Aby zapewnić najlepszą możliwą obsługę, ta strona używa plików cookie. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na używanie przez nas plików cookie. Opublikowaliśmy nową politykę plików cookie, z którą należy się zapoznać, aby dowiedzieć się więcej o używanych przez nas plikach cookie. Zobacz politykę plików cookie.
Zamów kawę do 13

Wypalimy i wyślemy w dniu zamówienia (dt. dni roboczych)

Błyskawiczna Dostawa Gratis

0 zł dla każdego przedpłaconego zamówienia Kurier/Paczkomat (PL)

Palarnia kawy od 2014 roku

Internetowy sklep z kawą wypalaną na zamówienie

3 Poziomy palenia kawy

Wypalamy zamówioną kawę tak jak lubisz

Etiopia Lekempti | Kawa Ziarnista | Świeżo Palona Arabica

Recenzja(0)
20,93 zł
Brutto
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 20.93
Obecnie brak na stanie

Odkryj wyjątkowość Kawa Specialty Etiopia Lekempti Arabica, gdzie każdy łyk ujawnia głębię owocowo-karmelowego aromatu z subtelnymi nutami migdałów, jagody, karmelu, suszonych owoców i ziół. Ta kawa świeżo palona to esencja najlepszych tradycji rzemieślniczej palarni kawy, gwarantująca niezapomniane doznania dla miłośników kawy ziarnistej i kawy do ekspresu.

Więcej o kawie w Opisie Kawy


Sugerowany poziom palenia kawy do wybranej metody przygotowania kawy

Najlepsza kawa do Chemex - drip
Najlepsza kawa Aeropress jasne palenie
Najlepsza kawa do French press
Najlepsza kawa do Ekspres przelewowy
Najlepsza kawa do kawiarki
Najlepsza kawa do ekspresu ciśnieniowego
najlepsza kawa do Tygielka

|Wybierz żądane opakowanie, poziom palenia i mielenia, wówczas zostanie wyświetlona ostateczna cena. Cena wyjściowa to cena za 75 g. kawy ziarnistej palonej na średnio|

      Kawa Etiopia Lekempti | Kawa Ziarnista | Świeżo Palona Arabica| SwiezoWypalana.pl |Region Lekempti
      Etiopia Lekempti | Kawa Ziarnista | Świeżo Palona Arabica
      Etiopia Lekempti | Kawa Ziarnista | Świeżo Palona Arabica
      keyboard_arrow_rightkeyboard_arrow_left
      Ilość :
      Napisz swoją recenzję

      poziomy mielenia kawy

      Wpływ Poziomu Mielenia Kawy na Jej Smak

      Dobór odpowiedniego poziomu mielenia kawy jest kluczowy dla uzyskania pełni jej aromatu i smaku. Na SwiezoWypalana.pl rozumiemy, jak ważne jest dostosowanie mielenia do indywidualnych preferencji i metod parzenia, dlatego oferujemy aż 7 poziomów mielenia do wyboru.

      Dlaczego Poziom Mielenia Ma Znaczenie?

      • Czas Ekstrakcji: Im drobniej zmielona kawa, tym większa powierzchnia kontaktu z wodą, co przyspiesza proces ekstrakcji. Dla kaw zaparzanych metodą espresso idealny będzie drobny mielony, który pozwala na szybkie wydobycie intensywnego smaku w krótkim czasie.
      • Metody Parzenia: Każda metoda parzenia wymaga innego poziomu mielenia. Dla kawiarek i ekspresów ciśnieniowych zalecany jest drobniejszy mielony, natomiast metody takie jak french press czy drip coffee wymagają grubszego mielenia. Właściwe dobranie grubości mielenia zapewnia optymalny czas ekstrakcji i uniknięcie nadmiernej goryczki lub kwasowości.
      • Smak i Aromat: Poziom mielenia wpływa na wydobycie różnych nut smakowych z kawy. Drobne mielenie może podkreślić słodkie i owocowe nuty, podczas gdy grubsze mielenie wydobywa bardziej subtelne, orzechowe i czekoladowe aromaty. Dostosowanie mielenia do rodzaju kawy pozwala na pełne wykorzystanie jej potencjału smakowego.

      Kawa ziarnista do ekspresów Etiopia Lekempti

      Gatunek kawy

      Gatunek
      Arabica

      Kontynent kawy ziarnistej

      Kontynent kawy
      Afryka

      Kraj pochodzenia kawy ziarnistej

      Kraj kawy
      Etiopia

      Region pochodzenia kawy ziarnistej

      Region kawy
      Lekempti

      Subregion pochodzenia kawy ziarnistej

      Subregion
      Wollega

      Metoda przetwarzania kawy

      Przetwarzanie
      Naturals

      Odmiana kawy ziarnistej

      Odmiana kawy
      Heirloom

      Rok zbiorów kawy ziarnistej

      Rok zbiorów kawy
      2020

      Wiodące nuty smakowe kawy ziarnistej

      Nuty smakowe
      migdały

      Wysokość położenia plantacji kawy ziarnistej

      Położenie plantacji
      Od 1 500-2 000 M.N.P.M.

      Kawa ziarnista świeżo palona

      Kawa świeżo palona
      Świeżo Palona

      Kategoria kawy ziarnistej

      Kategoria kawy
      Regionalna

      Ile kofeiny w kawie

      Poziom kofeiny
      średni

      Jaka jest kwasowość kawy

      Poziom kwasowości
      Średni

      Ile kawa ziarnista ma punktów SCA

      Punktacja kawy
      81,50

      Kawa ziarnista mielona na życzenie

      Kawa ziarnista
      mielona na życzenie


      Etiopia Lekempti Kawa Ziarnista Świeżo Palona Arabica

      Po dłuższej przerwie udało nam się sprowadzić do Rzemieślniczej Palarni Kawy Sochaccy świetnej jakości kawę specialityz rejonu Wollega. Jest to jedna z podstawowych kaw Etiopii o dobrym stosunku jakości do ceny.

      Lekempti lub Nekempte to dwie nazwy dla tego samego miasta targowego w regionie Wollega, 250 km czyli jakieś 6 godzin jazdy samochodem na zachód od stołecznej Addis Abeby. Kawy z Etiopii nazywa się od regionu w którym rosły. Najbardziej znane regiony upraw kawy w Etiopii to Yirgacheffe, Sidamo i Limu. Lekempti to nietypowa nazwa dla kaw z Etiopii, bo pochodzi pochodzi od miasta targowego. Kawa Etiopia Lekempti to zupełnie inne nuty smakowe niż kawa z rejonu Yirgacheffe. Kawa w Etiopii otrzymuje numer, określający metodę przetwarzania jagód kawowca po zebraniu z krzaka. Klasa 1 i 2 to kawy przetwarzane na mokro, pulpa jest usuwana z ziaren kawy, natychmiast po zebraniu owoców. Klasa od 3 do 5 to kawy przetwarzane na sucho, kawa po zbiorach wystawiana jest na gorące afrykańskie słońce dla wysuszeniu, następnie wysuszoną warstwę usuwa się poprzez przecieranie. Kawa którą Państwu oferujemy w palarni kawy Sochaccy posiada numer 3 czyli obrabiana jest metodą naturalną. Dla kaw z Lekempti bywa też zamiennie stosowana nazwa Ghimbi.

      Kawa Etiopia Lekempti wita nas intensywnym aromatem owoców i karmelu. W filiżance wyczuwalne są nuty migdałów, leśnych jagód, karmelu i suszonych owoców. Kawa w paleniu średnim doskonale sprawdza się w espresso, również jako baza do napojów z dodatkiem mleka. Do metod alternatywnych jak Drip czy Chemex polecalibyśmy raczej w paleniu jasnym, wówczas wyczuwalne są mocniej  nuty suszonych owoców i ziół.

      Sochaccy
      174

      Opis

      Gatunek kawy
      Arabica
      Kontynent pochodzenia kawy
      Afryka
      Kraj pochodzenia kawy
      Etiopia
      Region pochodzenia kawy
      Lekempti
      Subregion
      Wollega
      Metoda przetwarzania kawy
      Naturals
      Wiodąca odmiana kawy
      Heirloom
      Zbiory kawy
      2020
      Wiodące nuty smakowe
      migdały
      Wysokość położenia plantacji
      4) od 1 500-2 000 m.n.p.m.
      Kawa
      kawa świeżo palona (1-2 dni przed wysyłką)
      Kategoria kawy
      Regionalna
      Poziom kofeiny
      Średni
      Kwasowość
      Średnia
      Punktacja kawy
      81,50
      Data palenia na opakowaniu.
      jest
      Kawa wysyłana z
      palarni kawy

      Specyficzne kody

      Na razie brak opinii klientów.

      Napisz swoją recenzję
      Etiopia Lekempti | Kawa Ziarnista | Świeżo Palona Arabica

      Zobacz także