Kawa Ethiopia Yirgacheffe Kochere Chelelektu

Dostępność: sporo
Przewidywany termin wysyłki do: 3 dni roboczych
Cena: 28,90 zł 28.90
Cena za 1 kilogram od: 98,26 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

O kawie

Kawa Ethiopia Yirgacheffe Kochere Chelelektu

Opis kawy

Jedną z największych zalet kawy z Etiopii jest fakt występowania jak się szacuje ponad 6000 tysięcy odmian krzaka kawowego w tym górzystym kraju. Wszystkie odmiany są stworzone w absolutnie naturalny sposób – Etiopia to ojczyzna kawy i tam kawa czuje się jak u siebie. Rolnicy w Etiopii uprawiają kawę bez użycia środków chemicznych, zwyczajnie potrafi doskonale rosnąć i owocować w przydomowych ogródkach, tak jak u nas jabłonie. W takich warunkach zwyczajnie nie ma sensu stosować chemii, więc praktycznie całą kawę z Etiopii można określać mianem kawy organicznej, bez względu czy posiada drogie zachodnie certyfikaty czy też nie. W związku z tak dużą ilością naturalnych odmian, zwykle dla określenia odmiany kawy z Etiopii używa się jednej zaborczej nazwy Ethiopian Heirloom Varietals. Bogactwo odmian to tylko jeden z filarów renomy kawy z Etiopii, kolejnym jest bardzo wysoka kultura uprawy kawy i różnorodność technik. Wszystkie powyższe cechy powodują, że każdy może się zachwycić kawą z Etiopii. W Etiopii każdy znajdzie coś co lubi.

Kawa pochodzi z okolic miejscowości Chelelektu, w której zlokalizowany jest spółdzielczy punkt przetwarzania dojrzałych wiśni kawy w zielone ziarno. Chelelektu leży w dzielnicy Kochere regionu Yirgacheffe. Jest to region uznawany za miejsce „narodzin” kawy dla ludzi. W regionie gospodarstwa to zwykle niewielkie rodzinne poletka, położone na wysokości 1900 do 2250 m, n.p.m. Wysokość jest tu niebagatelna bo są to jedne z najwyżej położonych plantacji kawy na świecie. Obszar słynie z kawy o wyjątkowo złożonym smaku i intensywnym aromacie. Kawa Etiopia Yirgacheffe Chelelektu Kochere to kawa zbierana ręcznie z okolicznych wzgórz i gospodarstw w Etiopii pojęcie obszaru plantacji bywa dość względnie traktowane, kawa potrafi rosnąć na określonym gospodarstwie jak też i dookoła niego. Kawa pochodzi z blisko 700 drobnych, głównie rodzinnych gospodarstw. Wiśnie kawy są ręcznie zbierane i sortowane, tak, żeby usunąć z dalszej obróbki wszelkie niedojrzałe czy uszkodzone wisienki kawy. Następnie specjalna maszyna do usuwania pulpy  z wiśni oczyszcza ziarno kawy, potem kawa jest podawana 36 godzinnej kąpieli w specjalnych zbiornikach wodnych, po wypłukaniu, wysycha na specjalnych łóżkach przez kolejne 10-15 dni.

Kawa Etiopia Yirgacheffe Chelelektu Kochere, na wstępie częstuje nas aromatami owoców z domieszką kakao. W  porównaniu do klasycznej kawy Etiopia Yirgacheffe w smaku jest  mocniejsza ekspozycja nuty herbacianej w towarzystwie  jagód,  porzeczki, limonki i owoców lasu.

 

W skrócie o kawie 

  • Kontynent: Afryka
  • Kraj: Etiopia
  • Region: Kochere/Chelelektu
  • Plantacja: spółdzielnia 
  • Położenie plantacji: 1900-2250 m n.p.m.
  • Sposób przetwarzania: washed
  • Nuty smakowe; jagody,  porzeczki, limonki i owoce lasu
  • Rok zbiorów :2017

Sposób przygotowania kawy:

Afrykańska kawa z Etiopii, idealnie nadaje się do ekspresów ciśnieniowych, wyposażonych w młynki. Jeżeli ekspres nie posiada młynka, należy kawę zmielić przed włożeniem do ekspresu.  

  • Mocna kawa; wsypujemy  8 małych łyżeczek (ok.9 g.) mielonej kawy na kubek 180 ml.
  • Zwykła kawa to 6 małych  łyżeczek (ok. 7g.) mielonej kawy na kubek 180 ml.

Zalewamy kawę gorącą wodą. Kawę parzymy przez 4 minuty. Kawę ziarnistą najlepiej mielić przed parzeniem. Kawę (ziarnistą,mieloną) należy przechowywać w szczelnym pojemniku.

Kawa świeżo palona to kawa od 1 dnia do 14 dni od daty palenia. Sprawdzaj datę palenia na opakowaniu.

 

 

Podobne kawy

Opinie o kawie (0)

  • PALENIE

    JASNE

    Zachowuje dużo unikatowych smaków kawy, wynikających z miejsca pochodzenia. Kawa ma więcej kwasowości, nut cytrusowych, najwięcej kofeiny. Poziom wypalenia kawy najczęściej wybierany przy parzeniu metodami alternatywnymi. Zwykle jasny cynamonowy kolor. Brak olejków na zewnątrz ziarna kawy.

  • PALENIE

    ŚREDNIE

    Zachowuje część smaków miejsca pochodzenia kawy. Palenie średnie wyrównuje kwasowość kawy i body ( ciężkość smaku). Średnia zawartość kofeiny. Palenie najczęściej wybierane do parzenia kawy w ekspresach. Zwykle najlepszy wybór na pierwszy kontakt z kawą. Brak olejków na zewnątrz ziarna

  • PALENIE

    CIEMNE

    Kolor ziaren kawy przypomina kolor ciemnej czekolady. Zwykle dominuje smak kakao, goryczka i orzechy. Minimalna kwasowość. W niewielkim stopniu wyczuwalne są unikatowe smaki kawy nadawane przez miejsce pochodzenia ziarna. Najmniej kofeiny z wszystkich paleń. Ziarna mogą być pokryte naturalnymi olejkami - połyskliwe. 

Wybierz Twój zestaw Kawy

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl