Kawa Peru SHB Chanchamayo Organic Arabica

Dostępność: sporo
Przewidywany termin wysyłki: 3 dni robocze
Cena: 19,99 zł 19.99
Cena za 1 kilogram od: 67,97 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Pin It

Opis

Kawa Peru SHB Chanchamayo Organic Arabica

Opis kawy

Kawa którą mamy Państwu przyjemność przedstawić  pochodzi  z centralnie położonej doliny Chanchamayo w Peru. Jest to jeden z najszybciej  rozwijających się regionów Peru. Znajdujące się w dolinie plantacji dostarczają już blisko 40% całej peruwiańskiej kawy. Podobnie jak w Ameryce środkowej, tutaj gospodarstwa zajmujące się uprawą kawowca to zwykle małe plantacje o obszarze 2-3 hektarów. Kawa jest uprawiana na dużych wysokościach stąd w nazwie znajduje się skrót SHB (ang.”Strictly Hard Bean” wyłącznie twarde ziarna).  Kawa pochodzi z plantacji położonych na wysokości ponad 1350 metrów n.p.m. co czyni ją wyjątkowo odporną na różne zagrożenia roślinne.  W rejonie doliny Chanchamayo uprawia się odmiany kawowca  Caturra, Typica, Pache, Bourbon.  Organiczne uprawy kawy w Peru, zyskały  już światowa sławę – jest to jeden z niewielu obszarów na świecie  w którym nie tylko pojedyncze plantacje uzyskują status organicznych ale nawet całe regiony.  Brak potrzeby stosowania pestycydów w uprawach kawy wynika  z doskonałych warunków dla kawy wysokogórskiej, porównywalnych do ojczyzny kawy Etiopii. Kawa po zbiorach poddawana jest obróbce metodą na mokro. Po usunięciu wierzchniej części wisienki kawowca, samo ziarno suszy się na specjalnych leżakach, tak, żeby schnące ziarno miało z każdej strony dostęp do powietrza.

Kawa charakteryzuje się nutami cytrusowymi z domieszką ciemna czekolada i długim orzechowym finiszem. Kawa doskonale zbalansowana. Miękka cytrusowa kwasowość.

 

W skrócie o kawie 

  • Kontynent: Ameryka Południowa
  • Kraj: Peru
  • Region: Chanchamayo 
  • Plantacja: Spółdzielnia rolnicza
  • Położenie plantacji: ponad 1350 m n.p.m.
  • Odmiana botaniczna: Caturra, Typica, Pache, Bourbon
  • Obróbka ziarna: Myte
  • Nuty smakowe: cytrusy, ciemna czekolada, orzechy.
  • Rok zbiorów: 2017/2018
  • Kwasowość: średnia
 

Sposób przygotowania kawy:

Kawa ziarnista z Peru może być używana do w ekspresów ciśnieniowych, przelewowych. Żeby użyć do ekspresu na kapsułki, należy mieli a nasępnie przesypać odpowiednia ilość do kapsułki i zakleić.  Przed przygotowaniem kawę mielimy.

  • Mocna kawa; to 8 małych łyżeczek (ok.9 g.) mielonej kawy na kubek 180 ml.
  • Zwykła kawa: to 6 małych  łyżeczek (ok. 7g.) mielonej kawy na kubek 180 ml.

Zalewamy gorącą wodą. Kawę parzymy 4 minuty. Kawę ziarnistą najlepiej mielić tuż przed parzeniem. Kawę (ziarnistą,mieloną) należy przechowywać w szczelnym pojemniku. Kawa świeżo palona to kawa od 1 dnia do 14 dni od daty palenia. Nalezy zawsze sprawedzać datę palenia kawy ( widoczna na opakowaniu).

Opinie o produkcie (0)

Promocje
Kawa Zagadka -PROMOCJA
Kawa Zagadka -PROMOCJA
35,01 zł 35,00 zł
szt.
Kawa Brazil Santos Basic Arabica
Kawa Brazil Santos Basic Arabica
14,99 zł 13,99 zł
szt.
Kawa Koffeehause Summer
Kawa Koffeehause Summer
47,89 zł 44,91 zł
szt.
Kawa Colombia Supremo Arabica
Kawa Colombia Supremo Arabica
21,99 zł 16,49 zł
szt.
Kawa Ethiopia Djimmah Arabica
Kawa Ethiopia Djimmah Arabica
17,19 zł 16,99 zł
szt.
Twój Zestaw Kawy Świata 5x1000g.
Twój Zestaw Kawy Świata 5x1000g.
1,01 zł 1,00 zł
szt.
Kawa  Koffeehause  Cafe  el  Sol
Kawa Koffeehause Cafe el Sol
26,59 zł 19,94 zł
szt.
Twój Zestaw Kawy Świata 6x250g.
Twój Zestaw Kawy Świata 6x250g.
1,01 zł 1,00 zł
szt.
 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl