wybór rodzaju palenia kawy kawy wypalane w dniu wysyłkiprzyspieszamy

733634761 (pn-czw; 9-16)

 sklep kawa zamówieniekontakt

kawa świeżo palona GRATIS  dostawa gratis wypalamy w dniu wysyłki

Kawa Sochaccy Esclusivo Espresso

Dostępność: dużo
Przewidywany termin wysyłki: do 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 39,19 zł 39.19
ilość szt.
Zyskujesz 39 pkt [?]
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

O kawie

Kawa Esclusivo Espresso

Opis kawy

Idealne espresso, uznana na świecie proporcja: 70% Arabika, 30% Robusta

Kompozycja specjalnie wyselekcjonowanych kaw z Afryki i Azji. Kraje pochodzenia: Kenia i Indie.

Nasze ekskluzywne espresso to moc jakiej szukacie, zaskakująca w smaku mieszanka  pysznej arabiki i mocnej robusty, która daje efekt niesamowitej kawy, dla tych z Państwa, którzy oczekują mocnego, kawowego uderzenia.

Nazwa espresso wywodzi się z języka włoskiego i w prostym tłumaczeniu oznacza wyrazisty - espressivo. Kawa ta jest mocna głównie dzięki większej zawartości kofeiny ale również dzięki oryginalnemu sposobowi przygotowania w specjalnych ekspresach ciśnieniowych. Przez ubite i drobno zmielone ziarna kawowca przepuszcza się wodę pod ciśnieniem o temperaturze 88-92'C. Kawa przy prawidłowym przygotowaniu posiada aromatyczną, orzechowo brązową i bardzo gęstą piankę. 

Esclusivo Espresso może być pijana jako napój samodzielny lub stanowić bazę do przygotowania innych kawowych napojów jak cappuccino, caffe macchiato, latte macchiato czy słodkich deserów o smaku kawy. Idealne espresso powinno być podawane w wypełnionej do połowy, ogrzanej filiżance (pojemność 70ml). Można pić espresso z kakao, cynamonem, wanilią, czekoladowymi wiórkami, cukrem lub bez. Do espresso powinien być podawany kieliszek wody do przepłukania kubków smakowych przed spróbowaniem, tak by zdobyć pełne bogactwo głębokiego smaku czarnego espresso. 

Polecamy serdecznie.

 

 

W skrócie o kawie 

  • Blend 
  • Kraje: Kenia, Indie
  • Proporcje: 70% Arabika, 30% Robusta
  • Kawa najlepsza na: espresso
  • Nuty smakowe: orzechy, czekolada gruba crema
  • Kwasowość: niska
  • Kofeina: mało
 

Sposób przygotowania espresso:

Przygotowanie prawdziwego espresso nie jest trudne, należy jednak zwrócić uwagę na kilka elementów- tak, żeby na koniec mieć naprawdę doskonały efekt.

Przepis na prawdziwe espresso:

  • Kawa. Dobra kawa do espresso powinna mieć datę palenia, dlaczego to ważne? Najlepsza świeżo palona kawa do espresso jest 11 dnia od daty palenia. Kawa nie powinna być starsza niż 14 dni od daty palenia. Optymalne palenie powinno być ciemne, wydobywa ono z kawy więcej nut smakowych czekolady, karmelu. Średnie i jasne palenie to posmak owocowo-kwiecisty. Doskonale widać to przy kawach pochodzących z Brazylii.

Podstawa jest zawsze taka sama, przy wszystkich kawach, espresso przygotowujemy na chwilkę przed spożyciem. Nigdy nie robimy go na zapas. Tutaj, również obowiązuje prymat świeżej kawy.

  • Temperatura wody trafiającej do kawy powinna być w przedziale 92-96 C. Warto kupić urządzenie, które zapewnia nam kontrolę temperatury wody. To kluczowa sprawa w procesie przygotowania espresso.
  • Ilość świeżo palonej kawy. 30 ml wody to podwójne espresso. Do zaparzenia potrzebujemy 18 g. kawy. Tradycyjne włoskie podwójne espresso to 30 ml wody i 14g. świeżo mielonej kawy.
  • Ekstrakcja i mielenie kawy. Przygotowanie kawy powinno zając nie więcej niż 30 sekund od momentu włączenia do momentu wyłączenia wody. Warto jednak pamiętać, że każda kawa ma swoje specjalne upodobania –udoskonalaj swoje metody, szukaj rozwiązań. Czas kontaktu mielonej kawy z wodą to wypadkowa wielu elementów, stopnia mielenia, rodzaju palenia a nawet czy żarna młynka były nagrzane w trakcie mielenia. Kawa powinna być równomiernie zmielona.

Zawsze należy dbać o czystość swoich akcesoriów do przygotowywania kawy, czy to zwykły french press czy skomplikowany ekspres na kawę ziarnistą. Czystość jest najlepszym punktem startu do doskonałego smaku.

 

Opis kawy

Kawa palona Do 24 h przed wysyłką
Gatunek kawy Arabica & Robusta
Kategoria kawy dowolna
Pochodzenie dowolne
Poziom kofeiny średni
Kwasowość niska
Punktacja kawy brak ocen
Wiodąca nuta smakowa czekolada
Metoda obróbki dowolna
Wiodąca odmiana dowolna
Położenie plantacji dowolne
Kontynent dowolny
Kraj dowolny
Abonament na kawę Nie

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Podobne kawy

Opinie o kawie (6)

15 lipca 2015

Z mieszanek w Waszym sklepie kawowym ta wydaje się absolutnie najlepsza, mocna wyrazista, wypalona na ciemno taki stary dobry smak espresso. Serdecznie polecam wielbicielom dobrych kaw. Trochę posmaku dębu i śliwki w otoczeniu dymu.

7 listopada 2018

Prawdziwe włoskie espresso!. Polecam..

29 stycznia 2019

Zgadzam się z przedmówcami - chyba najlepsza mieszanka, jaką piłem.

25 lutego 2019

Espresso came out a bit rough to my taste. However, whet I tried these beans in a french press, I was absolutely amazed by how good it appeared to be.

24 sierpnia 2020

Kawa warta swojej ceny, idealnie przypomina włoskie espresso. Długo szukałem świetnie skomponowanej mieszanki i wiem, że ją znalazłem :) Polecam wszystkim smakoszom, nie tylko w formie małej czarnej, ale i do wyrazistych kaw mlecznych.

1 września 2020

Jeden łyk espresso przygotowanego z ziaren tej kawy przywołuje wspomnienia włoskich kawiarni, dla mnie idealna :). Dodatkowo dla osób lubiących troszeczkę delikatniejsze smaki kawa ta sprawdzi się idealnie jako americano.

Oceń:
Submit
 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl