Kawa Tanzania AA Mbeya Southern Highlands

Dostępność: dużo
Przewidywany termin wysyłki: 3 dni robocze
Cena: 24,49 zł 24.49
Cena za 1 kilogram: 89,99 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Pin It

Opis

Kawa z Tanzanii AA, region Mbeya Southern Highlands

Opis kawy

Tanzania jest krajem słynącym z różnorodności kultur i wspaniałych parków narodowych. Najpopularniejszą atrakcją turystyczną Tanzanii jest góra Kilimandżaro oraz linia brzegowa  Oceanu Indyjskiego. W porównaniu do swoich wielkich kawowych sąsiadów Kenii czy Rwandy, Tanzania jest mało znanym producentem kawy ale to się zmienia. Jedną z przyczynek takiej zmiany jest właśnie kawowa perełka kawa z regionu Mbeya. Kawa w Tanzanii to przede wszystkim malutkie gospodarstwa, farmy samodzielnych rolników liczące sobie 5 lub mniej hektarów. Z takich właśnie małych gospodarstw pochodzi blisko 95% produkcji kawy z Tanzanii. Kawy w Tanzanii daje pracę blisko 4,5 miliona osób. Tanzania jest 4 producentem kawy w Afryce, z czego 75 % to arabika.

Sadzonki arabiki do Tanzanii trafiły w XVI wieku z Etiopii i była to głównie odmiana Bourbon, kawę żuło się  tak jak liście koki w krajach Ameryki Południowej. Kawa zyskała tak znaczną popularność, że plemię Haya, używało kawy jako środka płatniczego. W wyniku niemieckiej kolonizacji w XIX wieku, produkcja kawy wzrosła kilkukrotnie i Tanzania zaczęła eksportować kawę. Wraz z rozpoczęciem  I wojny światowej na obszarze współczesnej Tanzanii rozpoczęty został intensywny program popularyzacji upraw kawy. Brytyjczycy dostarczyli blisko 10 milionów sadzonek zarówno arabiki jak i robusty.

Obecnie kawę w Tanzanii uprawia się w kilku regionach kraju, takich jak góra  Kilimanjaro przy granicy z Kenią, Manyara i Arushy na północnym wschodzie, Kagera, Mara i Kigoma na północnym zachodzie, i Mbeya na południu. Nazwy regionów pochodzą od nazwy największych miast.

Region Mbeya to uprawy pomiędzy dwoma jeziorami Tanganyika i Nyasa. Mbeya to blisko 400 tysięcy małych gospodarstw o powierzchni od 0,3 do 3 hektarów. Gospodarstwa są zrzeszone w 70 spółdzielni produkcyjnych. Plantacje są położone na wysokościach od 1 200 do 2000 m n.p.m. Gospodarstwa posiadają średnio około 1000 krzaków kawy każde. W regionie uprawia się głównie odmiany Bourbon, lokalnie nazwana Mbozi oraz Kent. Kawa którą Państwu oferujemy była przetwarzana metodą na mokro, a następnie suszona na leżakach, na słońcu.

Kawa po zebraniu dostarczana jest do stacji przetwarzania kawy rozsianych po całym kraju. W stacjach przetwarzania, wisienki kawy są sortowane według ściśle ustalonych reguł. Kawa najwyższej jakości to kawa oznaczona symbolami AA, kolejne jest AB. Gradacja nadawana jest na podstawie wielkości ziarna i braku uszkodzeń.

Większość kawy z Tanzanii ma charakterystyczną ostrą kwasowość, typową dla Afryki. Średnie body. Smak kawy z Tanzanii jest pełen niuansów. Główne nuty smakowe to czarna herbata, kiwi, czekolada, limonka i czarna porzeczka. Kwasowość jasna, cytrynowa, wyrazista. Poziom kwasowości jest wytłumiony w porównaniu  do kaw z Kenii. Słodki zapach melasy.

 

W skrócie o kawie 

  • Kontynent: Afryka
  • Kraj: Tanzania
  • Region: Mbeya
  • Plantacja: Spółdzielnia
  • Położenie plantacji: 1200 do 2000 m n.p.m.+
  • Odmiana botaniczna: Bourboon, Kent
  • Obróbka ziarna: myte, suszone na słońcu
  • Nuty smakowe; czarna herbata, kiwi, czekolada, limonka i czarna porzeczka
  • Zbiory: cały rok
  • Rok zbiorów:2016

 

Dlaczego warto pić świeżo palone kawy?

Lista powodów jest długa. Zwykle wszystko co świeże jest lepsze od czegoś co już długi czas jest przechowywane. Jednak w wypadku kawy jest to szczególnie ważne. Olejki zawarte w  ziarenku kawy, są substancją ulotną. Proces wypalania kawy powoduje, że olejki wydostają się z głębi ziarna na jego wierzchnie części. W kawie właśnie olejki są nośnikiem smaku. Jeżeli olejki utlenią się, ziarno jest  bez smaku, ewentualnie jego smak jest mało intensywny. Im więcej olejków tym bardziej intensywny smak kawy. Dlatego tak ważna jest świeżość kawy. Pierwsze istotne różnice w smaku kawy pojawiają się już wciągu 14 dni od daty jej wypalenia. Nasz sklep z kawą, gwarantuje Państwu wysyłkę zamówionej kawy najpóźniej w ciągu 24 godzin od wypalenia. Możemy to Państwu zagwarantować, ponieważ sami wypalamy nasze kawy.

Opinie o produkcie (1)

17 lipca 2017

Kawa Tanzania Mbeya jest nieco kwaskowa poprzez faktycznie posmak limonki i porzeczki- to normalne dla kaw ze środkowej Afryki, ale ciekawostka dla mnie to przebijająca nuta czekoladowa, co w kawach afrykańskich jest mało spotykane. Generalnie dobra, solidna, interesująca kawa afrykańska. Zdecydowanie goście Państwa domu -ją zauważą :-)

Dostawa Gratis
Dla zamówień od 60 zł koszt dostawy Kurier/Paczkomat tylko 50% . _______________________________ Dla zamówień od 120 zł Dostawa Gratis- Kurier/Paczkomat ________________________________
Darmowa dostawa (Paczkomaty Standard) już od 120,00 zł.

Promocje
Kawa Brazil Doce Diamantina 100% Arabica
Kawa Brazil Doce Diamantina 100% Arabica
23,89 zł 21,89 zł
szt.
Kawa Brazil Rainha Miaki Yellow Bourbon
Kawa Brazil Rainha Miaki Yellow Bourbon
24,99 zł 20,99 zł
szt.
Zestaw 3 x Maragogype kawa świeżo palona
Zestaw 3 x Maragogype kawa świeżo palona
109,99 zł 84,99 zł
szt.
Ekspresowa Wysyłka Kawy
Ekspresowa Wysyłka Kawy
30,00 zł 15,00 zł
szt.
Kawa Brazil Sul de Minas Finca Sitio Parreiras Arabica
Kawa Brazil Sul de Minas Finca Sitio Parreiras Arabica
33,99 zł 23,79 zł
szt.
Zestaw Nowości 1. Kawa świeżo palona.
Zestaw Nowości 1. Kawa świeżo palona.
163,00 zł 162,00 zł
Zestaw Nowości 2. Kawa świeżo palona.
Zestaw Nowości 2. Kawa świeżo palona.
147,00 zł 146,00 zł
 
Czym wyróżniamy się ?

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl