Kontynent kawy
Ameryka Południowa
Nuty smakowe
orzechy laskowe
Położenie plantacji
Od 1 500-2 000 M.N.P.M.
Kawa świeżo palona
Świeżo Palona
Kawa ziarnista
mielona na życzenie
Kolumbia Armenia Excelso Kawa Ziarnista Świeżo Palona Arabica
Kolumbia Excelso Hacienda Monaco - jedna z najlepszych kaw arabicaz Kolumbii. Zaliczana do czołówki światowej kawy, doskonale zbalansowana, o niskiej kwasowości. Kawa ta posiada łagodny, pełny smak z subtelnym karmelowym aromatem.
Nikt właściwie nie wie, kiedy kawa zjawiła się w Kolumbii, niektórzy uważają, że pierwsze sadzonki przywieźli Jezuiccy zakonnicy XVII wieku. Pierwszy oficjalny transport kolumbijskiej kawy wypłynął do USA w 1835 roku. Od 1860 roku cła eksportowe stały się głównym dostawca pieniędzy dla budżetu rządu kolumbijskiego.
Kolumbia jest drugim największym producentem kawy na świecie i zarazem największym światowym producentem jakościowej arabiki. Krajami, do których kierowana jest większość produkcji kolumbijskiej kawy to Stany Zjednoczone, Niemcy, Japonia i Włochy. Kawa daje pracę blisko 580 tysiącom pracowników, plantatorów. Rolnicy uprawiający kawę są zrzeszeni w Federacji Kawy Kolumbijskiej (FNC) – organizacji dbającej, o jakość i renomę kawy kolumbijskiej już ponad 60 lat. FNC jest jednym z promotorów sprawiedliwego handlu ( fair-trade).
Jedna z najbardziej rozpoznawalnych odmian kawy Kolumbijskiej obok Supremo, jest Excelso z łaciny oznaczająca wspaniałą. Oferujemy kawę z plantacji Hacienda Monaco. Kawa z Kolumbii w swoim smaku jest prosta i zbalansowana. Odczuwalne w ustach body jest ciężkie prawie jak śmietana. Wyraźnie wyczuwalne aromaty kwiatowe. Kawy kolumbijskie to jedne z najlepiej sprzedających się kaw i zarazem jedne z najbardziej rozpoznawalnych w segmencie kaw jednorodnych ( jednolitego pochodzenia - ang."single origin"). Najważniejsze regiony upraw to Medellin, Huila, Santander, Popayan, i Nariño. Kolumbijskie obszary upraw są zróżnicowane i rozciągają się od północy do południa wzdłuż pasma górskiego Kordyliery.
Oznaczenie Excelso (łac. "Wysoka"), jest gwarantem, jakości, pod jednym wszak warunkiem, że kupuje się kawą z palarni, sklepu z kawą świeżo paloną. Marki własne sieci sklepów bardzo często obniżają ceny sprzedając starą kawę, paloną na bardzo ciemno. Jak wiadomo im starsza kawa tym jej cena jest niższa i tak się dzieje również w tym przypadku. W świecie kawy jest takie powiedzenie, że zielone ziarna kawy, powinny być przechowywane około 15 miesięcy, kawa palona 15 dni a kawa zmielona 15 minut. Kawa świeżo palona smakuje lepiej.
SwiezoWypalana.pl sklep z kawą Rzemieślniczej Palarni Kawy Sochaccy oferuje Państwu Kolumbię Excelso, mamy pewność że to najwyższej jakości kawa. Polecamy kawę ziarnistą paloną na średnio. Należy pamiętać, że kawę ziarnistą mielimy tuż przed zaparzeniem, wtedy kawa zachowuje maksimum swoich walorów, co jest szczególnie ważne przy kawach kolumbijskich. Czy to jest najlepsza kawa świata? Tego nie wie nikt, ale z cała pewnością jest to jedna z tych kaw, od których warto zacząć swoją przygodę z świeżo palonymi kawami single origin. Zapraszamy do podzielenia się swoją opinią o kawie - Państwa oceny pomogą klientom jeszcze szybciej wybrać swoją najlepsza kawę.