+48 733 634 761(pn-pt; 9-16)  sklep kawa zamówienie kawa@swiezowypalana.pl kawa świeżo palona GRATIS od 99 zł  dostawa gratis w 24h od wypalenia


   Festiwal Kaw Jasno Palonych     Extra Fresh to kawy wypalane w dniu wysyłki    


Kawa Świeżo Palona Ethiopia Yirgacheffe Bekele Fega Gr1 Speciality

Kawa-świezo-palona-Etiopia-Yirgacheffe-Bekele-Fega.png
Dostępność: kawa wyprzedana
Cena: 51,49 zł 51.49
ilość szt.
Zyskujesz 51 pkt [?]
dodaj do przechowalni

O kawie

Etiopia Yirgacheffe Gr. 1 Bekele Fega - kawa świeżo palona, sklep z kawą palarni kawy SwiezoWypalana.pl


kawa Brazylia Arabica
Kawa z Afryki Afryka
Kawa z Etiopii Etiopia
manufaktura kawy Yirgacheffe
Kawa z Afryki Gedeo gmina Konga Debube Bekele Fega
bogactwo kaw Naturals
kawa świeżo palona Heirloom
świeżo palona 2018-2019
sklep kawa truskawki maliny, marakuja, herbata
kawa premium 1 800 m - 2 000 m n.p.m.
najlepsza kawa kawa świeżo palona
Brazylia Santos w zestawach w zestawie taniej
jakość kawy 86,5 pkt. kawa speciality / single origin

Poznajcie Państwo; kawa z Etiopii - Yirgacheffe gr 1.

Kawy z etiopskiego regionu Yirgacheffe słyną ze swoich złożonych kwiecistych smaków. Plantacje w tym regionie potrafią być położone na wysokościach nawet 2000 metrów n.p.m.

Kawa którą mamy przyjemność Państwu przedstawić to prawdziwy etiopski rarytas, zwykle kawy z Etiopii są mieszanką kaw z wielu gospodarstw. Najczęściej oznaczone tylko kategorią ziarna i regionem upraw. W wypadku kawy Bekele Fega jest inaczej,  to kawa pochodząca od pojedynczego plantatora z regionu Yirgacheffe, w dodatku najwyższej kategorii Gr1. Kawy single estate z Etiopii to wyjątkowa rzadkość, dająca gwarancję unikatowego bukietu smaku. Podobnie jak w innych obszarach świata, rolnicy, których kawy osiągają najlepsze rezultaty na cuppingach sprzedają swoją kawę pod własnym nazwiskiem. W wypadku kawy Bekele Fega, stworzona została dodatkowo osobna  infrastruktura do przetwarzania kawy i  obróbki  metodą naturals/unwashed co rozwija w kawie niebanalną owocową słodyczy. Kawa po zbiorach wysypywana jest na specjalne stoły, gdzie jest suszona na słońcu przez blisko 2 tygodnie, następnie usuwana jest wierzchnia część jagody kawy.

W kawie wyczuwalna jest intensywna owocowa słodycz; maliny, truskawki marakuja.


 

Sposób przygotowania kawy:

Afrykańska kawa z Etiopii  idealnie nadaje się do ekspresów ciśnieniowych, wyposażonych w młynki. Jeżeli ekspres nie posiada młynka, należy kawę zmielić przed włożeniem do ekspresu.  

  • Jak zaparzyć kawę ?

    Woda :Zimna filtrowana wodę podgrzewamy do temperatury około 92 stopni Celsjusza

    Mielenie:Miel tylko tyle kawy ile natychmiast zużyjesz, nie miel na zapas.

    Rodzaj mielenia:Wybierz właściwy do sposobu parzenia: mielenie drobne do espresso, średnie do ekspresów i dripów, grube do French Pressu

    Ilość kawy mielonej;Zacznij od 2 łyżek stołowych mielonej kawy na 180 ml zimnej filtrowanej wody

    Przechowywanie:Przechowuj kawę ziarnista w szczelnym pojemniku, dla ochrony smaku i aromatu świeżo palonej kawy. Nie przechowuj kawy w lodówce.

Kawa świeżo palona to kawa od 1 dnia do 14 dni od daty palenia. Sprawdzaj datę palenia na opakowaniu.

Opis kawy

Kawa palona Do 24 h przed wysyłką
Gatunek kawy 100% arabica
Kategoria kawy kawa speciality
Pochodzenie single estate
Poziom kofeiny średni
Kwasowość niska
Punktacja kawy 86-90
Wiodąca nuta smakowa słodycz
Metoda obróbki naturals
Wiodąca odmiana Heirloom
Położenie plantacji od 1 500 do 2 000 m n.p.m.
Kontynent Afryka
Kraj Etiopia
Abonament na kawę Nie

Galeria produktu

Podobne kawy

Opinie o kawie (1)

17 marca 2019

Polecam smak kawy jest bardzo dobry

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl