Aby zapewnić najlepszą możliwą obsługę, ta strona używa plików cookie. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na używanie przez nas plików cookie. Opublikowaliśmy nową politykę plików cookie, z którą należy się zapoznać, aby dowiedzieć się więcej o używanych przez nas plikach cookie. Zobacz politykę plików cookie.
Zamów kawę do 13

Wypalimy i wyślemy w dniu zamówienia (dt. dni roboczych)

Błyskawiczna Dostawa Gratis

0 zł dla każdego przedpłaconego zamówienia Paczkomat (PL)

Palarnia kawy od 2014 roku

Internetowy sklep z kawą wypalaną na zamówienie

3 Poziomy palenia kawy

Wypalamy zamówioną kawę tak jak lubisz

Kolumbia Nariño | Kawa Ziarnista | Świeżo Palona Arabica

Recenzja(0)
25,03 zł
Brutto
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 30.79
Obecnie brak na stanie

Odkryj magię kolumbijskiej kawy Kolumbia Nariño Arabika z Kolumbii Nariño Excelso, Arabica EP – kawy o łagodnym charakterze, która urzeka wyrafinowanymi nutami jaśminu, słodkich goździków i soczystych jabłek. Każda filiżanka tej świeżo palonej kawy jest obietnicą niezapomnianej podróży po świecie najszlachetniejszych smaków. Nie czekaj, spraw sobie i bliskim tę wyjątkową przyjemność – zamów teraz w Rzemieślniczej Palarni Kawy Sochaccy.

Więcej o kawie w Opisie Kawy


Sugerowany poziom palenia kawy do wybranej metody przygotowania kawy

Najlepsza kawa do Chemex - drip
Najlepsza kawa Aeropress jasne palenie
Najlepsza kawa do French press
Najlepsza kawa do Ekspres przelewowy
Najlepsza kawa do kawiarki
Najlepsza kawa do ekspresu ciśnieniowego
najlepsza kawa do Tygielka

|Wybierz żądane opakowanie, poziom palenia i mielenia, wówczas zostanie wyświetlona ostateczna cena. Cena wyjściowa to cena za 75 g. kawy ziarnistej palonej na średnio|

      Kawa Kolumbia Nariño | Kawa Ziarnista | Świeżo Palona Arabica| SwiezoWypalana.pl |Kolumbia
      Kolumbia Nariño | Kawa Ziarnista | Świeżo Palona Arabica
      Kolumbia Nariño | Kawa Ziarnista | Świeżo Palona Arabica
      keyboard_arrow_rightkeyboard_arrow_left
      Ilość :
      Napisz swoją recenzję

      poziomy mielenia kawy

      Wpływ Poziomu Mielenia Kawy na Jej Smak

      Dobór odpowiedniego poziomu mielenia kawy jest kluczowy dla uzyskania pełni jej aromatu i smaku. Na SwiezoWypalana.pl rozumiemy, jak ważne jest dostosowanie mielenia do indywidualnych preferencji i metod parzenia, dlatego oferujemy aż 7 poziomów mielenia do wyboru.

      Dlaczego Poziom Mielenia Ma Znaczenie?

      • Czas Ekstrakcji: Im drobniej zmielona kawa, tym większa powierzchnia kontaktu z wodą, co przyspiesza proces ekstrakcji. Dla kaw zaparzanych metodą espresso idealny będzie drobny mielony, który pozwala na szybkie wydobycie intensywnego smaku w krótkim czasie.
      • Metody Parzenia: Każda metoda parzenia wymaga innego poziomu mielenia. Dla kawiarek i ekspresów ciśnieniowych zalecany jest drobniejszy mielony, natomiast metody takie jak french press czy drip coffee wymagają grubszego mielenia. Właściwe dobranie grubości mielenia zapewnia optymalny czas ekstrakcji i uniknięcie nadmiernej goryczki lub kwasowości.
      • Smak i Aromat: Poziom mielenia wpływa na wydobycie różnych nut smakowych z kawy. Drobne mielenie może podkreślić słodkie i owocowe nuty, podczas gdy grubsze mielenie wydobywa bardziej subtelne, orzechowe i czekoladowe aromaty. Dostosowanie mielenia do rodzaju kawy pozwala na pełne wykorzystanie jej potencjału smakowego.

      Kolumbia Nariño Excelso Kawa Ziarnista Świeżo Palona Arabica

      Gatunek kawy

      Gatunek
      Arabica

      Kontynent kawy ziarnistej

      Kontynent kawy
      Ameryka Południowa

      Kraj pochodzenia kawy ziarnistej

      Kraj kawy
      Kolumbia

      Region pochodzenia kawy ziarnistej

      Region kawy
      Nariño

      Subregion pochodzenia kawy ziarnistej

      Subregion
      Ancuya

      Metoda przetwarzania kawy

      Przetwarzanie
      Washed

      Odmiana kawy ziarnistej

      Odmiana kawy
      Caturra

      Rok zbiorów kawy ziarnistej

      Rok zbiorów kawy
      2022

      Wiodące nuty smakowe kawy ziarnistej

      Nuty smakowe
      jaśmin

      Wysokość położenia plantacji kawy ziarnistej

      Położenie plantacji
      Od 1 500-2 000 M.N.P.M.

      Kawa ziarnista świeżo palona

      Kawa świeżo palona
      Świeżo Palona

      Kategoria kawy ziarnistej

      Kategoria kawy
      Plantacja

      Ile kofeiny w kawie

      Poziom kofeiny
      średni

      Jaka jest kwasowość kawy

      Poziom kwasowości
      Niska

      Ile kawa ziarnista ma punktów SCA

      Punktacja kawy

      Kawa ziarnista mielona na życzenie

      Kawa ziarnista
      mielona na życzenie


      Kolumbia Nariño Excelso Kawa Ziarnista Świeżo Palona Arabica

      Kawa dotarła do Kolumbii pod koniec XVII wieku za sprawą jezuickich misjonarzy. Pierwsze nasadzenia krzaków kawy odbyły się na północy kraju, w departamentach Santander i Boyaca. Jednak za sprawą dobrych warunków dla uprawy kawy w Kolumbii, dość szybko uprawy kawy rozpowszechniła się na cały kraj. W Kolumbii większość najważniejszych obszarów uprawnych rozciąga się wzdłuż pasma górskiego Andów – ciągnących się od północy kraju do południa. Plantacje są zwykle mniejsze niż 3 hektary i leżą na dość dużych wysokościach; od 1 200 do 2 200 metrów n.p.m. Kolumbia jest drugim na świecie największym producentem kawy i zarazem pierwszym producentem kawy arabica przetwarzanej metodą na mokro. Stosunkowo najpóźniej sadzonki kawy dotarły na południowy wschód Kolumbii, do departamentu Nariño. Departament Nariño leży przy granicy Kolumbii z Ekwadorem i rozciąga się blisko równika. Równikowe położenie umożliwia uprawę kawy na dużych wysokościach, zboczy szczytów pasma górskiego Andów. Wiele plantacji znajduje się tutaj na wysokości przekraczającej 2000 metrów n.p.m. Uprawa kawy na takich wysokościach to prawdziwa rzadkość, jednak w Nariño są wyjątkowe warunki, duże natężenie światła dzięki bliskiemu równikowi, bardzo intensywne i regularne opady zapewniają  nawodnienie wulkanicznym – bogatym w minerały wulkanicznym glebom. Ponadto unikatowe ułożenie terenu, zapewnia krzakom kawy optymalną temperaturę; w trakcie zimnych nocy zgromadzone za dnia, na dnie kanionów ciepłe powietrze wznosi się na duże wysokości otulając ciepłem plantacje krzaków kawy i chroni krzaki przed nocnym chłodem typowym dla dużych wysokości.

      Widoki jakie można spotkać w Nariño zapierają dech w piersiach od pierwszego kontaktu. Nariño to jedna z perełek Kolumbii - nie tylko pod względem kawowym. Już lot do Pastos, stolicy regionu, jest przygodą, jego krótki pas startowy znajdujący się na płaskowyżu, sprawia, że lądowanie na lotnisku jest pełne emocji. Cała podróż przez Nariño wbija się w pamięć na długi czas, widoki  krajobrazu zdominowanego przez majestatyczne Andy, głębokie doliny – zbocza obsiane licznymi malutkim plantacjami kawy jednoznacznie uświadamia że jesteś w kawowym sercu Kolumbii.

      Kawa z regionów południowych Kolumbii, dostępna w Palarnia Kawy Sochaccy,  słynie z łagodnego smaku, cytrynowych, pełnych słodyczy nut,  średniego body i zwiększonej kwasowości. Kawa pochodzi z małych rodzinnych gospodarstw rolnych w regionie upraw departamentu Nariño, Kolumbia. Główne zbiory trwają od kwietnia do sierpnia, a zbiory "mitaki" od grudnia do lutego i to właśnie z tych zbiorów roku 2018/2019 pochodzi kawa. Mali producenci kawy zbierają i przetwarzają kawę we własnych mikro stacjach mycia, a następnie suszą ją we własnym zakresie, zazwyczaj na podwyższonych stołach, w suszarniach słonecznych, które osłonięte dachem z folii, zapewniają ochronę przed deszczem. Mamy przyjemność zaoferować Państwu na Sochaccy.Co  prawdziwą wysokogórską kawę arabica klasy Excelso, z gminy Ancuya. Jest to kawa z której usuwano wierzchnią część skórki jagody górską woda źródlaną, stosując metodę washed. Kawa to szlachetne odmiany kawy arabica Caturra i Castillo, fermentowana przez 14-16 godzin i suszona na podniesionych łóżkach przez kolejnych 6-9 dni. W kawie wyczuwalne są nuty kwiatowo-jaśminowe, słodkie goździki – kawa ma charakterystyczne nuty jabłkowe – winne. W naszej ocenie kawa, w paleniu średnim świetnie się sprawdzi zarówno rano jak i w południe. Palenie jasne to może być dobry wybór do przygotowania kawy metodami alternatywnymi. Jednak jesteśmy ciekawi Państwa opinii i zapraszamy do zostawiania w komentarzu pod kawą, swoich autorskich ocen.

      Sochaccy
      193

      Opis

      Gatunek kawy
      Arabica
      Kontynent pochodzenia kawy
      Ameryka Płd.
      Kraj pochodzenia kawy
      Kolumbia
      Region pochodzenia kawy
      Nariño
      Subregion
      Ancuya
      Metoda przetwarzania kawy
      Washed
      Wiodąca odmiana kawy
      Caturra
      Zbiory kawy
      2021/2022
      Wiodące nuty smakowe
      jaśmin
      Wysokość położenia plantacji
      4) od 1 500-2 000 m.n.p.m.
      Kawa
      kawa świeżo palona (1-2 dni przed wysyłką)
      Kategoria kawy
      Plantacja
      Poziom kofeiny
      Średni
      Kwasowość
      Niska
      Data palenia na opakowaniu.
      jest
      Kawa wysyłana z
      palarni kawy

      Specyficzne kody

      Na razie brak opinii klientów.

      Napisz swoją recenzję
      Kolumbia Nariño | Kawa Ziarnista | Świeżo Palona Arabica

      Zobacz także

      Klienci, którzy zakupili ten produkt, kupili również: