Sklep z kawą palarni kawy!
Sklep z kawą palarni kawy!
⏱️ZŁÓŻ ZAMÓWIENIE DO 13:00, WYPALIMY I WYŚLEMY JESZCZE DZIŚ! ⏱️
5 produktów

Etiopia, to wyjątkowy kraj z bogatą historią i kulturą, leżący w północno-wschodniej część Afryki. Poprzez swoją różnorodność terenu, gdzie wyodrębnić można góry, stepy, pustynie czy lasy tropikalne, Etiopia jest krajem mocno zróżnicowanym pod względem klimatycznym, co daje specyficzne warunki rozmaitych upraw i właśnie taki zakątek świata zwany też Rogiem Afryki stał się kolebką kawy. To tam, według legendy – jest miejsce pochodzenia kawy i właśnie tam zrodziła się tradycja jej picia. Przodkowie dzisiejszych Etiopczyków - jako pierwsi odkryli energetyzującą moc świeżo palonych na ogniu ziaren, co dało początek wielkiej fali "oczarowania" kawą, która trwa do dnia dzisiejszego. Kraj ten jest siódmym co do wielkości producentem kawy na świecie i pierwszym w Afryce. Regiony słynące z upraw to Yirgacheffe, Harar, Limu, Sidama, Djimmah. Kawy z Etiopii charakteryzują się pełnym wachlarzem aromatów i smaków od kwiatowych, cytrusowych, owocowych po winne, wyraziste o eleganckiej kwasowości.
Zapraszamy do zapoznania się z ofertą etiopskich kaw z wszystkich palarni obecnych na naszej platformie.
Smak kawy z Etiopii
Jak zwykle to bardzo trudne zadanie opisać cechy charakterystyczne smaku kawy z jednego kraju, dzieje się tak, ponieważ kraj to twór polityczny a kawa to owoc natury, granice jednego i drugiego nadzwyczaj rzadko się pokrywają. Można upraszczając powiedzieć, że w kawa z Etiopii jest wyjątkowo delikatna w smaku i pełna niuansów. Często wyczuwalne są w niej nuty kwiatu jaśminu, bergamotki czy jagód leśnych. Kawa z Etiopii często charakteryzuje się posmakiem cytrusów, co jest wynikiem wysokiego położenia plantacji kawy. W Etiopii kawa rośnie zarówno jako roślina uprawna jak też zwyczajnie; w lesie i na polach. Zróżnicowanie odmian kawy arabica jest tak wielkie, że zwykle kawę arabica z Etiopii określa się zbiorczym mianem heirloom.