Gwarancja dostawy przed świętami jeszcze przez:

Kawa Peru Chanchamayo

Dostępność: dużo
Przewidywany termin wysyłki do: 3 dni roboczych
Cena: 20,99 zł 20.99
Cena za 1 kilogram od: 67,97 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

O kawie

Kawa Peru SHB Chanchamayo Organic Arabica

Opis kawy

Kawa którą mamy Państwu przyjemność przedstawić  pochodzi  z centralnie położonej doliny Chanchamayo w Peru. Jest to jeden z najszybciej  rozwijających się regionów Peru. Znajdujące się w dolinie plantacji dostarczają już blisko 40% całej peruwiańskiej kawy. Podobnie jak w Ameryce środkowej, tutaj gospodarstwa zajmujące się uprawą kawowca to zwykle małe plantacje o obszarze 2-3 hektarów. Kawa jest uprawiana na dużych wysokościach stąd w nazwie znajduje się skrót SHB (ang.”Strictly Hard Bean” wyłącznie twarde ziarna).  Kawa pochodzi z plantacji położonych na wysokości ponad 1350 metrów n.p.m. co czyni ją wyjątkowo odporną na różne zagrożenia roślinne.  W rejonie doliny Chanchamayo uprawia się odmiany kawowca  Caturra, Typica, Pache, Bourbon.  Organiczne uprawy kawy w Peru, zyskały  już światowa sławę – jest to jeden z niewielu obszarów na świecie  w którym nie tylko pojedyncze plantacje uzyskują status organicznych ale nawet całe regiony.  Brak potrzeby stosowania pestycydów w uprawach kawy wynika  z doskonałych warunków dla kawy wysokogórskiej, porównywalnych do ojczyzny kawy Etiopii. Kawa po zbiorach poddawana jest obróbce metodą na mokro. Po usunięciu wierzchniej części wisienki kawowca, samo ziarno suszy się na specjalnych leżakach, tak, żeby schnące ziarno miało z każdej strony dostęp do powietrza.

Kawa charakteryzuje się nutami cytrusowymi z domieszką ciemna czekolada i długim orzechowym finiszem. Kawa doskonale zbalansowana. Miękka cytrusowa kwasowość.

 

W skrócie o kawie 

  • Kontynent: Ameryka Południowa
  • Kraj: Peru
  • Region: Chanchamayo 
  • Plantacja: Spółdzielnia rolnicza
  • Położenie plantacji: ponad 1350 m n.p.m.
  • Odmiana botaniczna: Caturra, Typica, Pache, Bourbon
  • Obróbka ziarna: Myte
  • Nuty smakowe: cytrusy, ciemna czekolada, orzechy.
  • Rok zbiorów: 2017/2018
  • Kwasowość: średnia
 

Sposób przygotowania kawy:

Kawa ziarnista z Peru może być używana do w ekspresów ciśnieniowych, przelewowych. Żeby użyć do ekspresu na kapsułki, należy mieli a nasępnie przesypać odpowiednia ilość do kapsułki i zakleić.  Przed przygotowaniem kawę mielimy.

  • Mocna kawa; to 8 małych łyżeczek (ok.9 g.) mielonej kawy na kubek 180 ml.
  • Zwykła kawa: to 6 małych  łyżeczek (ok. 7g.) mielonej kawy na kubek 180 ml.

Zalewamy gorącą wodą. Kawę parzymy 4 minuty. Kawę ziarnistą najlepiej mielić tuż przed parzeniem. Kawę (ziarnistą,mieloną) należy przechowywać w szczelnym pojemniku. Kawa świeżo palona to kawa od 1 dnia do 14 dni od daty palenia. Nalezy zawsze sprawedzać datę palenia kawy ( widoczna na opakowaniu).

Podobne kawy

Opinie o kawie (1)

16 sierpnia 2018

Zupełnie nieoczekiwanie (jestem maniaczką kawy i piłam i piję przeróżne) zakochałam się w tej kawie. Kolor, aromat i smak. Genialna z domowym mlekiem migdałowym. Głupio się przyznać, ale kiedy zasypiam, myślę o tym, jak miło będzie zacząć dzień od tej kawy :) (choć, będąc całkiem szczera muszę powiedzieć, że niektóre inne rodzaje ze SwiezoWypalana.pl też kazały o sobie myśleć). W każdym razie: polecam, choćby dla odmiany. Dla mnie świetna.

  • PALENIE

    JASNE

    Zachowuje dużo unikatowych smaków kawy, wynikających z miejsca pochodzenia. Kawa ma więcej kwasowości, nut cytrusowych, najwięcej kofeiny. Poziom wypalenia kawy najczęściej wybierany przy parzeniu metodami alternatywnymi. Zwykle jasny cynamonowy kolor. Brak olejków na zewnątrz ziarna kawy.

  • PALENIE

    ŚREDNIE

    Zachowuje część smaków miejsca pochodzenia kawy. Palenie średnie wyrównuje kwasowość kawy i body ( ciężkość smaku). Średnia zawartość kofeiny. Palenie najczęściej wybierane do parzenia kawy w ekspresach. Zwykle najlepszy wybór na pierwszy kontakt z kawą. Brak olejków na zewnątrz ziarna

  • PALENIE

    CIEMNE

    Kolor ziaren kawy przypomina kolor ciemnej czekolady. Zwykle dominuje smak kakao, goryczka i orzechy. Minimalna kwasowość. W niewielkim stopniu wyczuwalne są unikatowe smaki kawy nadawane przez miejsce pochodzenia ziarna. Najmniej kofeiny z wszystkich paleń. Ziarna mogą być pokryte naturalnymi olejkami - połyskliwe. 

Wybierz Twój zestaw Kawy

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl