UWAGA:   Gwarancja wysyłki zamówień przed świętami jeszcze przez: 

+48 733 634 761(pn-pt; 9-16)  sklep kawa zamówienie kawa@swiezowypalana.pl kawa świeżo palona GRATIS OD 99 ZŁ  dostawa gratis w 24h od wypalenia


    Kawa z Malawi w prezencie          Extra Fresh to kawy wypalane w dniu wysyłki      


Kawa Świeżo Palona Peru Chanchamayo

Kawa-świeżo-palona-Peru-Chanchamayo.png
Dostępność: ostatnia szansa
Przewidywany termin wysyłki: do 3 dni roboczych
Cena: 22,99 zł 22.99
ilość szt.
Zyskujesz 22 pkt [?]
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

O kawie

Kawa Peru Chanchamyo kawa świeżo palona, sklep z kawą palarni kawy SwiezoWypalana.pl


kawa arabica Peru Arabica
kawa z ameryki południowej Ameryka Płd.
Kawa z Peru Peru
kawa z Peru region Chanchamayo
obróbka kawy z Peru Washed
odmiana kawy peruwiańskiej Caturra, Typica, Pache
kawa świeżo palona 2018-2019
sklep kawa indonezja cytrusy, ciemna czekolada, orzechy
sklep kawa Peru 1 350 m n.p.m.
kawa świeżo palona kawa świeżo palona

Poznajcie Państwo: kawa z Peru, region Chanchamyo SHB

Kawa którą mamy Państwu przyjemność przedstawić  pochodzi  z centralnie położonej doliny Chanchamayo w Peru. Jest to jeden z najszybciej  rozwijających się regionów Peru. Znajdujące się w dolinie plantacje dostarczają już blisko 40% całej peruwiańskiej kawy, błyskawiczny rozwój upraw kawy w tym regionie to przede wszystkim wynik niesamowitego smaku kawy. Podobnie jak w Ameryce środkowej, tutaj gospodarstwa zajmujące się uprawą kawowca to zwykle małe plantacje o obszarze 2-3 hektarów. Kawa jest uprawiana na dużych wysokościach stąd w nazwie znajduje się skrót SHB (ang.”Strictly Hard Beans”; wyłącznie twarde ziarna).  Kawa pochodzi z plantacji położonych na wysokości ponad 1350 metrów n.p.m. co czyni ją wyjątkowo odporną na różne zagrożenia roślinne.  W rejonie doliny Chanchamayo uprawia się odmiany kawowca  Caturra, Typica, Pache, Bourbon.  Organiczne uprawy kawy w Peru, zyskały  już światowa sławę – jest to jeden z niewielu obszarów na świecie  w którym nie tylko pojedyncze plantacje uzyskują status organicznych, ale nawet całe regiony.  Brak potrzeby stosowania pestycydów w uprawach kawy wynika  z doskonałych warunków dla kawy wysokogórskiej, porównywalnych do ojczyzny kawy Etiopii. Kawa po zbiorach poddawana jest obróbce metodą na mokro. Po usunięciu wierzchniej części jagody kawowca, samo ziarno suszy się na specjalnych leżakach, tak, żeby schnące ziarno miało z każdej strony dostęp do powietrza.

Kawa charakteryzuje się nutami cytrusowymi z domieszką ciemnej czekolady i długim orzechowym finiszem. Kawa doskonale zbalansowana. Miękka cytrusowa kwasowość.


Sposób przygotowania kawy:

Kawa ziarnista z Peru może być używana do w ekspresów ciśnieniowych, przelewowych. Żeby użyć do ekspresu na kapsułki, należy mieli a nasępnie przesypać odpowiednia ilość do kapsułki i zakleić.  Przed przygotowaniem kawę mielimy.

  • Mocna kawa; to 8 małych łyżeczek (ok.9 g.) mielonej kawy na kubek 180 ml.
  • Zwykła kawa: to 6 małych  łyżeczek (ok. 7g.) mielonej kawy na kubek 180 ml.

Zalewamy gorącą wodą. Kawę parzymy 4 minuty. Kawę ziarnistą najlepiej mielić tuż przed parzeniem. Kawę (ziarnistą,mieloną) należy przechowywać w szczelnym pojemniku. Kawa świeżo palona to kawa od 1 dnia do 14 dni od daty palenia. Należy zawsze sprawdzać datę palenia kawy ( widoczna na opakowaniu).

 

Opis kawy

Kawa palona Do 24 h przed wysyłką
Gatunek kawy 100% arabica
Kategoria kawy dowolna
Pochodzenie single origins
Poziom kofeiny niski
Kwasowość niska
Punktacja kawy brak ocen
Wiodąca nuta smakowa cytrusy
Metoda obróbki washed
Wiodąca odmiana Caturra
Położenie plantacji od 1 000 do 1 500 m n.p.m.
Kontynent Ameryka Południowa
Kraj Peru
Abonament na kawę Nie
Dostawa ostatnia dostawa

Galeria produktu

Podobne kawy

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl