Zamów kawę do 13:00

Wypalimy i wyślemy w dniu zamówienia (dt. dni roboczych)

Błyskawiczna Dostawa Gratis

Dla Zamówień od 99 zł Kurier/Paczkomat (PL)

Palarnia kawy od 2014 roku

Internetowy sklep z kawą wypalaną na zamówienie

3 Poziomy palenia kawy

Wypalamy zamówioną kawę tak jak lubisz

Nawigacja na blogu

Najnowsze posty

Czym jest kawa rzemieślnicza? – Podstawowe informacje, które warto znać
Czym jest kawa rzemieślnicza? – Podstawowe informacje, które warto znać
141 wyświetlenia 3 Lubię

Odkryj sekrety kawy rzemieślniczej dzięki naszemu przewodnikowi "Czym jest kawa rzemieślnicza? – Podstawowe...

Czytaj więcej
Metody obróbki kawy - Maceracja Karbonowa (Carbonic Maceration)
Metody obróbki kawy - Maceracja Karbonowa (Carbonic Maceration)
476 wyświetlenia 4 Lubię

Odkryj tajemnice metody Carbonic Maceration w przetwarzaniu kawy, jej korzenie w winiarstwie i jak wprowadza ona...

Czytaj więcej
Metody obróbki kawy - Fermentacja Beztlenowa (Anaerobic Fermentation)
Metody obróbki kawy - Fermentacja Beztlenowa (Anaerobic Fermentation)
372 wyświetlenia 3 Lubię

Zanurz się w fascynujący świat fermentacji beztlenowej i odkryj, jak ta innowacyjna metoda przetwarzania kawy wpływa...

Czytaj więcej
Metody obróbki kawy - Pulped Natural
Metody obróbki kawy - Pulped Natural
338 wyświetlenia 3 Lubię

Odkryj fascynujący świat przetwarzania kawy metodą Pulped Natural. Dowiedz się, jak ta unikalna metoda rodem z...

Czytaj więcej
Metody obróbki kawy - Miodowanie (Honey Process)
Metody obróbki kawy - Miodowanie (Honey Process)
337 wyświetlenia 3 Lubię

Zanurz się w fascynujący świat kawy, odkrywając tajemnice procesu "Honey". Dowiedz się, jak ta unikalna metoda...

Czytaj więcej

Ostatnie komentarze

Dlaczego świeżo palona kawa jest lepsza?

 

Dlaczego Świeżość Jest Kluczowa dla Kawy?

Każdy wie, że jedzenie smakuje lepiej, gdy jest świeże. Ale dlaczego kawa świeżo po paleniu jest lepsza niż ta, która leżała na półce w delikatesach od kilka tygodni czy miesięcy? Dlaczego tak ważne jest, aby zwracać uwagę na "Datę palenia" na opakowaniach kawy, które kupujesz w sklepach? Co naukowo oznacza "świeżość" w kontekście kawy?

W kontekście kawy, naukowo świeżość oznacza ilość czasu, który upłynął od wypalenia ziaren kawy. W miarę upływu czasu, ziarna kawy tracą swoje aromaty i smaki, co prowadzi do obniżenia jakości kawy. Ogólnie rzecz biorąc, świeża kawa to taka, która została wypalona w ciągu ostatnich 2 tygodni. Po tym okresie ziarna kawy zaczynają tracić swoje aromaty i smaki, co prowadzi do obniżenia jakości kawy.

Naukowcy z Uniwersytetu w São Paulo w Brazylii przeprowadzili badania, w których ocenili wpływ świeżości kawy na jej smak. Badania wykazały, że świeża kawa ma bardziej bogaty i intensywny aromat niż kawa przestarzała. Ponadto, świeża kawa ma bardziej zrównoważony smak, z mniejszą ilością kwasowości i goryczy. Na podstawie tych badań naukowcy doszli do wniosku, że świeżość kawy jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na jej smak.

Do identycznych wniosków doszli członkowie SCA (Specialty Coffee Association). SCA to międzynarodowa organizacja non-profit, która promuje kawę specialty i jej produkcję, obróbkę, wypalanie, parzenie, ocenę i sprzedaż. SCA została założona w 1982 roku przez grupę pasjonatów kawy z całego świata. Od tego czasu organizacja rozrosła się do ponad 25 000 członków z ponad 100 krajów. SCA odgrywa kluczową rolę w rozwoju branży kawy specialty. Jej praca pomaga zapewnić, że kawa specialty jest dostępna dla konsumentów na całym świecie.

SCA w swoich publikacjach podkreśla rolę jaką odgrywa w smaku i aromacie kawy jej świeżość.

Poniżej lista publikacje SCA, w których można znaleźć potwierdzenie naukowe tezy o wyższości kawy świeżo palonej nad kawą starą.

  • Smak świeżo palonej kawy, "The Flavor of Freshly Roasted Coffee" (2005)
  • Wpływ wieku palonej kawy na jej cechy sensoryczne, "The Impact of Roasted Coffee Age on Sensory Attributes" (2007)
  • Wpływ wieku palonej kawy na zawartość kofeiny, "The Effect of Roasted Coffee Age on Caffeine Content" (2008)
  • Wpływ wieku palonej kawy na utlenianie, "The Influence of Roasted Coffee Age on Oxidation" (2009)
  • Wpływ wieku palonej kawy na związki aromatyczne,"The Effect of Roasted Coffee Age on Aromatic Compounds" (2010)
  • Wpływ wieku palonej kawy na zawartość dwutlenku węgla, "The Impact of Roasted Coffee Age on Carbon Dioxide Content" (2011)
  • Związek między wiekiem palonej kawy a jej cechami sensorycznymi, "The Relationship Between Roasted Coffee Age and Sensory Attributes" (2012)
  • Wpływ wieku palonej kawy na degradację związków sensorycznych, "The Effect of Roasted Coffee Age on Degradation of Sensory Compounds" (2013)
  • Wpływ wieku palonej kawy na powstawanie nowych związków sensorycznych, "The Effect of Roasted Coffee Age on the Formation of New Sensory Compounds" (2014)

W tych publikacjach autorzy przedstawiają wyniki badań, które pokazują, że kawa świeżo palona ma lepszy aromat, smak i więcej kofeiny niż kawa stara. W szczególności, badania te pokazują, że kawa świeżo palona ma wyższą zawartość aromatycznych związków, takich jak aldehydy, ketony i estry. Te związki są odpowiedzialne za złożony i intensywny aromat kawy.

Autorzy badań SCA wskazują, że kawa zaczyna tracić swoje najlepsze cechy smakowe i aromaty już po kilku dniach od wypalenia. 

Zalecenia SCA

SCA zaleca, aby kawa była palona na zamówienie i spożywana w ciągu 2 tygodni od wypalenia. Jest to najlepszy sposób, aby uzyskać pełny smak i aromat kawy.

Chemia Palenia Kawy

Co dzieje się z ziarnami kawy podczas wypalania ich w wysokich temperaturach? Gdy tylko wypalimy surowe ziarna kawy na pyszne brązowe, które znamy i kochamy, naturalne smaki, aromaty i dusza kawy zaczynają się degradować. Zasadniczo struktura chemiczna ziaren ulega zmianie, a po pewnym czasie zaczynają tracić pożądane smaki i aromaty, a w ich miejsce pojawiają się niepożądane smaki.

Proces Degradacji Smaku

Po wypaleniu ziarna kawy zaczynają tracić na swoim smaku i aromacie w wyniku procesu degradacji. Proces ten jest spowodowany przez kilka czynników, w tym:

  • Czas: jaki ziarna kawy są narażone na działanie powietrza, które powoduje utlenianie związków aromatycznych. Element czasu pojawia się w dwóch wymiarach, jeden czyli jak długo kawa po wystudzeniu leży narażona na działanie powietrza, kolejny jak długo kawa znajduje się w otwartym opakowaniu zanim zostanie zmielona i użyta do przygotowania napoju.
  • Temperatura przechowywania: Wysokie temperatury przechowywania sprzyjają utlenianiu związków aromatycznych (np. przechowywanie kawy w sąsiedztwie źródeł ciepła; kuchenki gazowej, nasłonecznionego okna).
  • Wilgotność: Wysoka wilgotność również sprzyja utlenianiu związków aromatycznych.

Proces degradacji smaku kawy po wypaleniu można spowolnić, przechowując ziarna kawy w szczelnie zamkniętym opakowaniu w chłodnym, suchym miejscu. Najlepiej jest kupować ziarna świeżo palonej kawy w ilości, którą zużywamy w ciągu 2 tygodni i mielić je tuż przed zaparzeniem.

Duża część procesu pogarszania się wiąże się z nagromadzeniem i uwalnianiem dwutlenku węgla (który może tworzyć piękny "rozkwit" podczas zaparzania) i wymianą pewnych związków siarkowych (które przyczyniają się do wykwintnych naturalnych smaków i aromatów niektórych kaw arabika). Niektóre z najważniejszych związków, takich jak słodko pachnące "aldehydy" i ziemiste "pirazyny", bardzo szybko parują po kontakcie z powietrzem - nawet przed pakowaniem, a nawet w warunkach niskiego poziomu tlenu lub w próżniowo uszczelnionych torebkach. Dlatego właśnie tak ważna jest świeżość kawy. Struktury chemiczne w surowym ziarnie kawy zwykle zapobiegają temu, ale poddanie ziarna wysokim temperaturom palenia ustawia bezpiecznik na świeżość.

Wpływ Przygotowania Kawy

Warto zauważyć, że fizyczne rozłożenie ziaren przez zmielenie ich lub dodanie rozpuszczalnika, jak woda, skraca ten bezpiecznik jeszcze bardziej. To wyjaśnia, dlaczego zawsze zalecamy świeżo paloną, świeżo zmieloną i świeżo zaparzoną kawę jako sposoby na zwalczanie trzech odpowiadających im wrogów kawy - ciepła, tlenu i wilgoci.

Utlenianie i Czerstwienie Kawy

Wróćmy do naszych gazów i związków. Ponieważ pożądane smaki i aromaty opuszczają ziarno kawy, ich utlenianie powoduje gromadzenie się innych niechcianych związków, przyczyniając się do czerstwienia. Wilgotność i ekspozycja na tlen mogą przyspieszyć ten proces jeszcze bardziej.

Odpoczynek Po Paleniu

Mimo to, aby cieszyć się kawą niedługo po paleniu, nie zalecamy zaparzania jej w momencie, gdy jest wyrzucana z pieca. Istnieje tak zwany "czas odpoczynku" po paleniu każdego gatunku, zanim ciało i charakterystyczne smaki kawy zaczną się wyłaniać.

Proces palenia uwięził duże ilości dwutlenku węgla w ziarnach, które przytłaczają podniebienie nieciekawymi smakami "spalenizny", które zagłuszają niuanse ziarna. Dlatego potrzebne jest 24 godziny odpoczynku dla kawy od momentu wyrzucenia kawy z pieca. Ten czas w palarni kawy Sochaccy, wykorzystujemy na transport kawy do klienta, wypalając kawę w dniu wysyłki.

Innymi słowy, jeżeli chcemy pić kawę w jej szczytowej formie, powinniśmy zużyć jej zapas w okienku od 24 godzin do 2 tygodni od daty palenia.

Dlaczego Promuje Się Mit o Wielotygodniowej Świeżości Kawy?

Za promowaniem takiej koncepcji nie stoi edukacja popularyzująca kawę wysokiej jakości. Wydaje się że stoją za tym zupełnie innej kategorii czynniki, związane z ekonomią prowadzenia firmy czy dużej czy małej

  • Logistyka i Dystrybucja

    Duże firmy kawowe lub małe ale źle zorganizowane, mogą mieć skomplikowane łańcuchy dostaw, które wymagają czasu na transport, magazynowanie i dystrybucję kawy. Świeżo palona kawa ma krótki okres przydatności do spożycia, co może stanowić wyzwanie logistyczne i finansowe dla firm o szerokim zasięgu.
  • Skalowanie Produkcji

    Masowa produkcja kawy często wiąże się z koniecznością utrzymania jednorodności i stabilności produktu kosztem jego jakości. Długotrwała trwałość kawy umożliwia sprzedaż większych partii towaru, co jest korzystne dla firm.
  • Marketing i Percepcja Konsumentów

    Promowanie długotrwałej świeżości jest także narzędziem marketingowym, mającym na celu przekonanie konsumentów o wysokiej jakości produktu, nawet jeśli rzeczywista jakość kawy jest już daleka od tego czym była ta kawa świeżo palona.
  • Koszty i Marże

    Dłuższa trwałość kawy pozwala na zwiększenie marż zysku, ponieważ redukuje się ryzyko strat związanych z przeterminowanym produktem.
  • Wydłużenie czasu "świeżości"

    Wynika też zwyczajnie z dużej odległości palarni kawy od konsumenta, kiedy palarnia kawy znajduje się w innym kraju.

Podczas gdy eksperci i autorytety w świecie kawy, takie jak Specialty Coffee Association, jednoznacznie twierdzą, że najlepsza jest kawa wypalana do 2 tygodni przed użyciem, praktyki rynkowe nie zawsze odzwierciedlają te standardy. Jest to związane głównie z ekonomicznymi i logistycznymi wyzwaniami stojącymi przed dużymi firmami kawowymi, które dążą do zbilansowania jakości z rentownością.

Dlaczego warto kupować kawę świeżo paloną na SwiezoWypalana.pl?

Wybierając kawę, warto zwrócić uwagę na jej świeżość, ponieważ to kluczowy element wpływający na jej smak, aromat i zawartość kofeiny. SwiezoWypalana.pl to sklep z kawą, który oferuje kawę speciality, przetwarzaną metodą naturalną, co gwarantuje najwyższą jakość produktu. Oto kilka powodów, dla których warto wybrać SwiezoWypalana.pl jako swojego dostawcę kawy:

Kawa palona na zamówienie

W SwiezoWypalana.pl kawa jest palona na zamówienie, co oznacza, że każde zamówienie jest świeżo przygotowywane specjalnie dla Ciebie. Dzięki temu masz pewność, że otrzymasz produkt najwyższej jakości, który zachowa swoje najlepsze właściwości smakowe i aromatyczne.

Więcej kofeiny

Kawa świeżo palona zawiera więcej kofeiny niż stara, zwietrzała kawa. Kofeina jest jednym z kluczowych składników kawy, który wpływa na jej smak i właściwości pobudzające. Dzięki temu, że kawa z SwiezoWypalana.pl jest zawsze świeża, możesz cieszyć się pełnią jej smaku i aromatu.

Darmowa dostawa

SwiezoWypalana.pl oferuje darmową dostawę nawet dla małych zamówień, co jest dużym udogodnieniem dla klientów. Nie musisz martwić się dodatkowymi kosztami związanymi z przesyłką, co czyni zakupy jeszcze bardziej atrakcyjnymi.

Kawa wypalana w dniu wysyłki

Kawa w SwiezoWypalana.pl jest wypalana w dniu wysyłki zamówienia. To oznacza, że kawa, którą otrzymasz, będzie absolutnie świeża i pełna aromatu.

Intensywny aromat i smak

Dzięki temu, że kawa jest świeżo palona, jej aromat i smak są intensywne i bogate. Możesz cieszyć się pełnią doznań smakowych, które oferuje kawa speciality z SwiezoWypalana.pl.

Możliwość zamówienia kawy mielonej

W SwiezoWypalana.pl masz możliwość zamówienia kawy mielonej do przygotowania aż 7 metodami. Dzięki temu możesz wybrać taką kawę, która najlepiej pasuje do Twojego sprzętu do parzenia kawy i preferencji smakowych.

Trzy poziomy palenia kawy

SwiezoWypalana.pl oferuje trzy poziomy palenia kawy do wyboru. Dzięki temu możesz wybrać kawę, która najlepiej odpowiada Twoim preferencjom smakowym.

Palarnia kawy działająca od 2014 roku

SwiezoWypalana.pl to dobra palarnia kawy, która działa na rynku od 2014 roku. To gwarantuje, że masz do czynienia z doświadczonym dostawcą, który wie, jak przygotować najlepszą kawę.

Firma rodzinna

SwiezoWypalana.pl to firma rodzinna, która z pasją podchodzi do procesu palenia kawy. Możesz być pewny, że każde zamówienie jest traktowane indywidualnie i z największą troską o jakość produktu.

Kawy dostępne tylko online

Kawy oferowane przez SwiezoWypalana.pl są dostępne tylko online. Dzięki temu możesz zamówić je wygodnie z domu, bez konieczności wychodzenia z domu.

Tylko kawy naturalne, bez dodatków

Ponieważ SwiezoWypalana.pl jest sklepem palarni kawy, w ofercie znajdują się tylko kawy naturalne, bez żadnych dodatków. To gwarantuje, że otrzymasz produkt najwyższej jakości, który pozwoli Ci cieszyć się pełnią smaku i aromatu kawy.

Podsumowując, SwiezoWypalana.pl to najlepszy wybór dla osób, które cenią sobie wysoką jakość kawy, świeżość produktu i wygodę zakupów online. Wybierając SwiezoWypalana.pl, wybierasz kawę świeżo paloną, która dostarczy Ci pełni doznań smakowych i aromatycznych.

 
Czy ten wpis na był dla Ciebie pomocny?
Hej, jestem Piotr Depa, niepoprawny kawosz i twórca treści na blogu SwiezoWypalana.pl. Moje życie to niekończąca się podróż w głąb tajemnic i fascynacji świeżo paloną kawą z najdalszych zakątków naszego pięknego świata. Jeśli z dreszczem emocji oczekujesz na odkrycie kolejnych smaków, aromatów, jeżeli pragniesz zagłębić się w historie ukryte za każdym ziarnem kawy, które przemierza tysiące kilometrów, aby trafić do Twojego filiżanki... No cóż, to znaczy, że moje wpisy są właśnie dla Ciebie!

Jeśli moje opowieści, moje podróże z filiżanką kawy w dłoni pomagają Ci odkrywać na nowo kawowy świat, proszę, rozważ wsparcie mojej pracy poprzez postawienie mi kawy. Twoje wsparcie jest jak wiatr w żagle, który napędza mnie do dalszych eksploracji, pozwala dzielić się z Tobą moją pasją i wspólnie odkrywać fascynujący świat kawy.

Dziękuję Ci za każde postawione espresso, kawę latte czy też czarną jak bezkresna noc kawę americano. Dzięki Tobie mogę kontynuować tę niezwykłą, pełną smaków i aromatów podróż. Razem tworzymy tę kawową opowieść. Dziękuję! Postaw mi kawę na buycoffee.to

Zostaw komentarz