Sklep z kawą palarni kawy!
Sklep z kawą palarni kawy!
1 produkt
Co sprawia że kawa z Hondurasu zrobiła tak oszałamiająca karierę na całym świecie? W zasadzie odpowiedź jest jedna, kluczem do sukcesu kawy z tego małego kraju, jest jej różnorodność. Kawa w Hondurasie pojawiła się pod koniec XVIII wieku ale dopiero w 2 połowie XX wieku, stałą się pierwszym towarem eksportowym i zastąpiła na tym miejscu banany. O ile kawie w Hondurasie udało się zdominować uprawy o tyle, nigdy nie nastąpiła dominacja dużych upraw kawy w Hondurasie. Kawa w tym kraju to domena malutkich gospodarstw rolnych, stosujących różnorodne metody przetwarzania, ponadto Honduras cechuje się dużą różnorodnością warunków w poszczególnych regionach. To wszystko spowodowało, że nie ma dwóch identycznych kawa z tego kraju. Kawa Hondurasu, różni się w zależności od plantacji czy regionu. Większość kawy w Hondurasie jest uprawiana na dużych wysokościach co skutkuje wolniejszym dojrzewaniem ale też smakiem pełnym niuansów o wyjątkowej sile. W Polsce szczególne uznanie zyskała kawa z honduraskiego regionu Marcala, jedną z takich kaw oferujemy Państwu w naszym sklepie z kawą palarni kawy. Zapraszamy do degustacji!