Kawa Świeżo Palona Ethiopia Yirgacheffe Gr. 2 Speciality
O kawie
Etiopia Yirgacheffe - kawa świeżo palona, sklep z kawą palarni kawy SwiezoWypalana.pl
Poznajcie Państwo; kawa z Etiopii - Yirgacheffe.
Kawa z Etiopii to dar tego afrykańskiego kraju dla całego świata. To tutaj po raz pierwszy zerwano jagody kawowca z krzaka i tutaj pierwszy raz palono świeżą kawę. Nadal w lasach Etiopii znajduje się ogromna ilość różnorodnych nieodkrytych jeszcze szczepów krzaku kawy. Oferujemy Państwu kawę Etiopia Yirgacheffe, uznawana za najlepsza kawę z Etiopii. Miasto Yirgacheffe (Irgachefe) znajduje się w obszarze Sidamo Etiopii na wysokości około 1900 metrów nad poziomem morza i jest centrum administracyjnym . Jagody kawowca są zbierane ręcznie z niewielkich plantacji kawy położonych w wysokich górach nad miastem Sidamo. Lokalnie również poddawano myciu a następnie moczeniu przez 72 godziny w specjalnych zbiornikach. Sidamo to stolica południowego regionu Etiopii, stolicą państwa jest Addis Abeba. To właśnie w stolicy Etiopii funkcjonują centralne ośrodki obróbki ziaren kawy. Po dotarciu do Addis Abeba, kawa poddawana sortowaniu i pakowaniu. W stolicy znajduje się również Giełda Kawy, która zajmuje się z ramienia Państwa sprzedażą praktycznie całej kawy pochodzącej z Etiopii. Stosowanie metody obróbki ziaren na mokro dodaje ziarnom intensywnego aromatu. Plantacje z których pochodzi kawa w naszym sklepie są położone na wysokościach od 1 750 m do 2 100 mn.p.m. Odmiana krzaków kawowca to Heirloom, naturalne dziedzictwo Etiopii .
W smaku naszej kawy dominują owoce cytrusowe wspólnie z intensywnym kwiatowym aromatem; nuty pomarańczy, grejpfruta a także limonki. Elegancka kwasowość i duża gęstość cremy świeżo palonej kawy. Wyczuwalne są drobne egzotyczne nuty pieprzu i cynamonu. Etiopia Yirgacheffe z racji swojego bukietu smaków, doskonale się nadaje do parzenia na zimno i do picia w okresie letnim.
Kawę Etiopia Yirgacheffe, proponujemy jako wypaloną na średnio; to najlepiej oddaje jej delikatne cytrusowe cechy. Kawa palona na jasno to większa kwasowość w polączeniu z wyraźniejszą nutą cytrusów. Palenie na ciemno to propozycja dla wielbicieli kaw cięższych i słodkich.
Sposób przygotowania kawy
Afrykańska kawa z Etiopii idealnie nadaje się do ekspresów ciśnieniowych, wyposażonych w młynki. Jeżeli ekspres nie posiada młynka, należy kawę zmielić przed włożeniem do ekspresu.
- 250 gr. to około 31 kaw
- 500 gr. to około 62 kaw
- 1000 gr to około 125 kaw
Woda :Zimna filtrowana wodę podgrzewamy do temperatury około 92 stopni Celsjusza
Mielenie:Miel tylko tyle kawy ile natychmiast zużyjesz, nie miel na zapas.
Rodzaj mielenia:Wybierz właściwy do sposobu parzenia: mielenie drobne do espresso, średnie do ekspresów i dripów, grube do French Pressu
Ilość kawy mielonej;Zacznij od 2 łyżek stołowych mielonej kawy na 180 ml zimnej filtrowanej wody
Przechowywanie:Przechowuj kawę ziarnista w szczelnym pojemniku, dla ochrony smaku i aromatu świeżo palonej kawy. Nie przechowuj kawy w lodówce.
- Kawa świeżo palona to kawa od 1 dnia do 14 dni od daty palenia. Sprawdzaj datę palenia na opakowaniu.
Opis kawy
Kawa palona | Do 24 h przed wysyłką |
Gatunek kawy | 100% arabica |
Kategoria kawy | kawa speciality |
Pochodzenie | single origins |
Poziom kofeiny | średni |
Kwasowość | średnia |
Punktacja kawy | 86-90 |
Wiodąca nuta smakowa | cytrusy |
Metoda obróbki | washed |
Wiodąca odmiana | Heirloom |
Położenie plantacji | od 1 500 do 2 000 m n.p.m. |
Kontynent | Afryka |
Kraj | Etiopia |
Abonament na kawę | Nie |
Dostawa | ostatnia dostawa |
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o kawie (19)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie prowadzimy moderacji opini. Opinie pochodza tylko od zalogowanych i zarejestrowanych klientów, którzy zakupili opiniowany produkt.
Easy
No na tą kawa czekałam długo.. Super, że się wreszcie u Was pojawiła. YIRGA była do kupienia w sklepach, ale odkąd spróbowałam kaw z Waszej palarni- w sklepach nie kupuje. Tak pachnących kaw nie ma nigdzie.
Katarzyna W.
Dla mnie liczy się tylko kawa z Etiopii. Innej nie pijam. Spróbowałam i ta jest godna plecenia.
Wiesław W.
Dobra kawa z Etiopii. Polecam.
Mirek
Szalenie bogata w aromacie i smaku. Dobra kawa ziarnista. Producent kawy się stara - to widać.
Justyna
Wyjątkowa, dobra kawa. Jednak kawa z Etiopii to podstawa. To taki "must have" elementarza smaku. Każdy musi jej spróbować. Serdecznie polecam. Ta kawa miło mnie zaskoczyła i zgadzam się z opiniami, że jej owocowy smak jest unikatowy.
Grzesiek
Wielu kaw nie próbowałem ale piłem różne mieszanki jak i kawy z Brazylii, Kolumbii, Hondurasu oraz tą z Etiopii ze "świeżowypalana" dla mnie jest jak dotąd najlepsza espreso jak i late.
Konrad Wróblewski
Słodycz i jeszcze raz słodycz. Lekka kwasowość owoców cytrusowych. Polecam pod dripa i aeropress :)
Anton Atanasov
polecam super kawka
Dariusz Mrówka
Dobra klasyczna kawa z Afryki. Niby podobna do Sidamo, a jednak Yirgacheffe odróżnia się pewną subtelnością. Palona jasno oddaje czysty smak. Polecam.
BAMMstudio
Bajka :). Dużo cytrusów i dobrej kwasowości.
Bernard
Do tej pory moja ulubiona. Owocowa, dość kwaskowa. Mój typ.
Marcin
Jedna z moich ulubionych, fantastyczny świeży smak owoców cytrusowych
Tomasz Szczepański
Bardzo dobra. Odpowiednia kwasowość. Delikatna nuta skórki pomarańczy w zapachu. Parzona V60, palenie jasne. Na pewno wrócę po zmianie młynka na lepszy
Anton Atanasov
polecam
Przemysław Gałek
Bardzo smaczna, uniwersalna, każdemu będzie smakować. Nieco mniej kwasowa niż bym się spodziewał z opisu, ale to w niczym nie przeszkadza :)
Andrzej
Lekko kwasna dobra kawa.
Jakub S
Jak na kawę z Etiopii, to jednak jakość średnia. W życiu bym nie pomyślał, że piję coś co ma teoretycznie 87 punktów. Kwasowość niska. / Chemex, palona jasno, 6 g / 100 ml
Mateusz
Kawa rewelacyjna. Wszystko zgodne z opisem, przyjemna delikatna kwasowość, wyczuwalne nuty cytrusów, lekka gorycz grejpfruta, trochę slodyczy, kwiatów. Bardzo dobrze średnio wypalona, idealnie pasuje pod espresso. Wg mnie najlepiej pić czarną, jako mleczną traci się jej walory smakowe.
Grzegorz Ruda
Dobra kawa