Kawa Brazil Santos Basic

Dostępność: sporo
Przewidywany termin wysyłki do: 3 dni roboczych
Cena: 14,99 zł 14.99
Cena za 1 kilogram od: 47,97 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

O kawie

 KUP SWOJĄ KAWĘ W JESZCZE LEPSZEJ CENIE!

TWÓJ ZESTAW KAW ŚWIATA 6 x 250 G.

Kawa Brazylia Santos Basic Arabica

Opis kawy

Około jedna trzecia światowej produkcji kawy arabica odbywa się w Brazylii, z czego zdecydowana większość kawy z tego ogromnego kraju jest znakowana jako Brazylia Santos. Santos to jeden z największych kawowych portów świata – to właśnie w tym portowym mieście, jego ogromnych halach, zbierana jest kawa z niemalże całej Brazylii i eksportowana w świat. Brazylia w kawie oferuje niesamowitą złożoność od kaw premium do kaw masowych. Brazylijska kawa jest tak niesamowicie popularna z kilku powodów, jednym z nich jest legendarna łagodność i praktyczny brak kwasowości co jest bez wątpienia efektem niewielkich wysokości na jakich położone są plantacje. Kolejnym powodem popularności kawy Brazylia Santos jest jej wysoka jakość i niska cena. Na świecie popularny jest stereotyp, że kawa której ziarna są duże, jest smaczniejsza, w konsekwencji jest więcej chętnych na taką kawę i na licytacjach, kawa osiąga wyższa cenę.

Po serii cuppingów w naszej palarni, zdecydowaliśmy się wprowadzić do oferty kawę Brazylia Santos Basic, czym się różni od Premium? Główną różnicą jest wielkość ziarna i trochę bardziej złożony smak, jednak przy zachowaniu wiodących nut smakowych. Uważamy, że jest to świetna kawa na początek przygody z kawami świeżo palonymi. Tworzy bazę do nauki smaków z jednej strony, z drugiej jest to bezpieczny wybór z racji powszechnie akceptowanego smaku.  Kawa z Brazylii z racji swojej popularności stanowi  pewnego rodzaju punkt odniesienia do oceny kawy z innych krajów czy kontynentów. Łagodne mleczno-orzechowe nuty sprawiają, że jest wprost stworzona do podawani z mlekiem.

 

 

W skrócie o kawie 

  • Kontynent: Ameryka Południowa
  • Kraj: Brazylia
  • Region: Santos
  • Położenie plantacji: 400-1600 m n.p.m.
  • Odmiana botaniczna: Bourbon, Typica, Caturra
  • Obróbka ziarna: Mokro
  • Nuty smakowe: czekolada, miód, orzechy
  • Rok zbiorów:2016
  • Kwasowość: niska, legendarna łagodność
  • Ziarno: sc 17/18
  • Klasyfikacja: Good Cup

Cafezinho / Kawa po brazylijsku

W Brazylii pije się kawę w taki sposób jak w Polsce herbatę. Brazylijczyk nie wyobraża sobie posiłku bez kawy. Kawa Brazylijczykowi towarzyszy przy wszystkich trzech posiłkach w ciągu dnia. Kawę pije się w małych grubych filiżaneczkach. Kawa w Brazylii jest zawsze czarna, mocna i gorąca. Cafe w języku portugalskim jest praktycznie synonimem „witaj”. Gdziekolwiek się Państwo znajdziecie w Brazylii, już od drzwi usłyszycie zapytanie cafezinho? I  bardzo często bez jakiejkolwiek odpowiedzi z Państwa strony, na waszym stoliku zjawi się malutka filigranowa filiżanka małej czarnej.

Oto przepis na tradycyjną  brazylijską cafezinho, przekazywany z pokolenia na pokolenie. W Warszawie mamy klienta, który pochodzi z  Brazylii, podzielił się z nami swoim przepisem jak przygotowywać kawę po brazylijsku.

  • szklanka wody
  • 3 czubate łyżki  świeżo mielonej kawy Brazylii Santos
  • odrobina cukru do smaku

Dodaj kawę do wody i dobrze wymieszaj wszystko w garnuszku. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, następnie i przelej przez sitko. Wlej bezpośrednio do filiżanki, dodaj cukier.  

Smacznego !

 

 

Podobne kawy

Opinie o kawie (1)

25 października 2017

Z ciekawości zamówiłem zarówno kawę Brazylię Santos Premium i Brazylię Santos Basic i to co się rzuca w oczy od samego początku to że Basic ma zwyczajnie mniejsze ziarno i mam wrażenie że sam smak bukietu jest taki jakby trochę nie ostry, pikantny dodaje to trochę uroku no ale w sumie to kawę brazylijską kupuję dla jej łagodności i kakao a nie ostrych przypraw, więc mi nie zupełnie przypadła do gustu. Muszę przyznać że dla mnie różnica jest wyczuwalna pomiędzy obiema tymi kawami, żona twierdzi inaczej no ale cóż - kawę zamawiam ja :)

  • PALENIE

    JASNE

    Zachowuje dużo unikatowych smaków kawy, wynikających z miejsca pochodzenia. Kawa ma więcej kwasowości, nut cytrusowych, najwięcej kofeiny. Poziom wypalenia kawy najczęściej wybierany przy parzeniu metodami alternatywnymi. Zwykle jasny cynamonowy kolor. Brak olejków na zewnątrz ziarna kawy.

  • PALENIE

    ŚREDNIE

    Zachowuje część smaków miejsca pochodzenia kawy. Palenie średnie wyrównuje kwasowość kawy i body ( ciężkość smaku). Średnia zawartość kofeiny. Palenie najczęściej wybierane do parzenia kawy w ekspresach. Zwykle najlepszy wybór na pierwszy kontakt z kawą. Brak olejków na zewnątrz ziarna

  • PALENIE

    CIEMNE

    Kolor ziaren kawy przypomina kolor ciemnej czekolady. Zwykle dominuje smak kakao, goryczka i orzechy. Minimalna kwasowość. W niewielkim stopniu wyczuwalne są unikatowe smaki kawy nadawane przez miejsce pochodzenia ziarna. Najmniej kofeiny z wszystkich paleń. Ziarna mogą być pokryte naturalnymi olejkami - połyskliwe. 

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl