Kategorie blog
Archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Chcesz przygotować kawę o intensywniejszym i równym smaku? Zamroź ziarna a następnie zmiel. 0

Chcesz przygotować kawę o intensywniejszym i równym smaku? Zamroź ziarna a następnie zmiel.

Ludzie przygotowują kawę na wiele sposobów; French press, kawiarka, aeropress, chemex czy drogie ekspresy ciśnieniowe. Kluczem do uzyskania spójnego smaku filiżanki kawy jest uzyskanie jednolitej lub choćby podobnej wielkości drobinek zmielonego ziarna kawy. Jeżeli nie dysponujesz ekspresem z wyrafinowanym młynkiem, wystarczy jak zamrozisz ziarna kawy przed mieleniem.

Schłodzenie ziarna kawy przed mieleniem pozwoli uzyskać bardziej jednorodne cząsteczki po zmieleniu, w wyniku tego woda zalewająca mieloną kawę pozyska z ziarna kawowca bardziej jednolity smak.

W trakcie mielenia ziarna kawy w temperaturze pokojowej, ziarno jest dzielone na drobinki o zróżnicowanej wielkości,  co przy parzeniu kawy powoduje, że smak wydobywany z mniejszych kawałów ziarna jest inny niż z większych kawałków ziarna. W efekcie otrzymujemy z mniejszych drobinek dość szybko smak kwaskowy, a z większych jeszcze gorzkawy – wszystko dokładnie w tym samym czasie.  

Oczywiście jak zawsze testowaliśmy to na świeżo wypalonej kawie do czego zachęcam.

Komentarze do wpisu (0)

Jakość, świeżość i cena bez pośredników

oferty specjalne

 

Co to są kawy jednorodne

 

Kawy Koffeehause autorskie mieszanki kawy naszej palarni

 

Chmura tagów
Bestsellery
Kawa Koffeehause Summer
Kawa Koffeehause Summer
47,89 zł
Ekspresowa Wysyłka Kawy
Ekspresowa Wysyłka Kawy
20,00 zł
szt.
Kawa Kona Extra Fancy - Arabica
Kawa Kona Extra Fancy - Arabica
74,99 zł
Czym wyróżniamy się ?

Sonda
Jak do nas trafiliście Państwo?
Produkt dnia
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl