Rok zbiorów kawy
2020-2021
Położenie plantacji
Od 1 500-2 000 M.N.P.M.
Kawa świeżo palona
Świeżo Palona
Kawa ziarnista
mielona na życzenie
Etiopia Guji Bule Hora Kawa Ziarnista Świeżo Palona Arabica
Poznajcie Państwo kawę najwyższej klasy z Etiopii, region Guji Bule Hora.
Stopniowo poszerzamy obecność kaw z etiopskiego regionu Guji w sklepie z kawą Palarni Kawy Sochaccy. Wynika to z rosnącej popularności tych kaw wśród Państwa. Jak zawsze kawy wypalamy dopiero po Państwa zamówieniu w jednym z trzech profili do wyboru, w ten sposób możecie Państwo jeszcze bardziej podkreślić ulubione nuty smakowe w każdej z kawy.
Nazwa kawy pochodzi od największego miasta, położonego w zachodnim regionie Guji. Tam powstał jeden z najlepszych punktów przetwarzania kawy zebranej przez lokalnych rolników w regionie Guji. Stacja Bule Hora wyróżnia się na tle innych punktów przetwarzania, rygorystycznym protokołem oceny jakości kawy, jednocześnie specjalizuje się w metodzie usuwania wierzchniej części jagody z kawy poprzez mycie. Do punktu dostarczana jest kawa przez blisko 600 rolników z okolic. Dzięki rozbudowanej infrastrukturze kawa podlega skrupulatnej kontroli jakości na każdym etapie jej przetwarzania. Proces skupu jagód kawy jest tak skonstruowany, żeby motywować rolników do jeszcze większej dbałości o krzaki kawy. System polega na wypłacaniu rolnikom ceny podstawowej po dostarczeniu kawy do punktu skupu. Kiedy na licytacji kawa ze względu na swoją jakość osiągnie wyższą cenę, wówczas rolnik otrzymuje, kolejne dodatkowe wynagrodzenie, tak żeby mógł zainwestować w swoje uprawy i pojawił się przy następnych zbiorach z jeszcze lepszą kawą. Średnia wielkość gospodarstw w regionie Bule Hora wynosi około 1,5 do 2 hektarów, obsadzonych około 1 500 krzakami kawy, bardzo często są to uprawy położone w lesie. W ten sposób większość kaw z regionu jest z natury rzeczy kawami organicznymi. Z jednego krzaka otrzymuje się od 100 do 200 gr. zielonej kawy. W regionie, w zdecydowanej przewadze uprawia się odmiany kawy arabica zbiorczo określane mianem Heirloom, to nic innego jak niezliczona ilość naturalnych odmian kawy arabica. Uprawą zajmują się zwykle całe rodziny, gdzie poletka przechodzą z pokolenia na pokolenie. Jagody kawy po poddaniu obróbce na mokro suszone są na specjalnych tarasach przez okres od 12 do 15 dni na słońcu.
Plantacje w z których pochodzi kawa Bule Hora, położone są na wysokościach od 1 800-2 000 m. n.p.m. Kawa otrzymała 86,50 punktów w skali od 1 do 100.
Kawa Etiopia Guji Bule Hora, wita nas pięknym i intensywnym aromatem kwiatów i dość niespotykaną kombinacją nut smakowych jabłka, rumianku, brzoskwini i pomidora. Kawę w palarni wypalamy w jednym z trzech profili; palenie jasne, palenie średnie oraz palenie ciemne. Przy paleniu jasnym kawa ma podkreślone nuty cytrusowe, brzoskwini. Przy paleniu średnim; które jak zawsze rekomendujemy na początku przygody z kawą; otrzymujemy piękny balans opisanych powyżej nut smakowych. Palenie ciemne, na pierwszy plan wysuwa nuty czekolady i kakao. Kawa Etiopia Guji Bule Hora, to świetna propozycja w paleniu jasnym do metod przelewowych, a w paleniu średnim do klasycznego espresso. Kawa pochodzi z ostatnich zbiorów.