Uganda Victoria Lake Kawa Ziarnista Świeżo Palona Robusta
Uganda Robusta Naturals - kawa z dużą ilością kofeiny.
Kawa Robusta Palarni Kawy Sochaccy to stworzony przez naturę napój energetyczny posiada dwa razy więcej kofeiny niż odmiana arabica. Dla wielbicieli kofeiny w kawie robusta polecamy wybranie w naszym sklepie z kawą jasnego palenia, wówczas świeżo palona kawa zawiera najwięcej kofeiny z wszystkich dostępnych paleń kawy.
Kawa w Ugandzie.
Uganda to największy producent kawy wśród krajów wspólnoty narodów Commonwealth, drugi co do wielkości producent kawy w Afryce i siódmy na świecie.
Uganda to kraj we wschodniej Afryce, który swoją niepodległość uzyskał w 1962 roku. Kawa z Ugandy, a szczególnie jej odmiana Robusta(coffea canephora), stanowi 85% całego eksportu kawy z Ugandy. Jest doskonale znana na całym świecie. Ugandyjczycy blisko 100 % swojej kawy eksportują do innych krajów.
Uważa się, że to właśnie w Ugandzie odkryto robustę, blisko jeziora Wiktorii. Odkrycie jest związane z ciekawy rytuałem budowania więzi. W dawnej krainie Bugandy, na terenach obecnej Ugandy, funkcjonował zwyczaj świętego rytuału. Bliskie sobie osoby, obierały z wierzchniej skórki wiśnie kawy robusta, następnie podzielone ziarno jednocześnie zjadały, wierząc, że odtąd duch robusty łączy ich w związku, na wieczność w przyjaźni i wzajemnej lojalności.
Większość ugandyjskiej robusty przetwarza się metodą naturalną . Metoda przetwarzania polega na suszenie zebranych owoców kawy na słońcu, a następnie po wyschnięciu usuwa się wierzchnią część owocu kawy. Właśnie tak przetwarzaną kawę oferujemy Państwu w naszej palarni, gdzie wypalamy kawę na Państwa zamówienie. W ten sposób składając zamówienie w sklepie z kawą SwiezoWypalana.pl, można cieszyć się świeżo paloną kawą .
Skąd jest kawa?
Robusta pochodzi z plantacji położonych na wysokości od 1 200 do 1 900 metrów n.p.m. gdzie jest uprawiana wspólnie z palmami bananowca, dzięki wysokim drzewom, krzaki kawowca rosną w cieniu chronione przed nadmiernym słońcem.
Jak smakuje kawa?
Jest to jedna z niezwykłych kaw odmiany robusta, po zmieleniu wita nas słodkimi karmelowymi aromatami. W smaku dominują bogate nuty kakao i orzechów. Doskonała kawa dla tych, co potrzebują potężnego zastrzyku energii z samego rana. W naszej ocenie Robusta z Ugandy jest najlepszą kawą przygotowywaną we french pressie.
@CUSTOMER_NAME@
@AUTHOR_PROFILE@ @COMMENT_ISO_COUNTRY@@COMMENT_TITLE@
@COMMENT_COMMENT@