Rok zbiorów kawy
2020-2021
Położenie plantacji
Od 1 500-2 000 M.N.P.M.
Kawa świeżo palona
Świeżo Palona
Kawa ziarnista
mielona na życzenie
Etiopia Sidamo Waru Kawa Ziarnista Świeżo Palona Arabica
Etiopia jak powszechnie wiadomo jest ojczyzną kawy, miejscem, gdzie kawa narodziła się dla ludzi. To co jest charakterystyczne dla kawy pochodzącej z Etiopii, to jej różnorodność, prawdziwe bogactwo kaw. Kawy z Etiopii różnią się smakiem, nie tylko pomiędzy regionami, ale nawet pomiędzy poszczególnym gospodarstwami, czy może bardziej pomiędzy stacjami przetwarzania kawy. Stacje przetwarzania, to miejsca gdzie skupuje się kawę od okolicznych rolników, zwykle zarządzane przez spółdzielnie rolnicze – gdzie rolnicy łączą swoje siły dla wybudowania infrastruktury niezbędnej do przetwarzania kawy. Kawa w Etiopii to praca dla blisko 20% społeczeństwa 100 milionowego kraju, w sposób bezpośredni lub pośredni. Etiopia jest 6 eksporterem kawy na świecie, z pewnością mogłaby mieć wyższą pozycję w tym rankingu, ale blisko połowę swojej kawy, Etiopczycy konsumują na miejscu.
Kawa którą mamy przyjemność Państwu zaoferować w sklepie z kawą SwiezoWypalana.pl Rzemieślniczej Palarnia Kawy Sochaccy, pochodzi z regionu Etiopii, Sidamo, żyznych wyżyn wciśniętych pomiędzy Wielkie Rowy Afrykańskie. Kawy w Sidamo uprawiane są na znacznych wysokościach; 1.550 do 2.200 metrów n.p.m. Obszar Sidamo charakteryzuje się dużą ilością opadów, bogatą w minerały glebą i korzystnymi dla upraw kawy temperaturami. Siła kawy z Sidamo tkwi w różnorodności smaku, skutkującej złożonością i bogactwem smaku. Rolnicy z Sidamo korzystając z różnorodności odmian kawy arabica ( Heirloom ), która tutaj występuje jako naturalna roślina, często uprawiają w swoich niewielkich gospodarstwa różnorodne odmiany. W stacjach przetwarzania powstają w ten sposób swoiste mieszanki naturalnych odmian kawy arabica, tworząc unikalny i pożądany smak kawy z Sidamo.
Kawę Etiopia Sidamo Waru wypalamy w naszej rodzinnej palarni kawy Sochaccy, dopiero po złożeniu przez Państwa zamówienia; dlatego Państwo macie wybór pomiędzy różnymi poziomami wypalenia czy stopniem mielenia. Kawę wypalamy w tradycyjnych choć nowoczesnych piecach. Kawa wysyłana jest najpóźniej do 24 godzin od daty palenia, a na każdej paczce z łatwością znajdziecie Państwo datę palenia swojej kawy oraz numer zamówienia do którego kawę wypaliliśmy.
Kawa Etiopia Sidamo Waru to odmiany kawy arabica Heirloom, przetwarzanej metodą na mokro (washed), pochodzą ze stacji przetwarzania Waru, założonej w 2018 roku przez p. Kallon, koło Kebele. Stacja przetwarzania położona jest na wysokości blisko 2 000 metrów n.p.m. i dostarcza do niej swoje zbiory blisko 1000 rolników z upraw położonych na wysokościach 1 900 – 2 000 metrów n.p.m.
Kawa w paleniu średnim wita nas aromatem miodu, w smaku spotkamy intensywne nuty jaśminu, czekoladę oraz cytrusowa kwasowość. Kawa jasno palona doskonale sprawdza się w metodach przelewowych. W ekspresach ciśnieniowych najlepsze wydaje się palenie średnie.