Zamów kawę do 13:00

Wypalimy i wyślemy w dniu zamówienia (dt. dni roboczych)

Błyskawiczna Dostawa Gratis

Dla Zamówień od 99 zł Kurier/Paczkomat (PL)

Palarnia kawy od 2014 roku

Internetowy sklep z kawą wypalaną na zamówienie

3 Poziomy palenia kawy

Wypalamy zamówioną kawę tak jak lubisz

Kolumbia Nariño | Kawa Ziarnista | Świeżo Palona Arabica

30,79 zł
Brutto
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 30.79
Obecnie brak na stanie

Odkryj magię kolumbijskiej arabiki z Kolumbii Nariño Excelso, Arabica EP – kawy o łagodnym charakterze, która urzeka wyrafinowanymi nutami jaśminu, słodkich goździków i soczystych jabłek. Każda filiżanka tej świeżo palonej kawy jest obietnicą niezapomnianej podróży po świecie najszlachetniejszych smaków. Nie czekaj, spraw sobie i bliskim tę wyjątkową przyjemność – zamów teraz w Rzemieślniczej Palarni Kawy Sochaccy.

Więcej o kawie w Opisie Kawy


Sugerowany poziom palenia kawy do wybranej metody przygotowania kawy

FrenchPress
Chemex Drip
Ekspres przelewowy
Kawiarka
Aeropress
Ekspres ciśnieniowy
Tygielek

|Wybierz żądane opakowanie, poziom palenia i mielenia, wówczas zostanie wyświetlona ostateczna cena. Cena wyjściowa to cena za 75 g. kawy ziarnistej palonej na średnio|

Wybierz żądane opakowanie, poziom palenia i mielenia, wówczas zostanie wyświetlona ostateczna cena. Cena wyjściowa to cena za 75 g. kawy ziarnistej palonej na średnio.

      Kolumbia Nariño Excelso Kawa Ziarnista Świeżo Palona Arabica
      Kolumbia Nariño | Kawa Ziarnista | Świeżo Palona Arabica
      Kolumbia Nariño | Kawa Ziarnista | Świeżo Palona Arabica
      keyboard_arrow_rightkeyboard_arrow_left
      Ilość :
      0 Sztuk

      poziom mielenia kawy

      Gatunek kawy
      Arabica
      Kontynent pochodzenia kawy
      Ameryka Płd.
      Kraj pochodzenia kawy
      Kolumbia
      Region pochodzenia kawy
      Nariño
      Subregion
      Ancuya
      Metoda przetwarzania kawy
      Washed
      Wiodąca odmiana kawy
      Caturra
      Zbiory kawy
      2021/2022
      Wiodące nuty smakowe
      jaśmin
      Wysokość położenia plantacji
      4) od 1 500-2 000 m.n.p.m.
      Kategoria kawy
      Plantacja
      Poziom kofeiny
      Średni
      Kwasowość
      Niska

      Kolumbia Nariño Excelso Kawa Ziarnista Świeżo Palona Arabica

      Kolumbia Nariño Excelso Kawa Ziarnista Świeżo Palona Arabica

      Kawa dotarła do Kolumbii pod koniec XVII wieku za sprawą jezuickich misjonarzy. Pierwsze nasadzenia krzaków kawy odbyły się na północy kraju, w departamentach Santander i Boyaca. Jednak za sprawą dobrych warunków dla uprawy kawy w Kolumbii, dość szybko uprawy kawy rozpowszechniła się na cały kraj. W Kolumbii większość najważniejszych obszarów uprawnych rozciąga się wzdłuż pasma górskiego Andów – ciągnących się od północy kraju do południa. Plantacje są zwykle mniejsze niż 3 hektary i leżą na dość dużych wysokościach; od 1 200 do 2 200 metrów n.p.m. Kolumbia jest drugim na świecie największym producentem kawy i zarazem pierwszym producentem kawy arabica przetwarzanej metodą na mokro. Stosunkowo najpóźniej sadzonki kawy dotarły na południowy wschód Kolumbii, do departamentu Nariño. Departament Nariño leży przy granicy Kolumbii z Ekwadorem i rozciąga się blisko równika. Równikowe położenie umożliwia uprawę kawy na dużych wysokościach, zboczy szczytów pasma górskiego Andów. Wiele plantacji znajduje się tutaj na wysokości przekraczającej 2000 metrów n.p.m. Uprawa kawy na takich wysokościach to prawdziwa rzadkość, jednak w Nariño są wyjątkowe warunki, duże natężenie światła dzięki bliskiemu równikowi, bardzo intensywne i regularne opady zapewniają  nawodnienie wulkanicznym – bogatym w minerały wulkanicznym glebom. Ponadto unikatowe ułożenie terenu, zapewnia krzakom kawy optymalną temperaturę; w trakcie zimnych nocy zgromadzone za dnia, na dnie kanionów ciepłe powietrze wznosi się na duże wysokości otulając ciepłem plantacje krzaków kawy i chroni krzaki przed nocnym chłodem typowym dla dużych wysokości.

      Widoki jakie można spotkać w Nariño zapierają dech w piersiach od pierwszego kontaktu. Nariño to jedna z perełek Kolumbii - nie tylko pod względem kawowym. Już lot do Pastos, stolicy regionu, jest przygodą, jego krótki pas startowy znajdujący się na płaskowyżu, sprawia, że lądowanie na lotnisku jest pełne emocji. Cała podróż przez Nariño wbija się w pamięć na długi czas, widoki  krajobrazu zdominowanego przez majestatyczne Andy, głębokie doliny – zbocza obsiane licznymi malutkim plantacjami kawy jednoznacznie uświadamia że jesteś w kawowym sercu Kolumbii.

      Kawa z regionów południowych Kolumbii, dostępna w Palarnia Kawy Sochaccy,  słynie z łagodnego smaku, cytrynowych, pełnych słodyczy nut,  średniego body i zwiększonej kwasowości. Kawa pochodzi z małych rodzinnych gospodarstw rolnych w regionie upraw departamentu Nariño, Kolumbia. Główne zbiory trwają od kwietnia do sierpnia, a zbiory "mitaki" od grudnia do lutego i to właśnie z tych zbiorów roku 2018/2019 pochodzi kawa. Mali producenci kawy zbierają i przetwarzają kawę we własnych mikro stacjach mycia, a następnie suszą ją we własnym zakresie, zazwyczaj na podwyższonych stołach, w suszarniach słonecznych, które osłonięte dachem z folii, zapewniają ochronę przed deszczem. Mamy przyjemność zaoferować Państwu na Sochaccy.Co  prawdziwą wysokogórską kawę arabica klasy Excelso, z gminy Ancuya. Jest to kawa z której usuwano wierzchnią część skórki jagody górską woda źródlaną, stosując metodę washed. Kawa to szlachetne odmiany kawy arabica Caturra i Castillo, fermentowana przez 14-16 godzin i suszona na podniesionych łóżkach przez kolejnych 6-9 dni. W kawie wyczuwalne są nuty kwiatowo-jaśminowe, słodkie goździki – kawa ma charakterystyczne nuty jabłkowe – winne. W naszej ocenie kawa, w paleniu średnim świetnie się sprawdzi zarówno rano jak i w południe. Palenie jasne to może być dobry wybór do przygotowania kawy metodami alternatywnymi. Jednak jesteśmy ciekawi Państwa opinii i zapraszamy do zostawiania w komentarzu pod kawą, swoich autorskich ocen.

      Sochaccy
      193

      Opis

      Gatunek kawy
      Arabica
      Kontynent pochodzenia kawy
      Ameryka Płd.
      Kraj pochodzenia kawy
      Kolumbia
      Region pochodzenia kawy
      Nariño
      Subregion
      Ancuya
      Metoda przetwarzania kawy
      Washed
      Wiodąca odmiana kawy
      Caturra
      Zbiory kawy
      2021/2022
      Wiodące nuty smakowe
      jaśmin
      Wysokość położenia plantacji
      4) od 1 500-2 000 m.n.p.m.
      Kawa
      kawa świeżo palona (1-2 dni przed wysyłką)
      Kategoria kawy
      Plantacja
      Poziom kofeiny
      Średni
      Kwasowość
      Niska
      Data palenia na opakowaniu.
      jest
      Kawa wysyłana z
      palarni kawy

      Specyficzne kody

      Recenzje produktów / Pytania i odpowiedzi

      Średnia ocena

      0.0
      0 Recenzja
      Świetny 0
      Dobry 0
      Średni 0
      Słaby 0
      Nie dla mnie 0

      • Recenzje (0)
      • Pytania i Odpowiedzi (0)
      @COMMENT_AVATAR@

      @CUSTOMER_NAME@

      @AUTHOR_PROFILE@ @COMMENT_ISO_COUNTRY@
      @VERIFY_PURCHASE@
      (@COMMENT_GRADE@)
      @COMMENT_DATE@
      @COMMENT_NO_APPROVE@

      @COMMENT_TITLE@

      @COMMENT_COMMENT@

      @COMMENT_IMAGES@
      @COMMENT_VIDEOS@
      Czy to jest pomocne? @COMMENT_USEFUL_ADVICES@ @COMMENT_NOT_USEFUL_ADVICES@ @COMMENTS_NB@ Napisz komentarz

      @COMMENT_TITLE@

      @CUSTOMER_NAME@ @AUTHOR_PROFILE@
      @COMMENT_DATE@
      @COMMENT_NO_APPROVE@

      @COMMENT_COMMENT@

      Odpowiedzi @ANSWERS_NB@ Lubię @COMMENT_USEFUL_ADVICES@ Nielubiany @COMMENT_NOT_USEFUL_ADVICES@ Uwagi @COMMENTS_NB@
      Napisz odpowiedź Dodaj komentarz
      @COMMENT_AVATAR@

      @CUSTOMER_NAME@

      @AUTHOR_PROFILE@ @COMMENT_ISO_COUNTRY@
      @VERIFY_PURCHASE@
      @COMMENT_DATE@
      @COMMENT_NO_APPROVE@

      @COMMENT_COMMENT@

      @COMMENT_USEFUL_ADVICES@ @COMMENT_NOT_USEFUL_ADVICES@ @REPLIES_NB@ Odpowiedź
      @TOTAL_USEFULNESS@
      @COMMENT_COMMENT@

      @CUSTOMER_NAME@

      @AUTHOR_PROFILE@
      @COMMENT_DATE@
      @COMMENT_NO_APPROVE@
      Dodaj komentarz @COMMENT_USEFUL_ADVICES@ @COMMENT_NOT_USEFUL_ADVICES@ @REPLIES_NB@
      @COMMENT_AVATAR@

      @CUSTOMER_NAME@

      @AUTHOR_PROFILE@ @COMMENT_ISO_COUNTRY@
      @VERIFY_PURCHASE@
      @COMMENT_DATE@
      @COMMENT_NO_APPROVE@

      @COMMENT_COMMENT@

      @COMMENT_USEFUL_ADVICES@ @COMMENT_NOT_USEFUL_ADVICES@ Odpowiedź

      @COMMENT_COMMENT@

      @CUSTOMER_NAME@

      @AUTHOR_PROFILE@
      @COMMENT_DATE@
      @COMMENT_NO_APPROVE@
      @COMMENT_USEFUL_ADVICES@ @COMMENT_NOT_USEFUL_ADVICES@ Odpowiedź

      Zobacz także

      Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

      FAQ's często zadawane pytania

      • Co to jest kawa świeżo palona?

        Za kawę świeżo paloną uznaje się kiedy upłynęło minimum 24 godziny od daty wypalenia ale nie więcej niż 14 dni. Kawa po wypaleniu potrzebuje 24 godzin na odpoczynek-odgazowanie, po upływie 14 dni od daty palenia dochodzi do utraty blisko 20% intensywności aromatu jak i smaku. 

      • Jakie palenie kawy wybrać?

        Jeżeli przygotowujesz kawę metodami alternatywnymi (AeroPress, Drip, dripper, V60, Chemex...) koniecznie spróbuj kawy w paleniu jasnym.

        Jeżeli przygotowujesz kawę w ekspresie ciśnieniowym, przelewowym czy kawiarce, spróbuj kawy w paleniu średnim; jest najbardziej uniwersalnym wypalenie kawy; najczęściej wybieranym.

        Jeżeli przygotowujesz kawę w tygielku, spróbuj palenia ciemnego.

        Kawa wypalona na jasno zawiera więcej kofeiny niż kawa palona na średnio czy ciemno. Zwykle są bardziej wyczuwalne nuty cytrusów, kwiatów.

        Jeżeli dopiero zaczynasz swoją przygodę z kawami świeżo palonymi lub z tą konkretną kawą najlepiej pierwszy raz wypróbuj ją w paleniu średnim. Palenie średnie jest najbardziej zbalansowanym paleniem pomiędzy kwasowością cytrusów a wyrazistą czekoladą, kakao.

        Palenie ciemne, często kojarzone z paleniem włoskim, to eksponowanie w kawie nut kakao, ciemnej czekolady; mniej wyczuwalne są nuty owocowe, kwiatów. Kawa palona na ciemno zawiera najmniej kofeiny z wszystkich 3 paleń.

      • Co to jest jasne palenie kawy?

        Jasne palenie kawy (Cynamon, New England, Light Roast, Light City, Half City) to proces palenia ziaren kawy, który prowadzi do uzyskania lekkiego koloru i delikatnego smaku. Podczas jasnego palenia, ziarna są poddawane krótkiemu procesowi palenia (około 5-7 minut) przy stosunkowo niskiej temperaturze. Podczas tego procesu, cukry zawarte w ziarnach kawy zaczynają karmelizować się, ale nie tak intensywnie jak w przypadku ciemnego palenia.

        Kawa z jasnego palenia ma wyraźną kwasowość i delikatne, owocowe i kwiatowe aromaty. Kawa z jasnego palenia jest często preferowana przez miłośników kawy, którzy cenią sobie subtelne, kompleksowe smaki i aromaty.

        Takie kawy są szczególnie popularne w krajach skandynawskich, gdzie jasno palona kawa jest traktowana jak produkt luksusowy i pite jest w mniejszych ilościach, ale w lepszej jakości. Jednakże, ze względu na kwaśny smak i delikatność, kawa z jasnego palenia nie jest lubiana przez wszystkich miłośników kawy. Kawa jasno palona jest popularna wśród miłośników alternatywnego sposobu przygotowywania kawy.

      • Co to jest średnie palenie kawy?

        Średnie palenie kawy (American, City Roast Medium, Regular Roast, City Roast, Breakfast Roast)to proces palenia ziaren kawy, który znajduje się pomiędzy jasnym a ciemnym paleniem. W trakcie średniego palenia, ziarna są palone przez około 10-15 minut przy umiarkowanej temperaturze. Podczas tego procesu, cukry zawarte w ziarnach kawy zaczynają karmelizować się, co nadaje kawie słodkawy smak, a kwasowość ziaren jest delikatnie zredukowana. Ziarna zyskują bardziej złożone aromaty, w tym nuty orzechowe, kwiatowe i owocowe.

        Średnie palenie kawy jest to najczęściej preferowane wypalenie kawy przez miłośników kawy, ponieważ zachowuje ono subtelne smaki ziaren, jednocześnie dodając nieco słodyczy i pełności smaku. Kawa ze średniego palenia jest również popularna w wielu kawiarniach i restauracjach, ponieważ ma zrównoważony smak i aromat, który jest lubiany przez szerokie grono konsumentów.

      • Co to jest ciemne palenia kawy?

        Ciemne palenie (Full City Roast, Vienna, Full-City Roast, After Dinner Roast) kawy to proces palenia ziaren kawy, który prowadzi do uzyskania bardzo ciemnego koloru i intensywnego smaku. Ziarna kawy są palone przez dłuższy czas i przy wyższej temperaturze niż w przypadku jasnego lub średniego palenia.

        Podczas ciemnego palenia kawy, cukry zawarte w ziarnach kawy ulegają karmelizacji, a kwasowość ziaren jest niemal całkowicie usunięta. W rezultacie, kawa z ciemnego palenia ma intensywny, gorzki smak z nutami czekolady, karmelu i orzechów.

        Ciemne palenie kawy jest popularne w niektórych regionach, takich jak Włochy, gdzie espresso z ciemnego palenia jest często preferowana. Jednakże, ze względu na intensywny smak i brak subtelnych smaków, nie jest to preferowany sposób palenia kawy przez niektórych miłośników kawy.

      • Nuty smakowe co to jest?

        To naturalny smak kawy, otrzymany wyłącznie za pomocą wypalania kawy bez żadnych sztucznych dodatków czy konserwantów. Bogactwo kawy właśnie polega na różnorodności smaków kawy pochodzącej z różnych regionów świata.

      • Ile kawy kupić w sklepie palarni kawy?

        Ilość kawy, którą należy kupić w palarni kawy, zależy od indywidualnych preferencji i potrzeb.

        Jeśli pijesz kawę codziennie i lubisz świeżo paloną kawę, to warto kupić na zapas wystarczającą ilość na 2 tygodnie. Zaleca się, aby kupować wystarczającą ilość, aby uniknąć utraty świeżości.

        Jednym ze sposobów na określenie odpowiedniej ilości kawy do zakupu jest obliczenie średniej ilości spożywanej kawy na dzień lub na tydzień. Na podstawie tej informacji można określić, ile kawy ziarnistej należy kupić w palarni, aby mieć zapas na odpowiedni okres czasu.

        Jeżeli do przygotowania kawy używasz ekspresu ciśnieniowego z młynkiem, warto kupić takie opakowanie kawy (75g.,250g.,500g.,1000g.) żeby w całości przesypać kawę do pojemnika na ziarno.

        Warto również wziąć pod uwagę swoje preferencje smakowe i wybierać kawę, która najlepiej odpowiada Twoim upodobaniom. Sklep Sochaccy.Co oferuje do zakupu próbki kaw 75g, co pozwala na wypróbowanie różnych smaków i wybór ulubionego rodzaju.

        Ostatecznie, ilość kawy, którą należy kupić w palarni, zależy od indywidualnych preferencji i potrzeb, ale warto kupić wystarczającą ilość, aby uniknąć ciągłego chodzenia do sklepu po świeżą kawę.

      • Czy kupię u was kawę rozpuszczalną?

        Nie. Nie mamy takich kaw w ofercie. Jesteśmy palarnią kawy, zajmujemy się tylko naturalną kawą, przetwarzając ją jedynie w formie wypalania i ewentualnie mielenia.

      • Czy oferujecie kawy smakowe?

        Nie w naszej ofercie nie ma kaw smakowych.

      • Czy kawa jest napojem wegetariańskim?

        Czarną kawą otrzymuje się poprzez zalanie zmielonych ziaren kawowca, tak więc kawa jest w 100% wege.

      • Czy znajdę u Was kawę instant?

        Nie, nie mamy w ofercie kawy instant. Jesteśmy palarnią kawy, zajmujemy się tylko naturalną kawą, przetwarzając ją jedynie w formie wypalania i ewentualnie mielenia.

      • W jakim paleniu kawy jest najwięcej kofeiny?

        Ilość kofeiny w kawie zależy nie tylko od metody palenia, ale również od rodzaju kawy oraz sposobu jej przygotowania. Jednak ogólnie uważa się, że kawa palona jasno, zawiera nieco więcej kofeiny niż ciemno palona.

        Jasno palona kawa zachowuje większość naturalnych smaków i aromatów ziaren kawy, ale ma większą ilość olejków i związków fenolowych, które są usuwane podczas dalszego palenia. Dlatego też w jasno palonej kawie kofeina pozostaje w większej ilości.

      • Jaką kawę kupić lepiej ziarnistą czy mieloną?

        Decyzja między kawą ziarnistą a mieloną zależy od kilku czynników. Po pierwsze, kawa ziarnista zwykle ma dłuższą trwałość niż kawa mielona, ponieważ ziarna kawy zachowują świeżość i aromat dłużej. Dlatego, jeśli chcesz cieszyć się najświeższą kawą, najlepiej kupić kawę ziarnistą i zmielić ją tuż przed parzeniem. Po drugie, kawa mielona jest bardziej wygodna i szybsza w przygotowaniu, ponieważ nie wymaga mielenia przed parzeniem. Dlatego, jeśli nie masz czasu na mielenie kawy przed każdym parzeniem, kawa mielona może być bardziej odpowiednia dla Ciebie. Po trzecie, kawa ziarnista oferuje większą kontrolę nad procesem parzenia kawy i pozwala dostosować grubość mielenia do preferencji smakowych. W przypadku kawy mielonej, jej grubość mielenia została już ustalona, co może wpłynąć na smak kawy. Podsumowując, decyzja między kawą ziarnistą a mieloną zależy od Twoich indywidualnych preferencji i potrzeb. Jeśli zależy Ci na świeżości i kontroli nad procesem parzenia kawy, lepiej wybrać kawę ziarnistą i zmielić ją tuż przed parzeniem. Jeśli jednak szukasz wygody i szybkości, kawa mielona może być bardziej odpowiednia dla Ciebie.

      • Dlaczego nie mogę się zalogować?

        W związku ze zmianą platformy z dniem 28 czerwca 2023 roku zostały trwale usunięte wszystkie konta i związane z nimi informacje na SwiezoWypalana.pl do dnia 28 czerwca 2023.

        Zapraszamy do założenia konta na nowej platformie SwiezoWypalana.pl.

        Dlaczego Warto?

        • cała szczegółowa historia zakupów kawy w jednym miejscu,
        • dokumenty finansowe w jednym miejscu(faktury, paragony, proformy),
        • wszystkie Twoje wpisy, opinie, komentarze umieszczone na stronach kaw czy na stronach blogu będą dostępne dla Ciebie w jednym miejscu,
        • łatwość w weryfikowaniu jaki jest status zamówionej kawy,
        • czekasz na powrót której z kaw - pełne zarządzanie alertami z poziomu knota

        Nowa SwiezoWypalana.pl to:

        • łatwości nawigacji i intuicyjny interfejs użytkownika, łatwo znaleźć to, czego się szuka, więcej wydajnych filtrów itp.
        • wysoka wydajności i szybkości ładowania strony,
        • przejrzysty, nowoczesny, minimalistyczny projekt,
        • odnowiony blog; łatwość w komentowaniu, ocenianiu,
        • nowoczesna i bezpieczna technologia,

        Bez zmian pozostaje:

        • adres sklepu,
        • jakość i wybór kawy,
        • firma; SwiezoWypalana-Kamila Sochacka,
        • szybka wysyłka świeżo palonej kawy,
        • ceny kawy,
        • minimalny próg dla darmowej dostawy,

        Przepraszam za powstałe utrudnienia.