Kawa Świeżo Palona Ethiopia Lekempti
O kawie
Etiopia Lekempti - świeżo palona, sklep z kawą palarni kawy SwiezoWypalana.pl
Poznajcie Państwo kawę najwyższej klasy z Etiopii, Lekempti.
Po dłuższej przerwie udało nam się sprowadzić do Rzemieślniczej Palarni Kawy Sochaccy świetnej jakości kawę z rejonu Wollega. Jest to jedna z podstawowych kaw Etiopii o dobrym stosunku jakości do ceny.
Lekempti lub Nekempte to dwie nazwy dla tego samego miasta targowego w regionie Wollega, 250 km czyli jakieś 6 godzin jazdy samochodem na zachód od stołecznej Addis Abeby. Kawy z Etiopii nazywa się od regionu w którym rosły. Najbardziej znane regiony upraw kawy w Etiopii to Yirgacheffe, Sidamo i Limu. Lekempti to nietypowa nazwa dla kaw z Etiopii, bo pochodzi pochodzi od miasta targowego. Kawa Etiopia Lekempti to zupełnie inne nuty smakowe niż kawa z rejonu Yirgacheffe. Kawa w Etiopii otrzymuje numer, określający metodę przetwarzania jagód kawowca po zebraniu z krzaka. Klasa 1 i 2 to kawy przetwarzane na mokro, pulpa jest usuwana z ziaren kawy, natychmiast po zebraniu owoców. Klasa od 3 do 5 to kawy przetwarzane na sucho, kawa po zbiorach wystawiana jest na gorące afrykańskie słońce dla wysuszeniu, następnie wysuszoną warstwę usuwa się poprzez przecieranie. Kawa którą Państwu oferujemy w palarni kawy Sochaccy posiada numer 3 czyli obrabiana jest metodą naturalną. Dla kaw z Lekempti bywa też zamiennie stosowana nazwa Ghimbi.
Kawa Etiopia Lekempti wita nas intensywnym aromatem owoców i karmelu. W filiżance wyczuwalne są nuty migdałów, leśnych jagód, karmelu i suszonych owoców. Kawa w paleniu średnim doskonale sprawdza się w espresso, również jako baza do napojów z dodatkiem mleka. Do metod alternatywnych jak Drip czy Chemex polecalibyśmy raczej w paleniu jasnym, wówczas wyczuwalne są mocniej nuty suszonych owoców i ziół.
Opis kawy
Kawa palona | Do 24 h przed wysyłką |
Gatunek kawy | 100% arabica |
Kategoria kawy | dowolna |
Pochodzenie | single origins |
Poziom kofeiny | średni |
Kwasowość | średnia |
Punktacja kawy | brak ocen |
Wiodąca nuta smakowa | migdały |
Metoda obróbki | naturals |
Wiodąca odmiana | Heirloom |
Położenie plantacji | od 1 500 do 2 000 m n.p.m. |
Kontynent | Afryka |
Kraj | Etiopia |
Abonament na kawę | Nie |
Ile razy wysłać kawę? | dowolny |
Dostawa | ostatnia dostawa |
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o kawie (2)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie prowadzimy moderacji opini. Opinie pochodza tylko od zalogowanych i zarejestrowanych klientów, którzy zakupili opiniowany produkt.
Dariusz Mrówka
Jasno palona, parzona w dripie, Dobra - Wyważona kawa. Dla mnie taka średnia smaków ze wszystkich regionów Etiopii.
Leszek
Średnio wypalona do expresu idealna.