Aby zapewnić najlepszą możliwą obsługę, ta strona używa plików cookie. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na używanie przez nas plików cookie. Opublikowaliśmy nową politykę plików cookie, z którą należy się zapoznać, aby dowiedzieć się więcej o używanych przez nas plikach cookie. Zobacz politykę plików cookie.
Zamów kawę do 13

Wypalimy i wyślemy w dniu zamówienia (dt. dni roboczych)

Błyskawiczna Dostawa Gratis

0 zł dla każdego przedpłaconego zamówienia Paczkomat (PL)

Palarnia kawy od 2014 roku

Internetowy sklep z kawą wypalaną na zamówienie

3 Poziomy palenia kawy

Wypalamy zamówioną kawę tak jak lubisz

Uganda Victoria Lake | Kawa Ziarnista | Świeżo Palona Robusta

Recenzja(0)
17,68 zł
Brutto
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 21.75

Poznaj intensywność i głębię Kawa Uganda Victoria Lake Naturals, w której dominują bogate nuty karmelu, kakao i orzechów, tworząc wyjątkowo satysfakcjonujące doświadczenie smakowe. Ta kawa do ekspresu z Rzemieślniczej Palarni Kawy Sochaccy to idealny wybór dla tych, którzy cenią sobie mocne, pełne charakteru kawy.

Więcej o kawie w Opis Kawy


Sugerowany poziom palenia kawy do wybranej metody przygotowania kawy

Najlepsza kawa do Chemex - drip
Najlepsza kawa Aeropress jasne palenie
Najlepsza kawa do French press
Najlepsza kawa do Ekspres przelewowy
Najlepsza kawa do kawiarki
Najlepsza kawa do ekspresu ciśnieniowego
najlepsza kawa do Tygielka

|Wybierz żądane opakowanie, poziom palenia i mielenia, wówczas zostanie wyświetlona ostateczna cena. Cena wyjściowa to cena za 75 g. kawy ziarnistej palonej na średnio.|

      Kawa Uganda Victoria Lake | Kawa Ziarnista | Świeżo Palona Robusta| SwiezoWypalana.pl |Uganda
      Uganda Victoria Lake | Kawa Ziarnista | Świeżo Palona Robusta
      Uganda Victoria Lake | Kawa Ziarnista | Świeżo Palona Robusta
      keyboard_arrow_rightkeyboard_arrow_left
      Opakowanie :
      Poziom mielenia :
      Poziom palenia :
      Ilość :
      Napisz swoją recenzję

      poziomy mielenia kawy

      Wpływ Poziomu Mielenia Kawy na Jej Smak

      Dobór odpowiedniego poziomu mielenia kawy jest kluczowy dla uzyskania pełni jej aromatu i smaku. Na SwiezoWypalana.pl rozumiemy, jak ważne jest dostosowanie mielenia do indywidualnych preferencji i metod parzenia, dlatego oferujemy aż 7 poziomów mielenia do wyboru.

      Dlaczego Poziom Mielenia Ma Znaczenie?

      • Czas Ekstrakcji: Im drobniej zmielona kawa, tym większa powierzchnia kontaktu z wodą, co przyspiesza proces ekstrakcji. Dla kaw zaparzanych metodą espresso idealny będzie drobny mielony, który pozwala na szybkie wydobycie intensywnego smaku w krótkim czasie.
      • Metody Parzenia: Każda metoda parzenia wymaga innego poziomu mielenia. Dla kawiarek i ekspresów ciśnieniowych zalecany jest drobniejszy mielony, natomiast metody takie jak french press czy drip coffee wymagają grubszego mielenia. Właściwe dobranie grubości mielenia zapewnia optymalny czas ekstrakcji i uniknięcie nadmiernej goryczki lub kwasowości.
      • Smak i Aromat: Poziom mielenia wpływa na wydobycie różnych nut smakowych z kawy. Drobne mielenie może podkreślić słodkie i owocowe nuty, podczas gdy grubsze mielenie wydobywa bardziej subtelne, orzechowe i czekoladowe aromaty. Dostosowanie mielenia do rodzaju kawy pozwala na pełne wykorzystanie jej potencjału smakowego.

      Uganda Victoria Lake Kawa Ziarnista Świeżo Palona Robusta

      Gatunek kawy

      Gatunek
      Robusta

      Kontynent kawy ziarnistej

      Kontynent kawy
      Afryka

      Kraj pochodzenia kawy ziarnistej

      Kraj kawy
      Uganda

      Region pochodzenia kawy ziarnistej

      Region kawy
      Victoria Lake

      Subregion pochodzenia kawy ziarnistej

      Subregion

      Metoda przetwarzania kawy

      Przetwarzanie
      Naturals

      Odmiana kawy ziarnistej

      Odmiana kawy
      Coffea Canephora

      Rok zbiorów kawy ziarnistej

      Rok zbiorów kawy
      2023-2024

      Wiodące nuty smakowe kawy ziarnistej

      Nuty smakowe
      karmel

      Wysokość położenia plantacji kawy ziarnistej

      Położenie plantacji
      Od 1 000-1 500 M.N.P.M.

      Kawa ziarnista świeżo palona

      Kawa świeżo palona
      Świeżo Palona

      Kategoria kawy ziarnistej

      Kategoria kawy
      Regionalna

      Ile kofeiny w kawie

      Poziom kofeiny
      wysoki

      Jaka jest kwasowość kawy

      Poziom kwasowości
      Wysoka

      Ile kawa ziarnista ma punktów SCA

      Punktacja kawy

      Kawa ziarnista mielona na życzenie

      Kawa ziarnista
      mielona na życzenie


      Uganda Victoria Lake Kawa Ziarnista Świeżo Palona Robusta

      Uganda Robusta Naturals - kawa z dużą ilością kofeiny.

      Kawa Uganda Victoria Lake Robusta Palarni Kawy Sochaccy to stworzony przez naturę napój energetyczny posiada dwa razy więcej kofeiny niż odmiana arabica. Dla wielbicieli kofeiny w kawie robusta polecamy wybranie w naszym sklepie z kawą jasnego palenia, wówczas świeżo palona kawa zawiera najwięcej kofeiny z wszystkich dostępnych paleń kawy. 

      Kawa w Ugandzie.

      Uganda to największy producent kawy wśród  krajów wspólnoty narodów Commonwealth, drugi co do wielkości producent kawy w Afryce i siódmy na świecie.

      Uganda to kraj we wschodniej Afryce, który swoją niepodległość uzyskał w 1962 roku. Kawa z Ugandy, a szczególnie jej odmiana Robusta(coffea canephora), stanowi 85% całego eksportu kawy z Ugandy. Jest doskonale znana na całym świecie. Ugandyjczycy blisko 100 % swojej kawy eksportują do innych krajów.

      Uważa  się, że to właśnie w Ugandzie odkryto robustę, blisko jeziora Wiktorii. Odkrycie jest związane z ciekawy rytuałem budowania więzi. W dawnej  krainie Bugandy, na terenach obecnej Ugandy, funkcjonował zwyczaj świętego rytuału. Bliskie sobie osoby, obierały z wierzchniej skórki wiśnie kawy robusta, następnie podzielone ziarno jednocześnie zjadały, wierząc, że odtąd duch robusty łączy ich w związku, na wieczność w przyjaźni i wzajemnej lojalności.

      Większość ugandyjskiej robusty przetwarza się metodą naturalną . Metoda przetwarzania polega na suszenie zebranych owoców kawy na słońcu, a następnie po wyschnięciu usuwa  się wierzchnią część owocu kawy.  Właśnie tak przetwarzaną kawę oferujemy Państwu w naszej palarni, gdzie wypalamy kawę na Państwa zamówienie. W ten sposób składając zamówienie w sklepie z kawą SwiezoWypalana.pl, można cieszyć się  świeżo paloną kawą .

      Skąd jest kawa?

      Robusta pochodzi z plantacji położonych na wysokości od 1 200 do 1 900 metrów n.p.m. gdzie jest uprawiana wspólnie z palmami bananowca,  dzięki wysokim drzewom, krzaki kawowca rosną w cieniu chronione przed nadmiernym słońcem.

      Jak smakuje kawa?

      Jest to jedna z niezwykłych kaw odmiany robusta, po zmieleniu wita nas słodkimi karmelowymi aromatami. W smaku dominują bogate nuty kakao i orzechów. Doskonała kawa dla tych, co potrzebują potężnego zastrzyku energii z samego rana. W naszej ocenie Robusta z Ugandy jest najlepszą kawą przygotowywaną we french pressie.

      Sochaccy
      190
      26 Przedmioty

      Opis

      Gatunek kawy
      Robusta
      Kontynent pochodzenia kawy
      Afryka
      Kraj pochodzenia kawy
      Uganda
      Region pochodzenia kawy
      Victoria Lake
      Metoda przetwarzania kawy
      Naturals
      Wiodąca odmiana kawy
      Coffea Canephora
      Zbiory kawy
      2019
      Wiodące nuty smakowe
      karmel
      Wysokość położenia plantacji
      3) od 1 000-1 500 m n.p.m.
      Kawa
      kawa świeżo palona (1-2 dni przed wysyłką)
      Kategoria kawy
      Regionalna
      Poziom kofeiny
      Wysoki
      Kwasowość
      Wysoka
      Data palenia na opakowaniu.
      jest
      Kawa wysyłana z
      palarni kawy

      Specyficzne kody

      Na razie brak opinii klientów.

      Napisz swoją recenzję
      Uganda Victoria Lake | Kawa Ziarnista | Świeżo Palona Robusta

      Zobacz także

      Klienci, którzy zakupili ten produkt, kupili również: