Masz pytania +48 733 634 761(pn-pt; 9-16)  sklep kawa zamówienie kawa@swiezowypalana.pl kawa świeżo palona GRATIS OD 99 ZŁ  dostawa gratis w 24h od wypalenia

Kawa Świeżo Palona Ethiopia Harrar Longberry Gr.2 Speciality

Dostępność: sporo
Przewidywany termin wysyłki do: 3 dni roboczych
Cena: 46,49 zł 46.49
ilość szt.
Zyskujesz 46 pkt [?]
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 5
Palarnia kawy: SwiezoWypalana.pl
Kod produktu: 9137

O kawie

Kawa Ethiopia Harrar Longberry Grade 2, Burka Galeti Union, Organic

Opis kawy

Większość kawy z Etiopii pochodzi z południowych i południowo-zachodnich regionów kraju. Ciekawym i godnym uwagi jest jednak również region Wschodniego Oromo, gdzie w XII wieku zostało założone miasto Harar. Z tamtego tez okresu pochodzi unikatowa architektura wielu chrześcijańskich kościołów i meczetów w tym mieście.

Region Harar to jeden z głównych regionów uprawy kawy w Etiopii, który nie gościł jeszcze w naszej palarni kawy. Etiopskie kawy z Harar zazwyczaj dzielone są na trzy kategorie Longberry, Shortberry i Mocha. Zgodnie z nazwą ziarna Longberry to największe i najbardziej cenione ziarna kawy z Harar, i taką właśnie kawę mamy przyjemność Państwu zaoferować w naszym sklepie z kawą. Podobnie ma się sprawa z metodami przetwarzania zebranej kawy, kawa z Harar zyskała uznanie na świecie jako kawa przetwarzana metodą naturals i taką kawę właśnie przedstawiamy Państwu.

Magia kawy w tym regionie Etiopii jest tak silna, że nawet znany francuski pisarz Arthur Rimbaud mieszkając tam przez blisko 10 lat w 1880 roku, obok pisania zajął, się handlem kawą. Obecnie  140 lat później kawa z Harar jest nadal pożądana i ceniona na całym świecie. Przy ostatnich zakupach udało nam się zdobyć kawę Ethiopia Harrar Longberry Grade 2, Organic ze spółdzielni Burka Galeti. Kawa ujęła nas swoimi leśnymi nutami w smaku i niezwykłym aromatem. Spółdzielnia Burka Galeti  działa już 15 lat i zrzesza ponad 40 tysięcy drobnych rolników, których łączne uprawy to 360 hektarów. Kawowe poletka są położone na wysokości 1 800-2 000 m. n.p.m.  Kawa ze spółdzielni przetwarzana jest metodą naturals, niedaleko miasta Dire Dawa. Gospodarstwa zajmują się uprawą odmian kawy naturalnie występujących na swoim obszarze ( Sheda ). Spółdzielnia skupia się na edukacji rolników i tym samym podnoszeniu jakości oferowanej kawy. Dynamiczna poprawa jakości, skutkuje stale rosnącą renomą kawy z regionu Harar.

Kawa charakteryzuje się wyrazistymi nutami leśnych jagód, jeżyn, cytryny,  owoców pestkowych i ciemnej czekolady. Kawa doskonale się sprawdza w ekspresach ciśnieniowych. Jedna z najlepszych kaw do espresso

 

W skrócie o kawie 

  • Kawa Speciality
  • Rodzaj: Arabica 100%
  • Kontynent: Afryka
  • Kraj: Etiopia
  • Region: Harar/Dire Dawa
  • Plantacja: Burka Galeti Union 
  • Położenie plantacji: 1 800 m do 2 000 m n.p.m.
  • Odmiana botaniczna: sheda
  • Obróbka ziarna: naturals
  • Nuty smakowe: leśne jagody, cytryna, owoce pestkowe, ciemna czekolada
  • Rok zbiorów: 2018/2019
  • SCAA Cup score: 87,5 pkt. (0-100)
 

Sposób przygotowania kawy:

Afrykańska kawa z Etiopii  idealnie nadaje się do ekspresów ciśnieniowych, wyposażonych w młynki. Jeżeli ekspres nie posiada młynka, należy kawę zmielić przed włożeniem do ekspresu.  

  • Jak zaparzyć kawę ?

    Woda :Zimna filtrowana wodę podgrzewamy do temperatury około 92 stopni Celsjusza

    Mielenie:Miel tylko tyle kawy ile natychmiast zużyjesz, nie miel na zapas.

    Rodzaj mielenia:Wybierz właściwy do sposobu parzenia: mielenie drobne do espresso, średnie do ekspresów i dripów, grube do French Pressu

    Ilość kawy mielonej;Zacznij od 2 łyżek stołowych mielonej kawy na 180 ml zimnej filtrowanej wody

    Przechowywanie:Przechowuj kawę ziarnista w szczelnym pojemniku, dla ochrony smaku i aromatu świeżo palonej kawy. Nie przechowuj kawy w lodówce.

Kawa świeżo palona to kawa od 1 dnia do 14 dni od daty palenia. Sprawdzaj datę palenia na opakowaniu.

Opis kawy

Kawa palona Do 24 h przed wysyłką
Gatunek kawy 100% arabica
Kategoria kawy kawa speciality
Pochodzenie single estate
Poziom kofeiny średni
Kwasowość średnia
Punktacja kawy 86-90
Wiodąca nuta smakowa jagody leśne
Metoda obróbki naturals
Wiodąca odmiana Sheda
Położenie plantacji od 1 500 do 2 000 m n.p.m.
Kontynent Afryka
Kraj Etiopia
Abonament na kawę Nie

Podobne kawy

Opinie o kawie (2)

2 sierpnia 2019

No ... ta kawa ma ciekawy CHARAKTER. Taka inna Etiopia. Coś w środku trójkąta: Yirgacheffe - Limu - Jemen. Chyba tej kawie najbliżej do Mocha - Matari z Jemenu. Ale to każdy powinien sam ocenić ten HARAR.

8 sierpnia 2019

Dziś porównałem tę kawę ze szlachetną kawą Mocha - Matari z Jemenu, w capingu: Jasno palone kawy - parzone w dripie. Dla mnie ten HARAR jest łagodniejszą wersją Mocha z Jemenu. Na pewno będę wracał do tej kawy.

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl