Kawa Panama Boquete SHG Lerida Estate

Kawa-świeżo-palona-Panama-Boquete-SHG-Lerida-Estate-KWPM.jpg
  • promocja
  • nowość
Dostępność: dużo
Przewidywany termin wysyłki do: 3 dni roboczych
Cena: 26,89 zł 29,80 zł 26.89
Cena za 1 kilogram od: 95,36 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

O kawie

 KUP SWOJĄ KAWĘ W JESZCZE LEPSZEJ CENIE!

TWÓJ ZESTAW KAW ŚWIATA 6 x 250 G.

Kawa z Panamy, Boquete SHG Lerida Estate Arabica

Opis kawy

Pierwsze skojarzenie z Panamą to kanał panamski ale ten kraj ma coś jeszcze do zaoferowania całemu światu to kawa! Kawa z malutkiego jak na warunki obszaru upraw regionu Boquete. Jak w każdej dobrej opowieści także w historii kawy z plantacji Lerida, główne wątki zaczynają się łączyć w jedno z wątkiem kanału panamskiego, choć może właściwie od samego początku są jednym. Tym co łączy kawę panamską i kanał panamski to osoba Toleff Bache Mönniche, norweskiego inżyniera, absolwenta  Royal College of Dresden. Toleff był jednym z budowniczych kanału panamskiego i po zakończeniu w 1911 roku projektowania, szukał miejsca z czystym świeżym powietrzem, które umożliwiłoby mu szybszy powrót do zdrowia po czwartym już ataku malarii. Po siedmiodniowym rejsie małą parową łódką wzdłuż wybrzeża Pacyfiku i kilkugodzinnej podróży konno, dotarł do wyjątkowej doliny rozciągającej się u podnóży najwyższej góry Panamy Volcan de Chiriqui (znanej także jako Volcán Barú)  ograniczonej górami Cordillera de Talamanca. Lerida to małe posiadłość która urzekła Toleffa, od tego czasu postanowił spędzać tam każdą wolna chwilę. Lerida to relatywnie mała posiadłość położona zaledwie 10 km od stolicy regionu miasta Boquete w prowincji Chiquiri., przez większość czasu kompletnie nie zagospodarowana. Kiedy Toleff w 1924 roku postanowił wycofać się ze swoje pracy nad kanałem panamskim, zamieszkał w Lerida razem z żoną Julią. To właśnie tutaj zbudowali własnoręcznie w norweski stylu swój pierwszy dom i założyli plantację kawy. W 1928 roku z plantacji Lerida wyjechał pierwszy ładunek panamskiej kawy na eksport do Niemiec- była to pierwsza wysyłka eksportowa kawy z tego kraju. W ten sposób od 1929 roku nieprzerwanie trwa budowa marki kawy Panama Boquete SHG Lerida Estate. Plantacja z której oferujemy Państwu kawę to najstarsza i najbardziej znana plantacja panamskiej kawy. Obecnie plantacja jest zarządzana przez rodzinę Amoruso, która dodatkowo z norweskiego domku założycieli stworzyła urokliwy hotel o nazwie Lerida Estate.

Plantacja Lerida położona jest na wysokości od 1 600 do 1 800  m. n.p.m., w bezpośrednim sąsiedztwie Parku Narodowego Volcan Buru i  Parku La Amistad International.  Kawa przetwarzana jest metodą fully washed a całość plantacji obsadzona jest krzakami Catuai i Typica.

Świeżo palona kawa Panama Boquete SHG z plantacji Lerida, już po otwarciu paczki zaskoczy nas intensywnym aromatem orzechów, wanilii i kwiatów. W smaku kawa oferuje pełne body i wyjątkowe połączenie orzeźwiającej kwasowości jabłek,  karmelu,  ciemnej czekolady z wyraźnymi owocowymi akcentami.

 

 

W skrócie o kawie 

  • Kontynent: Ameryka Środkowa
  • Kraj: Panama
  • Region: Boquete
  • Plantacja: Lerida Estate
  • Położenie plantacji: 1 600-1 800 m n.p.m.
  • Odmiana botaniczna: Catuai, Typica
  • Obróbka ziarna: Fully Washed
  • Nuty smakowe: jabłka, karmel, ciemna czekolada, owoce
  • Rok zbiorów: 2017/2018
  • Kwasowość: orzeźwiająca, jasna
   

 

 

Podobne kawy

Opinie o kawie (0)

  • PALENIE

    JASNE

    Zachowuje dużo unikatowych smaków kawy, wynikających z miejsca pochodzenia. Kawa ma więcej kwasowości, nut cytrusowych, najwięcej kofeiny. Poziom wypalenia kawy najczęściej wybierany przy parzeniu metodami alternatywnymi. Zwykle jasny cynamonowy kolor. Brak olejków na zewnątrz ziarna kawy.

  • PALENIE

    ŚREDNIE

    Zachowuje część smaków miejsca pochodzenia kawy. Palenie średnie wyrównuje kwasowość kawy i body ( ciężkość smaku). Średnia zawartość kofeiny. Palenie najczęściej wybierane do parzenia kawy w ekspresach. Zwykle najlepszy wybór na pierwszy kontakt z kawą. Brak olejków na zewnątrz ziarna

  • PALENIE

    CIEMNE

    Kolor ziaren kawy przypomina kolor ciemnej czekolady. Zwykle dominuje smak kakao, goryczka i orzechy. Minimalna kwasowość. W niewielkim stopniu wyczuwalne są unikatowe smaki kawy nadawane przez miejsce pochodzenia ziarna. Najmniej kofeiny z wszystkich paleń. Ziarna mogą być pokryte naturalnymi olejkami - połyskliwe. 

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl