Kawa Cuba Serrano Superiore Arabica

Dostępność: dużo
Przewidywany termin wysyłki do: 3 dni roboczych
Cena: 24,99 zł 24.99
Cena za 1 kilogram od: 107,38 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Pin It

O kawie

 KUP SWOJĄ KAWĘ W JESZCZE LEPSZEJ CENIE!

TWÓJ ZESTAW KAW ŚWIATA 6 x 250 G.

Kawa Kuba Serrano Superiore

Opis kawy

Uprawy kawy we wschodniej części Kuby rozpoczęły się z XIX wieku. Można powiedzieć, że kawa stała się dla Kuby jednym z elementów wręcz definiujących ten kraj. Błyskawicznie, wtopiła się w kulturę kubańska, tworząc zupełnie nowy krajobraz kulturalny. Regiony upraw kawy na Kubie Santiago i Guantanamo zostały uznane przez UNESCO za miejsca światowego dziedzictwa. Przed dojście do władzy Castro kubańska kawa, była uznawana za jedna z najlepszych na świecie i jej ceny przewyższały ceny kawy z innych karaibskich krajów. Obecnie rynkiem kawy zarządza jedna państwowa firma, która ma monopol na eksport wspaniałej kubańskiej kawy.  

Sposób uprawy kawy na Kubie został stworzony przez Antonio Gelabert w 1748, mocną stroną czasów rządów Castro, była konserwacja tego klasycznego stylu uprawy kawy. Rośliny kawowca sadzi się na bogatej w odżywcza minerały glebie próchnicowej. Wisienki kawowca zbierane są ręcznie i pozostawiane na słońcu aż obeschnięcia wierzchniej części wisienki.

Kawę, którą mamy Państwu przyjemność zaoferować, uprawia się na zboczach górskiego łańcucha Sierra Maestra, na małych poletkach, zaledwie kilkuset krzaków. Na Kubie przy uprawie kawy nie stosuje się chemii tak jak w wysoko rozwiniętych obszarach rolniczych, wynika to zasadniczo z dwóch powodów; warunki środowiskowe są wręcz stworzone do uprawy tej rośliny, kolejnym z powodów jest fakt, że rolników kubańskich zwyczajnie nie jest stać na stosowanie preparatów chemicznych.

Kawa i tradycja na Kubie są wzajemnie mocno powiązane, zaproszeni na kawę, to prawie jak kubańskie dzień dobry. Kubańczycy pija kawę z dużą ilością cukru i mocną. Kubańskie arabiki znane są z gładkich nut karmelowych, intensywnego ciemnego koloru i aromatu.

Opowieść o kawie kubańskiej powinna zawierać choćby jeden akapit o lokalnej odmianie espresso. Café Cubano, bo tak Kubańczycy nazywają swoje espresso, powstało jako udoskonalenie włoskiej receptury o karaibskiego ducha Kuby. Obok znajdą Państwo skrócony przepis jak przygotować Café Cubano.

Kawa Kuba Serrano Superior, pochodzi z ostatnich zbiorów dostępnych w Europie ( 2017/2018). Wyróżnia się w smaku miękkością i słodkością- niewielka średnia kwasowość cytrusów wyrównuje intensywne nuty charakterystycznego kubańskiego kakao i tytoniu.

 

W skrócie o kawie 

  • Kontynent: Ameryka Środkowa
  • Kraj: Kuba
  • Region: Sierra Maestra
  • Plantacja: Spółdzielnia producencka 
  • Położenie plantacji:ponad 800 m n.p.m.
  • Odmiana botaniczna: Typica, 
  • Obróbka ziarna: Myte
  • Nuty smakowe: słodka, kakao, włoskie orzechy, miękki posmak, tytoń.
  • Rok zbiorów: 2017/2018
  • Kwasowość: niska, niska zawartość kofeiny
  • Wielkość ziarna : scr 15+
 

Sposób przygotowania Café Cubano:

Naczynia:

  • Kawiarkę, najlepiej klasyczny włoski styl (mokka)
  • 2 filiżanki do espresso
  • Łyżka do mieszania

Składniki

  • Woda
  • Kawa kubańska Serrano Superiore
  • 2 łyżeczki cukru pudru.

 Przepis na Café Cubano

  1. Napełnij dolne naczynie kawiarki wodą.
  2. Napełnij sitko na kawę kawiarki grubo mieloną kawą, wyrównaj palcem ale nie naciskaj.
  3. Umieść napełnione sitko w kawiarce i zakręć kawiarkę.
  4. Podgrzej kawiarkę na wolnym ogniu lub innym źródle ciepła dostosowanym do swojej kawiarki. Zbyt intensywne grzanie skutkuje słabsza kawą.
  5. Podgrzej wodę w kawiarce aż do wrzenia.
  6. Do filiżanek na espresso dodaj po łyżeczce cukru pudru.
  7. Do filiżanek espresso dodaj po 1 łyżeczce mielonej kawy i intensywnie wymieszaj z cukrem.
  8. Wlej kawę z kawiarki do filiżanek z espresso i natychmiast podawaj!

Smacznego!

 

Podobne kawy

Opinie o kawie (0)

  • PALENIE

    JASNE

    Zachowuje dużo unikatowych smaków kawy, wynikających z miejsca pochodzenia. Kawa ma więcej kwasowości, nut cytrusowych, najwięcej kofeiny. Poziom wypalenia kawy najczęściej wybierany przy parzeniu metodami alternatywnymi. Zwykle jasny cynamonowy kolor. Brak olejków na zewnątrz ziarna kawy.

  • PALENIE

    ŚREDNIE

    Zachowuje część smaków miejsca pochodzenia kawy. Palenie średnie wyrównuje kwasowość kawy i body ( ciężkość smaku). Średnia zawartość kofeiny. Palenie najczęściej wybierane do parzenia kawy w ekspresach. Zwykle najlepszy wybór na pierwszy kontakt z kawą. Brak olejków na zewnątrz ziarna

  • PALENIE

    CIEMNE

    Kolor ziaren kawy przypomina kolor ciemnej czekolady. Zwykle dominuje smak kakao, goryczka i orzechy. Minimalna kwasowość. W niewielkim stopniu wyczuwalne są unikatowe smaki kawy nadawane przez miejsce pochodzenia ziarna. Najmniej kofeiny z wszystkich paleń. Ziarna mogą być pokryte naturalnymi olejkami - połyskliwe. 

Promocje
Kawa Brazil Red Diamond, Cerrado Mineiro, Arabica
Kawa Brazil Red Diamond, Cerrado Mineiro, Arabica
29,99 zł 23,99 zł
szt.
Kawa Brazil Fazenda Paredão
Kawa Brazil Fazenda Paredão
37,89 zł 30,31 zł
szt.
Kawa Brazil Fazenda Mato do Salgado
Kawa Brazil Fazenda Mato do Salgado
34,78 zł 27,82 zł
szt.
Kawa Brazil Rainha Miaki Yellow Bourbon
Kawa Brazil Rainha Miaki Yellow Bourbon
21,99 zł 20,99 zł
szt.
Kawa Peru SHB Chanchamayo Organic Arabica
Kawa Peru SHB Chanchamayo Organic Arabica
20,99 zł 15,74 zł
szt.
Dom Kawy Café de la mañana
Dom Kawy Café de la mañana
27,29 zł 20,47 zł
szt.
 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl