733634761 (pn-czw; 9-16)

 sklep kawa zamówieniekontakt

kawa świeżo palona GRATIS  dostawa gratis wypalamy w dniu wysyłki

Kawa - niezapomniany aromat i smak. 1
Kawa - niezapomniany aromat i smak.

Smak kawy

Wyjątkowy aromat i smak kawy zawdzięczamy jej bardzo skomplikowanemu składowi – w kawie występuje bowiem  ponad 800 komponentów, które wspólnie tworzą jej unikalny charakter. Zawartość poszczególnych składników nie jest stałe.

Na ilość zawartych w ziarnie kawowca związków przede wszystkim mają wpływ warunki środowiskowe towarzyszące wzrostowi roślin – forma ukształtowania powierzchni – wyżynna lub nizinna oraz rodzaj gleby. Liczy się również fakt, czy uprawa miała charakter ekologiczny, czy też przemysłowy.

Najlepsza kawa - gdzie rośnie?

Ziarna kawowca o najwyższej jakości pochodzą z plantacji ekologicznych o optymalnym mikroklimacie, na terenach wyżynnych otoczonych drzewami, które dają zacienienie. Porywiste wiatry i znaczne zmiany temperatury są niewskazane. Dzięki optymalnym warunkom rośliny wykorzystują swoją energię przede wszystkim do produkcji owoców – tym samym ziarna osiągają wysoką jakość.

Człowiek odbiera kawę przez zmysły w pierwszej kolejności aromat kawy. Kolejnym elementem jest smak kawy a następnie aftertaste, czyli posmak jak zostaje w ustach po spróbowaniu kawy. W smaku kawy liczy ważne jest body, czyli gęstość - przykładem pełnego body może być mleko 3,2%. Brak body to woda.

Należy zawsze pamiętać, że najlepsza kawa świata, to taka kawa która najbardziej nam smakuje. Cena kaw jednorodnych jest wypadkową popytu i podaż stąd nie oznacza tego że dana kawa jest najlepsza bo jest droższa lub gorsza bo tańsza. Warto próbować różnych kaw i wyrabiać sobie własne zdanie.

Skład naturalnej kawy palonej

Komponenty tradycyjnej kawy palonej tworzą ze sobą wyrównany zespół związków w trakcie procesu palenia. To właśnie on odpowiada za takie walory kawy jak aromat, goryczka, a także jej kwasowość. Smak kawy można określić jako lekko kwaskowaty, za sprawą kwasów organicznych – mrówkowego, octowego, mlekowego i glikolowego, które powstają właśnie podczas wypalania ziaren.

Jednym ze związków zawartych w kawie, o którym chyba każdy wie jest kofeina, czyli naturalny alkaloid o właściwościach pobudzających. Co ciekawe ziarna najpopularniejszej odmiany, czyli kawy arabica zawierają od 0,7% do 1,6% kofeiny, natomiast kawy robusta zdecydowanie więcej – 1,7% do 4%.

Oprócz kofeiny istotnymi związkami w składzie kawy są kwasy fenolowe, które należą do polifenoli o działaniu przeciwutleniającym. Najważniejszym tego rodzaju związkiem jest kwas chlorogenowy, który w tak wysokim stężeniu nie występuje w żadnym innym surowcu roślinnym. Warto przypomnieć, że naukowcy przypisują mu działanie odchudzające. Ponadto kawa jest źródłem kwasu kawowego i kwasu ferulowego. Podobnie jak w przypadku kofeiny, kawa robusta zawiera więcej tego rodzaju związków – średnio aż 10%. Kawa arabica natomiast 6%.

Średnio 4% składu ziaren kawowca to minerały, przede wszystkim potas, magnez, wapń i fosfor. Zarówno zielona kawa, jak i kawa świeżo wypalana zawierają ponadto witaminy z grupy B, witaminę E oraz kwas foliowy.

Dominującymi związkami w kawie są węglowodany – w naturalniej zielonej kawie o właściwościach odchudzających ich zawartość wynosi średnio 40%. Podczas procesu palenia część węglowodanów ulega rozkładowi lub wchodzi w reakcję z innymi związkami. Z tego też względu zawartość węglowodanów w kawie świeżo palonej jest niższa niż w zielonej kawie. Co więcej, węglowodany, które pozostają w palonych ziarnach to w głównej mierze związki nierozpuszczalne w wodzie oraz błonnik, którego ludzki przewód pokarmowy nie trawi.

Kolejnymi ważnymi komponentami kawy są kwasy tłuszczowe i olejki eteryczne – ich zawartość w zielonych ziarnach kawy arabica to średnio 15% a  w ziarnach kawy robusty 10%.  Niemniej jednak należy podkreślić, że zawartość tłuszczów w samym naparze jest znikoma. Po pierwsze, proces filtrowania kawy w znacznym stopniu je eliminuje, po drugie parzenie w wodzie o około 85 stopni C powoduje, że większość z nich pozostaje w fusach. Pamiętajmy, że im bardziej kawa jest grubo mielona, tym mniej kwasów tłuszczowych przenika do naparu.

Pozostają jeszcze białka – ich zawartość w kawie wynosi około 13%, przy czym znowu ziarna kawy arabica zawierają ich więcej. Podobnie jak węglowodany większość białek podczas procesu palenia ulega rozkładowi i wchodzi w reakcję z pozostałymi związkami zawartymi w kawie. W ten sposób powstają między innymi cenne związki smakowo-zapachowe. 

Ziarna kawy zawierają również wodę. Należy jednak pamiętać, że jeśli jest jej w nich zbyt dużo świadczy to o ich niskiej jakości. Dopuszczalna norma zawartości wody w zielonej kawie, która nie została poddana jeszcze procesowi palenia, to 13%. Kawa świeżo wypalana zawiera już jej tylko około 1%.

Jak widać unikalne walory kawy nie są dziełem przypadku lecz skomplikowanego składu. Pamiętajmy - kawa jest tym lepsza, im z wyższego gatunku ziaren kawowca została uzyskana. Najlepsze kawy świata znajdziecie m.in. w naszym sklepie z kawami, w którym oferujemy kawy wypalane na zamówienie, zgodnie z preferencjami klienta.

 

Komentarze do wpisu (1)

5 lipca 2015

I jeszcze w formie komentarza od autora odpowiem na pytanie, żeby nie było że w sklepie z kawą coś piszczy. Nic nie piszczy bo żaden żywy organizm nie wytrzyma wypalania w temperaturze 200-245 stopni Celsjusza. W takiej temperaturze bowiem dojrzewają do swojego smaku nasze pyszne ziarenka :).

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl