Kawa Mexico Alianza Robusta

Kawa-świeżo-palona-Meksyk-Chiapas-Alianza-Robusta.png
  • nowość
Dostępność: dużo
Przewidywany termin wysyłki do: 3 dni roboczych
Cena: 27,89 zł 27.89
Cena za 1 kilogram od: 105,98 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

O kawie

Kawa Meksyk Alianza Robusta Agata

Kawa świeżo palona z Meksyku

Kawa Meksyk Alianza Agata to najnowsza meksykańska robusta dostępna w naszym sklepie z świeżo paloną kawą. W palarni kawy SwiezoWypalana.pl oferujemy tylko kawy, które samodzielnie wypalamy dla Państwa. Unikając pośredników, sami importujemy zieloną kawę z całego świata. Proces wypalania kawy rozpoczynamy dopiero po otrzymaniu od Państwa zamówienia. Dlatego właśnie u nas Państwo macie możliwość kupić świeżo paloną kawę. Nasze kawy wysyłamy najpóźniej do 24 godzin od wypalenia. Kawa palona na zamówienie to prawdziwa moc aromatu i smaku kawy.

Skąd jest kawa Mexico Alianza Agata Robusta?

Lutman1Historia naszej meksykańskiej robusty zaczyna się w Niemczech, od małżeństwa państwa Luttmanów, którzy w trakcie jednej ze swoich międzynarodowych podróży przybili do brzegów Meksyku. Meksykańska kawa, której tam spróbowali, zrobiła na nich tak ogromne wrażenie, że postanowili zmienić swoje dotychczasowe życie. Zakupili niewielką plantację kawy i zajęli się uprawą kawowca. W ten sposób zapoczątkowali nową kawową historię plantacji Alianza, która trwa już trzecie pokolenie. Warto spróbować tej kawy, żeby  zobaczyć, jak dobra  jest 100% robusta. Kawa, którą Państwu przedstawiamy to świetny argument w starciu robusta vs. arabica.

Z jakiej plantacji pochodzi kawa?

Meksykańska robusta z plantacji Alianza  w opinii wielu miłośników kawy ma doskonałą reputację jakościową i przez wielu jest uznawana za najlepszą robustę na świecie. Pierwsza z meksykańskich plantacji  Luttmanów powstała w regionie Soconusco w Chiapas . Obszar jest jednocześnie granicą państwa, po drugiej stronie jest już  Gwatemala. Obszar Sierra Madre to doskonały klimat i glebę do uprawy kawy. Plantacja jest położona na wysokości od 500 do 1000 m n.p .m . Kawowce na plantacji chronione są przed zbyt intensywnym światłem przez nasadzone drzewa, kawa rośnie w cieniu , duże nachylenia zboczy powodują, że plony zbierane są ręcznie . Na plantacji uprawiana jest odmiana C.Canephora. (robusta coffee)

Jak przygotowano kawę?

Z zebranych wisienek kawy usunięto wierzchnia część skórki oraz pulpę metodą „washed”, następnie kawa była suszona na słońcu aż do osiągnięcia pożądanego stopnia wilgotności. Usuwanie wierzchniej części wiśni kawy poprzez mycie, dotychczas było zarezerwowane, tylko dla kawy arabica

Jak smakuje kawa?

Świeżo palona kawa, meksykańska robusta zaskakuje przy pierwszym kontakcie intensywnym aromatem . Przy paleniu średnim wyraźnie wyczuwalne są nuty orzechów, czekolady z delikatną słodyczą i nutami tropikalnych przypraw . Obróbka kawy poprzez mycie skutkuje wyraźnym eleganckim posmakiem drobnej kwasowość, to kompletuje smak kawy. Kawa doskonale sprawdza podana z mlekiem jak też na czysto, w formie espresso. Często w restauracjach meksykańskich podaje się właśnie meksykańską robustę wymieszaną z meksykańską arabiką oraz drobnym dodatkiem chili. 

Zapraszamy do zakładki kawa meksykańska przepis.

 

W skrócie o kawie 

  • Kontynent: Ameryka Środkowa
  • Kraj: Meksyk
  • Region: Soconusco, Chiapas
  • Plantacja: Alianza
  • Położenie plantacji: 500-1 000 m n.p.m.+
  • Odmiana botaniczna: Canephora
  • Obróbka ziarna: full washed
  • Nuty smakowe; orzechy, czekolada, słodycz, tropikalne przyprawy
  • Zbiory: listopad - marzec
  • Rok zbiorów:2017/2018
 

Kawa meksykańska przepis

Świetnie jest spróbować kawy po meksykańsku od stworzenia swojej mieszanki arabiki i robusty, w dowolnym układzie procentowym.

Przygotuj świeżo palona kawę z Meksyku i zmiel. Następnie do mielonej kawy dodaj 2 łyżeczki  cynamonu. Podczas przygotowywania kawy podgrzej szklankę mleka. Do mleka wlej 2 łyżeczki czekolady oraz 2 łyżeczki brązowego cukru. Przed zmieszaniem z świeżo zaparzoną kawą można dodać kroplę ekstraktu waniliowego.

Wymieszaj wszytko razem.  Smacznego!  

 

 

o palona kawa Meksyk Robusta SwiezoWypalana.pl

 

Podobne kawy

Opinie o kawie (0)

  • PALENIE

    JASNE

    Zachowuje dużo unikatowych smaków kawy, wynikających z miejsca pochodzenia. Kawa ma więcej kwasowości, nut cytrusowych, najwięcej kofeiny. Poziom wypalenia kawy najczęściej wybierany przy parzeniu metodami alternatywnymi. Zwykle jasny cynamonowy kolor. Brak olejków na zewnątrz ziarna kawy.

  • PALENIE

    ŚREDNIE

    Zachowuje część smaków miejsca pochodzenia kawy. Palenie średnie wyrównuje kwasowość kawy i body ( ciężkość smaku). Średnia zawartość kofeiny. Palenie najczęściej wybierane do parzenia kawy w ekspresach. Zwykle najlepszy wybór na pierwszy kontakt z kawą. Brak olejków na zewnątrz ziarna

  • PALENIE

    CIEMNE

    Kolor ziaren kawy przypomina kolor ciemnej czekolady. Zwykle dominuje smak kakao, goryczka i orzechy. Minimalna kwasowość. W niewielkim stopniu wyczuwalne są unikatowe smaki kawy nadawane przez miejsce pochodzenia ziarna. Najmniej kofeiny z wszystkich paleń. Ziarna mogą być pokryte naturalnymi olejkami - połyskliwe. 

Wybierz Twój zestaw Kawy

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl