Kawa Uganda Robusta

Kawa-świeżo-palona-Uganda-robusta.png
  • promocja
  • nowość
Dostępność: dużo
Przewidywany termin wysyłki do: 3 dni roboczych
Cena: 17,99 zł 18,50 zł 17.99
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

O kawie

Kawa Uganda Bugisu AA, washed, arabica

ganda Robusta Naturals - kawa z dużą ilością kofeiny.

Kawa Robusta to stworzony przez naturę napój energetyczny posiada dwa razy więcej kofeiny niż odmiana arabica. Dla wielbicieli kofeiny w kawie robusta polecamy wybranie w naszym sklepie z kawą jasnego palenia, wówczas świeżo palona kawa zawiera najwięcej kofeiny z wszystkich dostępnych paleń kawy. 

Kawa w Ugandzie.

Uganda to największy producent kawy wśród  krajów wspólnoty narodów Commonwealth, drugi co do wielkości producent kawy w Afryce i siódmy na świecie.

Uganda to kraj we wschodniej Afryce, który swoją niepodległość uzyskał w 1962 roku. Kawa z Ugandy, a szczególnie jej odmiana Robusta (coffea canephora), stanowi 85% całego eksportu kawy z Ugandy. Jest doskonale znana na całym świecie. Ugandyjczycy blisko 100 % swojej kawy eksportują do innych krajów.

 

W skrócie o kawie 

  • Kontynent: Afryka
  • Kraj: Uganda
  • Region: rejon jeziora Wiktorii
  • Plantacja: różne
  • Położenie plantacji: 1 200-1 900 m n.p.m.
  • Odmiana botaniczna:  coffea canephora
  • Obróbka ziarna: naturals
  • Nuty smakowe: karmel, kakao, orzechy
  • Rok zbiorów: 2017/2018
  • Ziarno: 18 (duże)

Uważa  się, że to właśnie w Ugandzie odkryto robustę, blisko jeziora Wiktorii. Odkrycie jest związane z ciekawy rytuałem budowania więzi. W dawnej  krainie Bugandy, na terenach obecnej Ugandy, funkcjonował zwyczaj świętego rytuału. Bliskie sobie osoby, obierały z wierzchniej skórki wiśnie kawy robusta, następnie podzielone ziarno jednocześnie zjadały, wierząc, że odtąd duch robusty łączy ich w związku, na wieczność w przyjaźni i wzajemnej lojalności.

Większość ugandyjskiej robusty przetwarza się metodą naturalną . Metoda przetwarzania polega na suszenie zebranych owoców kawy na słońcu, a następnie po wyschnięciu usuwa  się wierzchnią część owocu kawy.  Właśnie tak przetwarzaną kawę oferujemy Państwu w naszej palarni, gdzie wypalamy kawę na Państwa zamówienie. W ten sposób składając zamówienie w sklepie z kawą SwiezoWypalana.pl, można cieszyć się  świeżo paloną kawą .

Skąd jest kawa?

Robusta pochodzi z plantacji położonych na wysokości od 1 200 do 1 900 metrów n.p.m. gdzie jest uprawiana wspólnie z palmami bananowca,  dzięki wysokim drzewom, krzaki kawowca rosną w cieniu chronione przed nadmiernym słońcem.

Jak smakuje kawa?

Jest to jedna z niezwykłych kaw odmiany robusta, po zmieleniu wita nas słodkimi karmelowymi aromatami. W smaku dominują bogate nuty kakao i orzechów. Doskonała kawa dla tych, co potrzebują potężnego zastrzyku energii z samego rana. W naszej ocenie Robusta z Ugandy jest najlepszą kawą przygotowywaną we french pressie.

 

Podobne kawy

Opinie o kawie (0)

  • PALENIE

    JASNE

    Zachowuje dużo unikatowych smaków kawy, wynikających z miejsca pochodzenia. Kawa ma więcej kwasowości, nut cytrusowych, najwięcej kofeiny. Poziom wypalenia kawy najczęściej wybierany przy parzeniu metodami alternatywnymi. Zwykle jasny cynamonowy kolor. Brak olejków na zewnątrz ziarna kawy.

  • PALENIE

    ŚREDNIE

    Zachowuje część smaków miejsca pochodzenia kawy. Palenie średnie wyrównuje kwasowość kawy i body ( ciężkość smaku). Średnia zawartość kofeiny. Palenie najczęściej wybierane do parzenia kawy w ekspresach. Zwykle najlepszy wybór na pierwszy kontakt z kawą. Brak olejków na zewnątrz ziarna

  • PALENIE

    CIEMNE

    Kolor ziaren kawy przypomina kolor ciemnej czekolady. Zwykle dominuje smak kakao, goryczka i orzechy. Minimalna kwasowość. W niewielkim stopniu wyczuwalne są unikatowe smaki kawy nadawane przez miejsce pochodzenia ziarna. Najmniej kofeiny z wszystkich paleń. Ziarna mogą być pokryte naturalnymi olejkami - połyskliwe. 

Wybierz Twój zestaw Kawy

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl