plantacji kawy, którą założył w latach czterdziestych zeszłego wieku. Do chwili obecnej gospodarstwo prowadzą wnuki Eduardo, trzecie pokolenie rodziny Navarro Valverde. Plantacja leży w Kostaryce; regionie Tarrazú, Liano de Los Angeles, Cartago, Corralillo, w położonej na wysokości 1 750 m n.p.m. strefie Los Santos. Kawa rośnie tam w praktycznie zupełnym cieniu, bo aż 95% krzaków kawy jest przez większość dnia zacienionych. Świadome  połączenie upraw kawy z dżunglą to przejaw nowoczesnego podejścia do rolnictwa, uprawy nie dewastują okolicznej przyrody. To co dobre jest dla okolicznych drzew, dobre jest też dla całej żyjącej fauny.

W nazwie kawy znajdziecie Państwo również najpopularniejszego ptaka regionu, Kolibra. W lasach otaczających plantację żyje blisko 50 gatunków Kolibrów, są one jednym ze znaków rozpoznawczych, symboli wzgórz Tarrazú.

Jak przygotowywano kawę?

Kawa Costa Rica Navarro Valverde Tarrazú Speciality była przetwarzana metodą „washed”, gdzie warstwę wierzchnią jagody kawy usuwa się poprzez mycie, a następnie wielogodzinne suszenie na słońcu. Mycie jako technika przetwarzania pozwala kawie zachować wyraźne, eleganckie, spójne i jasne nuty smakowe.

Jak smakuje kawa?

Umiarkowanie słodka kawa urzeka swoją miękkością i równowagą. Delikatnie wybijające się nuty wanili, moreli i pomarańczowej kwasowości, graniczące z wyrazistością typową dla kaw wysokogórskich z Ameryki Środkowej. W finiszu można poczuć subtelne nuty suszonych owoców i biszkoptu.

Opis kawy

Kawa palona Do 24 h przed wysyłką
Gatunek kawy 100% arabica
Kategoria kawy kawa speciality
Pochodzenie single estate
Poziom kofeiny średni
Kwasowość niska
Punktacja kawy 81-85
Wiodąca nuta smakowa pomarańcze
Metoda obróbki fully washed
Wiodąca odmiana Caturra
Położenie plantacji od 1 500 do 2 000 m n.p.m.
Kontynent Ameryka Środkowa
Kraj Kostaryka
Abonament na kawę Nie

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Podobne kawy

Opinie o kawie (3)

29 grudnia 2018

Lubie kawy z Kostaryki. Oparte głównie na odmianie botanicznej Caturra, zawsze stanowią wyrazistą odmianę chociażby dla innych kaw środkowoamerykańskich kaw Kuby, Gwatemali czy Panamy. Tarazzu Colibri to bardzo dobra kawa, o wyraźnej owocowo-cytrusowej kwaskowatości i mocnym posmaku kakao. Zamówiona jasno palona błyskawicznie zniknęła w moim dripie. Pyszność.

27 czerwca 2019

No ... ta kawa, to ma charakter, wyrazistość i wielowątkowość w smaku. Zaskoczyła mnie swoim charakterem. Jak ktoś szuka silnej wyrazistości w Ameryce, to polecam Tarrazu - Kostaryka.

2 grudnia 2020

Jednym slowem: WOW! Od pierwszego kubka trafia na moje top3. Pierwsze az tak pozytywne zaskoczenie. Brac w ciemno!

Oceń:
Submit
 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl