Dom Kawy Esclusivo Espresso

Dostępność: dużo
Przewidywany termin wysyłki do: 3 dni roboczych
Cena: 39,99 zł 39.99
Cena za 1 kilogram od: 139,99 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

O kawie

Kawa Koffeehause Esclusivo Espresso 70% Arabica, 30% Robusta

Opis kawy

idealne espresso, uznana na świecie proporcja: 70% Arabika, 30% Robusta

Kompozycja specjalnie wyselekcjonowanych kaw z Ameryki  Południowej, Afryki i Azji. Kraje pochodzenia: Kenia, Meksyk i Indie.

Nasze ekskluzywne espresso to moc jakiej szukacie, to zaskakująca w smaku mieszanka  pysznej arabiki i mocnej robusty, która daje efekt niesamowitej kawy, dla tych z Państwa, którzy oczekują mocnego, kawowego uderzenia.

Nazwa espresso wywodzi się z języka włoskiego i w prostym tłumaczeniu oznacza wyrazisty - espressivo. Kawa ta jest mocna głównie dzięki dużej zawartości kofeiny ale również dzięki oryginalnemu sposobowi przygotowania w specjalnych ekspresach. Przez ubite i drobno zmielone ziarna kawowca przepuszcza się wodę pod ciśnieniem o tempereturze 88-92'C. Kawa przy prawidłowym przygotowaniu posiada aromatyczną, orzechowobrązową i bardzo gęstą piankę. 

 Espresso może być pijana jako napój samodzielny lub stanowić bazę do przygotowania innych kawowych napojów jak cappuccino, caffe macchiato, latte macchiato czy słodkich deserów o smaku kawy. Idealne espresso powinno być podawane w wypełnionej do połowy, ogrzanej filiżance (pojemność 70ml). Można pić espresso z kakao, cynamonem, wanilią, czekoladowymi wiórkami, cukrem lub bez. Natomiast  powinien być do espresso podawany kieliszek wody do przepłukania kubków smakowych przed spróbowaniem, tak by zdobyć pełne bogactwo głębokiego smaku czarnego espresso świezowypalana.pl   Polecamy serdecznie.

 

W skrócie o kawie 

  • Blend 
  • Kraje: Kenia, Meksyk, Indie
  • Proporcje: 70% Arabika, 30% Robusta
  • Kawa najlepsza na: espresso
  • Nuty smakowe: orzechy, czekolada gruba crema
  • Kwasowość: niska
  • Kofeina: mało

Sposób przygotowania espresso:

Przygotowanie prawdziwego espresso nie jest trudne, należy zwrócić uwagę kilka elementów- tak, żeby na koniec mieć naprawdę doskonały efekt.

Przepis na prawdziwe espresso:

  • Kawa. Dobra kawa do espresso powinna mieć datę palenia, dlaczego to ważne ? Najlepsza świeżo palona kawa do espresso jest 11 dnia od daty palenia. Kawa nie powinna być starsza niż 14 dni od daty palenia. Optymalne palenie powinno być ciemne, wydobywa ono z kawy więcej nut smakowych czekolady, karmelu. Średnie i jasne palenie to posmak owocowo-kwiecisty. Doskonale widać to przy kawach pochodzących z Brazylii.

Podstawa jest zawsze taka sama, przy wszystkich kawach, espresso przygotowujemy na chwilkę przed spożyciem. Nigdy nie robimy go na zapas. Czyli tutaj, również obowiązuje prymat świeżej kawy.

  • Temperatura wody trafiającej do kawy powinna być w przedziale 92-96 C. Warto kupić urządzeni, które zapewnia nam kontrolę temperatury wody. To kluczowa sprawa w procesie przygotowania espresso.
  • Ilość świeżo palonej kawy. 30 ml wody to podwójne espresso. Do zaparzenia potrzebujemy 18 g. kawy. Tradycyjne włoskie podwójne espresso to 30 ml wody i 14g świeżo mielonej kawy.
  • Ekstrakcja i mielenie kawy. Przygotowanie kawy powinno zając nie więcej niż 30 sekund od momentu włączenia do momentu wyłączenia wody. Warto jednak pamiętać, że każda kawa ma swoje specjalne upodobania –udoskonalaj swoje metody, szukaj rozwiązań. Czas kontaktu mielonej kawy z woda to wypadkowa wielu elementów, stopnia mielenia, rodzaju palenia a nawet czy żarna młynka były nagrzane w trakcie mielenia. Kawa powinna być równomiernie zmielona.

Zawsze należy dbać o czystość swoich akcesoriów do przygotowywania kawy, czy to zwykły french press czy skomplikowany ekspres na kawę ziarnistą. Czystość jest najlepszym punktem startu do doskonałego smaku.

 

Podobne kawy

Opinie o kawie (2)

15 lipca 2015

Z mieszanek w Waszym sklepie kawowym ta wydaje się absolutnie najlepsza, mocna wyrazista, wypalona na ciemno taki stary dobry smak espresso. Serdecznie polecam wielbicielom dobrych kaw. Trochę posmaku dębu i śliwki w otoczeniu dymu.

7 listopada 2018

Prawdziwe włoskie espresso!. Polecam..

  • PALENIE

    JASNE

    Zachowuje dużo unikatowych smaków kawy, wynikających z miejsca pochodzenia. Kawa ma więcej kwasowości, nut cytrusowych, najwięcej kofeiny. Poziom wypalenia kawy najczęściej wybierany przy parzeniu metodami alternatywnymi. Zwykle jasny cynamonowy kolor. Brak olejków na zewnątrz ziarna kawy.

  • PALENIE

    ŚREDNIE

    Zachowuje część smaków miejsca pochodzenia kawy. Palenie średnie wyrównuje kwasowość kawy i body ( ciężkość smaku). Średnia zawartość kofeiny. Palenie najczęściej wybierane do parzenia kawy w ekspresach. Zwykle najlepszy wybór na pierwszy kontakt z kawą. Brak olejków na zewnątrz ziarna

  • PALENIE

    CIEMNE

    Kolor ziaren kawy przypomina kolor ciemnej czekolady. Zwykle dominuje smak kakao, goryczka i orzechy. Minimalna kwasowość. W niewielkim stopniu wyczuwalne są unikatowe smaki kawy nadawane przez miejsce pochodzenia ziarna. Najmniej kofeiny z wszystkich paleń. Ziarna mogą być pokryte naturalnymi olejkami - połyskliwe. 

Wybierz Twój zestaw Kawy

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl