Masz pytania +48 733 634 761(pn-pt; 9-16)  sklep kawa zamówienie kawa@swiezowypalana.pl kawa świeżo palona GRATIS OD 99 ZŁ  dostawa gratis w 24h od wypalenia

Kawa Świeżo Palona Ethiopia Yirgacheffe Bekele Fega Gr1 Speciality

Dostępność: sporo
Przewidywany termin wysyłki do: 3 dni roboczych
Cena: 51,49 zł 51.49
ilość szt.
Zyskujesz 51 pkt [?]
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 5
Palarnia kawy: SwiezoWypalana.pl
Kod produktu: 9136

O kawie

Kawa Etiopia Yirgacheffe Bekele Fega  Gr. 1 Arabica

Opis kawy

Kawy z etiopskiego regionu Yirgacheffe słyną ze swoich złożonych kwiecistych smaków. Plantacje w tym regionie potrafią być położone na wysokościach nawet 2000 metrów n.p.m.

Kawa którą mamy przyjemność Państwu przedstawić to prawdziwy etiopski rarytas, zwykle kawy z Etiopii są mieszanką kaw z wielu gospodarstw. Najczęściej oznaczone tylko kategorią ziarna i regionem upraw. W wypadku kawy Bekele Fega jest inaczej,  to kawa pochodząca od pojedynczego plantatora z regionu Yirgacheffe, w dodatku najwyższej kategorii Gr1. Kawy single estate z Etiopii to wyjątkowa rzadkość, dająca gwarancję unikatowego bukietu smaku. Podobnie jak w innych obszarach świata, rolnicy, których kawy osiągają najlepsze rezultaty na cuppingach sprzedają swoją kawę pod własnym nazwiskiem. W wypadku kawy Bekele Fega, stworzona została dodatkowo osobna  infrastruktura do przetwarzania kawy i  obróbki  metodą naturals/unwashed co rozwija w kawie niebanalną owocową słodyczy. Kawa po zbiorach wysypywana jest na specjalne stoły, gdzie jest suszona na słońcu przez blisko 2 tygodnie, następnie usuwana jest wierzchnia część wiśni kawy.

W kawie wyczuwalna jest intensywna owocowa słodycz; maliny, truskawki marakuja.

 

W skrócie o kawie 

  • Kawa Speciality
  • Kontynent: Afryka
  • Kraj: Etiopia
  • Region: Yirgacheffe, Gedeo gmina Konga Debube
  • Plantacja: Bekele Fega 
  • Położenie plantacji: 1 800 m do 2 000 m n.p.m.
  • Odmiana botaniczna: Heirloom
  • Obróbka ziarna: naturals, unwashed
  • Nuty smakowe: słodka - złożona; nuty truskawek malin i marakuje, okrągłe  soczyste body, herbaciana.
  • Rok zbiorów: 2018/2019
  • SCAA Cup score: 86,5 pkt. (0-100)
 

Sposób przygotowania kawy:

Afrykańska kawa z Etiopii  idealnie nadaje się do ekspresów ciśnieniowych, wyposażonych w młynki. Jeżeli ekspres nie posiada młynka, należy kawę zmielić przed włożeniem do ekspresu.  

  • Jak zaparzyć kawę ?

    Woda :Zimna filtrowana wodę podgrzewamy do temperatury około 92 stopni Celsjusza

    Mielenie:Miel tylko tyle kawy ile natychmiast zużyjesz, nie miel na zapas.

    Rodzaj mielenia:Wybierz właściwy do sposobu parzenia: mielenie drobne do espresso, średnie do ekspresów i dripów, grube do French Pressu

    Ilość kawy mielonej;Zacznij od 2 łyżek stołowych mielonej kawy na 180 ml zimnej filtrowanej wody

    Przechowywanie:Przechowuj kawę ziarnista w szczelnym pojemniku, dla ochrony smaku i aromatu świeżo palonej kawy. Nie przechowuj kawy w lodówce.

Kawa świeżo palona to kawa od 1 dnia do 14 dni od daty palenia. Sprawdzaj datę palenia na opakowaniu.

Opis kawy

Kawa palona Do 24 h przed wysyłką
Gatunek kawy 100% arabica
Kategoria kawy kawa speciality
Pochodzenie single estate
Poziom kofeiny średni
Kwasowość niska
Punktacja kawy 86-90
Wiodąca nuta smakowa słodycz
Metoda obróbki naturals
Wiodąca odmiana Heirloom
Położenie plantacji od 1 500 do 2 000 m n.p.m.
Kontynent Afryka
Kraj Etiopia
Abonament na kawę Nie

Podobne kawy

Opinie o kawie (1)

17 marca 2019

Polecam smak kawy jest bardzo dobry

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl