Kawa Mexico Maragogype Chiapas SHG

Dostępność: brak towaru
Cena: 33,99 zł 33.99
Cena za 1 kilogram od: 132,56 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

O kawie

Kawa Meksyk Chiapas Maragogype SHG

Opis kawy

W Meksyku kawę uprawia się od 1790 roku ale do końca XIX wieku, uprawy kawy nie były zbyt popularne. W czasach teraźniejszych wszystko uległo zmianie. Obecnie Meksyk jest 8 producentem kawy na świecie. W Meksyku, głównie uprawia się kawę typu arabica. Najbardziej znane regiony upraw to Chiapas i Soconusco. Tak znaczący wzrost popularnością uprawy kawy w Meksyku związany jest z rozpoczęciem na dużą skale uprawy kawy właśnie w stanie Chiapas.

Maragogype to jedno z największych na świecie ziaren kawy osiągające prawie 2 cm, z tego powodu bywa nazywane ziarnami słonia ( elephant beans). Kawa pochodzi z południowych obrzeży stanu Chiapas, plantacje spółdzielni zlokalizowane są  w obszarze gór na wysokości  od 900 do 1 200 m. n.p.m. przy granicy z Gwatemalą. Tropikalna dżungla, która panuje nad  plantacją, daje krzakom naturalne schronienie przed zbyt intensywnym słońcem. Jednocześnie górskie wulkaniczne gleby, obficie nawodnione przez deszcze zwierają szereg cennych minerałów a Maragogype to odmiana arabiki szczególnie czuła na warunki glebowe.

W smaku kawy Mexico Maragogype Chiapas na pierwszy plan wybijają się lekka konsystencja, nuty wanilii otoczonej aksamitną słodkością miodu. W bukiecie nie brakuje nut włoskich orzechów i czekolady. Delikatność to określenie determinuje cały bukiet smaku zawartego w tym ogromnym ziarnie. To kawa idealna dla tych co cenią sobie w kawie łagodność i nie przepadają za zbyt mocnymi kawami. Świetna kawa na popołudnie czy nawet wieczór.

 

W skrócie o kawie 

  • Kontynent: Ameryka Środkowa
  • Kraj: Meksyk
  • Region: Chiapas
  • Plantacja: spółdzielnia
  • Położenie plantacji: 900-1 200  m n.p.m.
  • Odmiana botaniczna: Maragogype SHG
  • Obróbka ziarna: Myta 
  • Nuty smakowe: wanilia, miód, orzech, czekolada 
  • Rok zbiorów:2017-2018
  • Ziarno: sc 19+

Sposób przygotowania kawy:

Meksyk  Chipasa Maragogype  z naszego sklepu z kawą można używać do ekspresów ciśnieniowych jak też zwyczajnych ekspresów przelewowych. Przed przygotowaniem kawę należy mielić.

Mocna kawa; wsypujemy  8 małych łyżeczek (ok.9 g.) mielonej kawy na kubek 180 ml.

Zwykła kawa to 6 małych  łyżeczek (ok. 7g.) mielonej kawy na kubek 180 ml. Zalewamy gorącą wodą. Kawę parzymy 4 minuty.

Kawę ziarnistą najlepiej mielić przed parzeniem. Kawę (ziarnistą,mieloną) należy przechowywać w szczelnym pojemniku. Kawa świeżo palona to kawa od 1 do 14 dni od daty palenia. Sprawdzaj datę palenia na opakowaniu.

 

Podobne kawy

Opinie o kawie (0)

  • PALENIE

    JASNE

    Zachowuje dużo unikatowych smaków kawy, wynikających z miejsca pochodzenia. Kawa ma więcej kwasowości, nut cytrusowych, najwięcej kofeiny. Poziom wypalenia kawy najczęściej wybierany przy parzeniu metodami alternatywnymi. Zwykle jasny cynamonowy kolor. Brak olejków na zewnątrz ziarna kawy.

  • PALENIE

    ŚREDNIE

    Zachowuje część smaków miejsca pochodzenia kawy. Palenie średnie wyrównuje kwasowość kawy i body ( ciężkość smaku). Średnia zawartość kofeiny. Palenie najczęściej wybierane do parzenia kawy w ekspresach. Zwykle najlepszy wybór na pierwszy kontakt z kawą. Brak olejków na zewnątrz ziarna

  • PALENIE

    CIEMNE

    Kolor ziaren kawy przypomina kolor ciemnej czekolady. Zwykle dominuje smak kakao, goryczka i orzechy. Minimalna kwasowość. W niewielkim stopniu wyczuwalne są unikatowe smaki kawy nadawane przez miejsce pochodzenia ziarna. Najmniej kofeiny z wszystkich paleń. Ziarna mogą być pokryte naturalnymi olejkami - połyskliwe. 

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl