Kawa Świeżo Palona Burundi Gitega Agahore
O kawie
Burundi Gitega Agahore Washed A1 - kawa świeżo palona, sklep z kawą palarni kawy SwiezoWypalana.pl













Poznajcie Państwo; kawa z Afryki, Burundi.
Kawa którą chcemy Państwu przedstawić w sklepie palarni kawy, zaprasza do odwiedzin Burundi, znajdującego się w Afryce Wschodniej. Kraju, bez dostępu do morza, z niesamowitymi kawami speciality. Kawa sprawia, że nasze serca biją szybciej ( dosłownie i w przenośni ), kawa z Burundi to jednak coś więcej. Burundi, malutki kraj, swoimi kształtem przypominający właśnie serce, wciśnięty pomiędzy Kongo a Tanzanię – to prawdziwe serce Afryki i jej kawy. Kraj w którym kawa jest sercem gospodarki, zapewnia byt blisko 60% obywateli, gdzie 90% ludności zajmuje się rolnictwem. Kawa w Burundi uprawiana jest na malutkich poletkach – poniżej jednego hektara, zwykle zapewniających utrzymanie całym rodzinom. Duża część kraju posiada doskonałe warunki do uprawy kawy; dobry terroir, korzystny klimat. Bogata w azot, składniki odżywcze wulkaniczna gleba, blisko 1 200 mm rocznych opadów, które w dużej mierze są zatrzymywane przez ziemię, to wszystko tworzy doskonałe warunki do uprawy kawy arabica. Burundi to jedne z najwydajniejszych upraw kawy na świecie. Burundi eksportuje nieco ponad 260 tysięcy worków kawy rocznie na cały świat, kilka z tych worków kawy Burundi Gitega Gaterama Washed A1– trafiło właśnie do naszej palarni kawy. Decyzja o sprowadzeniu kawy zajęła nam blisko 3 lata, kiedy to obserwowaliśmy stale poprawiająca się jakość kawy.
Kawę do Burundi sprowadzili Belgowie w latach 20 XIX wieku, wykorzystując naturalny, tropikalny klimat i górzyste tereny Burundi. W związku ze stale rosnącym popytem w Europie, na kawę z Burundi, belgijski gubernator kolonii wprowadził prawo zobowiązujące każdego rolnika do posiadania pola kawy o wielkości nie mniejszej niż 50 drzewek, zapewniając z drugiej strony odkupienie zebranych plonów. Po 1962 roku, kiedy Burundi uzyskała niepodległość, nastąpiło kilkadziesiąt lat różnych zawirowań gospodarczych; wojen i nacjonalizacji. W pierwszych latach XXI wieku uprawy kawy w Burundi znowu pojawiły się w centrum zainteresowań lokalnych rolników, stało się to głównie za sprawą sukcesów plantatorów kawy z sąsiedniej Rwandy, jest to również wynik rosnącego zainteresowania na świecie kawą z segmentu speciality. Obecnie uprawy kawy zorganizowane są wokół stacji mycia kawy, które rygorystycznie wymuszają wysoką jakość skupowanej kawy. Obok pracy nad jakością kawy w Burundi zagościły również lokalne konkursy jakości kawy, których zwycięzcy dostają dodatkowe premie za wysoką jakość kawy ze swoich pól. Połączenie kompetencji rolników i doskonałych warunków upraw daje w każdym roku co raz doskonalsza kawę, a Burundi, czyni prawdziwym diamentem nawet w tak wymagającym sąsiedztwie jak Etiopia czy Kenia.
Historia spółdzielni rolników Agahore skąd pochodzi kawa Burundi Gitega Agahore Washed A1, zaczęła się w 2016 roku, kiedy to spółdzielcy zadecydowali o powstaniu wspólnoty i nadali jej nazwę, Agahore - oznacza "najlepsza kawa" w kirundi - lokalnym języku. Spółdzielnia wyróżnia się naciskiem na wartość wspólnoty, szanuje lokalne zwyczaje i wspiera swoich członków na każdym etapie uprawy kawy. Agahore rozprowadza wśród spółdzielców najlepsze sadzonki kawy arabica, przekazując również wiedzę o tym jak sadzić kawę, jak tworzyć zacienienie krzaków kawy i jakie daje to efekty. Pierwsze zbiory kawy z lat 2017/2018, i dobrana metoda przetwarzania kawy dały tak udane wyniki, że wszyscy spółdzielcy dostali blisko 40% premie i kilkuletnie ubezpieczenie zdrowotne dla siebie i swoich rodzin. Kolejne zbiory kawy, to kontynuowanie pasma rozpoczętych sukcesów.
Pola uprawne Agahore położone są na wysokości od 1 600 do 1 850 m n.p.m. Kawa Burundi Gitega Agahore Washed A1, pochodzi ze stacji mycia Gaterama, region Bugendana, blisko miasta Gitega – stolicy kraju. Stacja mycia kawy została wybudowana przez Cassien Nibaruta. W spółdzielni uprawia się młodą odmianę kawy arabica Bourbon Mbrizi, odmiana burbonu charakteryzująca się doskonałą naturalną słodyczą i jasnością. Kawa pochodzi ze zbiorów 2018/2019. Z kawy usuwano wierzchnią część jagody metoda Fully Washed, a po usunięciu kawa była suszona na specjalnych afrykańskich łóżkach.
Kawa Burundi Gitega Agahore Washed A1 jest naturalnie jasna i owocowa. Obróbka kawy metoda Fully Washed, daje wyjątkowo czysty zdecydowany smak. Kawa z Burundi ma wyczuwalne nuty czarnej porzeczki, tropikalne, działa orzeźwiająco, body mleczne, maślane, kremowe. W naszej ocenie, kawa doskonale sprawdza się do metod alternatywnych; drip, aeropress najlepiej w paleniu jasnym, ewentualnie średnim. Wydaje się że jest to zbyt wyrafinowana kawa do palenia ciemnego, charakterystycznego stylu włoskiego espresso – co oczywiście nie wyklucza espresso w paleniu średnim.
Opis kawy
Kawa palona | Do 24 h przed wysyłką |
Gatunek kawy | 100% arabica |
Kategoria kawy | dowolna |
Pochodzenie | single origins |
Poziom kofeiny | średni |
Kwasowość | średnia |
Punktacja kawy | brak ocen |
Wiodąca nuta smakowa | czarna porzeczka |
Metoda obróbki | fully washed |
Wiodąca odmiana | Bourbon |
Położenie plantacji | od 1 500 do 2 000 m n.p.m. |
Kontynent | Afryka |
Kraj | Burundi |
Abonament na kawę | Nie |
Ile razy wysłać kawę? | dowolny |
Dostawa | ostatnia dostawa |
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o kawie (0)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie prowadzimy moderacji opini. Opinie pochodza tylko od zalogowanych i zarejestrowanych klientów, którzy zakupili opiniowany produkt.