Kontynent kawy
Ameryka Południowa
Region kawy
Diamante Verde
Nuty smakowe
zielone winogrona
Położenie plantacji
Od 1 500-2 000 M.N.P.M.
Kawa świeżo palona
Świeżo Palona
Kawa ziarnista
mielona na życzenie
Kawa Peru Diamante Verde Kawa Ziarnista Świeżo Palona Arabica
Kawa Peru Diamante Verde w sklepie z kawą Palarni Kawy Rzemieślniczej Sochaccy, pochodzi z obszaru rozciągającego się pomiędzy pasmem Andów na wschodzie i łańcuchem Kordillera Azúl na zachodzie. Region San Martin to szereg głębokich dolin powstałych w wyniku wzbierania rzeki Huallaga. Połączenie wąwozów pomiędzy wulkanicznym szczytami bogatymi w minerały i obfitych ilości wody na wysokości 1 100 – 2 000 m. n.p.m. to idealna kombinacja do upraw kawy. Wcześniej w tych rejonach uprawiano znaczne ilości koki, jednak dzięki programom naprawczym z początku 2000 roku, ONZ udało się przekierować rolnictwo regionu na uprawę kawy. Dla rolników zmieniających swoje uprawy, były to decyzje zagrażające życiu ich i ich rodzin. Jednak pozwalało to długoterminowo wyrwać się z kręgu biedy i karteli. W ciągu 8 lat po wdrożeniu programów; ubóstwo zmniejszyło się o 70% a PKB na mieszkańca wzrósł o ponad 60%; obszar upraw został podwojony.
Związek Rolników Diamante Verde z którego pochodzi oferowana kawa, został założony w 2017 roku w Soritor, w pobliżu Moyobamba, stolicy regionu San Martín. W 2020 roku liczy sobie już 206 członków z 27 okolicznych miast i wsi. Ronicy Diamante Verde od początku skupiali się na tworzeniu upraw kawy zrównoważonych dla środowiska, choć wynikało to nie tyle z ich wyboru, co braku środków finansowych na stosowanie chemii. Ostatecznie to co początkowo było niezamierzoną niedoskonałością, stało się czynnikiem wyróżniającym kawę Peru z Ameryki Południowej, tworząc od podstaw organiczne uprawy kawy. Praktyka pozwoliła zdobyć liczne certyfikaty kawy organicznej jak też Fair Trade. Rolnicy ze spółdzielni Diamante Verde, wspólnie budują renomę kawy swojego stowarzyszenia, dzieląc się wiedzą i najlepszymi praktykami upraw.
Rolnicy Diamante Verde to posiadacze niewielkich działek; kilku hektarowych; tacy jak Odilo Vallejos Tapia, którego działka liczy sobie zaledwie 3 hektary w Sol Naciente w dzielnicy Soritor. Kawę uprawia już od 10 lat i doskonale zdaje sobie sprawę z wagi ekologicznego i zrównoważonego rolnictwa; ze swojej maleńkiej działki przeznacza teren pod las, wie jak ważna jest bioróżnorodność w rolnictwie.
Plantacje spółdzielni obsiane są odmianami kawy arabica; Pache, Caturra, Bourbon, Typica. Kawa po zbiorach została poddana metodzie obróbki na mokro ( fully washed, sun dried ). Klasa ziarna to SHB EP grade 1. Spółdzielnia z której pochodzi kawa Peru Diamante Verde, posiada liczne certyfikaty takie jak; europejski certyfikat kawy organicznej, certyfikat Fair Trade.
Kawa Peru Diamante Verde Arabica Speciality wita nas intensywnymi nutami świeżych zielonych winogron, czekolady, kremowa konsystencja, czysta i zrównoważona w smaku.