Kawa Ethiopia Yirgacheffe Speciality

Dostępność: dużo
Przewidywany termin wysyłki do: 3 dni roboczych
Cena: 26,49 zł 26.49
Cena za 1 kilogram od: 93,31 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

O kawie

 KUP SWOJĄ KAWĘ W JESZCZE LEPSZEJ CENIE!

TWÓJ ZESTAW KAW ŚWIATA 6 x 250 G.

Kawa Etiopia Yirgacheffe Arabica

Opis kawy

Kawa z Etiopii to dar tego afrykańskiego kraju dla całego świata. To tutaj po raz pierwszy zerwano wisienki kawowca z krzaka i tutaj pierwszy raz palono świeżą kawę. Nadal w lasach Etiopii znajduje się ogromna ilość różnorodnych nieodkrytych jeszcze szczepów krzaku kawy. Oferujemy Państwu kawę Etiopia Yirgacheffe, uznawana za najlepsza kawę z Etiopii. Miasto Yirgacheffe (Irgachefe) znajduje się w obszarze Sidamo Etiopii na wysokości około 1900 metrów nad poziomem morza i jest centrum administracyjnym . Wisienki kawowca są  zbierane ręcznie z niewielkich plantacji kawy położonych w wysokich górach nad miastem Sidamo. Lokalnie również poddawano myciu a następnie moczeniu przez 72 godziny w specjalnych zbiornikach  Sidamo to stolica południowego regionu Etiopii,  stolicą państwa jest Addis Ababa. To właśnie w stolicy Etiopii  funkcjonują centralne ośrodki obróbki ziaren kawy. Po dotarciu do Addis Ababy, kawa poddawana  sortowaniu i pakowaniu. W stolicy znajduje się również Giełda Kawy, która zajmuje się z ramienia Państwa sprzedażą praktycznie całej kawy pochodzącej z Etiopii. Stosowanie metody obróbki ziaren na mokro dodaje ziarnom intensywnego aromatu. Plantacje z których pochodzi kawa w naszym sklepie są położone na wysokościach od 1 750 m do 2 100 mn.p.m. Odmiana krzaków kawowca to Arabica Typica.

W smaku naszej kawy dominują owoce cytrusowe wspólnie z intensywnym kwiatowym aromatem; nuty pomarańczy, grejpfruta a także limonki. Elegancka kwasowość i duża gęstość cremy  świeżo palonej kawy. Wyczuwalne są drobne egzotyczne nuty pieprzu i cynamonu. Etiopia Yirgacheffe z racji swojego bukietu smaków, doskonale się nadaje do parzenia na zimno i do picia w okresie letnim.  

Kawę Etiopia Yirgacheffe, proponujemy jako wypaloną na średnio; to najlepiej oddaje jej delikatne cytrusowe cechy. Kawa palona na jasno to większa kwasowość w polaczeniu z wyraźniejszą nutą cytrusów. Palenie na ciemno to propozycja dla wielbicieli kaw cięższych i słodkich.

 

W skrócie o kawie 

  • Kontynent: Afryka
  • Kraj: Etiopia
  • Region: Yirgacheffe
  • Plantacja: spółdzielnia 
  • Położenie plantacji: 1 750 m do 2 100 m n.p.m.
  • Odmiana botaniczna: Heirloom
  • Obróbka ziarna: mokro
  • Nuty smakowe: cytrus, aromaty kwiatowe, nuty pomarańczy, grejpfruta a także limonki
  • Rok zbiorów: 2017/2018
  • SCAA Cup score: 87 pkt. (0-100)
 

Sposób przygotowania kawy:

Afrykańska kawa z Etiopii  idealnie nadaje się do ekspresów ciśnieniowych, wyposażonych w młynki. Jeżeli ekspres nie posiada młynka, należy kawę zmielić przed włożeniem do ekspresu.  

  • Jak zaparzyć kawę ?

    • 250 gr. to około 31 kaw
    • 500 gr. to około 62 kaw
    • 1000 gr to około 125 kaw

    Woda :Zimna filtrowana wodę podgrzewamy do temperatury około 92 stopni Celsjusza

    Mielenie:Miel tylko tyle kawy ile natychmiast zużyjesz, nie miel na zapas.

    Rodzaj mielenia:Wybierz właściwy do sposobu parzenia: mielenie drobne do espresso, średnie do ekspresów i dripów, grube do French Pressu

    Ilość kawy mielonej;Zacznij od 2 łyżek stołowych mielonej kawy na 180 ml zimnej filtrowanej wody

    Przechowywanie:Przechowuj kawę ziarnista w szczelnym pojemniku, dla ochrony smaku i aromatu świeżo palonej kawy. Nie przechowuj kawy w lodówce.

Kawa świeżo palona to kawa od 1 dnia do 14 dni od daty palenia. Sprawdzaj datę palenia na opakowaniu.

 

 

 

Podobne kawy

Opinie o kawie (7)

4 maja 2016

No na tą kawa czekałam długo.. Super, że się wreszcie u Was pojawiła. YIRGA była do kupienia w sklepach, ale odkąd spróbowałam kaw z Waszej palarni- w sklepach nie kupuje. Tak pachnących kaw nie ma nigdzie.

5 maja 2016

Dla mnie liczy się tylko kawa z Etiopii. Innej nie pijam. Spróbowałam i ta jest godna plecenia.

14 maja 2016

Dobra kawa z Etiopii. Polecam.

23 maja 2016

Szalenie bogata w aromacie i smaku. Dobra kawa ziarnista. Producent kawy się stara - to widać.

11 czerwca 2016

Wyjątkowa, dobra kawa. Jednak kawa z Etiopii to podstawa. To taki "must have" elementarza smaku. Każdy musi jej spróbować. Serdecznie polecam. Ta kawa miło mnie zaskoczyła i zgadzam się z opiniami, że jej owocowy smak jest unikatowy.

11 listopada 2017

Wielu kaw nie próbowałem ale piłem różne mieszanki jak i kawy z Brazylii, Kolumbii, Hondurasu oraz tą z Etiopii ze "świeżowypalana" dla mnie jest jak dotąd najlepsza espreso jak i late.

18 października 2018

Słodycz i jeszcze raz słodycz. Lekka kwasowość owoców cytrusowych. Polecam pod dripa i aeropress :)

  • PALENIE

    JASNE

    Zachowuje dużo unikatowych smaków kawy, wynikających z miejsca pochodzenia. Kawa ma więcej kwasowości, nut cytrusowych, najwięcej kofeiny. Poziom wypalenia kawy najczęściej wybierany przy parzeniu metodami alternatywnymi. Zwykle jasny cynamonowy kolor. Brak olejków na zewnątrz ziarna kawy.

  • PALENIE

    ŚREDNIE

    Zachowuje część smaków miejsca pochodzenia kawy. Palenie średnie wyrównuje kwasowość kawy i body ( ciężkość smaku). Średnia zawartość kofeiny. Palenie najczęściej wybierane do parzenia kawy w ekspresach. Zwykle najlepszy wybór na pierwszy kontakt z kawą. Brak olejków na zewnątrz ziarna

  • PALENIE

    CIEMNE

    Kolor ziaren kawy przypomina kolor ciemnej czekolady. Zwykle dominuje smak kakao, goryczka i orzechy. Minimalna kwasowość. W niewielkim stopniu wyczuwalne są unikatowe smaki kawy nadawane przez miejsce pochodzenia ziarna. Najmniej kofeiny z wszystkich paleń. Ziarna mogą być pokryte naturalnymi olejkami - połyskliwe. 

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl