

Kategorie
Palarnia kawy
Jakie opakowanie kawy?
W ziarnach czy mielona?
Zamawiam subskrypcję tej kawy
Kawa palona
Gatunek kawy
Kategoria kawy
Pochodzenie
Poziom kofeiny
Kwasowość
Punktacja kawy
Wiodąca nuta smakowa
Metoda obróbki
Wiodąca odmiana
Położenie plantacji
Kontynent
Kraj
Ile razy wysłać kawę?
Dostawa
Cena
-
od
do
Promocja
Kiedy zaczynamy poznawać świat, poprzez pryzmat smaków kawy w różnych regionach, powinniśmy rozpocząć naszą podróż od Afryki. Właśnie z Afryki pochodzą obie najbardziej znane odmiany kawa arabica i kawa robusta.
Historycy popularyzacji kawy zauważają, że uprawy robusty dominowały w koloniach francuskich a uprawa kawy arabica to była specjalność kolonii brytyjskich.
Pierwsze odnotowane, celowe uprawy kawy w Afryce sięgają blisko 2000 tysięcy lat wstecz. Legenda głosi, że człowiek odkrył kawę arabica jako dziko rosnąca roślinę na terenach dzisiejszej Etiopii, i tak Etiopia stała się legendarną ojczyzną kawy a Afryka domem kawy. Czym jest kawa dla Afryki? Afryka jest drugim na świecie kontynentem produkującym największe ilości kawy (po Azji). Plantacje kawy w Afryce łącznie zajmują łącznie ponad 31 milionów km2. Dla porównania obszar Polski to 312 679 km2. Uprawą kawy w Afryce zajmuje się 25 państw, a blisko 10 milionów gospodarstw żyje z uprawy kawy. Większość miłośników kawy Afrykę zna przede wszystkim z kawy pochodzącej z Etiopii oraz Ugandy. Etiopia jest największym producentem kawy w Afryce, odpowiada za 39% produkcji kawy na tym kontynencie, Uganda zajmująca 2 pozycję to już 23%, kolejne kraje to Wybrzeże Kości Słoniowej 13%, Tanzania 6%, Kenia 5%, Madagaskar 3% i Kamerun 3%.
Pomimo tego że zarówno kawa arabica jak i kawa robusta pochodzą z Afryki i obie rośliny nazywamy kawą, to są to bardzo różne rośliny. Robusta to wstrzymała odmiana kawy, która bardzo dobrze rośnie na niższych wysokościach i w szerszym zakresie warunków klimatycznych. Arabica to odmiana bardziej wymagająca i wrażliwa, która dobrze rośnie na wyższych wysokościach i najlepiej na glebie wulkanicznej. Ogólnie można powiedzieć, że kawa robusta jest łatwiejsza w uprawie, daje większe plony i jest tańsza w przetwarzaniu niż kawa arabica. Ziarna robusty zawierają dwukrotnie więcej kofeiny i antyoksydantów niż ziarna robusty, stąd większa odporność tej rośliny na różne choroby. Mimo tych wszystkich zalet, kawa przygotowana tylko z ziaren robusty jest gorsza w smaku, dominuje w niej gorzkawość, nuty ziołowe i ziemiste, podczas kiedy arabica zawiera zdecydowanie więcej różnorodnych smaków.
KAWY ETIOPII - KAWY KAMERUNU - KAWY KENII - KAWY KONGO - KAWY MALAWI - KAWY RWANDY - KAWY TANZANII - KAWY UGANDY - KAWY ZIMBABWE



















































































