Kontynent kawy
Ameryka Południowa
Przetwarzanie
Pulped Naturals
Odmiana kawy
Yellow Bourbon
Rok zbiorów kawy
2021/2022
Nuty smakowe
mleczna czekolada
Położenie plantacji
Od 1 000-1 500 M.N.P.M.
Kawa świeżo palona
Świeżo Palona
Kawa ziarnista
mielona na życzenie
Kawa Brazylia Pântano Kawa Ziarnista Speciality Świeżo Palona Arabica
Kawa speciality Brazylia Pântano którą mamy przyjemność Państwu zaprezentować, pochodzi z Brazylii, regionu Cerrado Mineiro leżącego w granicach stanu Minas Gerais, plantacji Pântano. Plantacja Brazylia Pântano jest własnością rodziny włoskich imigrantów, którzy przybyli do Brazylii w 1912 roku– rodziny Ferrero. Obecnie plantacją zarządza Wagner Ferrero-wnuk założycieli. Kawą zajmuje się od ponad 35 lat, kiedy to porzucił zawód inżyniera elektryka i zaczął pomagać słabnącemu ojcu. Obecnie Wagner Ferrero jest jednym z największych producentów kawy „specialty” w Brazylii. Pasjonatem hodowli, testów różnych odmian kawy. Uważa że jeżeli zadba o ziemię z której wyrastają jego krzaki to ziemia odpłaci się doskonałej jakości owocami. Ma rację tak właśnie się dzieje, żeby to przyznać należy spróbować tej niesamowitej brazylijskiej kawy. Uprawa Yellow bourbon to wybór wynikający z najwyższego poziomu cukru, który wyczuwalnie łagodzi kwasowość ale jej nie likwiduje. Wagner swoją codzienną pracę na plantacji kawy, łączy z prowadzeniem licznych lokalnych projektów społecznych takich jak: Fresh Water, Agricultural Education, Clean Streets, Youth Soccer.
Plantacja kawy
Plantacja kawy ma unikatowy mikroklimat i jak na warunki brazylijskie wyjątkowo wysokie położenie, zlokalizowana jest na wysokości od 1050 do 1150 metrów nad poziomem morza. Fazenda Pântano znajduje się w bezpośrednim sąsiedztwie miasta Patos de Minas i zajmuje obszar blisko 600 hektarów, z tego ponad 100 hektarów to jest tak zwana rezerwa naturalna czyli naturalne dzikie lasy. Wisienki kawy zbierane są z krzaków obrabiane metodą pulped natural polegającą na obraniu z wierzchniej warstwy i wysuszeniu na słońcu, podczas ekspozycji na specjalnych przewiewnych leżakach. Metoda pulped natural nadaje kawie czystszego smaku o lżejszych nutach owoców i kwiatów. Smak kawy jest bardziej złożony. Cały proces przygotowania kawy odbywa się na farmie. Farma posiada certyfikat Rainforest Alliance, stowarzyszenia zajmującego się m.in. ochroną biologicznej różnorodności przyrody.
Uprawiana na plantacji odmiana arabiki Yellow bourbon to żółty kolor dojrzałych wisienek i słodszy smak niż Typica. Yellow bourbon zyskał swoją popularność właśnie z powodu słodyczy i delikatności. Bourbon to lekka kwasowość, która doskonale podkreśla podstawowe nuty smakowe. Cechy charakterystyczne to również wyrównany bukiet i gładki smak.
Jak poziom palenia kawy wpływa na jej smak?
Poziom palenia kawy ma decydujący wpływ na jej smak i aromat. Jasno palone ziarna zachowują większość naturalnych kwasów i charakteryzują się intensywnymi, owocowymi nutami, co sprawia, że są idealne dla miłośników delikatniejszych smaków. Średnio palone ziarna mają bogatszy, bardziej zrównoważony profil smakowy z wyraźniejszymi nutami czekolady i orzechów, co czyni je doskonałym wyborem dla większości kawoszy. Ciemno palone kawy oferują głębokie, intensywne nuty gorzkiej czekolady, preferowane przez entuzjastów silnych i wyrazistych kaw. Nasza Rzemieślnicza Palarnia Kawy Sochaccy wyróżnia się na rynku, oferując jako jedyna możliwość wyboru poziomu palenia kawy, co pozwala klientom na idealne dopasowanie jej smaku do indywidualnych preferencji.
Kawa ziarnista arabica jasno palona Fazenda Pântano - Yellow bourbon, podkreśla nuty pomarańczy i lekkie nuty kakao. Wypalenia kawy na średnio rozwija nuty czekolady i migdałów, jednocześnie nie znika nam posmak pomarańczy. Ciemne wypalenie powoduje dominowanie nut orzecha i czekolady.
Swoim zwyczajem proponujemy wypalenie na średnio, wydaje się najlepiej balansować bogaty i złożony smak kawy.