Ethiopia Bekele Fega Speciality

kawa-świezo-palona-Etiopia-Bekele-Fega-Zirgacheffe.png
  • nowość
Dostępność: dużo
Przewidywany termin wysyłki do: 3 dni roboczych
Cena: 49,99 zł 49.99
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

O kawie

Kawa Etiopia Yirgacheffe Bekele Fega  Gr. 1 Arabica

Opis kawy

Kawy z etiopskiego regionu Yirgacheffe słyną ze swoich złożonych kwiecistych smaków. Plantacje w tym regionie potrafią być położone na wysokościach nawet 2000 metrów n.p.m.

Kawa którą mamy przyjemność Państwu przedstawić to prawdziwy etiopski rarytas, zwykle kawy z Etiopii są mieszanką kaw z wielu gospodarstw. Najczęściej oznaczone tylko kategorią ziarna i regionem upraw. W wypadku kawy Bekele Fega jest inaczej,  to kawa pochodząca od pojedynczego plantatora z regionu Yirgacheffe, w dodatku najwyższej kategorii Gr1. Kawy single estate z Etiopii to wyjątkowa rzadkość, dająca gwarancję unikatowego bukietu smaku. Podobnie jak w innych obszarach świata, rolnicy, których kawy osiągają najlepsze rezultaty na cuppingach sprzedają swoją kawę pod własnym nazwiskiem. W wypadku kawy Bekele Fega, stworzona została dodatkowo osobna  infrastruktura do przetwarzania kawy i  obróbki  metodą naturals/unwashed co rozwija w kawie niebanalną owocową słodyczy. Kawa po zbiorach wysypywana jest na specjalne stoły, gdzie jest suszona na słońcu przez blisko 2 tygodnie, następnie usuwana jest wierzchnia część wiśni kawy.

W kawie wyczuwalna jest intensywna owocowa słodycz; maliny, truskawki marakuja.

 

W skrócie o kawie 

  • Kontynent: Afryka
  • Kraj: Etiopia
  • Region: Yirgacheffe, Gedeo gmina Konga Debube
  • Plantacja: Bekele Fega 
  • Położenie plantacji: 1 800 m do 2 000 m n.p.m.
  • Odmiana botaniczna: Heirloom
  • Obróbka ziarna: naturals, unwashed
  • Nuty smakowe: słodka - złożona; nuty truskawek malin i marakuje, okrągłe  soczyste body, herbaciana.
  • Rok zbiorów: 2018/2019
  • SCAA Cup score: 86,5 pkt. (0-100)
 

Sposób przygotowania kawy:

Afrykańska kawa z Etiopii  idealnie nadaje się do ekspresów ciśnieniowych, wyposażonych w młynki. Jeżeli ekspres nie posiada młynka, należy kawę zmielić przed włożeniem do ekspresu.  

  • Jak zaparzyć kawę ?

    Woda :Zimna filtrowana wodę podgrzewamy do temperatury około 92 stopni Celsjusza

    Mielenie:Miel tylko tyle kawy ile natychmiast zużyjesz, nie miel na zapas.

    Rodzaj mielenia:Wybierz właściwy do sposobu parzenia: mielenie drobne do espresso, średnie do ekspresów i dripów, grube do French Pressu

    Ilość kawy mielonej;Zacznij od 2 łyżek stołowych mielonej kawy na 180 ml zimnej filtrowanej wody

    Przechowywanie:Przechowuj kawę ziarnista w szczelnym pojemniku, dla ochrony smaku i aromatu świeżo palonej kawy. Nie przechowuj kawy w lodówce.

Kawa świeżo palona to kawa od 1 dnia do 14 dni od daty palenia. Sprawdzaj datę palenia na opakowaniu.

Podobne kawy

Opinie o kawie (0)

  • PALENIE

    JASNE

    Zachowuje dużo unikatowych smaków kawy, wynikających z miejsca pochodzenia. Kawa ma więcej kwasowości, nut cytrusowych, najwięcej kofeiny. Poziom wypalenia kawy najczęściej wybierany przy parzeniu metodami alternatywnymi. Zwykle jasny cynamonowy kolor. Brak olejków na zewnątrz ziarna kawy.

  • [ POLECAMY ]

    PALENIE ŚREDNIE

    Zachowuje część smaków miejsca pochodzenia kawy. Palenie średnie wyrównuje kwasowość kawy i body ( ciężkość smaku). Średnia zawartość kofeiny. Palenie najczęściej wybierane do parzenia kawy w ekspresach. Zwykle najlepszy wybór na pierwszy kontakt z kawą. Brak olejków na zewnątrz ziarna

  • PALENIE

    CIEMNE

    Kolor ziaren kawy przypomina kolor ciemnej czekolady. Zwykle dominuje smak kakao, goryczka i orzechy. Minimalna kwasowość. W niewielkim stopniu wyczuwalne są unikatowe smaki kawy nadawane przez miejsce pochodzenia ziarna. Najmniej kofeiny z wszystkich paleń. Ziarna mogą być pokryte naturalnymi olejkami - połyskliwe. 

Wybierz Twój zestaw Kawy

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl