Aby zapewnić najlepszą możliwą obsługę, ta strona używa plików cookie. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na używanie przez nas plików cookie. Opublikowaliśmy nową politykę plików cookie, z którą należy się zapoznać, aby dowiedzieć się więcej o używanych przez nas plikach cookie. Zobacz politykę plików cookie.
Zamów kawę do 13

Wypalimy i wyślemy w dniu zamówienia (dt. dni roboczych)

Błyskawiczna Dostawa Gratis

0 zł dla każdego przedpłaconego zamówienia Kurier/Paczkomat (PL)

Palarnia kawy od 2014 roku

Internetowy sklep z kawą wypalaną na zamówienie

3 Poziomy palenia kawy

Wypalamy zamówioną kawę tak jak lubisz

Etiopia Guji Bule Hora | Kawa Ziarnista | Świeżo Palona Arabica

Recenzja(0)
39,99 zł
Brutto
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 39.99

Kawa specialty Etiopia Guji Bule Hora. Kawa Arabica pełna charakteru, w kawie wyczuwalne są słodkie nuty jabłek, rumianku, brzoskwini i pomidorów.

Więcej o kawie w Opisie Kawy


Sugerowany poziom palenia kawy do wybranej metody przygotowania kawy

Najlepsza kawa do Chemex - drip
Najlepsza kawa Aeropress jasne palenie
Najlepsza kawa do French press
Najlepsza kawa do Ekspres przelewowy
Najlepsza kawa do kawiarki
Najlepsza kawa do ekspresu ciśnieniowego
najlepsza kawa do Tygielka

|Wybierz żądane opakowanie, poziom palenia i mielenia, wówczas zostanie wyświetlona ostateczna cena. Cena wyjściowa to cena za 75 g. kawy ziarnistej palonej na średnio|

      Kawa Etiopia Guji Bule Hora | Kawa Ziarnista | Świeżo Palona Arabica| SwiezoWypalana.pl |Region Guji
      Etiopia Guji Bule Hora | Kawa Ziarnista | Świeżo Palona Arabica
      Etiopia Guji Bule Hora | Kawa Ziarnista | Świeżo Palona Arabica
      keyboard_arrow_rightkeyboard_arrow_left
      Opakowanie :
      Poziom mielenia :
      Poziom palenia :
      Ilość :
      Napisz swoją recenzję

      poziomy mielenia kawy

      Wpływ Poziomu Mielenia Kawy na Jej Smak

      Dobór odpowiedniego poziomu mielenia kawy jest kluczowy dla uzyskania pełni jej aromatu i smaku. Na SwiezoWypalana.pl rozumiemy, jak ważne jest dostosowanie mielenia do indywidualnych preferencji i metod parzenia, dlatego oferujemy aż 7 poziomów mielenia do wyboru.

      Dlaczego Poziom Mielenia Ma Znaczenie?

      • Czas Ekstrakcji: Im drobniej zmielona kawa, tym większa powierzchnia kontaktu z wodą, co przyspiesza proces ekstrakcji. Dla kaw zaparzanych metodą espresso idealny będzie drobny mielony, który pozwala na szybkie wydobycie intensywnego smaku w krótkim czasie.
      • Metody Parzenia: Każda metoda parzenia wymaga innego poziomu mielenia. Dla kawiarek i ekspresów ciśnieniowych zalecany jest drobniejszy mielony, natomiast metody takie jak french press czy drip coffee wymagają grubszego mielenia. Właściwe dobranie grubości mielenia zapewnia optymalny czas ekstrakcji i uniknięcie nadmiernej goryczki lub kwasowości.
      • Smak i Aromat: Poziom mielenia wpływa na wydobycie różnych nut smakowych z kawy. Drobne mielenie może podkreślić słodkie i owocowe nuty, podczas gdy grubsze mielenie wydobywa bardziej subtelne, orzechowe i czekoladowe aromaty. Dostosowanie mielenia do rodzaju kawy pozwala na pełne wykorzystanie jej potencjału smakowego.

      Kawa ziarnista Palarni Kawy Etiopia Guji Bule Hora

      Gatunek kawy

      Gatunek
      Arabica

      Kontynent kawy ziarnistej

      Kontynent kawy
      Afryka

      Kraj pochodzenia kawy ziarnistej

      Kraj kawy
      Etiopia

      Region pochodzenia kawy ziarnistej

      Region kawy
      Guji

      Subregion pochodzenia kawy ziarnistej

      Subregion
      Bule Hora

      Metoda przetwarzania kawy

      Przetwarzanie
      Washed

      Odmiana kawy ziarnistej

      Odmiana kawy
      Heirloom

      Rok zbiorów kawy ziarnistej

      Rok zbiorów kawy
      2020-2021

      Wiodące nuty smakowe kawy ziarnistej

      Nuty smakowe
      jabłka

      Wysokość położenia plantacji kawy ziarnistej

      Położenie plantacji
      Od 1 500-2 000 M.N.P.M.

      Kawa ziarnista świeżo palona

      Kawa świeżo palona
      Świeżo Palona

      Kategoria kawy ziarnistej

      Kategoria kawy
      Plantacja

      Ile kofeiny w kawie

      Poziom kofeiny
      średni

      Jaka jest kwasowość kawy

      Poziom kwasowości
      Średni

      Ile kawa ziarnista ma punktów SCA

      Punktacja kawy
      86,50

      Kawa ziarnista mielona na życzenie

      Kawa ziarnista
      mielona na życzenie


      Etiopia Guji Bule Hora Kawa Ziarnista Świeżo Palona Arabica

      Poznajcie Państwo kawę najwyższej klasy z Etiopii, region Guji Bule Hora.

      Stopniowo poszerzamy obecność kaw z etiopskiego regionu Guji w sklepie z kawą Palarni Kawy Sochaccy. Wynika to z rosnącej popularności tych kaw wśród Państwa. Jak zawsze kawy wypalamy dopiero po Państwa zamówieniu w jednym z trzech profili do wyboru, w ten sposób możecie Państwo jeszcze bardziej podkreślić ulubione nuty smakowe w każdej z kawy.

      Nazwa kawy pochodzi od największego miasta, położonego w zachodnim regionie Guji. Tam powstał jeden z najlepszych punktów przetwarzania kawy zebranej przez lokalnych rolników w regionie Guji. Stacja Bule Hora wyróżnia się na tle innych punktów przetwarzania, rygorystycznym protokołem oceny jakości kawy, jednocześnie specjalizuje się w metodzie usuwania wierzchniej części jagody z kawy poprzez mycie. Do punktu dostarczana jest kawa przez blisko 600 rolników z okolic. Dzięki rozbudowanej infrastrukturze kawa podlega skrupulatnej kontroli jakości na każdym etapie jej przetwarzania. Proces skupu jagód kawy jest tak skonstruowany, żeby motywować rolników do jeszcze większej dbałości o krzaki kawy. System polega na wypłacaniu rolnikom ceny podstawowej po dostarczeniu kawy do punktu skupu. Kiedy na licytacji kawa ze względu na swoją jakość osiągnie wyższą cenę, wówczas rolnik otrzymuje, kolejne dodatkowe wynagrodzenie, tak żeby mógł zainwestować w swoje uprawy i pojawił się przy następnych zbiorach z jeszcze lepszą kawą. Średnia wielkość gospodarstw w regionie Bule Hora wynosi około 1,5 do 2 hektarów, obsadzonych około 1 500 krzakami kawy, bardzo często są to uprawy położone w lesie. W ten sposób większość kaw z regionu jest z natury rzeczy kawami organicznymi. Z jednego krzaka otrzymuje się od 100 do 200 gr. zielonej kawy. W regionie, w zdecydowanej przewadze uprawia się odmiany kawy arabica zbiorczo określane mianem Heirloom, to nic innego jak niezliczona ilość naturalnych odmian kawy arabica. Uprawą zajmują się zwykle całe rodziny, gdzie poletka przechodzą z pokolenia na pokolenie. Jagody kawy po poddaniu obróbce na mokro suszone są na specjalnych tarasach przez okres od 12 do 15 dni na słońcu.

      Plantacje w z których pochodzi kawa Bule Hora, położone są na wysokościach od 1 800-2 000 m. n.p.m. Kawa otrzymała 86,50 punktów w skali od 1 do 100.

      Kawa Etiopia Guji Bule Hora, wita nas pięknym i intensywnym aromatem kwiatów i dość niespotykaną kombinacją nut smakowych jabłka, rumianku, brzoskwini i pomidora. Kawę w palarni wypalamy w jednym z trzech profili; palenie jasne, palenie średnie oraz palenie ciemne. Przy paleniu jasnym kawa ma podkreślone nuty cytrusowe, brzoskwini. Przy paleniu średnim; które jak zawsze rekomendujemy na początku przygody z kawą; otrzymujemy piękny balans opisanych powyżej nut smakowych. Palenie ciemne, na pierwszy plan wysuwa nuty czekolady i kakao. Kawa Etiopia Guji Bule Hora, to świetna propozycja w paleniu jasnym do metod przelewowych, a w paleniu średnim do klasycznego espresso. Kawa pochodzi z ostatnich zbiorów.

      Sochaccy
      173
      10 Przedmioty

      Opis

      Gatunek kawy
      Arabica
      Kontynent pochodzenia kawy
      Afryka
      Kraj pochodzenia kawy
      Etiopia
      Region pochodzenia kawy
      Guji
      Subregion
      Bule Hora
      Metoda przetwarzania kawy
      Washed
      Wiodąca odmiana kawy
      Heirloom
      Zbiory kawy
      2020
      Wiodące nuty smakowe
      jabłka
      Wysokość położenia plantacji
      4) od 1 500-2 000 m.n.p.m.
      Kawa
      kawa świeżo palona (1-2 dni przed wysyłką)
      Kategoria kawy
      Plantacja
      Poziom kofeiny
      Średni
      Kwasowość
      Średnia
      Punktacja kawy
      86,50
      Data palenia na opakowaniu.
      jest
      Kawa wysyłana z
      palarni kawy

      Specyficzne kody

      Na razie brak opinii klientów.

      Napisz swoją recenzję
      Etiopia Guji Bule Hora | Kawa Ziarnista | Świeżo Palona Arabica

      Zobacz także

      Klienci, którzy zakupili ten produkt, kupili również: