


Sklep z kawą palarni kawy!
Sklep z kawą palarni kawy!
⏱️ZŁÓŻ ZAMÓWIENIE DO 13:00, WYPALIMY I WYŚLEMY JESZCZE DZIŚ! ⏱️
Brazylia Fazenda Santo Antônio Arabica: głęboka i aromatyczna z dominującymi nutami czarnych wiśni, karmelu i jabłek. Doskonała równowaga smaku i słodyczy, idealna dla miłośników wyrafinowanej kawy.
Więcej o kawie w Opisie Kawy
|Wybierz żądane opakowanie, poziom palenia i mielenia, wówczas zostanie wyświetlona ostateczna cena. Cena wyjściowa to cena za 75 g. kawy ziarnistej palonej na średnio|
W Palarni Kawy Sochaccy stale jesteśmy zainteresowani kawami z brazylijskich Lasów Atlantyckich takimi jak Kawa Brazylia Santo Antônio dzieje się tak z kilku powodów. Minas Gerais w swojej wschodniej części jest jednym z najbardziej tradycyjnych regionów upraw brazylijskiej kawy, małe gospodarstwa zajmujące się uprawą kawy zaczęły tam być zakładane w zasadzie od początku historii kawy w Brazylii. Kiedy kawy z brazylijskiego Minas Gerais budowały na świecie renomę znaczenie słów bogactwo kaw Brazylii, wtedy brazylijska kawa stanowiła blisko 80% światowej kawy. Zawsze staramy się, żeby w sklepie z kawą Sochaccy znajdowała się jedna lub więcej propozycji właśnie z tamtego miejsca świata. Region upraw kawy w Minas Gerais jest bardzo rozległy zajmuje w 63 gminach blisko 275 tysięcy hektarów i rozciąga się od Espírito Santo i Rio de Janeiro na zachód w kierunku środka stanu, w tym znanych miasteczek kawowych, takich jak Manhuaçu, Viçosa, Araponga, Alto Caparáo
Kawa Brazylia Santo Antônio która mamy przyjemność Państwu przedstawić pochodzi z brazylijskiej plantacji Santo Antônio, położonej 15 minut drogi samochodem od miasta Dom Corrêa w gminie Manhuaçu, stanie Matas de Minas, około 300 km na północ od Rio de Janeiro. Uprawy plantacji leżą na wysokości 850 metrów n.p.m. Fazenda Santo Antônio zajmuje obszar o powierzchni 200 hektarów, na których rosną odmiany kawy arabica Catuai 144. Uprawą kawy zajmuje się Mauro Luis Heringer, który jest właścicielem. Zebrane jagody kawy przetwarzane są metodą naturals, która polega na przesuszaniu zebranej kawy w słońcu przez okres 30 dni a następnie z owoców kawy usuwana jest wierzchnia, wyschnięta, warstwa jagody przy pomocy specjalnych młynów. Kawa byłą zbierana w czerwcu. Gospodarstwo kładzie znaczny nacisk na zrównoważony rozwój i posiada takie certyfikaty jak Organic i Rainforest Alliance. Plantacja jest częścią spółdzielni COOPFAM zrzeszająca około 250 rolników z całego stanu Minas Gerais.
W kawie na pierwszy plan wysuwa się nuta smakowa czarnej dojrzałej wiśni, karmelu z subtelnymi nutami winnymi jabłek. Kawa charakteryzuje się pełnym body i delikatnie wyczuwalną kwasowością cytrusów.
Arabica Brazylia Santo Antônio jest symbolem świeżości i intensywności aromatu, zachowując pełnię smaków dzięki procesowi świeżego palenia.
W SwiezoWypalana.pl każde zamówienie arabica Brazylia Santo Antônio jest indywidualnie palone, co gwarantuje niezrównaną jakość i świeżość produktu.
Arabica Brazylia Santo Antônio oferuje więcej kofeiny niż starsze kawy, zapewniając wyjątkowe właściwości smakowe i pobudzające.
Zamówienia arabica Brazylia Santo Antônio na SwiezoWypalana.pl kwalifikują się do darmowej dostawy, co dodaje wygody zakupom.
Każda partia arabica Brazylia Santo Antônio jest wypalana w dniu wysyłki, co zapewnia maksymalną świeżość produktu.
Świeżo palona arabica Brazylia Santo Antônio charakteryzuje się intensywnym smakiem i aromatem, co sprawia, że każda filiżanka jest wyjątkowym doznaniem.
Arabica Brazylia Santo Antônio może być zmielona do przygotowania kawy aż 7 metodami, co pozwala na indywidualne dopasowanie do preferencji parzenia.
Trzy poziomy palenia arabica Brazylia Santo Antônio dają możliwość wyboru smaku zgodnie z preferencjami, od jasnego po ciemne palenie.
Jako dobra palarnia kawy działająca od 2014 roku, SwiezoWypalana.pl gwarantuje rzemieślniczą jakość każdej partii arabica Brazylia Santo Antônio.
Arabica Brazylia Santo Antônio jest produktem rodzinnego przedsiębiorstwa, co zapewnia zaangażowanie i pasję w każdym etapie produkcji.
Arabica Brazylia Santo Antônio dostępna jest wyłącznie online, co zapewnia bezpośredni dostęp do świeżo palonych kaw speciality.
Arabica Brazylia Santo Antônio jest kawą naturalną, bez dodatków, co podkreśla jej autentyczny smak i aromat.
Opis
Specyficzne kody
Za kawę świeżo paloną uznaje się kiedy upłynęło minimum 24 godziny od daty wypalenia ale nie więcej niż 14 dni. Kawa po wypaleniu potrzebuje 24 godzin na odpoczynek-odgazowanie, po upływie 14 dni od daty palenia dochodzi do utraty blisko 20% intensywności aromatu jak i smaku.
Jeżeli przygotowujesz kawę metodami alternatywnymi (AeroPress, Drip, dripper, V60, Chemex...) koniecznie spróbuj kawy w paleniu jasnym.
Jeżeli przygotowujesz kawę w ekspresie ciśnieniowym, przelewowym czy kawiarce, spróbuj kawy w paleniu średnim; jest najbardziej uniwersalnym wypalenie kawy; najczęściej wybieranym.
Jeżeli przygotowujesz kawę w tygielku, spróbuj palenia ciemnego.
Kawa wypalona na jasno zawiera więcej kofeiny niż kawa palona na średnio czy ciemno. Zwykle są bardziej wyczuwalne nuty cytrusów, kwiatów.
Jeżeli dopiero zaczynasz swoją przygodę z kawami świeżo palonymi lub z tą konkretną kawą najlepiej pierwszy raz wypróbuj ją w paleniu średnim. Palenie średnie jest najbardziej zbalansowanym paleniem pomiędzy kwasowością cytrusów a wyrazistą czekoladą, kakao.
Palenie ciemne, często kojarzone z paleniem włoskim, to eksponowanie w kawie nut kakao, ciemnej czekolady; mniej wyczuwalne są nuty owocowe, kwiatów. Kawa palona na ciemno zawiera najmniej kofeiny z wszystkich 3 paleń.
Jasne palenie kawy (Cynamon, New England, Light Roast, Light City, Half City) to proces palenia ziaren kawy, który prowadzi do uzyskania lekkiego koloru i delikatnego smaku. Podczas jasnego palenia, ziarna są poddawane krótkiemu procesowi palenia (około 5-7 minut) przy stosunkowo niskiej temperaturze. Podczas tego procesu, cukry zawarte w ziarnach kawy zaczynają karmelizować się, ale nie tak intensywnie jak w przypadku ciemnego palenia.
Kawa z jasnego palenia ma wyraźną kwasowość i delikatne, owocowe i kwiatowe aromaty. Kawa z jasnego palenia jest często preferowana przez miłośników kawy, którzy cenią sobie subtelne, kompleksowe smaki i aromaty.
Takie kawy są szczególnie popularne w krajach skandynawskich, gdzie jasno palona kawa jest traktowana jak produkt luksusowy i pite jest w mniejszych ilościach, ale w lepszej jakości. Jednakże, ze względu na kwaśny smak i delikatność, kawa z jasnego palenia nie jest lubiana przez wszystkich miłośników kawy. Kawa jasno palona jest popularna wśród miłośników alternatywnego sposobu przygotowywania kawy.
Średnie palenie kawy (American, City Roast Medium, Regular Roast, City Roast, Breakfast Roast)to proces palenia ziaren kawy, który znajduje się pomiędzy jasnym a ciemnym paleniem. W trakcie średniego palenia, ziarna są palone przez około 10-15 minut przy umiarkowanej temperaturze. Podczas tego procesu, cukry zawarte w ziarnach kawy zaczynają karmelizować się, co nadaje kawie słodkawy smak, a kwasowość ziaren jest delikatnie zredukowana. Ziarna zyskują bardziej złożone aromaty, w tym nuty orzechowe, kwiatowe i owocowe.
Średnie palenie kawy jest to najczęściej preferowane wypalenie kawy przez miłośników kawy, ponieważ zachowuje ono subtelne smaki ziaren, jednocześnie dodając nieco słodyczy i pełności smaku. Kawa ze średniego palenia jest również popularna w wielu kawiarniach i restauracjach, ponieważ ma zrównoważony smak i aromat, który jest lubiany przez szerokie grono konsumentów.
Ciemne palenie (Full City Roast, Vienna, Full-City Roast, After Dinner Roast) kawy to proces palenia ziaren kawy, który prowadzi do uzyskania bardzo ciemnego koloru i intensywnego smaku. Ziarna kawy są palone przez dłuższy czas i przy wyższej temperaturze niż w przypadku jasnego lub średniego palenia.
Podczas ciemnego palenia kawy, cukry zawarte w ziarnach kawy ulegają karmelizacji, a kwasowość ziaren jest niemal całkowicie usunięta. W rezultacie, kawa z ciemnego palenia ma intensywny, gorzki smak z nutami czekolady, karmelu i orzechów.
Ciemne palenie kawy jest popularne w niektórych regionach, takich jak Włochy, gdzie espresso z ciemnego palenia jest często preferowana. Jednakże, ze względu na intensywny smak i brak subtelnych smaków, nie jest to preferowany sposób palenia kawy przez niektórych miłośników kawy.
To naturalny smak kawy, otrzymany wyłącznie za pomocą wypalania kawy bez żadnych sztucznych dodatków czy konserwantów. Bogactwo kawy właśnie polega na różnorodności smaków kawy pochodzącej z różnych regionów świata.
Ilość kawy, którą należy kupić w palarni kawy, zależy od indywidualnych preferencji i potrzeb.
Jeśli pijesz kawę codziennie i lubisz świeżo paloną kawę, to warto kupić na zapas wystarczającą ilość na 2 tygodnie. Zaleca się, aby kupować wystarczającą ilość, aby uniknąć utraty świeżości.
Jednym ze sposobów na określenie odpowiedniej ilości kawy do zakupu jest obliczenie średniej ilości spożywanej kawy na dzień lub na tydzień. Na podstawie tej informacji można określić, ile kawy ziarnistej należy kupić w palarni, aby mieć zapas na odpowiedni okres czasu.
Jeżeli do przygotowania kawy używasz ekspresu ciśnieniowego z młynkiem, warto kupić takie opakowanie kawy (75g.,250g.,500g.,1000g.) żeby w całości przesypać kawę do pojemnika na ziarno.
Warto również wziąć pod uwagę swoje preferencje smakowe i wybierać kawę, która najlepiej odpowiada Twoim upodobaniom. Sklep Sochaccy.Co oferuje do zakupu próbki kaw 75g, co pozwala na wypróbowanie różnych smaków i wybór ulubionego rodzaju.
Ostatecznie, ilość kawy, którą należy kupić w palarni, zależy od indywidualnych preferencji i potrzeb, ale warto kupić wystarczającą ilość, aby uniknąć ciągłego chodzenia do sklepu po świeżą kawę.
Nie. Nie mamy takich kaw w ofercie. Jesteśmy palarnią kawy, zajmujemy się tylko naturalną kawą, przetwarzając ją jedynie w formie wypalania i ewentualnie mielenia.
Nie w naszej ofercie nie ma kaw smakowych.
Czarną kawą otrzymuje się poprzez zalanie zmielonych ziaren kawowca, tak więc kawa jest w 100% wege.
Nie, nie mamy w ofercie kawy instant. Jesteśmy palarnią kawy, zajmujemy się tylko naturalną kawą, przetwarzając ją jedynie w formie wypalania i ewentualnie mielenia.
Ilość kofeiny w kawie zależy nie tylko od metody palenia, ale również od rodzaju kawy oraz sposobu jej przygotowania. Jednak ogólnie uważa się, że kawa palona jasno, zawiera nieco więcej kofeiny niż ciemno palona.
Jasno palona kawa zachowuje większość naturalnych smaków i aromatów ziaren kawy, ale ma większą ilość olejków i związków fenolowych, które są usuwane podczas dalszego palenia. Dlatego też w jasno palonej kawie kofeina pozostaje w większej ilości.
Decyzja między kawą ziarnistą a mieloną zależy od kilku czynników. Po pierwsze, kawa ziarnista zwykle ma dłuższą trwałość niż kawa mielona, ponieważ ziarna kawy zachowują świeżość i aromat dłużej. Dlatego, jeśli chcesz cieszyć się najświeższą kawą, najlepiej kupić kawę ziarnistą i zmielić ją tuż przed parzeniem. Po drugie, kawa mielona jest bardziej wygodna i szybsza w przygotowaniu, ponieważ nie wymaga mielenia przed parzeniem. Dlatego, jeśli nie masz czasu na mielenie kawy przed każdym parzeniem, kawa mielona może być bardziej odpowiednia dla Ciebie. Po trzecie, kawa ziarnista oferuje większą kontrolę nad procesem parzenia kawy i pozwala dostosować grubość mielenia do preferencji smakowych. W przypadku kawy mielonej, jej grubość mielenia została już ustalona, co może wpłynąć na smak kawy. Podsumowując, decyzja między kawą ziarnistą a mieloną zależy od Twoich indywidualnych preferencji i potrzeb. Jeśli zależy Ci na świeżości i kontroli nad procesem parzenia kawy, lepiej wybrać kawę ziarnistą i zmielić ją tuż przed parzeniem. Jeśli jednak szukasz wygody i szybkości, kawa mielona może być bardziej odpowiednia dla Ciebie.
W związku ze zmianą platformy z dniem 28 czerwca 2023 roku zostały trwale usunięte wszystkie konta i związane z nimi informacje na SwiezoWypalana.pl do dnia 28 czerwca 2023.
Zapraszamy do założenia konta na nowej platformie SwiezoWypalana.pl.
Dlaczego Warto?
Nowa SwiezoWypalana.pl to:
Bez zmian pozostaje:
Przepraszam za powstałe utrudnienia.
@CUSTOMER_NAME@
@AUTHOR_PROFILE@ @COMMENT_ISO_COUNTRY@@COMMENT_TITLE@
@COMMENT_COMMENT@