Masz pytania +48 733 634 761(pn-pt; 9-16)  sklep kawa zamówienie kawa@swiezowypalana.pl kawa świeżo palona GRATIS OD 99 ZŁ  dostawa gratis w 24h od wypalenia

Kawa Świeżo Palona Peru Chanchamayo

Dostępność: sporo
Przewidywany termin wysyłki do: 3 dni roboczych
Cena: 22,99 zł 22.99
Cena za 1 kilogram od: 67,97 zł
ilość szt.
Zyskujesz 22 pkt [?]
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

O kawie

Kawa Peru SHB Chanchamayo Organic

Opis kawy

Kawa którą mamy Państwu przyjemność przedstawić  pochodzi  z centralnie położonej doliny Chanchamayo w Peru. Jest to jeden z najszybciej  rozwijających się regionów Peru. Znajdujące się w dolinie plantacji dostarczają już blisko 40% całej peruwiańskiej kawy. Podobnie jak w Ameryce środkowej, tutaj gospodarstwa zajmujące się uprawą kawowca to zwykle małe plantacje o obszarze 2-3 hektarów. Kawa jest uprawiana na dużych wysokościach stąd w nazwie znajduje się skrót SHB (ang.”Strictly Hard Bean” wyłącznie twarde ziarna).  Kawa pochodzi z plantacji położonych na wysokości ponad 1350 metrów n.p.m. co czyni ją wyjątkowo odporną na różne zagrożenia roślinne.  W rejonie doliny Chanchamayo uprawia się odmiany kawowca  Caturra, Typica, Pache, Bourbon.  Organiczne uprawy kawy w Peru, zyskały  już światowa sławę – jest to jeden z niewielu obszarów na świecie  w którym nie tylko pojedyncze plantacje uzyskują status organicznych ale nawet całe regiony.  Brak potrzeby stosowania pestycydów w uprawach kawy wynika  z doskonałych warunków dla kawy wysokogórskiej, porównywalnych do ojczyzny kawy Etiopii. Kawa po zbiorach poddawana jest obróbce metodą na mokro. Po usunięciu wierzchniej części wisienki kawowca, samo ziarno suszy się na specjalnych leżakach, tak, żeby schnące ziarno miało z każdej strony dostęp do powietrza.

Kawa charakteryzuje się nutami cytrusowymi z domieszką ciemna czekolada i długim orzechowym finiszem. Kawa doskonale zbalansowana. Miękka cytrusowa kwasowość.

 

W skrócie o kawie 

  • Rodzaj: Arabica 100%
  • Kontynent: Ameryka Południowa
  • Kraj: Peru
  • Region: Chanchamayo 
  • Plantacja: Spółdzielnia rolnicza
  • Położenie plantacji: ponad 1350 m n.p.m.
  • Odmiana botaniczna: Caturra, Typica, Pache, Bourbon
  • Obróbka ziarna: washed
  • Nuty smakowe: cytrusy, ciemna czekolada, orzechy.
  • Rok zbiorów: 2018/2019
  • Kwasowość: średnia
 

Sposób przygotowania kawy:

Kawa ziarnista z Peru może być używana do w ekspresów ciśnieniowych, przelewowych. Żeby użyć do ekspresu na kapsułki, należy mieli a nasępnie przesypać odpowiednia ilość do kapsułki i zakleić.  Przed przygotowaniem kawę mielimy.

  • Mocna kawa; to 8 małych łyżeczek (ok.9 g.) mielonej kawy na kubek 180 ml.
  • Zwykła kawa: to 6 małych  łyżeczek (ok. 7g.) mielonej kawy na kubek 180 ml.

Zalewamy gorącą wodą. Kawę parzymy 4 minuty. Kawę ziarnistą najlepiej mielić tuż przed parzeniem. Kawę (ziarnistą,mieloną) należy przechowywać w szczelnym pojemniku. Kawa świeżo palona to kawa od 1 dnia do 14 dni od daty palenia. Nalezy zawsze sprawedzać datę palenia kawy ( widoczna na opakowaniu).

Dane techniczne

Gatunek kawy arabica
Miejsce pochodzenia single origins
Zawartość kofeiny niska
Kwasowość niska
Punktacja kawy brak oceny
Wiodąca nuta smakowa cytrusy
Metoda obróbki dowolna
Wiodąca odmiana Caturra
Położenie plantacji od 1 000 do 1 500 m n.p.m.
Kraj Peru
Kontynent Ameryka Południowa

Podobne kawy

Opinie o kawie (2)

16 sierpnia 2018

Zupełnie nieoczekiwanie (jestem maniaczką kawy i piłam i piję przeróżne) zakochałam się w tej kawie. Kolor, aromat i smak. Genialna z domowym mlekiem migdałowym. Głupio się przyznać, ale kiedy zasypiam, myślę o tym, jak miło będzie zacząć dzień od tej kawy :) (choć, będąc całkiem szczera muszę powiedzieć, że niektóre inne rodzaje ze SwiezoWypalana.pl też kazały o sobie myśleć). W każdym razie: polecam, choćby dla odmiany. Dla mnie świetna.

27 kwietnia 2019

Potężne rozczarowanie. Piłem kilka wysokiej kaw z Peru wypalanych pod przelewy, ale kawa z Chanchamayo niestety nie może się z nimi równać .Zamówiłem ją w wersji jasno palonej. Na pierwszy ogień poszedł Drip Hario, potem Smart Brewista. Nic...pustka, trochę cytrusów ale dominował taki nieprzyjemny zjedczały smak choć w brewiście kawa wypadła lepiej.Obniżyłem temperaturę na 91 st, posmak stał się mniej przykry, ale nadal był wyczuwalny. Potem poszedł aeropress i też niczego ciekawego nie udało się wyciągnąć. Na końcu został phin 340ml. I tu balans był najciekawszy. Lekka cytrusowość była wyczuwalny, zjedczałego posmaku w zasadzie nie było, pojawiła się delikatna czekolada. Bez rewelacji ale dało się pić. Generalnie to odniosłem wrażenie, że być może w paleniu średnim ta kawa byłaby lepsza. Nie każde ziarna nadają się na przelew.

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl