Kawa Świeżo Palona Nicaragua Maragogype Superiore Candida Speciality
O kawie
Nikaragua Maragogype, Santa Candida - kawa świeżo palona, sklep z kawą palarni kawy SwiezoWypalana.pl
Poznajcie Państwo: kawa Nikaragua - ziarno słoniowe ( Maragogype )
Maragogype to naturalna odmiana Arabica Bourbon charakteryzująca się olbrzymim ziarnem, z racji swojej wielkości bywa nazywana kawa słoni ( Elephant Beans). Pierwsze odmiany Maragogype odkryto w Brazylii, w pobliżu miasta Maragogipe w stanie Bahia i to właśnie Brazylię uważa się za ojczyznę odmiany Maragogype. Krzaki kawowe odmiany Maragogype charakteryzują się dużymi liśćmi o podwójnym nacięciu i relatywnie niewielką ilością wisienek kawy w porównaniu do Arabica Typica. Maragogype to odmiana kawy szczególnie czuła na warunki glebowe w jakich wzrasta, jej ziarno jest dość porowate.
Nikaraguańska górska, wulkaniczna gleba bogata w liczne minerały zapewniła rozkwit bukietu Maragogype. Odmiana kawy jest szczególnie trudna w uprawie, krzaki owocują niewielką ilością jagód kawy, obróbka tak wielkich ziaren jest też pracochłonna i czasochłonna. Z racji niewielkiej ilości jagód kawy, uważa się, że ziarna kawy Maragogype są bardziej skoncentrowane niż w typowej arabica. Niewielka wydajność z upraw odmiany Maragogype skutkuje znacząco wyższą ceną za odmianę arabiki. Maragogype wymaga również z racji wielkości ziaren osobnej linii przetwarzania wisienek kawy.
Kawa pochodzi z plantacji Santa Candida położonej na granicy 2 najsławniejszych kawowych regionów NIkaragui Matagalpy i Jinotega. Plantacja Santa Candida położona jest na wysokości od 1 200 do 1 500 m. n.p.m. Zbiory z plantacji są przetwarzane w punkcie Monte Fresco. Zebrane wisienki kawy po przetransportowaniu zostają poddane procesowi zdejmowania wierzchniej części metodą mycia (washed). Po zebraniu z krzaka kawowca wrzucane są do dużych zbiorników z wodą i poddane procesowi fermentacji 24 do 36 godzin. Następnie myte i suszone na słońcu przez 5 do 7 dni w zależności od pogody. Ziarna, które Państwu oferujemy to klasa SHG (Strictly High Growing) czyli ziarna kawy rosnącej wysoko. Zielona kawa dodatkowo była sortowana z przeznaczeniem na rynek europejski, czego potwierdzeniem jest oznaczenie EP ( European Preparation).
Wyjątkowość tej kawy to nie tylko największa klasa ziaren o niespotykanej intensywności smaku. Nicaragua Maragogype Santa Candida to kawa o znakomitym balansie z intensywnym aromatem i pełnym ciałem ( body; cielistość to odczucie w ustach i na języku związane z oleistością i konsystencją naparu kawy. Można porównać z różnicą w odbieraniu [pełne body] mleka z [brak body] wodą). Po otwarciu opakowania natrafiamy na intensywny aromat kwiatów i czekolady. Nikaragua Maragogype Santa Candida oferuje posmak toffi z brązowego cukru, domieszką pikantnych owoców leśnych i limonki. Miękka, delikatna słodka kwasowość, pełna aksamitu. Finisz jagód z czekoladowo mleczna słodyczą. Ta kawa to obowiązkowa pozycja dla wszystkich osób poszukujących nowych intrygujących smaków w kawie.
Sposób przygotowania kawy:
Ninakargua Maragogype Santa Candida z naszego sklepu z kawą można używać do ekspresów ciśnieniowych jak też zwyczajnych ekspresów przelewowych. Przed przygotowaniem kawę należy mielić.
Mocna kawa; wsypujemy 8 małych łyżeczek (ok.9 g.) mielonej kawy na kubek 180 ml.
Zwykła kawa to 6 małych łyżeczek (ok. 7g.) mielonej kawy na kubek 180 ml. Zalewamy gorącą wodą. Kawę parzymy 4 minuty.
Kawę ziarnistą najlepiej mielić przed parzeniem. Kawę (ziarnistą,mieloną) należy przechowywać w szczelnym pojemniku. Kawa świeżo palona to kawa od 1 do 14 dni od daty palenia. Sprawdzaj datę palenia na opakowaniu.
Opis kawy
Kawa palona | Do 24 h przed wysyłką |
Gatunek kawy | 100% arabica |
Kategoria kawy | kawa speciality |
Pochodzenie | single estate |
Poziom kofeiny | średni |
Kwasowość | średnia |
Punktacja kawy | 81-85 |
Wiodąca nuta smakowa | toffi |
Metoda obróbki | washed |
Wiodąca odmiana | Maragogype |
Położenie plantacji | od 1 000 do 1 500 m n.p.m. |
Kontynent | Ameryka Środkowa |
Kraj | NIkaragua |
Abonament na kawę | Nie |
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o kawie (3)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie prowadzimy moderacji opini. Opinie pochodza tylko od zalogowanych i zarejestrowanych klientów, którzy zakupili opiniowany produkt.
Dariusz Mrówka
BARDZO dobra kawa. Po degustacji Maragogype z Nikaragui stało się jedną z moich Trzech Wielkich Kaw Ameryki Środkowej ( obok Gwatemala - Antigua i Panama - Boquete ). Naprawdę polecam.
Dariusz Mrówka
Po roku wróciłem do Tej kawy. Jasno palona, parzona w dripie - Łagodna, subtelna kawa. Maragogype z Nikaragui jest dobrą kawą na popołudniowy relaks po pracy.
Bartek
Bardzo lubie kawy odmiany maragogype. Porownujac z lagodnym meksykiem, ta jest zdecydowanie bardziej wyrazista, z wyrazna, choc nie dominujaca kwasna nuta. Bardzo ciekawa kawa