wybór rodzaju palenia kawy 


 

+48 733 634 761(pn-pt; 9-16)  sklep kawa zamówienie kawa@swiezowypalana.pl kawa świeżo palona GRATIS od 99 zł  dostawa gratis w 24h od wypalenia

Kawa Świeżo Palona Nicaragua Maragogype Superiore Candida Speciality

Kawa-świeżo-palona-NIcaragua-Santa-Candida-maragogype.png
Dostępność: ostatnia szansa
Przewidywany termin wysyłki: do 72 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 49,49 zł 49.49
ilość szt.
Zyskujesz 49 pkt [?]
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

O kawie

Nikaragua Maragogype, Santa Candida - kawa świeżo palona, sklep z kawą palarni kawy SwiezoWypalana.pl


kawa świeżo palona NikaraguaArabica
kawa Ameryka ŚrodkowaAmeryka Śrd.
NIkaragua Maragogype Nikaragua
świeżo palona kawa Matagalpa / Jinotega
plantacja kawy Santa Candida
kawa świeżo palona Washed
świeżo palona kawa Maragogype
świeża kawa 2018-2019
sklep kawa toffi, pikantne owoce leśne, limonka
palarnia kawy 1 200-1 500 m n.p.m.
bogactwo kaw Kolumbia kawa świeżo palona
kawa speciality 82,5 pkt

Poznajcie Państwo: kawa Nikaragua - ziarno słoniowe ( Maragogype )

Maragogype to naturalna odmiana Arabica Bourbon charakteryzująca się olbrzymim ziarnem, z racji swojej wielkości bywa nazywana kawa słoni ( Elephant Beans). Pierwsze odmiany Maragogype odkryto w Brazylii, w pobliżu miasta Maragogipe w stanie Bahia i to właśnie Brazylię uważa się za ojczyznę odmiany Maragogype. Krzaki kawowe odmiany Maragogype charakteryzują się dużymi liśćmi o podwójnym nacięciu i relatywnie niewielką ilością wisienek kawy w porównaniu do Arabica Typica. Maragogype to odmiana kawy szczególnie czuła na warunki glebowe w jakich wzrasta, jej ziarno jest dość porowate.

Nikaraguańska górska, wulkaniczna gleba bogata w liczne minerały zapewniła rozkwit bukietu Maragogype. Odmiana kawy jest szczególnie trudna w uprawie, krzaki owocują niewielką ilością jagód kawy, obróbka  tak wielkich ziaren jest też pracochłonna i czasochłonna. Z racji niewielkiej ilości jagód kawy, uważa się, że ziarna kawy Maragogype są bardziej skoncentrowane niż w typowej arabica. Niewielka wydajność z upraw odmiany Maragogype skutkuje znacząco wyższą ceną za odmianę arabiki. Maragogype wymaga również z racji wielkości ziaren osobnej linii przetwarzania wisienek kawy.

Kawa pochodzi z plantacji Santa Candida położonej na granicy 2 najsławniejszych kawowych regionów NIkaragui Matagalpy i Jinotega. Plantacja Santa Candida położona jest na wysokości od 1 200 do 1 500 m. n.p.m. Zbiory z plantacji są przetwarzane w punkcie Monte Fresco. Zebrane wisienki kawy po przetransportowaniu zostają poddane procesowi zdejmowania wierzchniej części metodą mycia (washed). Po zebraniu z krzaka kawowca wrzucane są do dużych zbiorników z wodą i poddane procesowi fermentacji  24 do 36 godzin. Następnie myte  i suszone na słońcu przez 5 do 7 dni w zależności od pogody. Ziarna, które Państwu oferujemy to klasa SHG (Strictly High Growing) czyli ziarna kawy rosnącej wysoko. Zielona kawa  dodatkowo była sortowana z przeznaczeniem na rynek europejski, czego potwierdzeniem jest oznaczenie EP ( European Preparation).

Wyjątkowość tej kawy to nie tylko największa klasa ziaren o niespotykanej intensywności smaku. Nicaragua Maragogype Santa Candida to kawa o znakomitym balansie z intensywnym aromatem  i pełnym ciałem ( body; cielistość to odczucie w ustach i na języku związane z oleistością i konsystencją naparu kawy. Można porównać z różnicą w odbieraniu [pełne body] mleka z [brak body] wodą).  Po otwarciu opakowania natrafiamy na intensywny aromat kwiatów i czekolady. Nikaragua Maragogype Santa Candida oferuje posmak toffi z brązowego cukru, domieszką pikantnych owoców leśnych i limonki. Miękka, delikatna słodka kwasowość, pełna aksamitu. Finisz jagód z czekoladowo mleczna słodyczą. Ta kawa to obowiązkowa pozycja  dla wszystkich osób poszukujących nowych intrygujących smaków w kawie.


 

Sposób przygotowania kawy:

Ninakargua Maragogype Santa Candida z naszego sklepu z kawą można używać do ekspresów ciśnieniowych jak też zwyczajnych ekspresów przelewowych. Przed przygotowaniem kawę należy mielić.

Mocna kawa; wsypujemy  8 małych łyżeczek (ok.9 g.) mielonej kawy na kubek 180 ml.

Zwykła kawa to 6 małych  łyżeczek (ok. 7g.) mielonej kawy na kubek 180 ml. Zalewamy gorącą wodą. Kawę parzymy 4 minuty.

Kawę ziarnistą najlepiej mielić przed parzeniem. Kawę (ziarnistą,mieloną) należy przechowywać w szczelnym pojemniku. Kawa świeżo palona to kawa od 1 do 14 dni od daty palenia. Sprawdzaj datę palenia na opakowaniu.

Opis kawy

Kawa palona Do 24 h przed wysyłką
Gatunek kawy 100% arabica
Kategoria kawy kawa speciality
Pochodzenie single estate
Poziom kofeiny średni
Kwasowość średnia
Punktacja kawy 81-85
Wiodąca nuta smakowa toffi
Metoda obróbki washed
Wiodąca odmiana Maragogype
Położenie plantacji od 1 000 do 1 500 m n.p.m.
Kontynent Ameryka Środkowa
Kraj NIkaragua
Abonament na kawę Nie

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Podobne kawy

Opinie o kawie (1)

18 lipca 2019

BARDZO dobra kawa. Po degustacji Maragogype z Nikaragui stało się jedną z moich Trzech Wielkich Kaw Ameryki Środkowej ( obok Gwatemala - Antigua i Panama - Boquete ). Naprawdę polecam.

Oceń:
 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl