Aby zapewnić najlepszą możliwą obsługę, ta strona używa plików cookie. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na używanie przez nas plików cookie. Opublikowaliśmy nową politykę plików cookie, z którą należy się zapoznać, aby dowiedzieć się więcej o używanych przez nas plikach cookie. Zobacz politykę plików cookie.
Zamów kawę do 13

Wypalimy i wyślemy w dniu zamówienia (dt. dni roboczych)

Błyskawiczna Dostawa Gratis

0 zł dla każdego przedpłaconego zamówienia Kurier/Paczkomat (PL)

Palarnia kawy od 2014 roku

Internetowy sklep z kawą wypalaną na zamówienie

3 Poziomy palenia kawy

Wypalamy zamówioną kawę tak jak lubisz

Kolumbia Huila | Kawa Ziarnista | Świeżo Palona Arabica

Recenzja(0)
20,72 zł
Brutto
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 25.49
Obecnie brak na stanie

Odkryj wyjątkowe połączenie smaków z Kolumbii – Kawa specility Kolumbia Huila Fair Trade Arabica EP urzeka łagodnością i bogatym bukietem nut toffi, brzoskwini, moreli oraz limonki. Ta wyselekcjonowana południowoamerykańska Arabica to obietnica wyjątkowych chwil przy każdej filiżance. Nie czekaj, zamów już dziś i pozwól sobie na luksus prawdziwie wyjątkowej kawy!

Więcej o kawie w Opis Kawy


Sugerowany poziom palenia kawy do wybranej metody przygotowania kawy

Najlepsza kawa do Chemex - drip
Najlepsza kawa Aeropress jasne palenie
Najlepsza kawa do French press
Najlepsza kawa do Ekspres przelewowy
Najlepsza kawa do kawiarki
Najlepsza kawa do ekspresu ciśnieniowego
najlepsza kawa do Tygielka

|Wybierz żądane opakowanie, poziom palenia i mielenia, wówczas zostanie wyświetlona ostateczna cena. Cena wyjściowa to cena za 75 g. kawy ziarnistej palonej na średnio.|

      Kawa Kolumbia Huila | Kawa Ziarnista | Świeżo Palona Arabica| SwiezoWypalana.pl |Kolumbia
      Kolumbia Huila | Kawa Ziarnista | Świeżo Palona Arabica
      Kolumbia Huila | Kawa Ziarnista | Świeżo Palona Arabica
      keyboard_arrow_rightkeyboard_arrow_left
      Ilość :
      Napisz swoją recenzję

      poziomy mielenia kawy

      Wpływ Poziomu Mielenia Kawy na Jej Smak

      Dobór odpowiedniego poziomu mielenia kawy jest kluczowy dla uzyskania pełni jej aromatu i smaku. Na SwiezoWypalana.pl rozumiemy, jak ważne jest dostosowanie mielenia do indywidualnych preferencji i metod parzenia, dlatego oferujemy aż 7 poziomów mielenia do wyboru.

      Dlaczego Poziom Mielenia Ma Znaczenie?

      • Czas Ekstrakcji: Im drobniej zmielona kawa, tym większa powierzchnia kontaktu z wodą, co przyspiesza proces ekstrakcji. Dla kaw zaparzanych metodą espresso idealny będzie drobny mielony, który pozwala na szybkie wydobycie intensywnego smaku w krótkim czasie.
      • Metody Parzenia: Każda metoda parzenia wymaga innego poziomu mielenia. Dla kawiarek i ekspresów ciśnieniowych zalecany jest drobniejszy mielony, natomiast metody takie jak french press czy drip coffee wymagają grubszego mielenia. Właściwe dobranie grubości mielenia zapewnia optymalny czas ekstrakcji i uniknięcie nadmiernej goryczki lub kwasowości.
      • Smak i Aromat: Poziom mielenia wpływa na wydobycie różnych nut smakowych z kawy. Drobne mielenie może podkreślić słodkie i owocowe nuty, podczas gdy grubsze mielenie wydobywa bardziej subtelne, orzechowe i czekoladowe aromaty. Dostosowanie mielenia do rodzaju kawy pozwala na pełne wykorzystanie jej potencjału smakowego.

      Kolumbia Huila Excelso Kawa Ziarnista  Świeżo Palona Arabica

      Gatunek kawy

      Gatunek
      Arabica

      Kontynent kawy ziarnistej

      Kontynent kawy
      Ameryka Południowa

      Kraj pochodzenia kawy ziarnistej

      Kraj kawy
      Kolumbia

      Region pochodzenia kawy ziarnistej

      Region kawy
      Huila

      Subregion pochodzenia kawy ziarnistej

      Subregion
      San Augustin

      Metoda przetwarzania kawy

      Przetwarzanie
      Washed

      Odmiana kawy ziarnistej

      Odmiana kawy
      Caturra

      Rok zbiorów kawy ziarnistej

      Rok zbiorów kawy
      2020

      Wiodące nuty smakowe kawy ziarnistej

      Nuty smakowe
      toffi

      Wysokość położenia plantacji kawy ziarnistej

      Położenie plantacji
      Od 1 500-2 000 M.N.P.M.

      Kawa ziarnista świeżo palona

      Kawa świeżo palona
      Świeżo Palona

      Kategoria kawy ziarnistej

      Kategoria kawy
      Regionalna

      Ile kofeiny w kawie

      Poziom kofeiny
      średni

      Jaka jest kwasowość kawy

      Poziom kwasowości
      Niska

      Ile kawa ziarnista ma punktów SCA

      Punktacja kawy

      Kawa ziarnista mielona na życzenie

      Kawa ziarnista
      mielona na życzenie


      Kolumbia Huila Excelso Kawa Ziarnista Świeżo Palona Arabica

      Kawa speciality Kolumbia Excelso Huila EP Fair Trade, pochodzi z południowo-zachodniej Kolumbii, z okolic miasta San Augustin - małych rodzinnych gospodarstw położonych w intensywnie rozwijającym się kawowo regionie Kolumbii Huila. Region charakteryzuje się wyraźnie odmiennymi od siebie porami mokrą i suchą, co ma wpływ na cały proces tak zbiorów jak i późniejszego suszenia kawy. Połączenie dużej wysokości na której znajdują się uprawy kawy, dobrego nawodnienia i wulkanicznej gleby powoduje, że kawa jest najlepszym punktem wyjścia do przygody z kawami kolumbijskimi. Główne zbiory odbywają się w okresie od kwietnia do sierpnia a zbiory dodatkowe w okresie od grudnia do lutego ( tak zwane zbiory „małe”). Właściciele małych plantacji kawowych, zwykle usuwają wierzchnią część  kawowca metodą „na mokro”(washed) w swoich lokalnych stacjach przetwarzania, nazywanych młynami. Po usunięciu wierzchniej części owocu kawowca następuje proces suszenia na słońcu. Kawa jest wysypywana na specjalnych podwyższanych łóżkach wyłożonych siatką, tak, żeby był dostęp powietrza do ziarna od dołu.

      Termin Excelso jest nazwą nadawana ziarnom kawy o określonej wielkości  (scr 15/16). Ziarna kawy Excelso są nieznacznie mniejsze niż ziarna kawy Supremo (scr 17/18) Zarówno ziarna kawy Excelso jaki Supremo mogą pochodzić z jednej plantacji lub nawet tego samego drzewka. Zwykle większe ziarna postrzegane są jako ziarna wyższej jakości, jest ich też mniej niż ziaren małych stąd Kolumbia Supremo często uważana jest za kawę wyższej jakości.

      Fair Trade, gwarantuje, że lokalni pracownicy, właściciele plantacji z której pochodzi oferowana kawa, otrzymali za swój towar uczciwa cenę, która została ustalona z uwzględnieniem lokalnych uwarunkowań, tak, żeby pokrywała koszty zrównoważonej ekologicznie i społecznie produkcji.

      Plantacje z których pochodzi kawa Excelso, zlokalizowane są na wysokościach ponad 1 800 m. n. p. m.. Obszar obsadzony jest odmianami Caturra i Typica.

      Kolumbia Huila Excelso Kawa Ziarnista Świeżo Palona Arabica z Palarnia Kawy Sochaccy to bogaty słodki aromat czekolady. Nuty smakowe toffi, brzoskwinie, morele. Średnia kwasowość limonki (jasna) z dobrym ciałem. Słodkie, owocowe wykończenie - dobrze zbalansowana kawa.

      Sochaccy
      195

      Opis

      Gatunek kawy
      Arabica
      Kontynent pochodzenia kawy
      Ameryka Płd.
      Kraj pochodzenia kawy
      Kolumbia
      Region pochodzenia kawy
      Huila
      Subregion
      San Augustin
      Metoda przetwarzania kawy
      Washed
      Wiodąca odmiana kawy
      Caturra
      Zbiory kawy
      2020
      Wiodące nuty smakowe
      toffi
      Wysokość położenia plantacji
      4) od 1 500-2 000 m.n.p.m.
      Kawa
      kawa świeżo palona (1-2 dni przed wysyłką)
      Kategoria kawy
      Regionalna
      Poziom kofeiny
      Średni
      Kwasowość
      Niska
      Punktacja kawy
      83
      Data palenia na opakowaniu.
      jest
      Kawa wysyłana z
      palarni kawy

      Specyficzne kody

      Nowy

      Na razie brak opinii klientów.

      Napisz swoją recenzję
      Kolumbia Huila | Kawa Ziarnista | Świeżo Palona Arabica

      Zobacz także