Sklep z kawą Rzemieślniczej Palarni Kawy Sochaccy
Sklep z kawą Rzemieślniczej Palarni Kawy Sochaccy
7 produktów
Kawy z Etiopii
Witamy w kategorii kawy z Etiopii, w sklepie z kawą SwiezoWypalana.pl. Etiopia, to wyjątkowy kraj z bogatą historią i kulturą, leżący w północno-wschodniej części Afryki. Poprzez swoją różnorodność terenu, gdzie wyodrębnić można góry, stepy, pustynie czy lasy tropikalne, Etiopia jest krajem mocno zróżnicowanym pod względem klimatycznym, co daje specyficzne warunki rozmaitych upraw. To właśnie ten zakątek świata, zwany też Rogiem Afryki, stał się kolebką kawy. Według legendy, to tutaj narodziła się tradycja picia kawy, kiedy przodkowie dzisiejszych Etiopczyków odkryli energetyzującą moc świeżo palonych na ogniu ziaren. Dziś Etiopia jest siódmym co do wielkości producentem kawy na świecie i pierwszym w Afryce. Regiony słynące z upraw kawy to Yirgacheffe, Harar, Limu, Sidama i Djimmah. Kawy z Etiopii charakteryzują się pełnym wachlarzem aromatów i smaków, od kwiatowych i cytrusowych, po owocowe i winne, z elegancką kwasowością.
Smak kawy z Etiopii
Opisanie cech charakterystycznych smaku kawy z jednego kraju jest trudnym zadaniem, ponieważ kraj to twór polityczny, a kawa to owoc natury, którego granice rzadko się pokrywają. Można upraszczając powiedzieć, że kawa z Etiopii jest wyjątkowo delikatna w smaku i pełna niuansów. Często wyczuwalne są w niej nuty kwiatu jaśminu, bergamotki czy jagód leśnych. Kawa z Etiopii często charakteryzuje się posmakiem cytrusów, co jest wynikiem wysokiego położenia plantacji kawy. W Etiopii kawa rośnie zarówno jako roślina uprawna, jak też dziko w lesie i na polach. Zróżnicowanie odmian kawy arabica jest tak wielkie, że zwykle kawę arabica z Etiopii określa się zbiorczym mianem heirloom.
Regiony upraw kawy w Etiopii
Regiony takie jak Yirgacheffe, Harar, Limu, Sidama i Djimmah są znane na całym świecie ze swoich wyjątkowych kaw. Każdy z tych regionów oferuje unikalny profil smakowy, który odzwierciedla specyficzne warunki klimatyczne i glebowe. Na przykład, kawy z Yirgacheffe są cenione za swoje delikatne, kwiatowe i cytrusowe nuty, podczas gdy kawy z Harar oferują bogatsze, winne smaki z nutami jagód.
Dlaczego warto wybrać kawy z Etiopii?
Kawa z Etiopii to prawdziwa uczta dla zmysłów. Jej wyjątkowy smak, bogaty aromat i wysoka jakość sprawiają, że jest to wybór idealny dla każdego miłośnika kawy. W sklepie SwiezoWypalana.pl oferujemy starannie wyselekcjonowane kawy z Etiopii, które zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy. Zapraszamy do odkrycia pełni smaków kaw z Etiopii i cieszenia się wyjątkowymi doznaniami kawowymi każdego dnia.