Ethiopia Harrar Longberry Gr.2

kawa-świezo-palona-Etiopia-Harar-Longberry.png
  • nowość
Dostępność: dużo
Przewidywany termin wysyłki do: 3 dni roboczych
Cena: 44,99 zł 44.99
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

O kawie

Kawa Ethiopia Harrar Longberry Grade 2, Burka Galeti Union, Organic

Opis kawy

Większość kawy z Etiopii pochodzi z południowych i południowo-zachodnich regionów kraju. Ciekawym i godnym uwagi jest jednak również region Wschodniego Oromo, gdzie w XII wieku zostało założone miasto Harar. Z tamtego tez okresu pochodzi unikatowa architektura wielu chrześcijańskich kościołów i meczetów w tym mieście.

Region Harar to jeden z głównych regionów uprawy kawy w Etiopii, który nie gościł jeszcze w naszej palarni kawy. Etiopskie kawy z Harar zazwyczaj dzielone są na trzy kategorie Longberry, Shortberry i Mocha. Zgodnie z nazwą ziarna Longberry to największe i najbardziej cenione ziarna kawy z Harar, i taką właśnie kawę mamy przyjemność Państwu zaoferować w naszym sklepie z kawą. Podobnie ma się sprawa z metodami przetwarzania zebranej kawy, kawa z Harar zyskała uznanie na świecie jako kawa przetwarzana metodą naturals i taką kawę właśnie przedstawiamy Państwu.

Magia kawy w tym regionie Etiopii jest tak silna, że nawet znany francuski pisarz Arthur Rimbaud mieszkając tam przez blisko 10 lat w 1880 roku, obok pisania zajął, się handlem kawą. Obecnie  140 lat później kawa z Harar jest nadal pożądana i ceniona na całym świecie. Przy ostatnich zakupach udało nam się zdobyć kawę Ethiopia Harrar Longberry Grade 2, Organic ze spółdzielni Burka Galeti. Kawa ujęła nas swoimi leśnymi nutami w smaku i niezwykłym aromatem. Spółdzielnia Burka Galeti  działa już 15 lat i zrzesza ponad 40 tysięcy drobnych rolników, których łączne uprawy to 360 hektarów. Kawowe poletka są położone na wysokości 1 800-2 000 m. n.p.m.  Kawa ze spółdzielni przetwarzana jest metodą naturals, niedaleko miasta Dire Dawa. Gospodarstwa zajmują się uprawą odmian kawy naturalnie występujących na swoim obszarze ( Sheda ). Spółdzielnia skupia się na edukacji rolników i tym samym podnoszeniu jakości oferowanej kawy. Dynamiczna poprawa jakości, skutkuje stale rosnącą renomą kawy z regionu Harar.

Kawa charakteryzuje się wyrazistymi nutami leśnych jagód, jeżyn, cytryny,  owoców pestkowych i ciemnej czekolady. Kawa doskonale się sprawdza w ekspresach ciśnieniowych. Jedna z najlepszych kaw do espresso

 

W skrócie o kawie 

  • Rodzaj: Arabica 100%
  • Kontynent: Afryka
  • Kraj: Etiopia
  • Region: Harar/Dire Dawa
  • Plantacja: Burka Galeti Union 
  • Położenie plantacji: 1 800 m do 2 000 m n.p.m.
  • Odmiana botaniczna: sheda
  • Obróbka ziarna: naturals
  • Nuty smakowe: leśne jagody, cytryna, owoce pestkowe, ciemna czekolada
  • Rok zbiorów: 2018/2019
 

Sposób przygotowania kawy:

Afrykańska kawa z Etiopii  idealnie nadaje się do ekspresów ciśnieniowych, wyposażonych w młynki. Jeżeli ekspres nie posiada młynka, należy kawę zmielić przed włożeniem do ekspresu.  

  • Jak zaparzyć kawę ?

    Woda :Zimna filtrowana wodę podgrzewamy do temperatury około 92 stopni Celsjusza

    Mielenie:Miel tylko tyle kawy ile natychmiast zużyjesz, nie miel na zapas.

    Rodzaj mielenia:Wybierz właściwy do sposobu parzenia: mielenie drobne do espresso, średnie do ekspresów i dripów, grube do French Pressu

    Ilość kawy mielonej;Zacznij od 2 łyżek stołowych mielonej kawy na 180 ml zimnej filtrowanej wody

    Przechowywanie:Przechowuj kawę ziarnista w szczelnym pojemniku, dla ochrony smaku i aromatu świeżo palonej kawy. Nie przechowuj kawy w lodówce.

Kawa świeżo palona to kawa od 1 dnia do 14 dni od daty palenia. Sprawdzaj datę palenia na opakowaniu.

Podobne kawy

Opinie o kawie (0)

  • PALENIE

    JASNE

    Zachowuje dużo unikatowych smaków kawy, wynikających z miejsca pochodzenia. Kawa ma więcej kwasowości, nut cytrusowych, najwięcej kofeiny. Poziom wypalenia kawy najczęściej wybierany przy parzeniu metodami alternatywnymi. Zwykle jasny cynamonowy kolor. Brak olejków na zewnątrz ziarna kawy.

  • [ POLECAMY ]

    PALENIE ŚREDNIE

    Zachowuje część smaków miejsca pochodzenia kawy. Palenie średnie wyrównuje kwasowość kawy i body ( ciężkość smaku). Średnia zawartość kofeiny. Palenie najczęściej wybierane do parzenia kawy w ekspresach. Zwykle najlepszy wybór na pierwszy kontakt z kawą. Brak olejków na zewnątrz ziarna

  • PALENIE

    CIEMNE

    Kolor ziaren kawy przypomina kolor ciemnej czekolady. Zwykle dominuje smak kakao, goryczka i orzechy. Minimalna kwasowość. W niewielkim stopniu wyczuwalne są unikatowe smaki kawy nadawane przez miejsce pochodzenia ziarna. Najmniej kofeiny z wszystkich paleń. Ziarna mogą być pokryte naturalnymi olejkami - połyskliwe. 

Wybierz Twój zestaw Kawy

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl