Kawa Świeżo Palona Cuba Serrano Superiore Lavado Speciality

O kawie
Kuba Serrano Superiore Lavado - kawa świeżo palona, sklep z kawą palarni kawy SwiezoWypalana.pl











Poznajcie Państwo; kawa Kuby - Serrano Superiore Lavado
Kawę, którą mamy Państwu przyjemność zaoferować, uprawia się na zboczach górskiego łańcucha Sierra Maestra, na małych poletkach, zaledwie kilkuset krzaków. Na Kubie przy uprawie kawy nie stosuje się chemii tak jak w wysoko rozwiniętych obszarach rolniczych, wynika to zasadniczo z dwóch powodów; warunki środowiskowe są wręcz stworzone do uprawy tej rośliny, kolejnym z powodów jest fakt, że rolników kubańskich zwyczajnie nie jest stać na stosowanie preparatów chemicznych.
Kawa i tradycja na Kubie są wzajemnie mocno powiązane, zaproszeni na kawę, to prawie jak kubańskie dzień dobry. Kubańczycy piją kawę z dużą ilością cukru i mocną. Kubańskie arabiki znane są z gładkich nut karmelowych, intensywnego ciemnego koloru i aromatu.
Opowieść o kawie kubańskiej powinna zawierać choćby jeden akapit o lokalnej odmianie espresso. Café Cubano, bo tak Kubańczycy nazywają swoje espresso, powstało jako udoskonalenie włoskiej receptury o karaibskiego ducha Kuby. Obok znajdą Państwo skrócony przepis jak przygotować Café Cubano.
Kawa Kuba Serrano Superiore Lavado, pochodzi z ostatnich zbiorów dostępnych w Europie ( 2017/2018). Wyróżnia się w smaku miękkością i słodkością- niewielka średnia kwasowość cytrusów wyrównuje intensywne nuty charakterystycznego kubańskiego kakao i tytoniu.
Sposób przygotowania Café Cubano:
Naczynia:
- Kawiarkę, najlepiej klasyczny włoski styl (mokka)
- 2 filiżanki do espresso
- Łyżka do mieszania
Składniki
- Woda
- Kawa kubańska Serrano Lavado
- 2 łyżeczki cukru pudru.
Przepis na Café Cubano
- Napełnij dolne naczynie kawiarki wodą.
- Napełnij sitko na kawę kawiarki grubo mieloną kawą, wyrównaj palcem ale nie naciskaj.
- Umieść napełnione sitko w kawiarce i zakręć kawiarkę.
- Podgrzej kawiarkę na wolnym ogniu lub innym źródle ciepła dostosowanym do swojej kawiarki. Zbyt intensywne grzanie skutkuje słabsza kawą.
- Podgrzej wodę w kawiarce aż do wrzenia.
- Do filiżanek na espresso dodaj po łyżeczce cukru pudru.
- Do filiżanek espresso dodaj po 1 łyżeczce mielonej kawy i intensywnie wymieszaj z cukrem.
- Wlej kawę z kawiarki do filiżanek z espresso i natychmiast podawaj!
Smacznego!
Sposób uprawy kawy na Kubie został stworzony przez Antonio Gelabert w 1748, mocną stroną czasów rządów Castro, była konserwacja tego klasycznego stylu uprawy kawy. Rośliny kawowca sadzi się na bogatej w odżywcza minerały glebie próchnicowej. Jagody kawowca zbierane są ręcznie i pozostawiane na słońcu aż do obeschnięcia wierzchniej części.Uprawy kawy we wschodniej części Kuby rozpoczęły się w XIX wieku. Można powiedzieć, że kawa stała się dla Kuby jednym z elementów wręcz definiujących ten kraj. Błyskawicznie, wtopiła się w kulturę kubańska, tworząc zupełnie nowy krajobraz kulturalny. Regiony upraw kawy na Kubie Santiago i Guantanamo zostały uznane przez UNESCO za miejsca światowego dziedzictwa. Przed dojściem do władzy Castro kubańska kawa, była uznawana za jedną z najlepszych na świecie i jej ceny przewyższały ceny kawy z innych karaibskich krajów. Obecnie rynkiem kawy zarządza jedna państwowa firma, która ma monopol na eksport wspaniałej kubańskiej kawy.
Opis kawy
Kawa palona | Do 24 h przed wysyłką |
Gatunek kawy | 100% arabica |
Kategoria kawy | kawa speciality |
Pochodzenie | single origins |
Poziom kofeiny | średni |
Kwasowość | niska |
Punktacja kawy | 81-85 |
Wiodąca nuta smakowa | kakao |
Metoda obróbki | washed |
Wiodąca odmiana | Typica |
Położenie plantacji | od 500 do 1 000 m n.p.m. |
Kontynent | Ameryka Środkowa |
Kraj | Kuba |
Abonament na kawę | Nie |
Dostawa | ostatnia dostawa |
Opinie o kawie (3)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie prowadzimy moderacji opini. Opinie pochodza tylko od zalogowanych i zarejestrowanych klientów, którzy zakupili opiniowany produkt.
Dariusz Mrówka
FAJNA kawa. Łagodna. Spokojny charakter. Będzie w arsenale moich kaw amerykańskich.
Jakub L.
Zamówiłem jasno wypalaną. Po otwarciu opakowania zapach jaki mnie oczarował to masło orzechowe plus nuta tytoniu. W smaku kawa ma dobry balans kwasowości i drobno zmielona daje lekki ziemisty posmak. Bardzo ciekawa kawa o fantastycznym aromacie.
Magda
Kawa Cuba Serrano Sueriore Lavado zaskoczyła nas zapachem tytoniu. Średnio wypalona ziarna ma pięknie ciemno brązowe i oleiste. W smaku po pierwszych chwilach tytoniu wyczuć można słodycz kakao wraz z owocami. Kawa na 5.