Kawa Nicaragua Maragogype Santa Candida SHG EP

kawa-świeżo-palona-Nikaragua-Maragogype-santa-Candida-KWPM.jpg
  • promocja
Dostępność: kończy się
Przewidywany termin wysyłki: 3 dni robocze
Cena: 29,99 zł 33,90 zł 29.99
Cena za 1 kilogram od: 108,48 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Pin It

Opis

Kawa Nikaragua Maragogype Santa Candida SHG EP single estate

Opis kawy

Kawa Single Estate pochodzi z plantacji Santa Candida położonej na granicy 2 najsławniejszych regionów Nikaragui Matagalpy i Jinotega.

Maragogype to naturalna odmiana Arabica Bourbon charakteryzująca się olbrzymim ziarnem, z racji swojej wielkości bywa nazywana kawa słoni ( Elephant Beans). Pierwsze odmiany Maragogype odkryto w Brazylii, w pobliżu miasta Maragogipe w stanie Bahia i to właśnie Brazylię uważa się za ojczyznę odmiany Maragogype. Krzaki kawowe odmiany Maragogype charakteryzują się dużymi liśćmi o podwójnym nacięciu i relatywnie niewielką ilością wisienek kawy w porównaniu do Arabica Typica. Maragogype to odmiana kawy szczególnie czuła na warunki glebowe w jakich wzrasta, jej ziarno jest dość porowate. Nikaraguańska górska, wulkaniczna gleba bogata w liczne minerały zapewniła rozkwit bukietu Maragogype. Odmiana kawy jest szczególnie trudna w uprawie, krzaki owocują niewielką ilością wisienek kawy, obróbka  tak wielkich ziaren jest też pracochłonna i czasochłonna. Z racji niewielkiej ilości wisienek kawy, uważa się, że ziarna kawy Maragogype są bardziej skoncentrowane niż w typowej arabica. Niewielka wydajność z upraw odmiany Maragogype skutkuje znacząco wyższą ceną za odmianę arabiki. Maragogype wymaga również z racji wielkości ziaren osobnej linii przetwarzania wisienek kawy.

Kawa pochodzi z plantacji Santa Candida położonej na granicy 2 najsławniejszych kawowych regionów NIkaragui Matagalpy i Jinotega. Plantacja Santa Candida położona jest na wysokości od 1 200 do 1 500 m. n.p.m. Zbiory z plantacji są przetwarzane w punkcie Monte Fresco. Zebrane wisienki kawy po przetransportowaniu zostają poddane procesowi zdejmowania wierzchniej części metodą mycia (washed). Po zebraniu z krzaka kawowca wrzucane są do dużych zbiorników z wodą i poddane procesowi fermentacji  24 do 36 godzin. Następnie myte  i suszone na słońcu przez 5 do 7 dni w zależności od pogody. Ziarna, które Państwu oferujemy to klasa SHG (Strictly High Growing) czyli ziarna kawy rosnącej wysoko. Zielona kawa  dodatkowo była sortowana z przeznaczeniem na rynek europejski, czego potwierdzeniem jest oznaczenie EP ( European Preparation).

Wyjątkowość tej kawy to nie tylko największa klasa ziaren o niespotykanej intensywności smaku. Nicaragua Maragogype Santa Candida to kawa o znakomitym balansie z intensywnym aromatem  i pełnym ciałem ( body; cielistość to odczucie w ustach i na języku związane z oleistością i konsystencją naparu kawy. Można porównać z różnicą w odbieraniu [pełne body] mleka z [brak body] wodą).  Po otwarciu opakowania natrafiamy na intensywny aromat kwiatów i czekolady. Nikaragua Maragogype Santa Candida oferuje posmak toffi z brązowego cukru, domieszką pikantnych owoców leśnych i limonki. Miękka, delikatna słodka kwasowość, pełna aksamitu. Finisz jagód z czekoladowo mleczna słodyczą. Ta kawa to obowiązkowa pozycja  dla wszystkich osób poszukujących nowych intrygujących smaków w kawie.

 

W skrócie o kawie 

  • Kontynent: Ameryka Środkowa
  • Kraj: Nikaragua
  • Region: Matagalpa / Jinotega.
  • Plantacja: Santa Candida
  • Położenie plantacji: 1 200-1 500  m n.p.m.
  • Odmiana botaniczna: Maragogype SHG EP
  • Obróbka ziarna: Myta 
  • Nuty smakowe: toffi z brązowego cukru, pikantne owoce leśne, limonka 
  • Rok zbiorów:2016-2017
  • Ziarno: sc 19+

Sposób przygotowania kawy:

Ninakargua Maragogype Santa Candida z naszego sklepu z kawą można używać do ekspresów ciśnieniowych jak też zwyczajnych ekspresów przelewowych. Przed przygotowaniem kawę należy mielić.

Mocna kawa; wsypujemy  8 małych łyżeczek (ok.9 g.) mielonej kawy na kubek 180 ml.

Zwykła kawa to 6 małych  łyżeczek (ok. 7g.) mielonej kawy na kubek 180 ml. Zalewamy gorącą wodą. Kawę parzymy 4 minuty.

Kawę ziarnistą najlepiej mielić przed parzeniem. Kawę (ziarnistą,mieloną) należy przechowywać w szczelnym pojemniku. Kawa świeżo palona to kawa od 1 do 14 dni od daty palenia. Sprawdzaj datę palenia na opakowaniu.

 

Opinie o produkcie (0)

Promocje
Kawa Ethiopia Yirgacheffe Arabica
Kawa Ethiopia Yirgacheffe Arabica
26,49 zł 24,99 zł
szt.
Kawa Brazil Santos Basic Arabica
Kawa Brazil Santos Basic Arabica
14,99 zł 14,49 zł
szt.
Kawa India  Kaapi Royal AA Parchment Robusta
Kawa India Kaapi Royal AA Parchment Robusta
24,89 zł 23,89 zł
szt.
Kawa India Monsooned Malabar AA Arabica
Kawa India Monsooned Malabar AA Arabica
22,19 zł 21,49 zł
szt.
Kawa Brazil Mogiana Arabica
Kawa Brazil Mogiana Arabica
18,99 zł 14,99 zł
szt.
Kawa Nicaragua Maragogype Santa Candida SHG EP
Kawa Nicaragua Maragogype Santa Candida SHG EP
33,90 zł 29,99 zł
szt.
Kawa Cuba Serrano Superiore  Arabica
Kawa Cuba Serrano Superiore Arabica
26,39 zł 19,79 zł
szt.
Kawa Koffeehause Summer
Kawa Koffeehause Summer
47,89 zł 35,92 zł
szt.
 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl