Kawa El Salvador Red Bourbon, El Borbollon Speciality

Kawa-świeżo-palona-Salwador-El-Borbollon.Red-Bourbon-KWPM.jpg
  • nowość
Dostępność: dużo
Przewidywany termin wysyłki do: 3 dni roboczych
Cena: 33,99 zł 33.99
Cena za 1 kilogram od: 107,64 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

O kawie

 KUP SWOJĄ KAWĘ W JESZCZE LEPSZEJ CENIE!

TWÓJ ZESTAW KAW ŚWIATA 6 x 250 G.

Kawa z Salvadoru, Red Bourbon El Borbollon Arabica

Opis kawy

Salwador to najmniejszy z krajów Ameryki Środkowej, ale nie pozwalajmy zmylić się jego geograficznej wielkości. W Salwadorze uprawia się naprawdę wyjątkową kawę, konsekwentnie o wysokiej jakości. W Kawa z Salwadoru to w 60% odmiana Bourbon,

Rodzina Alvarez w Salwadorze uprawia kawę już od 1892 roku, obecnie uprawami zarządza już 4 pokolenie. Pierwszą plantację na terenie Salwadoru zapoczątkował Don Rafael który wyemigrował  do Salwadoru z Kolumbii, przywożąc ze sobą najlepsze nasiona kawy, żeby zacząć nową historię kawy. Rodzina obecnie posiada kilka farm na zachodzie kraju oraz stację przetwarzania kawy/młyn El Borbollon. Kawa którą Państwu oferujemy pochodzi z sąsiadujących ze sobą plantacje Finca La Reforma i Finca Santa Maria,  położonych na wysokości od 1 400 m. do 1500 m. n.p.m.  Zielone wzgórza Santa Ana to bogata w minerały wulkaniczna gleba i łagodny jak na góry klimat-warunki wprost idealne do uprawy kawy. Kawa zbierana jest ręcznie do plecionych koszów i transportowana do młyna El Borbollon. Młyn rodziny  Alvarez  współpracuje z 15 plantacjami wysokogórskim z okolicy z tego 10 z nich zakwalifikowało się do  Cup of Excellence a 4 otrzymały nagrodę Prezydenta CoE za zdobycie wyniku powyżej 90 pkt SCAA. Na plantacji dba się również o drzewa, które chronią krzaki kawowca przed zbyt intensywnym nasłonecznieniem, są siedliskiem licznych gatunków ptaków. Kawa po zbiorach obrabiana jest metodą fully washed. Bracia Alvarez podążając śladami ojca obie plantacje obsadzili wyłącznie odmianą Red Bourbon. Zaangażowanie i ciężka praca całej rodziny zostały docenione w Cup of Excellence  2011,  La Reforma otrzymała trzecie miejsce z wynikiem 91,72 SCAA.

Kawa charakteryzuje się wyjątkowym czystym, jasnym smakiem jabłek, marcepanu i słodkim cytrusowym profilu

 

 

W skrócie o kawie 

  • Kontynent: Ameryka Środkowa
  • Kraj: Salwador
  • Region: Santa Ana, Ilamatepec
  • Plantacja: Finca La Reforma i Finca Santa Maria
  • Położenie plantacji: 1 400-1 500 m n.p.m.
  • Odmiana botaniczna: Red Bourbon
  • Obróbka ziarna: Fully Washed
  • Nuty smakowe: jabłka, marcepan, cytrusy
  • Rok zbiorów: 2017/2018
  • SCAA Cup Score:85 pkt. (0-100)
  • Kwasowość: wytłumiona
   

 

 

Podobne kawy

Opinie o kawie (0)

  • PALENIE

    JASNE

    Zachowuje dużo unikatowych smaków kawy, wynikających z miejsca pochodzenia. Kawa ma więcej kwasowości, nut cytrusowych, najwięcej kofeiny. Poziom wypalenia kawy najczęściej wybierany przy parzeniu metodami alternatywnymi. Zwykle jasny cynamonowy kolor. Brak olejków na zewnątrz ziarna kawy.

  • PALENIE

    ŚREDNIE

    Zachowuje część smaków miejsca pochodzenia kawy. Palenie średnie wyrównuje kwasowość kawy i body ( ciężkość smaku). Średnia zawartość kofeiny. Palenie najczęściej wybierane do parzenia kawy w ekspresach. Zwykle najlepszy wybór na pierwszy kontakt z kawą. Brak olejków na zewnątrz ziarna

  • PALENIE

    CIEMNE

    Kolor ziaren kawy przypomina kolor ciemnej czekolady. Zwykle dominuje smak kakao, goryczka i orzechy. Minimalna kwasowość. W niewielkim stopniu wyczuwalne są unikatowe smaki kawy nadawane przez miejsce pochodzenia ziarna. Najmniej kofeiny z wszystkich paleń. Ziarna mogą być pokryte naturalnymi olejkami - połyskliwe. 

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl