Kawa Cuba Altura Lavado Arabica

Dostępność: dużo
Przewidywany termin wysyłki do: 3 dni roboczych
Cena: 34,99 zł 34.99
Cena za 1 kilogram od: 132,96 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

O kawie

Kawa Kuba Altura Lavado 

Opis kawy

Kawę na Kubę sprowadził José Antonio Gelabert, jeden z francuskich kolonistów około 1748 roku. Jednak już w 1791 roku, koloniści zostali zmuszeni do ucieczki. Kawa i  wiedza o jej uprawie pozostała na Kubie. Nabyte doświadczenie w tych zamierzchłych czasach i zarazem izolacja przez długie lata, daje nam współcześnie zupełnie unikatowy bukiet smaków. Obecnie kubańska kawa przeżywa swoje odrodzenie, dość dynamicznie wspinając się po szczeblach jakościowych wyznaczanych przez najbardziej uznane miejsca produkcji kawy. Niewątpliwie przyczyniło się do tego zniesienie embarga przez USA i co raz bardziej swobodny dostęp kubańskiej kawy dla społeczności kubańczyków ulokowanych w Miami. Jednak kawa kubańska to nie tylko lokalna ciekawostka. Kawa kubańska to wschodząca gwiazda światowego rynku kawy, zachowują ciągle rozsądną cenę oferuje zupełnie unikatową jakość. Doskonale wie o tym rząd Kuby, nakładając na farmerów obowiązek odsprzedawania całych zbiorów kawy do państwowych firm, i tak Cubaexport jest jedynym dostawcą kawy kubańskiej dla wszystkich. Praktycznie cała kubańska kawa jest zanonimizowana i sprzedawana z podziałem na kategorie opisujące wysokość (Altura ) na której znajdowała się plantacja  jak tez metodę obróbki ziarna kawy (Lavado). Bywa również dopisane miejsce upraw w bardzo ogólnym ujęciu Sierra Maestra.

Położenie

Opisujemy cały proces, żeby Państwu uzmysłowić jak trudno jest zdobyć prawdziwą kubańska kawę  Altura Lavado i zaoferować ją w Polsce. Altura Lavado to kawa wysokogórska obrabianą metodą „fully washed”. W zasadzie cała kubańska kawa ( 92%) uprawiana jest w obszarze gór Sierra Maestra - na południowym wschodzie Kuby. Zbiory odbywają się w okresie od września do stycznia. Kawa zbierana jest ręcznie i obrabiana w lokalnych punktach przetwarzania.

Na Kubie, każdy Kubańczyk ma prawo zakupić maksymalnie nieco ponad 0,5 kg kawy raz na dwa tygodnie.

Smak

Kubańczycy, piją kawę Altura Lavado zwykle jako espresso na śniadanie, często dodając odrobiny spienionego mleka i cukru. Kawę często wypala się na ciemno, co w smaku skutkuje nutą ciemnej czekolady i silniejszym niż przy wypaleniu średnim aromatem tytoniu kubańskich cygar. Palenie jasne i średnie podkreśla słodki posmak miodu a nawet nuty wiśni. To doskonale zrównoważona w swoim smaku kawa z  wykończenie lekko kwaskowym. Wyczuwalny maślany posmak. 

 

W skrócie o kawie 

  • Kontynent: Ameryka Środkowa
  • Kraj: Kuba
  • Region: Sierra Maestra
  • Plantacja: Spółdzielnia producencka 
  • Położenie plantacji:ponad 800 m n.p.m.
  • Odmiana botaniczna: Typica, 
  • Obróbka ziarna: Myte
  • Nuty smakowe: miód, wiśnia, cygara, maślany posmak.
  • Rok zbiorów: 2017/2018
  • Kwasowość: niska, niska zawartość kofeiny
 

Sposób przygotowania kawy:

Kawa ziarnista idealnie nadaje się do ekspresów ciśnieniowych. Przed przygotowaniem kawę należy zmielić. Mocna kawa; wsypujemy  8 małych łyżeczek (ok.9 g.) mielonej kawy na kubek 180 ml. Zwykła kawa to 6 małych  łyżeczek (ok. 7g.) mielonej kawy na kubek 180 ml. Zalewamy gorącą wodą. Kawę parzymy 4 minuty. Kawę ziarnistą najlepiej mielić tuż przed parzeniem. Kawę (ziarnistą,mieloną) należy przechowywać w szczelnym pojemniku. Kawa świeżo palona to kawa od 1 do 14 dni od daty palenia. Sprawdzaj datę palenia na opakowaniu. 

 

Podobne kawy

Opinie o kawie (2)

27 października 2016

Kuba ALTURA LAVADO . Opis tej kawy to miód, wiśnia i cygara... Moje spostrzeżenia są podobne, ale chyba najbardziej urzekający w tej kawie jets posmak Kuby...wiem - brzmi zagadkowo i niezrozumiale- ale jak ktoś choć raz była na Kubie - to zrozumie o czym pisze... Kawa ziarnista o cudownie kubańskim posmaku, smakująca słońcem, radością, dymem z cygar, wakacjami, kolorami i unikatową mieszanką słodkich owoców i zapachu kubańskich kwiatów. Pijam kawy z plantacji kubańskich i ta mnie urzekła. Palona na ciemno- daje moc :-) Od razu można rozpoznać że kawa jest świeżo palona, bo pachnie cudnie, smakuje fantastycznie i ma grubą creme ma moim espresso. Polecam.

7 lutego 2017

Kawa bardzo uniwersalna o dymnym posmaku i wyważonej goryczce. Świeżo palona daje oleistą konsystencję i aksamitną, długo utrzymująca się creme. Kto pił nie narzekał jednak czegoś jej brakuje aby uznać ją za wybitną (może klimatu Kuby do picia)

  • PALENIE

    JASNE

    Zachowuje dużo unikatowych smaków kawy, wynikających z miejsca pochodzenia. Kawa ma więcej kwasowości, nut cytrusowych, najwięcej kofeiny. Poziom wypalenia kawy najczęściej wybierany przy parzeniu metodami alternatywnymi. Zwykle jasny cynamonowy kolor. Brak olejków na zewnątrz ziarna kawy.

  • PALENIE

    ŚREDNIE

    Zachowuje część smaków miejsca pochodzenia kawy. Palenie średnie wyrównuje kwasowość kawy i body ( ciężkość smaku). Średnia zawartość kofeiny. Palenie najczęściej wybierane do parzenia kawy w ekspresach. Zwykle najlepszy wybór na pierwszy kontakt z kawą. Brak olejków na zewnątrz ziarna

  • PALENIE

    CIEMNE

    Kolor ziaren kawy przypomina kolor ciemnej czekolady. Zwykle dominuje smak kakao, goryczka i orzechy. Minimalna kwasowość. W niewielkim stopniu wyczuwalne są unikatowe smaki kawy nadawane przez miejsce pochodzenia ziarna. Najmniej kofeiny z wszystkich paleń. Ziarna mogą być pokryte naturalnymi olejkami - połyskliwe. 

Wybierz Twój zestaw Kawy

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl