+48 733 634 761(pn-pt; 9-16)  sklep kawa zamówienie kawa@swiezowypalana.pl kawa świeżo palona GRATIS OD 99 ZŁ  dostawa gratis w 24h od wypalenia

 promocje


 promocja kawy


wysyłka kawy


 kawa świeżo palona


najlepsze promocje 

 

  •  

    Palenie jasne

     

    • Kolor jasno - brązowy
    • Intensywne nuty cytrusowe
    • Aromat owocowy
    • Najwięcej nut smakowych miejsca pochodzenia

     

     

     

     


     

  •  

    Palenie średnie

     

    • Kolor brązowy
    • Idealny balans pomiędzy smakiem i kwasowością
    • Słodkość

     

     


     

  •  

    Palenie ciemne

    polecamy z usługą Extra Fresh

     

    • Kolor ciemno - brązowy
    • Olejki na zewnątrz ziarna, połyskliwe
    • Ciemna czekolada, dymny posmak

     


     

Spróbuj kawy świeżo palonej
Kawa Świeżo Palona Próbka 75 g.
Kawa Świeżo Palona Próbka 75 g.
10,30 zł
szt.
Newsletter
Jeśli kochasz kawę, pokochasz też nas! Brazylijska, Kolumbijska, czy z Etiopii. Orzechowa, czy kwiatowa? Mocna czy słabsza? Mamy je wszystkie! Zapisz się.

Kawa Świeżo Palona Nicaragua Maragogype Superiore Candida Speciality

Dostępność: sporo
Przewidywany termin wysyłki: do 3 dni roboczych
Cena: 44,99 zł 44.99
ilość szt.
Zyskujesz 44 pkt [?]
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 5
Palarnia kawy: SwiezoWypalana.pl
Kod produktu: 9063

O kawie

Nikaragua Maragogype, Santa Candida - kawa świeżo palona, sklep z kawą palarni kawy SwiezoWypalana.pl


kawa świeżo palona NikaraguaArabica
kawa Ameryka ŚrodkowaAmeryka Śrd.
NIkaragua Maragogype Nikaragua
świeżo palona kawa Matagalpa / Jinotega
plantacja kawy Santa Candida
kawa świeżo palona Washed
świeżo palona kawa Maragogype
świeża kawa 2018-2019
sklep kawa toffi, pikantne owoce leśne, limonka
palarnia kawy 1 200-1 500 m n.p.m.
bogactwo kaw Kolumbia kawa świeżo palona
kawa speciality 82,5 pkt

Poznajcie Państwo: kawa Nikaragua - ziarno słoniowe ( Maragogype )

Maragogype to naturalna odmiana Arabica Bourbon charakteryzująca się olbrzymim ziarnem, z racji swojej wielkości bywa nazywana kawa słoni ( Elephant Beans). Pierwsze odmiany Maragogype odkryto w Brazylii, w pobliżu miasta Maragogipe w stanie Bahia i to właśnie Brazylię uważa się za ojczyznę odmiany Maragogype. Krzaki kawowe odmiany Maragogype charakteryzują się dużymi liśćmi o podwójnym nacięciu i relatywnie niewielką ilością wisienek kawy w porównaniu do Arabica Typica. Maragogype to odmiana kawy szczególnie czuła na warunki glebowe w jakich wzrasta, jej ziarno jest dość porowate.

Nikaraguańska górska, wulkaniczna gleba bogata w liczne minerały zapewniła rozkwit bukietu Maragogype. Odmiana kawy jest szczególnie trudna w uprawie, krzaki owocują niewielką ilością jagód kawy, obróbka  tak wielkich ziaren jest też pracochłonna i czasochłonna. Z racji niewielkiej ilości jagód kawy, uważa się, że ziarna kawy Maragogype są bardziej skoncentrowane niż w typowej arabica. Niewielka wydajność z upraw odmiany Maragogype skutkuje znacząco wyższą ceną za odmianę arabiki. Maragogype wymaga również z racji wielkości ziaren osobnej linii przetwarzania wisienek kawy.

Kawa pochodzi z plantacji Santa Candida położonej na granicy 2 najsławniejszych kawowych regionów NIkaragui Matagalpy i Jinotega. Plantacja Santa Candida położona jest na wysokości od 1 200 do 1 500 m. n.p.m. Zbiory z plantacji są przetwarzane w punkcie Monte Fresco. Zebrane wisienki kawy po przetransportowaniu zostają poddane procesowi zdejmowania wierzchniej części metodą mycia (washed). Po zebraniu z krzaka kawowca wrzucane są do dużych zbiorników z wodą i poddane procesowi fermentacji  24 do 36 godzin. Następnie myte  i suszone na słońcu przez 5 do 7 dni w zależności od pogody. Ziarna, które Państwu oferujemy to klasa SHG (Strictly High Growing) czyli ziarna kawy rosnącej wysoko. Zielona kawa  dodatkowo była sortowana z przeznaczeniem na rynek europejski, czego potwierdzeniem jest oznaczenie EP ( European Preparation).

Wyjątkowość tej kawy to nie tylko największa klasa ziaren o niespotykanej intensywności smaku. Nicaragua Maragogype Santa Candida to kawa o znakomitym balansie z intensywnym aromatem  i pełnym ciałem ( body; cielistość to odczucie w ustach i na języku związane z oleistością i konsystencją naparu kawy. Można porównać z różnicą w odbieraniu [pełne body] mleka z [brak body] wodą).  Po otwarciu opakowania natrafiamy na intensywny aromat kwiatów i czekolady. Nikaragua Maragogype Santa Candida oferuje posmak toffi z brązowego cukru, domieszką pikantnych owoców leśnych i limonki. Miękka, delikatna słodka kwasowość, pełna aksamitu. Finisz jagód z czekoladowo mleczna słodyczą. Ta kawa to obowiązkowa pozycja  dla wszystkich osób poszukujących nowych intrygujących smaków w kawie.


 

Sposób przygotowania kawy:

Ninakargua Maragogype Santa Candida z naszego sklepu z kawą można używać do ekspresów ciśnieniowych jak też zwyczajnych ekspresów przelewowych. Przed przygotowaniem kawę należy mielić.

Mocna kawa; wsypujemy  8 małych łyżeczek (ok.9 g.) mielonej kawy na kubek 180 ml.

Zwykła kawa to 6 małych  łyżeczek (ok. 7g.) mielonej kawy na kubek 180 ml. Zalewamy gorącą wodą. Kawę parzymy 4 minuty.

Kawę ziarnistą najlepiej mielić przed parzeniem. Kawę (ziarnistą,mieloną) należy przechowywać w szczelnym pojemniku. Kawa świeżo palona to kawa od 1 do 14 dni od daty palenia. Sprawdzaj datę palenia na opakowaniu.

Opis kawy

Kawa palona Do 24 h przed wysyłką
Gatunek kawy 100% arabica
Kategoria kawy kawa speciality
Pochodzenie single estate
Poziom kofeiny średni
Kwasowość średnia
Punktacja kawy 81-85
Wiodąca nuta smakowa toffi
Metoda obróbki washed
Wiodąca odmiana Maragogype
Położenie plantacji od 1 000 do 1 500 m n.p.m.
Kontynent Ameryka Środkowa
Kraj NIkaragua
Abonament na kawę Nie

Podobne kawy

Opinie o kawie (1)

18 lipca 2019

BARDZO dobra kawa. Po degustacji Maragogype z Nikaragui stało się jedną z moich Trzech Wielkich Kaw Ameryki Środkowej ( obok Gwatemala - Antigua i Panama - Boquete ). Naprawdę polecam.

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl