Kawa Brazil Santos Premium Specialty 1 kg-Tania Kawka-

O kawie
WYSYŁKA OD 7 LUTY 2023 ROKU W promocji biorą udział tylko zamówienia przedpłacone (Przelewy24, Przelewy tradycyjne, PayPal). Zamówienia z formą zapłaty "pobranie" są wyłączone z akcji. |
Brazylia Santos Premium - kawa świeżo palona, sklep z kawą palarni kawy SwiezoWypalana.pl
Poznajcie Państwo; kawa z Brazylii - Santos Arabica scr. 17/18 Fine Cup 2021
Pierwsze kawowe drzewko w Brazylii zasadził Francisco de Melo Palheta, stało się to w 1727 roku, i miało to miejsce w stanie São Paulo. Kolejne plantacje powstały w 1770 roku w okolicach miasta Rio de Janeiro. Kawa w Brazylii była uprawiana na potrzeby własnej konsumpcji, aż do XIX wieku, kiedy to moda na picie kawy zaczęła przybierać na sile w Europie i Ameryce. W 1830 roku Kawa stała się najważniejszym produktem eksportowym Brazylii. Od 1880 roku obserwujemy gigantyczny wzrost upraw kawy do tego stopnia, że przestało wystarczać rąk do pracy na plantacjach. Było to przyczynkiem do ściągania co raz to większej rzeszy imigrantów do Brazylii. São Paulo w 1850 roku liczyło sobie 30 tysięcy mieszkańców, w 1900 roku było to już 240 tysięcy. W 1920 roku Brazylia odpowiadała za 80% światowej produkcji kawy, do chwili obecnej zmieniło się niewiele, obecnie jest to blisko 70%. Zdecydowana większość brazylijskiej kawy eksportowana jest drogą morską z oceanicznego portu w mieście Santos. Jak łatwo się domyśleć, właśnie dlatego nosi nazwę kawa Brazylia Santos. Przy czym Santos dotyczy wielu plantacji znajdujących się w promieniu setek kilometrów od samego miasta. Podobny mikroklimat znajdujący się rejonie Brazylii powoduje, że kawa charakteryzuje się podobnymi nutami smakowymi. Podobnymi nie oznacza takimi samymi. Można zaobserwować znaczące zróżnicowanie samej jakości ziaren, skutkujące różnicami w smaku.
W Brazylii stosuje się różne metody przetwarzania kawy, przy czym przetwarzanie należy rozumieć jako proces od momentu zbioru wisienek kawowca do zapakowania ziaren kawy w wielkie prawie 70-kilogramowe worki zielonej kawy. Kawa w Brazylii jest uprawiana na relatywnie niskich wysokościach, bo zaledwie od 400 metrów do 1 600 metrów n.p.m. Plantacje kawy w Brazylii w porównaniu do plantacji kaw w innych regionach świata są ogromne i niektóre potrafią zajmować obszar nawet 10 tysięcy hektarów. Tak więc, jak śpiewał Frank Sinatra w "Coffee Song", "Mają bardzo dużo kawy w tej Brazylii". Kawę, którą Państwu oferujemy w sklepie z kawą, to kawa przetwarzane na mokro. Proces usuwania skórki z wisienki kawowca na mokro daje nam bardziej okrągły i miękki smak. Kawa staje się lżejsza na finiszu. Klasyczna kawa brazylijska Santos, którą Państwu prezentujemy to unikatowe ziarna o doskonale zbalansowany smaku czekolady, miodu i orzechów, przy wypaleniu na średnio. Po wypaleniu na ciemno przebija się wyrazisty smak orzechów i kakao. Kawa z Brazylii jest powszechnie ceniona na całym świecie za swoją unikalną łagodność i fenomenalnie niską kwasowością. Jest to jedna z najłagodniejszych kaw i rekomenduję osobom zaczynającym przygodę z kawami świeżo palonymi zaczynanie właśnie od tego rejonu świata. Kawa oferowana w naszym sklepie z kawami to NY 2 Fine Cup, jedna z najpopularniejszych kaw brazylijskich rejonu Santos. Kawa pochodzi z odmian krzaków Bourbon, Typica, Caturra.
Cafezinho. Kawa w Brazylii
W Brazylii pije się kawę w taki sposób jak w Polsce herbatę, stąd w Brazylii wielką popularnością cieszą się zarówno małe rzemieślnicze palarnie kawy jak też lokalne sklepy z kawą Brazylijczyk nie wyobraża sobie posiłku bez kawy. Kawa Brazylijczykowi towarzyszy przy wszystkich trzech posiłkach w ciągu dnia. Kawę pije się w małych grubych filiżaneczkach. Kawa w Brazylii jest zawsze czarna, mocna i gorąca. Cafe w języku portugalskim jest praktycznie synonimem „witaj”. Gdziekolwiek się Państwo znajdziecie w Brazylii, już od drzwi usłyszycie zapytanie cafezinho? I bardzo często bez jakiejkolwiek odpowiedzi z Państwa strony, na waszym stoliku zjawi się malutka filigranowa filiżanka małej czarnej.
Oto przepis na tradycyjną brazylijską cafezinho, przekazywany z pokolenia na pokolenie. W Warszawie mamy klienta, który pochodzi z Brazylii, podzielił się z nami swoim przepisem jak przygotowywać kawę po brazylijsku.
- szklanka wody
- 3 czubate łyżki świeżo mielonej kawy Brazylii Santos
- odrobina cukru do smaku
Dodaj kawę do wody i dobrze wymieszaj wszystko w garnuszku. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, następnie i przelej przez sitko. Wlej bezpośrednio do filiżanki, dodaj cukier.
Smacznego !
Opis kawy
Kawa palona | Do 24 h przed wysyłką |
Gatunek kawy | 100% arabica |
Kategoria kawy | kawa speciality |
Pochodzenie | single origins |
Poziom kofeiny | niski |
Kwasowość | niska |
Punktacja kawy | 81-85 |
Wiodąca nuta smakowa | czekolada |
Metoda obróbki | washed |
Wiodąca odmiana | Bourbon |
Położenie plantacji | od 500 do 1 000 m n.p.m. |
Kontynent | Ameryka Południowa |
Kraj | Brazylia |
Abonament na kawę | Nie |
Dostawa | ostatnia dostawa |
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o kawie (0)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie prowadzimy moderacji opini. Opinie pochodza tylko od zalogowanych i zarejestrowanych klientów, którzy zakupili opiniowany produkt.