Promocja NOWYCH KAW  kończy się za  

Kawa Brazil Doce Diamantina, Arabica

Dostępność: brak towaru
Cena: 23,89 zł 23.89
Darmowa dostawa dla zamówień od 50 zł
Cena za 1 kilogram od: 97,99 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

O kawie

Kawa Brazylia Doce Diamantino Arabica

Opis kawy

Kawa pochodzi z brazylijskiej części  eko regionu Cerrado, stanu Minas Gerais - plantacji zlokalizowanych w obszarze Diamantino.

Cerrado to region zajmujący blisko 23% powierzchni Brazylii zlokalizowany na ogromnym płaskowyżu centralnym spajającym kilka brazylijskich stanów. Porasta go blisko 10 tysięcy gatunków roślin. Cerrado jako eko region słynie z wyjątkowego bogactwa fauny i flory. Stan Minas Gerais na obszarze którego zlokalizowany jest obszar Diamantino, to czwarty co do wielkości stan brazylijski, zasobny we wszelkiej natury bogactwa mineralne  od złota do  kamieni szlachetnych.  Arraial do Tijuco (obóz nad Tijuco) to pierwotna nazwa obszaru Diamantino.  Diamantino na przełomie wieku XVIII i XIX,  zostało rozsławione przez poszukiwaczy diamentów stąd obecna nazwa.  

Diamantino poza bogatymi glebami to również piękna przyroda parku Estadual do Biribiri, w którym znajduje się wiele dużych formacji skalnych oraz źródeł tworzących urokliwe wodospady i jeziora. To właśnie duża ilość czystej źródlanej wody, optymalne temperatury i niewielka wysokość nad poziomem morza powoduje, że kawa z tego  regionu uchodzi za jedną z najlepszych kaw brazylijskich. Diamantino  dzięki nisko położonym sawannom oferuje nam unikatową nawet jak na warunki brazylijskie łagodność smaku kawy.  Plantacje w Diamantino  zlokalizowane są na poziomie od 200 do 500 metrów n.p.m. czyli znacząco niżej niż plantacje kawy w Ameryce Środkowej. Brazylijska kawa Doce Diamantino to tak zwana kawa miękka bo pochodząca z nizin, stąd część koneserów uważa, że nie powinna być wypalana na ciemno. Polskie tłumaczenie nazwy Doce Diamantina to  Słodkie Diamenty i taka właśnie jest ta kawa. Jak każda z kaw przetwarzana metodą naturalną na sucho, charakteryzuje się nierównomiernym wybarwieniem po wypaleniu Doce Diamantino to łagodna kawa z nutami karmelu, posmakiem czekolady i owoców. Przy ciemnym wypaleniu pojawia się nuta orzechowa i bardziej wyrazista ciemna czekolada. Brazylijska kawa a zwłaszcza Doce Diamantina to dość częsty dodatek do różnego typu mieszanek ziaren, który ma stabilizować, lub wręcz obniżać kwasowość napoju.

 

W skrócie o kawie 

  • Kontynent: Ameryka Południowa
  • Kraj: Brazylia
  • Region: Cerrado 
  • Plantacja: Doce Diamantina
  • Położenie plantacji: 200-500 m n.p.m.
  • Odmiana botaniczna: Mundo Novo
  • Obróbka ziarna: dry
  • Nuty smakowe: karmel, czekolada, orzechy
  • Rok zbiorów: 2016
  • Kwasowość: niska, słodkość

Sposób przygotowania kawy:

Kawa ziarnista idealnie nadaje się do ekspresów ciśnieniowych. Przed przygotowaniem kawę należy zmielić. Mocna kawa; wsypujemy  8 małych łyżeczek (ok.9 g.) mielonej kawy na kubek 180 ml. Zwykła kawa to 6 małych  łyżeczek (ok. 7g.) mielonej kawy na kubek 180 ml. Zalewamy gorącą wodą. Kawę parzymy 4 minuty. Kawę ziarnistą najlepiej mielić tuż przed parzeniem. Kawę (ziarnistą,mieloną) należy przechowywać w szczelnym pojemniku. Kawa świeżo palona to kawa od 1 do 14 dni od daty palenia. Sprawdzaj datę palenia na opakowaniu.

 

Podobne kawy

Opinie o kawie (3)

20 listopada 2016

Kawa pyszna. Słodko-orzechowa. Lubie kawy z Brazylii, ale ta jest najlepsza jaką do tej pory piłem. Goście chwalą :-) Ja pijam tylko espresso i jest super, żona tylko Cappucino i tez jest super :-)

12 kwietnia 2017

Próbowałem różnych kaw: Pellini, Bazzara, Lavazza, Illy... i w końcu znalazłem swój ideał. Najlepsza kawa jaką do tej pory piłem. Po ostatniej popołudniowej kawie nie mogę wprost doczekać się poranka :D

4 czerwca 2017

Niestety kawy brazylijskie poza Yellow Burbon do mnie nie przemawiają. Ta kawa jest oparta oszczep arabiki Mundo Nova, który jest jak dla mnie zbyt zbalansowany i ma bardzo płaski profil sensoryczny. Daleko jej do świetnych kaw chociażby z Kostaryki takich jak Tarrazu SHB opartych o szczep arabiki Caturra. Zasadniczo rządzą u mnie kawy afrykańskie z etiopskimi na czele.Doskonała jest też Papua Nowa Gwinea Singrii AA.

  • PALENIE

    JASNE

    Zachowuje dużo unikatowych smaków kawy, wynikających z miejsca pochodzenia. Kawa ma więcej kwasowości, nut cytrusowych, najwięcej kofeiny. Poziom wypalenia kawy najczęściej wybierany przy parzeniu metodami alternatywnymi. Zwykle jasny cynamonowy kolor. Brak olejków na zewnątrz ziarna kawy.

  • PALENIE

    ŚREDNIE

    Zachowuje część smaków miejsca pochodzenia kawy. Palenie średnie wyrównuje kwasowość kawy i body ( ciężkość smaku). Średnia zawartość kofeiny. Palenie najczęściej wybierane do parzenia kawy w ekspresach. Zwykle najlepszy wybór na pierwszy kontakt z kawą. Brak olejków na zewnątrz ziarna

  • PALENIE

    CIEMNE

    Kolor ziaren kawy przypomina kolor ciemnej czekolady. Zwykle dominuje smak kakao, goryczka i orzechy. Minimalna kwasowość. W niewielkim stopniu wyczuwalne są unikatowe smaki kawy nadawane przez miejsce pochodzenia ziarna. Najmniej kofeiny z wszystkich paleń. Ziarna mogą być pokryte naturalnymi olejkami - połyskliwe. 

Promocje
Kawa Mexico Altura SHG Fancy-Arabica
Kawa Mexico Altura SHG Fancy-Arabica
21,99 zł 18,69 zł
szt.
Kawa El Salvador Red Bourbon, El Borbollon Speciality
Kawa El Salvador Red Bourbon, El Borbollon Speciality
33,99 zł 28,89 zł
szt.
Kawa Costa Rica Tarrazú, Speciality
Kawa Costa Rica Tarrazú, Speciality
22,50 zł 18,90 zł
szt.
Kawa Brazil Yellow Bourbon Grota Funda
Kawa Brazil Yellow Bourbon Grota Funda
24,99 zł 21,24 zł
szt.
 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl