Kawa Mexico Altura SHG Fancy-Arabica

Kawa-świeżo-palona-Meksyk-Altura-SHG-Fancy-KWPM.jpg
  • nowość
Dostępność: dużo
Przewidywany termin wysyłki do: 3 dni roboczych
Cena: 23,49 zł 23.49
Cena za 1 kilogram od: 89,26 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

O kawie

 KUP SWOJĄ KAWĘ W JESZCZE LEPSZEJ CENIE!

TWÓJ ZESTAW KAW ŚWIATA 6 x 250 G.

Kawa Meksyk Altura SHG Fancy

Opis Kawy

Klimat wysokich gór w Meksyku tworzy idealne warunki do uprawy krzaków kawy. Rośliny przez większość roku znajdują się w optymalnej dla siebie temperaturze zbliżonej do 20 stopni Celsjusza. Wysokość upraw określa także ilość dostępnego dla roślin światła  i tlenu. Kawa nie tylko rośnie lepiej na dużych wysokościach ale ma także lepsze, smaczniejsze owoce. Dobre wysokogórskie warunki dla rośliny pozwalają uzyskać bardziej czysty i zrównoważony smak kawy, podkreślany przez kwasowość. Ziarno dojrzewające dłużej w warunkach upraw wysokogórskich jest gęstsze, większe i twardsze. Jednocześnie sama uprawa kawy na dużej wysokości jest znacząco trudniejsza dla plantatorów,  rośliny są wyeksponowane na więcej zagrożeń, w konsekwencji konieczna jest znacznie większą dbałość o uprawę. Ten splot czynników skutkuje tym, że kawa z upraw w wysokich górach ma swoją osobną kategorię SHG ( strictly high grown) i jest jedną z najbardziej poszukiwanych kaw z Meksyku. Żeby kawa uzyskała nazwę Altura SHG, uprawa musi się znajdować powyżej 950 m. n.p.m. Dodatkowym wyróżnikiem kawy którą mamy przyjemność Państwu zaoferować jest określenie Fancy, oznaczające ziarna po dodatkowej selekcje jakościowej.

Kawa Meksyk Altura SHG Fancy, rosła na polach kilku spółdzielczych gospodarstw zlokalizowanych  w prowincjach Veracruz, Chiapas i Oaxaca. Plantacje  są położone na wysokościach od 1,000 do 1 750 m n.p.m. obsadzone krzakami Typica i Caturra. Kawa po zebraniu z krzaków poddawana jest obróbce usuwającej wierzchnią część wiśni metodą full washed. Cały proces mycia odbywa się przy zastosowaniu czystej górskiej wody.

Kawa Meksyk Altura SHG Fancy jest lekka z łagodną kwasowością, zrównoważonymi delikatnym akcentem owoców i przypraw. Wyczuwalne nuty migdałów, mlecznej czekolady i goździków. Dzięki swojej łagodności, często jest stosowana w mieszankach jako kawa bazowa.

 

 

W skrócie o kawie 

  • Kontynent: Ameryka Środkowa
  • Kraj: Meksyk
  • Region: Veracruz, Chiapas i Oaxaca
  • Plantacja: spółdzielnie
  • Położenie plantacji: 1 000-1 750 m n.p.m.+
  • Odmiana botaniczna: Typica i Caturra
  • Obróbka ziarna: full washed
  • Nuty smakowe; migdały, mleczna czekolada, goździki
  • Zbiory: listopad - marzec
  • Rok zbiorów:2017/2018

 

 

Kawa po meksykańsku

Nie ma nic lepszego niż ciepły koktajl na bazie meksykańskiej kawy z dodatkiem Kalhua ( słodki likier kawowy produkowany w Meksyku, około 20% alkoholu. Pił go Jeff Bridgess w filmie „Big Lebowski”).

Składniki:

  • 30 ml Tequili
  • 30 ml Kahlua
  • 1 kubek mocnej kawy
  • 2 gałki lodów waniliowych

Wstaw lody do kuchenki mikrofalowej  na 30 sekund. Zmieszaj wyciągnięte lody z napoje i już masz gotowa kawę po meksykańsku. Świetna na zimne popołudnie i spotkanie z przyjaciółmi.

Dlaczego warto pić świeżo palone kawy?

Lista powodów jest długa. Zwykle wszystko co świeże jest lepsze od czegoś co już długi czas jest przechowywane. Jednak w wypadku kawy jest to szczególnie ważne. Olejki zawarte w  ziarenku kawy, są substancją ulotną. Proces wypalania kawy powoduje, że olejki wydostają się z głębi ziarna na jego wierzchnie części. W kawie właśnie olejki są nośnikiem smaku. Jeżeli olejki utlenią się, ziarno jest  bez smaku, ewentualnie jego smak jest mało intensywny. Im więcej olejków tym bardziej intensywny smak kawy. Dlatego tak ważna jest świeżość kawy. Pierwsze istotne różnice w smaku kawy pojawiają się już wciągu 14 dni od daty jej wypalenia. Nasz sklep z kawą, gwarantuje Państwu wysyłkę zamówionej kawy najpóźniej w ciągu 24 godzin od wypalenia. Możemy to Państwu zagwarantować, ponieważ sami wypalamy nasze kawy.

 

Podobne kawy

Opinie o kawie (0)

  • PALENIE

    JASNE

    Zachowuje dużo unikatowych smaków kawy, wynikających z miejsca pochodzenia. Kawa ma więcej kwasowości, nut cytrusowych, najwięcej kofeiny. Poziom wypalenia kawy najczęściej wybierany przy parzeniu metodami alternatywnymi. Zwykle jasny cynamonowy kolor. Brak olejków na zewnątrz ziarna kawy.

  • PALENIE

    ŚREDNIE

    Zachowuje część smaków miejsca pochodzenia kawy. Palenie średnie wyrównuje kwasowość kawy i body ( ciężkość smaku). Średnia zawartość kofeiny. Palenie najczęściej wybierane do parzenia kawy w ekspresach. Zwykle najlepszy wybór na pierwszy kontakt z kawą. Brak olejków na zewnątrz ziarna

  • PALENIE

    CIEMNE

    Kolor ziaren kawy przypomina kolor ciemnej czekolady. Zwykle dominuje smak kakao, goryczka i orzechy. Minimalna kwasowość. W niewielkim stopniu wyczuwalne są unikatowe smaki kawy nadawane przez miejsce pochodzenia ziarna. Najmniej kofeiny z wszystkich paleń. Ziarna mogą być pokryte naturalnymi olejkami - połyskliwe. 

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl