Kawa Świeżo Palona Nicaragua La Bastilla San Pedro Speciality

O kawie
Nikaragua La Bastilla, San Pedro, Yellow Honey- kawa świeżo palona, sklep z kawą palarni kawy SwiezoWypalana.pl












Poznajcie Państwo: kawa Nikaragua - La Bastilla San Pedro
Nikaragua to jeden z mniejszych krajów Ameryki Środkowej, odpowiadający zarazem za 1,4 % światowej produkcji kawy. Jednak jeżeli mierzyć pozycję kraju w kategorii kawy speciality, to bez wątpienia można przyznać, że nikaraguańska kawa to prawdziwe światowe mocarstwo kawy. Rolnicy z Nikargui do perfekcji wykorzystali zalety swojego kraju; z jednej strony wysokie wulkaniczne góry z drugiej położenie pomiędzy dwoma oceanami. Niewielkie gospodarstwa kawowe od samego początku konsekwentnie poprawiały jakość kawy, wysokie położenie plantacji już od samego początku dawało Nikaraguańczykom duże możliwości. Kawa arabica uprawiana na ponad 1 000 metrów n. p. m. to doskonały materiał na kawy speciality.
Jednak kawa która mamy Państwu przyjemność przedstawić to nie jest tylko kawa z Nikaragui, jakkolwiek
Plantacja posiada kilka pól uprawnych położonych na wysokościach od 1,350 do 1,400 metrów n.p.m.; kawa którą Państwu tutaj przedstawiamy pochodzi z San Pedro, na plantacji rośnie odmiana kawy 100% arabica H3. Kawa po zebraniu z krzaków była przetwarzana metodą yellow honey; czyli miodowania. Nazwa metody wzięła się od żółtawego koloru zielonej kawy a przede wszystkim od wydatnej słodyczy kawy jaką zapewnia taka właśnie metoda przetwarzania. Warto dodać, że tylko niewielka część zebranej kawy jest w taki sposób obrabiana, w tym wypadku jest to również kawa z kategorii Micro Lot, czyli kawa z najlepszej części plantacji. Kawa posiada certyfikat RFA (Rainforest Alliance).
W kawie natkniemy się na nuty smakowe cukru trzcinowego, miodu i moreli. Kawa doskonale sprawdza się w godzinach popołudniowych do espresso jak też tradycyjnej kawiarki.
Opis kawy
Kawa palona | Do 24 h przed wysyłką |
Gatunek kawy | 100% arabica |
Kategoria kawy | kawa speciality |
Pochodzenie | microlot |
Poziom kofeiny | wysoki |
Kwasowość | średnia |
Punktacja kawy | 86-90 |
Wiodąca nuta smakowa | miód |
Metoda obróbki | washed |
Wiodąca odmiana | Varius Arabica |
Położenie plantacji | od 1 000 do 1 500 m n.p.m. |
Kontynent | Ameryka Środkowa |
Kraj | NIkaragua |
Abonament na kawę | Nie |
Ile razy wysłać kawę? | dowolny |
Dostawa | ostatnia dostawa |
Opinie o kawie (2)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie prowadzimy moderacji opini. Opinie pochodza tylko od zalogowanych i zarejestrowanych klientów, którzy zakupili opiniowany produkt.
Dariusz Mrówka
kawa Lekka - Łagodna ( jasno palona, parzona w dripie ). Dobra na słoneczne popołudnie.
Bartek
Nie wiem skad sie wzielo przekonanie, ze najlepsze kawy na poczatek odkrywania kaw speciality to te brazylijskie. Mi najbardziej odpowiadaja te z Nicaragui. Bardzo zbalansowany smak, przyjemnie slodki. Jeden z moich czestszych wyborow rano.