Masz pytania +48 733 634 761(pn-pt; 9-16)  sklep kawa zamówienie kawa@swiezowypalana.pl kawa świeżo palona GRATIS OD 99 ZŁ  dostawa gratis w 24h od wypalenia

Kawa Świeżo Palona Peru Tunquimayo Arabica

świeżo-palona-kawa-Peru-Tunquimayo.png
  • nowość
Dostępność: dużo
Przewidywany termin wysyłki do: 3 dni roboczych
Cena: 24,19 zł 24.19
ilość szt.
Zyskujesz 24 pkt [?]
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

O kawie

Kawa Peru Tunquimayo organiczna arabika - Kawa Speciality

Kawa z Peru wyróżnia się dwoma zasadniczymi cechami na światowej mapie kawy. Pierwszą cechą są wysoko położone plantacje, druga z cech, to umiejętność łączenia się w spółdzielnie, przez wielu drobnych rolników. Znacząca większość rolników z Peru, uczestniczy w projektach Sprawiedliwego handlu. Peru, dzięki swoim uwarunkowaniom, stał się największym na świecie producentem kawy organicznej. Nie często kawa z Peru jest pierwszym wyborem kawoszy, to jednak co raz częściej obserwujemy, że wielu z Państwa po spróbowaniu kilku kaw, dłużej zatrzymuje się właśnie na kawie z Peru. Między innymi stąd decyzja o zwiększeniu oferty kaw z Peru, dostępnych w naszym sklepie z kawą i palarni kawy. To kawa dla tych z Państwa, dla których ważne jest poza cenionym smakiem środowisko i stosowanie tylko naturalnych metod upraw.

Kawę w Peru uprawia się w 3 grupach regionów; regionach północnych, środkowych i południowych, wzdłuż zalesionych wschodnich zboczy Andów. W region Cusco ( południe Peru) skąd pochodzi kawa Peru Tunquimayo, kawę uprawia się na wysokościach około 1 800 m. n.p.m. Kawa z regionu, była wielokrotnie nagradzana przez SCAA ( (Specialty Coffee Association of America) a w 2010 roku uznano ją za najlepszą kawę na świecie. Nazwa pochodzi od ptaka Tunki – narodowego ptaka Peru, zwanego kogucikiem skalnym lub andyjskim kogutem. To właśnie na cześć tego ptaka nadano nazwę miastu  Tunquimayo w południowo-wschodnim Peru.

Plantacje kawowe w regionie prowadzone są przez Indian Quechuan i Aymara. Uprawane są dwie biologiczne odmiany arabiki Typica i Catimor. W związku z wysokim położeniem plantacji, kawę w Peru zwykle z się ręcznie, już na tym etapie dokonując sortowania. Po usunięciu wierzchniej części skórki z wiśni kawowca, kawa jest myta i suszona.

Kawa wita nas dość nietypowym aromatem miodowym ale to dopiero początek przygody, po spróbowaniu wyczujemy nuty owocowe i delikatna cytrusowa kwasowość; pomarańczy i mandarynek. Kawa ma bod kremowe i jasny czysty posmak. Kawa uzyskała noty 83 pkt ( w skali 0-100)

 

W skrócie o kawie 

Kawa Speciality

Rodzaj: Arabica 100%

Kontynent: Ameryka Południowa

Kraj: Peru

Region: Cusco

Plantacja: Tunquimayo

Położenie plantacji: ponad 1 800 m n.p.m.

Odmiana botaniczna: Typica i Catimor

Obróbka ziarna: Myte

Nuty smakowe: miód, cytrusy, pomarańcze mandarynki

Rok zbiorów: 2017/2018

Kwasowość: średnia

SCAA Cup Score: 83 pkt.(0-100)

Podobne kawy

Opinie o kawie (0)

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl