Kawa Świeżo Palona Brazil Doce Diamantina, Arabica







O kawie
Brazylia Doce Diamantina - kawa świeżo palona, sklep z kawą palarni kawy SwiezoWypalana.pl
Poznajcie Państwo; kawa z Brazylii - Doce Diamantina
Kawa pochodzi z brazylijskiej części eko regionu Cerrado, stanu Minas Gerais - plantacji zlokalizowanych w obszarze Diamantino.
Cerrado to region zajmujący blisko 23% powierzchni Brazylii zlokalizowany na ogromnym płaskowyżu centralnym spajającym kilka brazylijskich stanów. Porasta go blisko 10 tysięcy gatunków roślin. Cerrado jako eko region słynie z wyjątkowego bogactwa fauny i flory. Stan Minas Gerais na obszarze którego zlokalizowany jest obszar Diamantino, to czwarty co do wielkości stan brazylijski, zasobny we wszelkiej natury bogactwa mineralne od złota do kamieni szlachetnych. Arraial do Tijuco (obóz nad Tijuco) to pierwotna nazwa obszaru Diamantino. Diamantino na przełomie wieku XVIII i XIX, zostało rozsławione przez poszukiwaczy diamentów stąd obecna nazwa.
Diamantino poza bogatymi glebami to również piękna przyroda parku Estadual do Biribiri, w którym znajduje się wiele dużych formacji skalnych oraz źródeł tworzących urokliwe wodospady i jeziora. To właśnie duża ilość czystej źródlanej wody, optymalne temperatury i niewielka wysokość nad poziomem morza powoduje, że kawa z tego regionu uchodzi za jedną z najlepszych kaw brazylijskich. Diamantino dzięki nisko położonym sawannom oferuje nam unikatową nawet jak na warunki brazylijskie łagodność smaku kawy. Plantacje w Diamantino zlokalizowane są na poziomie od 200 do 500 metrów n.p.m. czyli znacząco niżej niż plantacje kawy w Ameryce Środkowej. Brazylijska kawa Doce Diamantino to tak zwana kawa miękka bo pochodząca z nizin, stąd część koneserów uważa, że nie powinna być wypalana na ciemno. Polskie tłumaczenie nazwy Doce Diamantina to Słodkie Diamenty i taka właśnie jest ta kawa. Jak każda z kaw przetwarzana metodą naturalną na sucho, charakteryzuje się nierównomiernym wybarwieniem po wypaleniu Doce Diamantino to łagodna kawa z nutami karmelu, posmakiem czekolady i owoców. Przy ciemnym wypaleniu pojawia się nuta orzechowa i bardziej wyrazista ciemna czekolada. Brazylijska kawa a zwłaszcza Doce Diamantina to dość częsty dodatek do różnego typu mieszanek ziaren, który ma stabilizować, lub wręcz obniżać kwasowość napoju.
Sposób przygotowania kawy: Kawa ziarnista idealnie nadaje się do ekspresów ciśnieniowych. Przed przygotowaniem kawę należy zmielić. Mocna kawa; wsypujemy 8 małych łyżeczek (ok.9 g.) mielonej kawy na kubek 180 ml. Zwykła kawa to 6 małych łyżeczek (ok. 7g.) mielonej kawy na kubek 180 ml. Zalewamy gorącą wodą. Kawę parzymy 4 minuty. Kawę ziarnistą najlepiej mielić tuż przed parzeniem. Kawę (ziarnistą,mieloną) należy przechowywać w szczelnym pojemniku. Kawa świeżo palona to kawa od 1 do 14 dni od daty palenia. Sprawdzaj datę palenia na opakowaniu.
Opis kawy
Kawa palona | Do 24 h przed wysyłką |
Gatunek kawy | 100% arabica |
Kategoria kawy | dowolna |
Pochodzenie | single origins |
Poziom kofeiny | niski |
Kwasowość | niska |
Punktacja kawy | brak ocen |
Wiodąca nuta smakowa | karmel |
Metoda obróbki | dry |
Wiodąca odmiana | Bourbon |
Położenie plantacji | do 500 m n.p.m |
Kontynent | Ameryka Południowa |
Kraj | Brazylia |
Abonament na kawę | Nie |
Dostawa | ostatnia dostawa |
